icon

Ročné dieťatko nechodí. Môžme skúsiť používať chodítko?

mia885
29. sep 2014

Ahojte, potrebujem poradit, moje rocne dietatko este nechodi, vela lozi po 4, je strasne rychle, taktiez popri posteli, alebo dookola ohradky chodi ked sa moze drzat. Taka otazka, ak by som kupila choditko, nevadilo by to ze sa zacne pouzivat takto neskoro? Mozno by to pomohlo, dakujem pekne za nazory a pekny vecer 🙂

katarinamarkova
30. sep 2014

@bibianka pardon, napisem to trosku inak - dobre podlozene, otazka znie cim? 🙂 - ale vedeckym studiam verit 100% bezhlavo aj tak nikdy nebudem, lebo kazdym dnom sa objavuju nove, tie co tie predosle vyvracaju do bodky a nasledne dalsie co vyvracaju tie nove.
nech je v kanade zakazane co chce...v niektorych krajinach je zakazane zenam vzdelavanie a deti su majetkom otca - keby som bola napr. zarytou islamistkou, tak mozem tvrdit ze je len otazkou casu kedy tuto temu otvoria aj v EU. nech si v usa zakazuju co chu....aj mak je tam zakazany....na makovu strudlu od babky nedam dopustit 🙂
o spokojnosti deti mame asi tiez rozlicne nazory. spokojne dieta podla mna nie je to co sa usmieva a pri tom uteka cez cestu plnu aut, alebo sa od rana do vecera napchava sladkostami- spokojne dieta je spokojne aj psychicky aj fyzicky, spokojne dieta je take, co je spokojne nielen dnes ale aj o rok, dva, desat.
pozitivum choditka pre dieta - spravne choditko, vyhovujuce jeho velkosti, moznostiam - dieta skuma svet, objavuje, posiluje svoje nozicky....ked chce....ked nechce sadne si, hra sa v sede s hrackami pred sebou....
nie je pravdou ze choditka nutia deti neprirodzene stat - treba ale vybrat spravne choditko odpovedajuce potrebam dietatka.
pozitivum pre rodicov? ano - aj kocik(aj ked dnes je strasne moderne dietatko len nosit), aj flaska, aj cumlik, aj autosedacka, aj parny sterilizator do mikrovlnky, aj prebalovacie podlozky, aj jednorazove plienky, aj detska stolicka na jedenie.....asi nikdy nebudem patrit k mamickam, co si myslia,ze zmyslom materstva je studovat studie, zhanat informacie dezinformacie na nete a chorobne saliet pre to ci nieco je alebo nie je pre dieta dobre.
aj sedenie v kociku je pre dieta neprirodzene, lebo ved v praveku kociky nepouzivali....zakazeme ich?

bibianka
30. sep 2014

@katarinamarkova Milá mamička - je to Vaše dieťa, robte si s ním, čo chcete. Je mi jasné, že chodítko používate a budete ho obhajovať. Neexistuje zrejme argument, ktorý by Vás presvedčil, že robíte (ste urobili) chybu. Myslím, že Vás nepresvedčia ani prípadné zdravotné následky, ktoré sa dajú pohodlne zvaliť na niečo iné.
Takže nasledovné už nie je pre Vás, ale pre maminy, ktoré kúpu tejto škodlivej hlúposti zvažujú:

http://www.independent.co.uk/life-style/health-...

http://www.dailymail.co.uk/health/article-12432...

A toto len pre ilustráciu - treba mať prístup (ako už na vedeckých medicínskych serveroch býva), takže pre väčšinu je nemožné si to prečítať. Ale už samotný názov má dostatočnú výpovednú hodnotu:
http://aapgrandrounds.aappublications.org/conte...

bibianka
30. sep 2014

Maminy by tiež mohlo zaujímať, že pri jednej zo štúdií namerali chodítkovým deťom na záver sledovaného obdobia (po 7 mesiacoch) o 10 bodov nižšie IQ, ako nechodítkovým. Šlo o ten typ chodítok, kde deti nemali vizuálny kontakt s nohami. Pri chodítkach, kde si deti nohy videli, bol rozdiel 7 bodov.

dorrottka
30. sep 2014

@mia885 Ahoj,
vôbec sa neboj, aj keď je to veľmi ťažké, viem podľa seba, mám to čerstvo za sebou. Moj syn začal chodiť presne v deň 18. mesiaca, dovtedy len štvornožkoval a prešiel ak sme ho držali za jednu ruku /určite nie držať ruky vzpažené nad hlavou dieťaťa/, ale inak vôbec. Známi ma upokojovali, že to začne naraz a bude....ja som tomu neverila a naozaj možem povedať, že som si šla oči vyočiť- moje dieťa sa pri nábytku postavilo a hned prešiel 3x celý byt aj s otáčaním a hračkou v ruke až potom spadol. Odvtedy chodí sám, vonku ho nemôžem dochytiť, takmer vôbec nepadá, len keď sa vonku na nerovnom teréne rozbehne. V porovnaní s deťmi, ktoré sú v jeho veku, ale začali chodiť o polroka skôr- je jeho chôdza istejšia, nepadá. Neboj sa, naozaj sa rozbehne, len to chce čas. My sme aj boli v nemocnici na vyšetrení už v 13. mesiaci, Dr. ho holého chytila do vzduchu za ruku a nohu a hned povedala: dieťa je zdravé, chrbtica ešte slabá, cvičiť len na fitlopte- válať ho na bruchu po nej, nevodiť za ruky, nenaťahovať, nastavať- on to spraví sám. Boli sme aj na kontrolu každé 2 mesiace a stále to bolo to isté, dieťa je zdravé, len je lenivejší. Dnes, má 19 mesiacov, čiže chodí len mesiac sa tak ale naozaj neprejavuje, ked sa rozbehne, mám čo robiť - aspon zas niečo pochudnem 😀 . TAKŽE SA NEBOJ a určite netreba skúšať chodátka ani nič podobné, aspoň ja by som to teda nerobila. Všetko dobrééé!!!!!

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka studie na tak malej vzorke populacie nepreukazuju vobec nic. Ak vyberies nahodne inu, rovnako pocetnu skupinu, moze ti vyjst uplne opacny vysledok. Aby bol vysledok doveryhodny, muselo by byt do studie zahrnutych niekolko desiatok tisic deti. Pokial ich je len par desiatok ci stoviek, vysledok je prilis ovplyvneny ostatnymi zivotnymi podmienkami dietata. Never statistike, ktoru si sama nesfalsujes 🙂

bibianka
30. sep 2014

@uhnakova Prepáč, ale to je nezmysel, štúdie sa nerobia na desiatkach tisíc osôb, vážne, zrejme si to pletieš s niečím iným 🙂

aniko82
30. sep 2014

myslim si, ze ked uz chodi okolo ohradky, kde sa moze drzat, uz len otazka casu, kedy ju pusti, mozu to byt dni alebo tyzdne....moj syn uz chodil ako 10 mesacny, dcerka robila vsetko cca o 2 mesiace neskor....choditko som povazovala za zbytocne, viac som sa jej venovala pocas hry, spravila som v izbe "bludisko" - kreslo, taburetky atd a umiestnila jej oblubene hracky na rozne vzdialenosti, tak som ju troska motivovala k samostatnym krocikom (ona uz vtedy sikovne kracala popri nabytku a pred tym uz dlho stvornozkovala)....netreba to surit, kazde dieta je ine🙂 zacala chodit tyzden po narodkach a odvtedy ju nik nezastaviiii

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka ak chces verit tomu, ze vysledky studie vykonananej na 109 alebo 190 detoch z Britanie mozno vztiahnut na vsetky deti na tejto planete, budiz, ja ti to neberiem 🙂

bibianka
30. sep 2014

@uhnakova Vtip je v tom, že to nie je jediná štúdia, ktorá dospela k takýmto výsledkom. Ale ak chceš veriť, že chodítko má u tvojho dieťaťa celkom opačný efekt, nepresvedčila by ťa ani štúdia s desiatkami tisíc deti 🙂

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka jezkove ocka, mne ale skutocne o ziadne choditko nejde, moj maly ho nepouzival, chodil sam az 14 mesacny. Ja len vravim, ze netreba verit kadejakym studiam na malej vzorke ludi. A ze sa s nimi v poslednych rokoch vrece roztrhlo.

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka este dodam, ze si skutocne nemyslim, ze existuje akykolvek vztah medzi inteligenciou cloveka a pouzivanim choditka v rannom veku

bibianka
30. sep 2014

@uhnakova Výraz "kadejaké štúdie" je výraz laika. Randomizované štúdie majú predpísané náležitosti, za štúdiu nemožno pokladať čokoľvek. Asi si to pletieš s klinickými skúškami (alebo predvolebným výskumom preferencií 😀 )

bibianka
30. sep 2014

@uhnakova To ani netvrdím, pretože zatiaľ sa neskúmalo, či sú tieto zmeny trvalé, alebo to deti doženú.

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka s tebou je celkom sranda takto navecer 🙂

bibianka
30. sep 2014

@uhnakova sedím za PC a pracujem a trochu ma to nudí, tak sa popri tom takto "rozptyľujem" 😀

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka ja zase cakam, ze kazdu chvilu bude dcerka pytat papat, tak sa mi uz nechce ist lahnut. Dufala som, ze to bude okolo polnoci, ale nejako to natahuje. Asi sa predsa len vyvalim na chvilu 🙂

bibianka
30. sep 2014

@uhnakova Jaj, ako by som si to vymenila. Akurát dnes som si intenzívne spomenula, ako mi bolo na materskej dobréééééééé 😀

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka to je ten spomienkovy optimizmus 😀 , v skutocnosti su to prebdete noci a cez den v tvari vyraz zombika 🙂. Aspon u mna 🙂

uhnakova
30. sep 2014

@bibianka tak uz ma dcerka vola, prajem dobru noc 🙂

helencek
Autor odpoveď zmazal
bibianka
30. sep 2014

@uhnakova dobrú 🙂

kadri
30. sep 2014

susedova 10r dcera ma z choditka vykrivenu chrbticu do jednej strany, musia cvicit, pravidelne kontroly u ortopeda, teraz uz vedia, ze urobili chybu... stvornozkovanim sa posilnuje prepojenie mozgovych hemisfer (sucasny pohyb ruky a nohy do kriza zapaja obe casti mozgu), dieta zacina chodit vtedy, ked ma dostatocne vyvinute svaly a mozog to dokaze spracovat a riadit - vid postihnute deti, je tam dolezita suhra vsetkych cinitelov. moj najmladsi zacal chodit ako 15m, potom dostal siestu choroba a prestal chodit. zacal az o mesiac po zotaveni. neurologicke vysetrenia su potrebne, ak dieta nechodi v 18m

sam2
1. okt 2014

Ach zeny,zeny....amici zitili,ze vzduch, ktory dychame je skodlivy(rozne vyfukove plyny, smog a ine veci 😀 ),...mam navrh....podme ho zakazat... 😀 😀

bibianka
1. okt 2014

@sam2 Nuž, keď už sa tak dobre zabávaš ba vede a výskume, možno by stálo za to vyskúšať, čo ti ostane v domácnosti, ak z nej odstrániš komplet všetko, čo vymysleli americkí, britskí a všetci ostatní vedci. A môžeš začať pripojením na internet a počítačom. Mmch, nezabudni na lieky... Pá

sam2
1. okt 2014

@bibianka juj...ty asi vobec nemas zmysel pre humor...tazky musis mat zivot s takymto pristupom
Mna pobabilo tvoje zanietenie ako sa snazis vsetkych presvedcit ze len tvoj (pripadne vedcov) nazor je ten TOP a neakceptujes nic ine.... tot vsjo 😀

bibianka
1. okt 2014

@sam2 Akceptujem to, čo za akceptovanie stojí, a smejem sa na tom, čo mi príde smiešne. Ty mi ale nejak vtipná nepripadáš, tak sorry, že nereagujem podľa tvojich predstáv.

andrejta
1. okt 2014

@mia885 vymeň doktorku. kam sa ponáhľaš, nachodí sa ešte za celý život habakuk. Ani môj malý v roku nechodil, rozbehal sa asi tak pred mesiacom (teraz má 14 a pol mesiaca) a tiež som si myslela, že tak skoro nebude. Netlač na ňu, keď bude chcieť, sama sa pustí. a chodítko by som teraz už nekupovala, maximálne nejaké tlačítko o ktoré sa bude opierať (ale ani to sa u nás nejako moc neuživilo 🙄 )

sam2
1. okt 2014

@bibianka ach jaj...tak ako mnohe predo mnou...vzdavam sa.... 😀 😝

mamaveronika
1. okt 2014

Kašli na chodítko a nestresuj, deti nikdy nerobia nič podla tabuliek, a to že v roku nechodí je úplne normálne 😉 takže hlavu hore a daj tomu čas 🙂

milagrosss20
1. okt 2014

Aj nasa mala rok a nechodi...niektore zacinaju az v roku a pol a su tu...vsetko ma svoj cas a netreba nic silit...