Pustili by ste cudzieho učiteľa k dieťaťu?
Dobrý deň, chcem sa opýtať či by ste ako mamy boli ochotné pustiť k dieťaťu cudzieho človeka na doučovanie. Ide totiž o to, že by som si chcela spraviť vysoku školu pedagogickú, ale chcela by som si to najprv vyskúšať. Ideálne deti na základnej škole, nakoľko bakalárske štúdium sa zameriava na prvý stupeň. Chcela by som to vyskúšať, čiže by som si za to ani nepýtala peniaze, samozrejme nemám problém s dohľadom rodiča a uvítala, by som aj spoluprácu, že by mi možno rodičia mohli dať spätnú väzbu, aj výsledky aké by dieťa malo. Možno by to nemuselo byť doučovanie, ale pomoc s domácimi úlohami. Vedeli by ste si predstaviť takú situáciu? Prípadne prečo by sa vám to nepacilo, ak s tým nesúhlasíte. Ďakujem za každú jednu odpoveď
normálne ponúkni doučovanie. resp. prípravu do školy. basta, bez tých omáčok. do ponuky napíš že si doučovala sestru, susedy, spolužiačky… moje dieťa malo doučovateľku ktorá nemala vôbec pedagogické vzdelanie, iba vedela nemčinu… keďže ja nemecky neviem, zobrala som ju vlastne od prvého školského týždňa aby sa s ním pripravovala do školy na nemčinu, nie cielene na doučko. takže áno - sú matky ktoré majú záujem aj o takúto službu…
Bakalárske štúdium je zamerané na 1.stupeň? Jedine vtedy, keď aj magisterské.
Odkiaľ si? Pod kľudne skúšať ku mne. 😁
Ty sa urvite nemas chodit ponukat🫣 prepac ale musela som sa zasmiat
Ak raz mas vztah k tomu pojdes do toho, ak tomu vztah nemas do toho nepojdes, pri detoch je velmi velka zodpovednosť... to ako keby si niekto povie, chcem vyskúšať byt neplateným lekarom .. vyznie to smiesne, nemyslis ?
ja aj vela mojich spoluziaciek na zs a ss sme mali doucovanie doma ale vzdy bol aj rodic v inej miestnosti takze v tomto nevidim problem
V zahraničí to bežné funguje, či doučovanie alebo pomoc s ulohami. Veď rodič môže byť vo vedľajšej miestnosti.
Daj si inzerát čo.pomukas a uvidíš omáčky okolo toho písať nemusíš. Aj keď teda je divné že si takúto vec musíš vyskúšať, buď k tomu vzťah máš alebo nie
No vacsinou ta osoba co doucuje je na zaciatku cudzia. Lebo teda nechapem otazke. Ved aj ucitelia su cudzi ludia.
Ja som cez výšku (nie pedagogického smeru) doučovala nemčinu viacero detí na ZŠ aj SŠ a aj vysokoškolákov, nikto s tým nemal problém, k ZŠ deťom som chodila domov, vysokoškoláci chodili ku mne na intrák.. Ale ak to chceš robiť zadarmo, tak kľudne príď aj ku nám domov :D
Bakalarske studium sa na 1.st zameriava len pri elementarnej pedagogike. Specializacie na predmety SJL, ANJ, Bio, MaT a ine su pre 2.st. a stredne skoly v bakalarskom a mgr stupni. Ponukni doucovanie ako inzerat, ako chodia doucovatelia aj domov, ale dnes to casto prebieha aj online.
Ja som doucovala a chodila aj do domov k ziakom.bolo to pocas studia.ak mas znalosti,daj si ponuku do komunitnej skupiny ,na FB napriklad, a pocitam,ze ta oslovia sami.na doucovani sa da fajn zarobit aj sa naucis ako pracovat s detmi
Mozes aj online doucovat...
Prepáčte nebudem odpisovať každej zvlášť, ale napíšem to rovno. Mne je naopak smiešne a hlavne smutné to, že aj ľudia čo si myslia, že k tomu majú vzťah a nevyskúšali si to možno dopredu, také niečo išli študovať. A potom bohužiaľ školstvo na Slovensku vyzerá ako vyzerá. Preto by som nechcela urobiť takú chybu, aby potom možno trpeli deti. Môžem byť milá, ochotná a mať vzťah k deťom, a po troch rokoch štúdia zistím, že napríklad si neviem vybudovať rešpekt u detí.
no s bc nevystudujes ucitelstvo na 1.stupni...
Teraz sa ti to lahko hovori .. ale studovanie, a prax je veľký rozdiel, cize vela ludi to vzdá, uz len preto, lebo sa musia ucit a nie je to lahke... si sprav pedagogicke minimum a mas vybavené
@kacena4 musím mať aj magisterský titul ja rozumiem, ale keďže by som nastúpila len teraz na bakalarsky, tak som nepisala úplne všetko
Rešpekt pri doucovani 1 žiaka aj tak neznamená, že si vieš vybudovať rešpekt v triede s 25 žiakmi. A to, či vieš niečo naučiť, si môžeš vyskúšať už teraz na svojich spoluziakoch.
@autorka a nie, školstvo na Slovensku nevyzerá tak ako vyzerá preto, že si ľudia vopred nevyskusali učiť. Učiť ťa pustia až počas VŠ aj to najskôr pod dozorom, takže si rozhodne nemáš ako a kde vyskúšať, či ti to pôjde. Doučovanie jeden na jedného je niečo úplne, ale že úplne iné.
Keby ťa aj doučovanie bavilo neznamená to, že budeš dobrá učiteľka.
Ako človek, ktorý aj učí, aj individuálne doučuje, ti môžem povedať, že pre mňa sú to dve úplne rozdielne veci a nemyslím si, že z toho dostaneš takú skúsenosť akú asi očakávaš… ale ak si to proste chces skúsiť, možno aj privyrobiť, lebo je to fajn brigáda, hoď si inzeráty na doucma a do FB skupín zameraných na doučovanie, svoje služby na pomoc s úlohami atd tam ponuka aj mnoho stredoškolákov (ako sa im darí s najdenim študentov neviem), ľudia bežne doručovateľku hľadajú, to čo opisuješ je podľa mňa úplne normálne doučko, ktoré mnoho ľudí využíva, takže to že si “cudzia” nie je žiadny problém… a ešte mi napadá, že neviem odkiaľ si a kde všade takýto projekt funguje, ale v BA som zachytila, že je možnosť prihlásiť sa ako dobrovoľník a chodiť pomáhať s úlohami deťom z detských domov, tak môžeš pozrieť aj niečo také, ak ti nejde o príjem 😊
Môžeš prísť kľudne aj hned zajtra, lenže pri mojom malom by si sa asi rozhodla radšej neštudovat 😆
Ja som jednu dievčinu doucovala nemčinu na ZŠ u nich doma. Rodicia boli často v robote tak sme boli cast aj same. Nema na to vôbec vzdelanie a bolo to fajn. Odporučila ma tam kolegyna, ta malú zas doucovala AJ.
Je fakt rozdiel ucit jedného, menšiu skupinku alebo triedu, kde máš neprisposobiveho Ferka, zo dvoch nediagnostikovanyh adhd a ako bonus aj Dežka...
A teda zadarmo by som to nerobila, zacni si vážiť samu seba!
Ja som vysvetľovala spolužiačka náročné mate rovnice pred maturou, pochopili moj výklad.
A teda ja som si zaľúbila matiku až na strednej, na zs som mala problém dostať vôbec trojky...
Takže smelo smelo do toho. Ved aj rodicia sa učia s detmi a nemajú pedagogickú.
A ešte mi napadlo, že môžeš hľadať brigádu v OZtkách a pod., ktoré sa venujú záujmovým krúžkom a mimoškolským aktivitám pre deti, opäť ak by si bola z BA, mám aj konkrétny tip, ja sama som takto brigádovala ešte počas strednej, bolo to veľmi fajn a získaš skúsenosti s tým, aké je to postaviť sa pred menšiu skupinku prvostupniarov, niečo ich naučiť a zabaviť .. možno by si také niečo našla aj v iných mestách 🙂 a potom ešte môžeš skúsiť robiť animátorku v školách prírody alebo letných táboroch, to je tiež trochu iné ako učenie, ale opäť získaš skúsenosti ako pracovať s rôznymi deťmi a so skupinou
Príliš sa podceňujes.Ziadne zadarmo a podobne...ano, aj v našej dedinskej skupinke často vidím, že niekto hľadá pre deti niekoho čo si s nimi napíše úlohy atď, lebo rodičia prídu neskor..plus samozrejme doučovanie.Normalne si daj inzerát a držím palce.Ani nie všetkých učiteľov a doucovatelov to vždy baví😉
Deti vychovávajú rodičia, učiteľ ich vyučuje. Mýliš si pojmy s dojmami. A kvôli chaotickej inklúzii na SK (ktorá je mimochodom pozadu oproti celému svetu) ma učiteľ v triede minimálne 1-2deti so ŠVVP, čiže správne zadelit čas, niektoré deti spomaľujú proces výučby, iné deti stagnujú…. Nevieš sa roztrhať. Rešpekt si určite vybuduješ. Budeš spravodlivá, pochvališ, ale aj upozorniš+ správna motivácia …. Hlavne nezabudaj na ranný kruh/vyucovanie v kruhu. Upevňuje to vzťahy medzi deťmi 🙏
Normalne si daj inzerat, ze doucujes tie a tie predmety, ktore studujes/planujes studovat na VS. Tvoje vzdelanie nemusi nikoho zaujimat, hlavne je, ze vies co doucujes a mas zaujem to robit. Ja som tak popri gympli a potom aj pocas studia na VS doucovala AJ v jazykovke, zaroven ma majitelka oslovila s tym, ze mozem ludi chodit doucovat domov. Nemusis nikomu vysvetlovat, ze este len planujes studovat a chces si to skusit, vyznieva to zvlastne a rodicov to popravde ani nezaujima. Chcu vidiet len vysledky a zlepsenie u dietata.
Ja doučujem a deti chodia ku mne, nie ja za nimi. V dnešnej dobe je to normálne, že dieťa doucuje v podstate cudzí človek

Ja som doučovala, kým som študovala, ale mňa si vyslovene vypýtali a nie že som sa chodila ponúkať.
Mnoho VŠ študentov, čo študuje pedagogický smer doučuje už počas školy. Ale študuje to už.
Neviem si predstaviť cudziu osobu, ktorá to nemá vyštudované a ešte to ani neštuduje, že príde a povie: nemám žiadnu kvalifikáciu okrem toho, že tiež som raz chodila do školy a chcela by som vám doučovať deti. To mi príde kus na hlavu. Možno tak maximálne pomôcť v rodine niekomu, takto si to vyskúšať, ale cudzím za mňa nie.
Navyše si nemyslí, že len preto, že je to druhý stupeň, tak budeš vedieť všetko vysvetliť. Napr si ani nenapísala, ktoré predmety.
(Ja som doučovala moje vyštudované ANJ, SJL, plus niekedy biológiu alebo chémiu, keďže som z nich maturovala (teraz by som si už na ne netrúfla) a ešte fyziku a geo, ale to som si vždy pred doučovaním opakovala, zisťovala a robila pomôcky, ako to lepšie vysvetliť, plus som mala z gympľa dobré základy, podklady, ale tiež už by som si na to netrúfla).