Prvý deň v škôlke
Maminky,mam prosbu,ci by ste mi mohli v skratke napisat,ako to prebieha prvy den v skolke.mam drobca,ktoreho to za par dni caka a mam z toho dost velke stresy.z nasej skolky nam nedali vobec ziadne pokyni.v podstate jedine,co nam povedali je,ze sa nastupuje 4.septembra.Viem,ze by som z toho nemala robit ziadnu vedu,ale predsa budem vdacna,ak mi poviete nejake info.rano mam ist s malym uz rovno do tej triedy,kde bude prideleny? Bude este nejaky priestor na prehodenie par viet s ucitelkou,ci to uz radsej neriesit? V podstate si neviem velmi predstavit,ako to bude prebiehat.tak,ak vas nieco napadne,co by som mala vediet,tak kludne sem s tym 🙂
Ja by som bola velmi nadsena,keby nasa skolka mala taky adaptacny program.ale bohuzial,nasa skolka nic take nema.takze zial,ale maly tam musi byt hned cely den. A takisto by som bola stastna,keby sme ho ja,alebo moj muz mohli brat zo skolky o 14-tej poobede,ale my taku moznost nemame.ja by som s nim najradsej ostala na materskej az do predskolskeho obdobia,ale to si bohuzial dovolit nemozne. Ja budem robit vsetko,co je v mojich silach,aby sme ho vyzdvihovali zo skolky najskor,ako sa to bude dat.
@hettinka
@uhnakova "svihnes do skolky od nevidim do nevidim" pri vsetkej ucte,ale to co je za komentar ??? Ja sa uz niekolko tyzdnov snazim dohodnut s mojim zamestnavatelom,aby som mohla mat co najpriatelnejsiu pracovnu dobu,aby som mohla byt s malym najviac,ako to bude mozne.Neviem,aku mate vy pracu,ale zrejme nie kazdy ma take stastie,ze moze dieta nosit do skolky na 8:00 rano.Ked sa mi zacina pracovna doba o 7:00 tak kedy mam maleho odviest do skolky??? Kludne mi mozte poradit,ja budem velmi vdacna za kazdu radu,ktora mi pomoze.pre mna je moje dieta to najdolezitejsie,co na svete mam a keby som mohla,tak by som ho do skolky vobec nedavala.
@barborik3 ja mám tiež nervy napnute. Malá ide do škôlky, má 2,5r., len ja ešte nejdem do práce. Vymyslela som to takto, že ju dám skôr a podľa toho sa zariadim aj s prácou... ale najradšej by som bola s ňou doma... ale zas viem, že v škôlke jej bude lepšie medzi deťmi seberovnymi. Ja tiež nemám žiadne info čo treba, kúpili sme papuče a uterák a už uvidíme.... ale ja stresujem😢
@hettinka ja sa snazim vymysliet,ako to urobit,aby bolo malemu co najlepsie.uz posledne dni nic ine nerobim,len stale nad tym rozmyslam.v septembri si chcem este cerpat dovolenku,ktora mi tam ostala.takze ten prvy mesiac ho budem moct nosit neskor a bravat ho domov skor.len si neviem predstavit,ako to bude potom od oktobra.
@barborik3 hlavne pokojne, nechcela som ta vytocit 🙂. Z tvojich komentov to vyzeralo, ze chces dietatko dat hned od zaciatku sk. roka do skolky na pol siedmu a vyzdvihovat ho neskoro. To by pren urcite nebolo dobre. V poslednom komente pises, ze prvy mesiac bude iny, takze bude cas na adaptaciu. Drzim palce.
@uhnakova ja som na tuto temu dost citliva,lebo nesiem dost tazko,ze maly ide do skolky a ja do prace.a este k tomu som to cele planovala inak,lebo som si chcela najst novu robotu len na skrateny uväzok prave kvoli tomu,aby maly mohol chodit do skolky v normalnom case.ale nepodarilo sa mi to.tak sa musim vratit do povodnej prace a som z toho dost na nervy,lebo neviem ako to bude maly zvladat.
@barborik3 ja som teraz v podobnej situácii, až na to, že začínam v novej práci, takže 4.teho septembra budem riadne v práci aj ja ... posledné dva dni na nič iné nemyslím... myslela som si, že ako učiteľka MŠ to budem zvládať s gráciou, no ako matke sa mi niekde profesionalita nadobro stratila ... 🙂 môžem ťa jedine ubezpečiť, že dieťatku neubližuješ a musís byť o tom presvedčená aj ty, aby to necítilo z teba... každé dieťa reaguje na odlúčenie inak, hlavne, ak si bola 3 roky (ako ja) s ním ty. Plus si musí zvyknúť takmer okamžite na režim, kolektív, inú dospelú autoritu a kooopec ďalších vecí. Treba mu dôverovať, podporovať, pomáhať a nerobiť paniku hneď pri prvom zádrheli. Ber to ako obrovskú výhodu, že môžete prvý mesiac byť bez pracovného stresu a venuj sa len jeho adaptácii. V MŠ sme na to učiteľky profesionálky, ktoré zvládajú aj 20 uplakaných dubáčikov. 🙂 Každá MŠ má svoje pravidlá, trošku ma mrzí, že nemáte adaptačný proces, čo by mala byť samozrejmosť. Ale aj tu sa dá vidieť pozitívum, možno sa deti skôr adaptujú takto hodené do vody... hmm... Držím palce 🙂 Treba to cielene v hlave zracionalizovať a čo najviac vypnúť emócie ten prvý deň. Aby si sa nezrútila ... Nič sa nedeje, taký je život... Hlavne dieťatko šup krátko a intenzívne sa rozlúčiť pri dverách do triedy a preč. :D Potom si poplač :D A možno uvidíš a mesiac bude aj veľa a budete obaja zadaptovaní po týždni. 🙂
@ondrejkovamaminka Dakujem velmi pekne 😊
@barborik3 " ja som na tuto temu dost citliva,lebo nesiem dost tazko,ze maly ide do skolky a ja do prace" ... tomu ver, že to takto má skoro každá maminka. Ja som dieťa dala do škôlky a od škôlky som kráčala so slzami v očiach. No je to náročné, ked nám tie deti tak rýchlo rastú ... ale hlavne, pred dieťaťom nesmieš dať najavo, že si v tomto rozhodnutí neistá, že ti je smutno, lebo potom to aj dieťa horšie zvláda. V svojom záujme aj v záujem drobca sa nastav na to, že to je takto dobre a má to tak byť. Oni to síce aj tak vycítia, ale treba to aspon navonok trošku prekryť.
V konečnom dôsledku, 3-ročné dieťa už nie je bábo a potrebuje aj kamošov a zvykať si na iné autority, kolektív.
Budete mať viac peniažkov, budeš mať viac času na seba a cez prázdniny si spravíte super dovolenku, kde si všetko "vynahradíte".
@barborik3 jaj no.. Ja som prve davala,ked som este bola doma,ale siel hned na cely den. O polroka totiz adaptacia druheho dietata,preto tak.. A mala sla tiez hnd na cely den..nezvykali so lahko ja som si tajne.poplakala tiez..
Najma mala si zvykala viac ako rok..ale nie je na vyber...

@barborik3 ahoj.nemusi to byť vždy s plačom.moj syn bol v pohode od prvého dňa.neplakal.tešil sa a to bezo mňa nikdy nikde nebol odkedy sa narodil.takže neboj.môže to byť aj bez sĺz.ja som z toho bola hotová týždeň.nervy strašné.potom už dobre.držim palce