Ročné dieťatko nechodí. Môžme skúsiť používať chodítko?
Ahojte, potrebujem poradit, moje rocne dietatko este nechodi, vela lozi po 4, je strasne rychle, taktiez popri posteli, alebo dookola ohradky chodi ked sa moze drzat. Taka otazka, ak by som kupila choditko, nevadilo by to ze sa zacne pouzivat takto neskoro? Mozno by to pomohlo, dakujem pekne za nazory a pekny vecer 🙂
@142230919213 Dieťa rozhodne nenaberá techniku chodenia v chodítku, môže si ju tam akurát tak pokaziť. Iste, každý má právo na názor a každý je zodpovedný za svoje dieťa, ale na takéto nezmysly proste nemožno nereagovať, rovnako, ako by som mala potrebu reagovať na niekoho, kto šíri do sveta, aby novorodencec pil kravské mlieko z obchodu, pretože aj jeho matka ním dotyčnú kŕmila a nič jej nie je. Z matiek chodítkových detí majú hlavne radosť výrobcovia tejto sprostosti.
@mia885 prečo súrne potrebuješ, aby už začalo dieťa chodiť? Nech len veľa lozí po štyroch, to je pre jeho rozvoj najlepšie. Keby si nejakej detskej neurologičke spomenula, že chceš začať dieťa učiť chodiť v chodítku, tak sa jej zježia všetky vlasy na hlave a povedala by ti, aby si to v žiadnom prípade nerobila. Deti sa učia chodiť až do 18. mesiacov a nepovažuje sa to za oneskorenie. Moja dcéra má 13 mesiacov, začala sama sedieť, keď mala 10 mesiacov a začala loziť po štyroch, keď mala presne rok. Dieťaťu treba dať priestor a čas, nech postupujú vlastným tempom.
keby ma rok a pol a nechodi,tak to zacnem riesit s odbornikmi.ale v roku ze chodi "len"okolo nabytku?to je viac nez super na jeho vek.choditko neodporucam ani ja,skor odrazadlo,to je vyborna pomocka.kazde dieta je individualne,potrebuje motoricky aj psychicky vyzriet podla svojho casu.kedysi by som sa balachala aj ja.ale skusenosti cloveka naucia..
@mia885 my sme pouzivali choditko od 7mesiaca, samozrejme postupne od 10.5mesiaca chodi - vlastne bezi az doteraz 😀 Ja na choditko nedam dopustit. Nas ortoped tomu nebol nadseny ale Karin je uplne v poriadku, nema ziadne deformacie ani nic.
chodítko určite nie a to že v roku nechodí?moja dcéra v roku tiež nechodila a nerobila som z toho katastrofu ...jedno dieťa je rýchlejšie v tom druhé v inom moja zas začala veľmi skoro rozprávať...nerieš to zatiaľ je to zbytočné
zapajam sa do antichoditkovej kampane 🙂
spolu s nasim pediatrom, spolu s nasim ortopedom, ktory povedal citujem "len prosim vas ziadne choditka, a najlepsie ked bude behat po dome bosa len v protismykovych ponozkach"...
je to zbytocnost, zatazuje to nespravne chrbat, moze posobit "spickovanie", kt sa tazko zbavuje, vobec to nepomaha stabilite pretoze bud sa dieta "zavesi" alebo cupita o nieco oprete, neziska pud sebazachovy pretoze sa hocikam moze hocijako krkolomne pustit a bud ostane v tom visiet alebo nabura choditkom do steny a tym to konci..takze to nepodporuje to aby sa same pustilo nabytku resp aby to spravilo vtedy ked na to bude pripravene, aby zvladlo chytit balans ked sa zapotaca a aby netresklo ozlomkrky hocikam..
stvornozkovanie JE TO NAJLEPSIE pre dieta, pre chrbat, pre motoriku a celkovo pohybove ustrojenstvo
To, ze sa dieta uz v roku stavia pri nabytkua snazi sa cupitat je UZASNE a nie zaostale 🙂
pre toto nemam rada "chvalenie sa", staci ze sa niekto pochvali ako jeho genialne dieta chodilo uz v 8 mesiacoch a stava sa z toho norma ktora znervoznuje rodicov.. a rovnako za otazku "a vasa este nechodi?" by som hadzala taniere o zem 🙂 ako je aj tu vidno, veeeeela deticiek zacne chodit medzi rokom a rokom a pol..musia na to dozriet a tak je to spravne..
ako tu uz bolo pisane, najlepsia pomoc je nepomahat...
Moja dcera sa rozchodila okolo nabytku ked mala 12mesiacov tusim? trvalo jej kym nabarla istotu a pustila sa sama.. chcela sa za ruky, ale to sme len sem tam chodili lebo ja si nenecham chrbat odist a ruky vytahat 🙂 ma 15 a asi mesiac je z nej samochodec a lieta ako sarkan a je uzasna
@sharlotta absolútny súhlas 🙂
@142230919213 ja som sa riadila len odporucaniami rehabilitacnej doktorky a rehabilitacnej sestry, ktora cvicila s mojou dcerou....ale to je aj tak jedno, nechaj tak.
Moja dcera ma 17 mesiacov a az teraz sa pustila chodit, dovtedy lozila a chodila popri nabytku. Teraz je ako zotrvacnik 😀 len ju polozim na zem a ide a ide a ide, pokym nespadne 😀 choditko sme nemali ziadne
no určite by som nekupovala chodítko, ved na tom nič nie je že ešte nechodí ved ma ešte čas niektoré deti behajú v 9 mesiaci iné zase aj v 15 mesiaci to sa vobec nestresuj on sa musí sám pustit ved ked behá okolo ohradky a stvornožkuje tak on sa postupne naučí aj chodit
Paneboze, ja keď vidim tieto antichoditkove matky...Spytajte sa doma,ci vase matky nepouzivali choditka...Stavim sa ze minimalne 90% z tych co tu tak radikalne kricite proti, ste v choditku stravili aspon cast detstva...Poznam x ludi,ktori boli v choditku ako deti a dodnes im nic nie je, rovnako ako poznam ludi,co davaju do choditka deti dnes. Aj ja dávam malu do choditka. Netravi v nom pol dna, ani hodiny a zatial na ziadnej kontrole nebolo nic, ze by sa zle vyvijala kvoli choditku.
Pozerate spravy? Skodlive vyrobky pre deti sa z trhu stahuju, keby boli choditka take skodlive, nepustia ich na trh. Kazdeho vec, ale pre krista, nerobte tu z choditkovych matiek krkavcie!!!
@p_etrisha Ja zas vravím, panebože, v dnešnej dobe, pri dnešných možnostiach informovanosti, niekto nevie, že chodítka sú v niektorých krajinách skutočne zakázané. Napr. v Kanade sa nesmú predávať, dovážať ani inzerovať. Dajte si to do prekladača, ak neviete po anglicky: http://www.hc-sc.gc.ca/cps-spc/legislation/acts.... Dieťa, ktoré sa samo nepostavilo a nezačalo chodiť ešte nemá v stave chrbticu, na takúto záťaž, predovšetkým v spodnej časti chrbtice, Chodítko neprimerane sa zaťažuje platničky. Obmedzuje správnu tvorbu svaloviny, potrebnej pre správnu chôdzu. Obmedzuje vývoj pokiaľ ide o rovnováhu. Navyše je to nebezpečené, v chodítku sa už prihodili smrteľné úrazy. Keď už ste teda z nevedomosti deťom chodítka zadovážili, majte aspoň toľko rozumu, aby ste tento "vynález" nepropagovali ďalej a neukľudňovali matky, ktoré s kúpou váhajú. Ak vaše deti zatiaľ nemajú problém, to neznamená, že v strednom veku za to nezaplatia. A to, že tu máme ortopedicky zdravú generáciu chodítkových dospelákov, je holá mystifikácia na spôsob "čo sa babe chcelo, to sa babe zdalo".
V Kanade môžte za to, že dáte dieťa do chodítka, dostať pokutu 100000 dolárov a alebo 6 mesiacov basy. A vedeli ste, že chodítka spomaľujú aj mentálny vývoj? To by mohla byť dosť relevantná informácia pre matky, ktoré váhajú, ku ktorému "táboru" sa pripojiť 😀
@p_etrisha áno, v generácii dnešných 30 a 40 ročných je veľa "chodítkových" ľudí. Ale nepovedala by som že nič im nie je. Len sa pozri koľko 40tnikov má problém s chrbticou, platničkami.
A k tomu, že ak je niečo škodlivé, tak to stiahnu z trhu - také ilúzie nemaj. Alkohol, cigarety škodlivé sú a veselo sa predávajú! Všetko je to o peniazoch, a lobbyingu.
@p_etrisha Konecne niekto normalny. Ale treba ich nechat, nech ich deti zacnu chodiť až v troch rokoch, vtedy budú už asi konečne pripravené na to,, aby mohli chodiť. Lebo vedci vyskúmali... bla bla bla... už toho toľko vyskúmali, že mnohým svojími výskumami len pohoršili. Ako môže chodítko poškodiť dieťa, ktoré sa už samo stavia na nohy a pol dňa prestojí popri nábytku, tam si chrbticu nezaťažuje?
@142230919213 , dieťatko si státim pri nábytku nezaťažuje chrbticu, lebo stojí len toľko, koľko vládze a cíti sa pritom dobre. akonáhle je to na neho priveľa, tak sa spustí na 4 a ďalej ide štvornožky, strieda rôzne polohy. . Zatiaľ čo z chodítka samo nevylezie a je tam dovtedy, dokým ho dospelý človek z neho nevyberie.
Dokonca som narazila na informáciu, že používanie chodítka spomaľuje mentálny vývoj ešte viac, než ten motorický. Či to tie deti potom nejak doženú, alebo budú mať nižšie IQ aj v dospelosti, som zatiaľ nezistila, ale vylúčiť sa to nedá 😉
@bibianka Na akej stránke si to vyčítala, že chodítko spomaľuje mentálny vývoj? Poznám minimálne 20 detí s môjho okolia, ktoré sa v chodítku, ktoré malo výbavu na motoriku rúk naučili oveľa viac, ako deti tie, ktoré boli posadené na deku a obsypané hračkami. Moje dieťa má 11 mesiacov, a už tri týždne chodí a poviem Ti kde sa to naučila? Áno, práve v chodítku, pretože ja som ju to kvôli zdravotným problémom učiť nemohla a manžel zas kvôli praci. Takže píšte si tu ďalej takéto bludy, naučte svoje deti chodiť v troch rokoch a zatiaľ ich noste na rukách. A keď budete mať ťažkosti s chrbticou, tak nezabudnite že ste tvrdili, že to je preto, že ste boli v chodítku.
@bodka70 neviem aké chodítko máš na myslí, ale to naše je také, že v ňom dieťa sedí, keď už nechce stáť.A určite tam nieje pol dňa, aby som sa ho zbavila. Na to som ho na svet nepriviedla.
@142230919213 a naco dieta tlacit do niecoho, naco nie je pripravene? ci len preto, aby som sa mohla pochvalit na ihrisku, ze moje dieta ma rok a chodi ako drak??
je predsa ine, ked dieta sem tam chodi a dviha sa same je o niecom inom ako ked ho supnes do choditka...
nase dieta sa najprv zacalo stavat na nozky, to mal 9 mesiacov, stvornozkovat zacal ako 10 mesacny, a tak pekne chodit sam azda v 14 mesiacovh, o normalnej chodzi hovorime u nasho asi od 15 m...a nic mu nechyba...
do 18 mesiacov ma cas
@142230919213 dieta sa uci chodit same, nikto ich to nema ucit.
@142230919213 , poloha v chodítku je nevhodná, či už v ňom dieťa stojí alebo sedí - lebo ide o pasívny sed aj státie - dieťa má stále chrbticu v zvislej polohe a opiera sa o chodítko. Pri voľnom pohybe dieťa strieda polohy a zapája pri tom oveľa viac všetky svaly 😉
Ja pripojim našu skusenosť....nasa dcera chodila po styroch od 6,5 mesiaca...v siedmom mesiaci sme jej kupili chodak, z dovodu,že som mala problemy s chrbticou chodila na injekcie a kedze nemame v bytovke schody,bolo pre mna neunosne malu vlacit po schodoch, vytahovat kocik hore schodami a aj doma vkuse na rukach ked ju prestalo bavit lozit. Tak sme to vyriešili choditkom, kde som ju davala max na pol hodinu okolo obedu a obcas poobede na niekolko desiatok minut, ked bolo vonku cele dni zle pocasie..choditko sme používali cca mesiac. Z dovodu, že v nom začala strašne rýchlo behať, tak aby nedoslo k urazu a druhý dovod prestalo ju to baviť. Chodiť začala ked mala 11 mesiacov, tak traslavo a dva tyzdne pred rocikom už lietala doslova. Uplne krásne dostupuje, žiadne špičky. Ja som v chodaku ako dieťa nikdy nebola, pretože som tam byť absolutne nechcela ani minutu, ale skolioza a dalsie pridružene problémy s chrbticou ma neobišli. Takže netreba škatuľkovať všetko. p.s. poznate ten vtip? americkí vedci zistili, že slovaci veria všetkému, čo americkí vedci zistili 😀 na odlahčenie... 🙂
@142230919213 Dočítaš sa to napr. tu http://consults.blogs.nytimes.com/2010/02/22/th....
Pokiaľ ide o bludy - na to, čo píšeš, reagujem len s veľkým sebazaprením, pretože baviť sa o motorickom vývoji s niekým, kto o tom nemá ani šajnu a tvrdí tu, že sú deti sa bez chodítka naučia chodiť až v 3 rokoch (bavíme sa o zdravých deťoch), je zbytočne premárnený čas. Reagujem kvôli iným, aby si nedajbože tieto "znalosti" neosvojili.
@mia885 odporucam skor vymenit doktorku 😠 😠 😠
@p_etrisha predstav si, ze som generacia 30+ a v choditku, pavuku atd atd som nikdy nebola, ani moj brat a ani moje deti nie. obe chodili okolo nabytku ako 7mesacne, dcera samostatne zacala chodit ako 13,5m a syn ako 10,5m. nikdy som ich nepodkladala, nikdy som ich za ruky nevodila aby som sa pred tetkami betkami ukazala ake su "sikovne". a lekarka teda nad dcerou ze v roku nechodi vobec nelamentovala, skor sa cudovala, ze UZ chodi okolo nabytku
@asocial Je to každého názor, moja dvíhala hlavičku už v pôrodnici, čo bol všetok personál prekvapený. V šiestich mesiacoch sa sama posadila, nikto ju nenútil. Štvornožkovala v ôsmich a postavila sa sama keď mala osem a pol. Teraz už chodí a má jedenasť mesiacov. Mala som jej v tom všetkom brániť?
@lenkad26 Big like 🙂 Hlavne s tými vedcami :D

Ano, radsej sa clovek prestane zapajat do tych bludov co tu pisete , lebo niektore mate titul MUDr.pred menom a Csc.za menom.A pritom niektore ani maturitu ...