icon

Prvý deň v škôlke

barborik3
20. aug 2017

Maminky,mam prosbu,ci by ste mi mohli v skratke napisat,ako to prebieha prvy den v skolke.mam drobca,ktoreho to za par dni caka a mam z toho dost velke stresy.z nasej skolky nam nedali vobec ziadne pokyni.v podstate jedine,co nam povedali je,ze sa nastupuje 4.septembra.Viem,ze by som z toho nemala robit ziadnu vedu,ale predsa budem vdacna,ak mi poviete nejake info.rano mam ist s malym uz rovno do tej triedy,kde bude prideleny? Bude este nejaky priestor na prehodenie par viet s ucitelkou,ci to uz radsej neriesit? V podstate si neviem velmi predstavit,ako to bude prebiehat.tak,ak vas nieco napadne,co by som mala vediet,tak kludne sem s tym 🙂

Strana
z2
25daniela
20. aug 2017

V prve rano nieje cas na ziadne reci, dieta sa zrejme prida k ostatnym detom revom, aj ked normalne nereve. Ucitelka sa opyta na meno a zoberie ho do triedy, skor bude cas prehodit par slov poobede. Zober mu pyzamo ak ma zostat spat a uteracik.

25daniela
20. aug 2017

A ano, rovno do triedy, u nas bolo na zaciatku skolskeho roka vypisane na vchodovych dverach, do ktorej triedy dieta pridelili.

pininka
20. aug 2017

To je divne ze vam nedali ziadne pokyny, to zas svedci o urovni nasich zariadeni. Rano ak ona sama ta nezdrzi, tak ty len daj dieta a cim skor prec. Aj ked ho budes pocut plakat, ono potom medzi detmi prestane a ukludni sa. Prvy den je podla mna este v pohode, niekedy aj prvy tyzden kym si dieta zvykne ze tam bude chodit kazdy den. Hlavne sa ty nestresuj a nedavaj mu otazky, ci chce ist a pod. Viem ze je to tazke, uz dve deti som takto odvadzala.

xantipa163
20. aug 2017

Záleží od toho, či máte adaptačný režim, t.j. deti chodia prvé dni len na 2 hod. resp. na 4. Vtedy nesieš len papučky a náhradné oblečenie do skrinky. Každé dieťa má svoju značku na skrinke. Privedieš synčeka a prípadne kvietok, čokoládku pre p. učiteľky. Dieťa sa dá p.učiteľkám, povieš meno malého a odchádzaš. Môžu ti dať papiere na vypísanie: informácie o dieťati, splnomocnenie, ak bude počas roka vyberať dieťa aj niekto iný ako rodič.... To vypíšeš doma a prinesieš potom. Ak sú deti rovno na celý deň, tak priniesť aj pyžamko, prip.flašku s vodou. S učiteľkami nemáš šancu veľmi rozprávať, cca 22 plačúcich detí ti to neumožní. 😉 Jedine ak má dieťa alergiu na potraviny, intoleranciu, hocijaký problém na ktorý je nutné upozorniť, na to nezabudnúť. Rozlúčku so synčekom nepredlžovať. Deti majú počas prvých dní tendenciu k úteku 😊 , takže aj v rámci bezpečnosti detí nepostávať medzi dverami, aby im nikto neprekĺzol. Bude to ťažké, ale dáte to. 👍

xantipa163
20. aug 2017

A presne...mali by ste mať predtým rodičko. U nás v MŠ je stretnutie rodičov novoprijatých detí ešte pred nástupom. Rodičia sa stretnú s riaditeľkou, učiteľkami dieťaťa a získajú všetky potrebné informácie.

barborik3
autor
20. aug 2017

@xantipa163 zial,v nasej skolke taketo rodicko nebolo a ani sa ziadne nechysta.Naozaj nemam absolutne ziadne informacie.ani zakladne.

pininka
20. aug 2017

@barborik3 to je strasne, aj u nas bolo vzdy dopredu rodicko, ved tam kopec pisomnosti treba. V kazdej skolke je to ine, niekde treba doniest okrem pyzama aj periny a vankus, niekde maju aj vlastne uteraky. Dokonca niekde uz pri zapise daju tieto info. Ja by som tam na tvojom mieste zavolala.

hettinka
20. aug 2017

u nás to bolo tak, že prvý deň šli deti len na asi 1-2 hodiny, len sa zoznámili, ukázali si skrinky a šli domov
dieťa obleč do tepláčikov a zober len papučky, zvyšné veci a poplatky, to vam určite dajú zoznam a šeky
no a pri preberaní nam dali pár základných infošiek, ale hlavne treba čítať všetky nástenky a oznamy
skús sa pozrieť na internet, či nemajú svoju stránku a tam infošky 😉 Ak nie, v priebehu tohto týždna už môže byť pani riaditeľka alebo aj učiteľky v škôlke a chystať si nový školský rok, tak si skús zavolať

Inak, ani jedno moje dieťa v prvý den v školke neplakalo, skôr sa tešili, boli namotivovaní ... ten plač prišiel až neskôr, u dcéry veľmi intenzívne po víkende a trvalo to aj dosť dlho, kym prestala plakávať, hoci v školke ani nespávala. Syn plakával len asi týžden ...

osky
20. aug 2017

Minimalne tyzden pred oficialnym zaciatkom skolskeho roka su uz ucitelky a riaditelka v praci.
Treba si tam zavolat a vsetkp si ujasnit.
Prvy den je akp kazdy iny.
Pri edies dieta a nechas tam.
Rodic odchadza do prace dieta ostava v skolje cely den.
Uplne normalny vzor.
Ano su aj deti ktore su len doobeda ktore su len na skusku...
A o tom o treba priniest sa musis informovat v danom konkretnom zariadeni.
V satni ma kazde dieta svoj vesiak ci skrinku s obrazkom a menom.treba si to pamätat.rovnaky obrazok bude mat v triede-v umyvarke s uteracikom...

Aj ked bude dieta velmi plakat alebo velmi agresivne...netreba sa zdrzovat.
Rozlucte sa este v satni a pri odovzdavani cim skor prec.
Cim dlhsie sa rodic snazi dieta tisit vysvetlovat mu....stazuje tym situaciu ucitelke i dietatu.
Ooni su na to vyskolene maju prax su na to zvyknute a vedia si s tym poradit.

katkuz
20. aug 2017

@barborik3 neviem ci to tu niekto spominal, zatial som necitala cele - napadla mi moznost zavolat si koncom augusta, ked ucky pripravuju triedu a vsetko podstatne na zac. sk roka, Ucitelky uz su v skolke aj riaditelka a mozes sa pytat po telefone, 1. den naozaj nie je priestor na vykecavanie 🙂

johanka_de_arko
20. aug 2017

U nas neboli ziadne infosky vopred a nemyslim si, ze je skolka nekvalitna. Je super a ucitelky tiez, len tolko nepanikaria ako mamicky a nerobia z toho vedu. Aj ja som bola taka, tiez som nevedela co a ako a chytala som paniku. Vseobecne info maju mozno na nete, kukni stranku skolky. Ak nie, nic sa nedeje. Na dverach skolky budes mat pravdepodobne napisane v ktorej je triede a v satni bude mat okrem obrazkovej nalepky pravdepodobne aj meno. V skrinke si mozno najdete aj rozne papiere na vyplnenie (staci vyplnit doma). My sme isli rovno na cely den (vsetky deti tak boli),az do tretej. Rano tam bude pravdepodobne v triede aj posila uciteliek alebo upratovacka na pomoc pri prijimani deti. Zienky ti uz pisali-nezdrziavat sa, neriesit. Prvy tyzden - dva mozno ani nepojdu ucitelky s detickami vonku, takze sa ti neoplati ani pri ihrisku nenapadne cakat ci to svoje niekde nezhliadnes. Rodicovske byva tak po tyzdni dvoch. S ucitelkami pokecas skor ked prides po dieta, nie rano. Rano to bude casto dost hekticke, hlavne v pondelky a po prazdninach.

adlani
20. aug 2017

Skus pozriet v utorok toto online video. Je to zadarmo.
https://www.nevychova.cz/online-workshop/?_nvu=...

barborik3
autor
21. aug 2017

Prosim baby a povedali by ste mi este,ci sa deticky prezliekaju,ked idu vonku? Teda,mam maleho rano doma obliect a potom v satni v skolke prezliect do teplacikov?? Ci su deti cely den oblecene v tom,v com odidu rano z domu??

uhnakova
21. aug 2017

@barborik3 netreba prezliekat, kym je teplejsie pocasie. Prezlieka sa len na spanie do pyzama.

uhnakova
21. aug 2017

@barborik3 s prezliekanim je totiz navyse robota pre deti aj ucitelky, tak treba dieta tak obliekat, aby co najviac zvladalo same 🙂

siska53
21. aug 2017

@barborik3 v prvy den je chaos. Pri prijati vam.mali dat nejakr organizacn.zpokyny,co doniest. Nahradne.oblecko,papucky, kopiu karty poistenca,vrexkovky... Cxa toto sme.brali my. Rano je najma u tych najmensich chaos,kedze idu 1.x, ak to nie je nejaka zavazna info,tak nekecat. Nepredlzuj zbytocnz odchod. Jedine,ak chces ist po dieta na obed,tak to nahlas. A utekaj prec.

hettinka
21. aug 2017

@barborik3 ja som prezliekala v školke ... lebo často sa stalo, že sa dieťa zašpinilo a potom s takým ísť domov cez celé mesto, prípadne ak so sa chcela ešte zastaviť v obchode, tak to nebolo bohvie čo.
Teraz prvé dni von asi chodiť nebudú a potom vás usmernia, čo je vhodné (alebo odsleduješ v šatni). Mne sa na jesen overili tenké šuštiaky, ktoré si natiahol na tepláky a aj nejaká stará mikinka v skrinke na tričko. A v zime sme mali extra škôlkársky overal z sekáču alebo z číňaku, však to je len navrch, nejde to priamo na telo ... nechci vedieť, aký bol po zime, neoplatí sa absolútne kupovať niečo drahé.

No a ešte pančuchym to sa mi vôbec neosvedčilo, fakt radšej tepláky a na to šuštiaky navon, lebo v triede je horko a v pančuchách sa potili. na zimu som kupovala radšej spodky a mali dvoje ponožky na výmenu.

A do skrinky daj aj náhradné spodné prádlo, niekedy sa deťom v škôlke stane nehoda, lebo sa od cudzej tety tak nevypýtajú, ako doma.

pininka
21. aug 2017

@barborik3 ja som vzdy davala ine nohavice na von, lebo si treba uvedomit,ze deti sa hraju vonku aj v piesku, mozu sa zmocit v mlake a vsetko to donesu do triedy, kde sa hraju aj ostatne deti. Navyse nic lepsie na hrubu motoriku ako obliekanie a vyzliekanie neexistuje. U nas v skolke sme naucili aj tie najmensie deti raz dva sa prezliect, dokonca si bez problemov zapinali zips. Treba len trpezlivost a najst si cas a neprist do skolky za pat minut osem a hnat rychlo decko, lebo ja idem do roboty..

barborik3
autor
22. aug 2017

Baby prosim vas a este jedna otazka.pocula som,ze ak budem musiet odvadzat maleho do skolky skoro rano,alebo bude musiet ostavat dlhsie poobede,tak musia deti ist do "zbernej triedy".je to pravda? Ja budem musiet chodit do prace na 7:00 rano.takze maly bude v skolke od 6:30.viete mi poradit od kolkej rano mozu deti ist do svojej triedy a k svojej ucitelke?? A poobede od kolkej sa zase musia presunut do zbernej triedy? Dakujem za reakcie 🙂

evittam
22. aug 2017

@barborik3 To sa spytaj v skolke do ktorej bude chodit. Nedostala si pokyny? U nas to funguje tak,ze škôlka je od 6.30-16.00. Od 6.30-7.00 a 15.30-16.00 su deti v tzv.zbernej triede. Nic nezvycajne.

lucuska28
22. aug 2017

https://www.nevychova.cz/zdarma/cz-we-ns1/vysil...

neviem ci mi to admin nevymaze ale pozrite si videjko ako zvladnut prvy den v skolke bez stresu a slziciek..

alexandraalexandrova
22. aug 2017

@barborik3 toto vsetko co sa tu pytas je vysoko individualne, nie je skolka ako skolka, kazda ma svoj zabehnuty system a pravidla, preto by bolo fajn keby si zbehla do skolky osobne, ucitelky tam uz budu aj skor, ten posledny tyzden by tam byt mali, alebo si tam zavilaj a spytaj sa vsetko co ta zaujima. V prvy den nebude ani sanca sa s ucitelkou bavit, lebo tam bude mat kopu novych deti a nebude vediet kde jej hlava stoji, takze ja by som to riesila tak ze sa osobne informujem vopred...

pininka
22. aug 2017

@barborik3 zberna trieda je rano od 6.00 do 7.00 a potom idu do svojej triedy, pobede zas pd 16.00 do 17.00, ak skolka takto funguje. Nam bolo taktne priamo naznacene, ze male deti ktore su prvykrat nemame nechavat v zbernej triede. Ale ak niekto nema nema na vyber, tak neviem ako by to riesili. Nastastie sme odtial syna po mesiaci zobrali.

luliu
22. aug 2017

@barborik3 u nás sú v škôlke deti vo svojej triede cca od 7,30 a do zbernej chodia po 16,00

barborik3
autor
22. aug 2017

Tak nielenze maly bude mat obrovsku zmenu,ze zacne chodit do skolky,tak este aj rano bude musiet byt v inej triede s cudzimi detmi a ucitelkami.uz fakt zacinam mat z toho stres.

hettinka
22. aug 2017

@barborik3 nie všade majú "zbernú triedu" aj ráno. u nás to fungovalo len popoludní, od 16:30 do 17:00, inak boli v svojej triede. S výnimkou období prázdnin, alebo ak bolo veľa chýbajúcich detí, tak pospájali vekovo podobné deti do 1 triedy.

ivuska027
22. aug 2017

Každá škôlka má svoje pravidlá. My sme zbernu triedu nemali ani ráno ani poobede. Ak máš organizačné otázky, stav sa v škôlke ešte pred začiatkom škôl. roka a na všetko sa spýtaj. Minimalne papucky bude potrebovať. Ja som deti neprezliekala. Mne to prišlo dosť "mešuge" pre deti. Podľa toho ako deti nosis, ako ďaleko bývaš. Moji chodili ráno v teplacikoch, nemali prezliekacie stresy cez deň na prechádzku a poobede leteli ako šarkany na ihrisko, takže nejaké nohavice a košeľa nemali u nás opodstatnenie.
Ďalšia vec, ak chodíte vonku bežne medzi deti, nevidím dôvod, prečo by tvoje malo plakať. Moji neplakali nikdy ani raz. Treba mu povedať, že to je zábava, nové hračky, hry, kamaráti. Netreba robiť paniku. Spravidla to rodičia nesú horšie ako samotné deti. Nevravím, kolektívna psychika robí svoje, ak začne plakať, môžu plakať aj ostatné, ale nie he to pravidlo. Stačí vysvetliť dieťaťu, že nie je dôvod na plač, veď mu tam nikto neublizuje.
Držím palce a úsmev na tvár 🙂

xantipa163
22. aug 2017

Ten prvý mesiac si je fajn vyčleniť na dieťa, ak to práca dovolí. T.j. chodiť v takom čase, keď sú už u seba v triede. Ešte stále nevieš, akú budete mať adaptáciu. Ak na dve hodiny najskôr, tak aj tak do práce nemáš šancu ísť.

hettinka
22. aug 2017

@xantipa163 súhlasím, máloktoré dieťa dokáže zostať v škôlke rovno celodenne
niektoré škôlky ani hned celodenne neberú, majú adaptačný program
syn takto chodil celý prvý týžden, len do obeda a bol prvý, kto tam aj spával ... a to som si musela dupnúť, že už ho nemôžem brať domov naobed, ked aj ja pracujem. No chodil domov o 14:00, nie až neskoro popoludní.
Väčšinu to riešili tak, že sa pri dieťati striedali (ráno priviedla mamina, ktorá šla na poobednú a popoludní vzal otec, ktorý mal rannú napr.), alebo ich brali babky, starší súrodenci, prípadne nejaká študentka... to veľmi nerátaj, že tam bude rovno od 6:30 do neviemkedy.

uhnakova
22. aug 2017

@barborik3 chod sa do tej skolky opytat. Tu ti moze kazda mamicka povedat inu skusenost a nakoniec vo vasej skolke to bude uplne inak. No radsej nerataj, ze hned od zaciatku svihnes dietatko do skolky od nevidim do nevidim, aspon prvy tyzden ho treba na skolku privykat postupne, inac tu budes o dva mesiace pisat, ze dieta nechce chodit do skolky a ma rano hycaky.

Strana
z2