Problémy s račkovaním a dvíhaním sa 10 mesačného dieťaťa
Zdravím všetkých. Mám 10 mesačnú dcéru. Nádhernú, usmievavú, občas uplakanú bambuľku Viktorku. Máme však jeden menší problém. Na 10 mesiacov by sa už mala dvíhať sama, prípadne račkovať, dokonca už sa pokúšať stáť na vlastných nožkách. No my nič z toho neovládame. Začali sme chodiť na rehabilitačné cvičenia. Zatiaľ len druhý krát. Cvičíme tzv. Vojtovu metódu. Ale zatiaľ veľké zlepšenia nevidno. Chcem sa len opýtať, či ste aj vy niekedy absolvovali tieto cvičenia so svojimi ratolesťami, či ste mali podobné problémy v rovnakom veku a či to pomohlo a za ako dlho. Vopred krásne ďakujem 🙂
@margareta84 a kto ťa poslal na rehabilitáciu? vaša pediatrička?
ja som krátko cvičila so synom vojtovku, ale kvôli otáčaniu hlavičky
a môj napríklad nechodil po štyroch vôbec
teda neviem, čo myslíš tým račkovaním, plazenie?
račkovať? 😕
@margareta84 my sme cvicili vojtovku od cca 4 mesiacov do 1 roka. Mala meskala vo vyvoji od zaciatku. My sme zacali vidiet vysledky az po mesiaci cvicenia. Vojtovka nam fakt pomohla, super vec, mala vsetko dobehla. Akurat ak mozem poradit, ak mas moznost ist s malou na plavanie batoliat, tak urcite nevahaj a chod. Nam aj to plavanie velmi pomohlo.
@macamac myslím lozenie po štyroch. poslala ma naša pediatrička a ja viem že nie všetky deti chodia po štyroch, ale ona sa napríklad ani nedvíha sama, iba vtedy, keď jej dám ruky a sa ma chytí, tak sa dvihne ťažko. no a pomohlo to cvičenie? a za ako dlho?
my sme tiez strasne lenivy.mame rok aj mesiac sice mi pekne sedi aj na 4 sa dava kolo osi sa toci pekne sa so sedu postavi a hybe sa v pavuku ale mame tiez jeden problem ked lezi rovno tak sa mi este nevie sam posadit musim mu drzkat nozicky vtedy mu to ide super ale ked sam sa dviha zdvihne si jednu nozicku ktora ho cela prevali na brusko.tiez sme brali b12 a pri kazdej injekcii som videla u neho pokroky.doktorka povedala ze to este dobehne.
@hamca no veď to, že nemám kde chodiť na plávanie...veľmi som nad tým uvažovala, ale najbližšie máme plávanie pre batoľata až v MI a to je cca 30 kilometrov. ☹
@emilia25 my nič nebereime. brali nam aj na krv, na železo, b12 a vápnik, ale výsledky sú okey. tak nás poslali na cvičenia
@margareta84 ja ani neviem, či to cvičenie môj vôbec potreboval
on pri tom tak plakal, že nikto z rodiny s ním nechcel cvičiť, tak to ostalo na mne
mne to prišlo na novorodenca dosť "sadistické"
on cvičil preto, lebo obľuboval len do jednej strany polohovať hlavičku
po 3 týždňoch sa ma rehab. sestry opýtali, že či chcem ešte chodiť s ním na cvičenia 😅
( kto by chcel, že..)
tak že už nemusím 😅
ale jemu sa to upravilo, som mu kládla hračky na tú druhú stranu a som ho polohovala v postielke tak, aby si zvykol otáčať hlavičku
mňa skôr viac vystresovali,ako bola pravda
v podstate sa mu to upravilo s mojou pomocou same, bez nejakého cvičenia
ale keď sa tvoja zdvihne, aj keď ťažšie, tak by nemal byť problém, nie?
napr. môj začal sám chodiť až v 14-tich mesiacoch a ja som vôbec nestresovala a ani lekárka
a hlavne- chvalabohu nebol internet 😀 bo neviem neviem, asi by som stresovala 😀
ale už viem filtrovať infošky 😉
neboj, malá sa rozhýbe, každé dieťa potrebuje svoj čas 🙂
@margareta84 my sme aj niekolko poradni boli na rovnakej vahe takze aj preto som si to pytala lebo som to mala aj pri druhom synovi a po tych injekciach naozaj v tomto veku uz sam bbehal.tak som to dala aj tretiemu a vzdy nieco urobil z coho som mala velku radost.brali sme 5 injekcii.
@margareta84 mne sa malá v 8 mesiacoch ani nepretáčala. Od 5 mes. sme plávali a od 6 sme cvičili na loptách. Na rehabilitácie nás poslali až v 8. mesiaci a Vojtovku sme cvičili 2 mesiace. Možno by sa malá aj sama rozbehla a možno ju to nakoplo, neviem. Teraz máme rok a chodíme popri nábytku, malá štvornožkuja ako strela, ale nikdy sa neplazila ani napriek tomu, že sme cielene na to cvičili.
@macamac tak to máš jasné, že dieťa pri tom plače, veď musí robiť niečo čo sa mu nepáči. A ináč ako plačom ti to nevie dať najavo. Ale určite sa mu neubližuje.
@margareta84 no veď ja viem
len on mal len pár dní...a tie cviky mi prišli také moc drastické skrátka 😒
napr. v pôrodnici mi ukázali jeden cvik - ležal na rovnej podložke s tým,že hlavička mu visela dolu v záklone a ja som ju mala vytáčať do bokov a šikmo k pleciam...no des...druhý deň po pôrode som nevedela, kde je sever a nie ešte takto manipulovať s malým 😝
@macamac joj tak to je iné, hneď takto rýchlo po pôrode. aj moja si obľúbila len jednu stranu a nechcela vôbec hlavu otáčať na druhú. Aj kvôli tomu som ju prestala kojiť z oboch prsníkov a kojim už iba z jedného. aby nemala vyležanú hlavku na jednej strane tak som jej ukazovala hračky na druhu stranu, ozývala som sa k nej z opačnej strany aby bola nútená otočiť sa opačne. a po čase sa naučila ....
@margareta84 no vidíš, aká je šikovná 🙂
neboj, o chvíľu ti bude behať- a budeš len spomínať, aké krásne to je, keď je bábo a len ležká a sedká a usmieva sa 😀 😀 😉 🙂
moj prvy syn sa zacal otacat v 9,5 mesiaci.covtedy lezal iba.potom v priebehu dvoch mesiacov akoby to vsetko zacal dobiehat a zacal sa plazit,lozit a chodit.a v 13 m uz chodil sam.proste sa mu nechcelo.mala som super lekarku,ktora to vedela dobre posudit a neposielala nas na ziadne cvicenia.teraz je z neho sportovec.miektore deti potrebuju dozriet,cas.to pride.cvicenim sa sice nic asi nepokazi,ale ked sa velmi trapite, mozo by som skusila nazor nejakeho dalsieho odbornika.
Tiez sme cvicili asi 3mesiace,mala rychlo narastla,chrbatik nestihal.Muz s nou nechcel cvicit,lebo pri jednom cviku dost plakala,ale myslim,ze nam to dost pomohlo.v 7,5mesiacoch stala a pred rokom zacala chodit,celkovo je fyzicky zdatna.ine mamicky deti v jej veku kocikuju,my mame motorku.ono je to velmi individualne,kazde dieta zacne lozit,chodit,rozpravt e v inom veku.ale cvicenie urcite pomoze,neboizi.ak mas plavanie daleho,tak si vypytaj od rehabilitacnej aj cviky na fit lopte na doma.inak vojtovka deti dost vycerpava,mne to rehabilitacna vysvetlila tak,ze je to pre deticky ako pre nas 30-45min aerobiku.nam ani neodporucila cvicenie vojtovky a plavanie zaroven
@margareta84 Ahoj, ja mam ten isty problem ako ty. O dva dni bude mat 10 mesiacov, nelozi, nevie sa sama dvihnut do sedu a ked ju postavim na nozky, place. Vcera sme prvykrat boli na rehabilitacnom so zaverom cvicit 4x denne vojtovu metodu. Neviem ako to zvladneme, kedze dnes sme dokazali len 1 x precvicit vojtovu metodu. Zda sa mi to, velmi drsne a mala pritom neskutocne place.
@susanicka27 Ahoj, plače preto, že ju cvičením dávaš do polôh, ktoré sú pre jej telo netypické a áno, aj ju to občas bolí. To bolia ako teba stuhnuté svaly, ked ideš cvičiť. Ale deti zvyknú plačom preháňať. Len sa im to nepáči a ako píše @jul11 je to fyzicky vyčerpávajúce. A ako ti dá tak malé dieťa najavo, že je z toho unavené? Plačom. Ani nerozumie, ked sa jej hovorí, že musí vydržať a bude dobre. Ako rodič treba vydržať a naozaj to bude lepšie.
@susanicka27 aj moja pri tom hrozne plače, ale to je prirodzené, lebo ako píše lili_mia tak musí robiť niečo, čo je pre ňu neprirodzené. Moja reve ako pavian a to aj vtedy keď s ňou nič nerobím. Pri vojtovke sa dieťaťu určite neubližuje, len sa naťahujú stuhnuté svaly. To je všetko. Musíme aj my vydržať. A cvičíme veľmi často cez deň. Troška poreve, potom dáme pauzu a potom zas pocvičíme. ale len krátko, tak max. 5 minút. Ale keď dieťa vidí, že keď začne revať silno a mama ustúpi, tak potom to bude vždy robiť. Netreba sa dať "oklamať" 🙂 držím palce a veľa odvahy prajem 😉

@margareta84 😀 som sa zľakla, že ti "ráčkuje" pri výslovnosti a nevedela som, aký to má súvis s dvíhaním 😉
a ešte v 10-tich mesiacoch 😉