Seboroická dermatitída u kojenca. Ako to riešite?
Ahojte, mate niekto skusenosti so seboroickou dermatitídou a liecbou? Mesacny syn ma na tvaricke cervene chrastickove loziska so supinkami koze. Zajtra ideme ku koznej a pediatricka mi povedala, ze pravdepodobne nam daju hormonalnu mast co mu 100% nedam...
Ak to maju Vase babatka ako to riesite? dik moc 😉
@elannor ked sa na malého pozriem tak mi je až do plaču, my sme ešte len na začiatku, mokvá mu to od včera, tak som zvedavá či mu to pomôže. vo vláskoch má "len šupinky" , ale tie líčka sú hrozné, chúdatko isto ho to bolí, svrbí, no všetko... ked vám to mokvalo, za aký čas sa to zahojilo? resp. prestalo mokvať... ono to asi záleží od velkosti ložiska a my ho máme na jednom líčku fakt velké
@carrie4 náš malý to mal "len" vo vláskoch, ale to len myslím celú vlasovú časť hlavy. A mokvala mu horná polovica hlávky... Mokvať mu to prestalo po pár dňoch, postupne sa to vrátilo k šupinkám... My sme robili tú chybu, že sme tie krémy od doktorov skúšali podľa mňa pridlho - každý cca 2 týždne, avšak tak nám to odporúčali... Ak má niečo zabrať, tak to nemá toľko trvať... Oilatum pomohlo za pár dní, teda za pár dní bolo vidieť zlepšenie a postupne to bolo len lepšie a lepšie 🙂
@elannor nám dala kožná na vláskovú čast hlavičky nejakú zarobenú mastičku, je to určite lepšie, ale stále je to tam... tie líčka sa nám pekne zhojili, bála som sa, že to bude trvať ovela dlhšie. ale pokožku má takú velmi vysušenú. stredu sme mali ist na kontrolu, ale malý ochorel ☹ a na pohotovosti nám dokonca jedna dr. povedala, že to môže mať z tej alergie, ked sa alergia zlepšuje tak to vraj môže prejsť na dýchacie cesty. dufam, že to všetko dobre skončí.... a to, že vy ste sa takto vyliečili mi dáva nádej, že to naozaj ide, moc vám to prajem 🙂 a nech vás všetky choroby obchádzajú oblukom
Nam dala dr. zarobenu salicylovu mast(nechat posobit cca 20min, potom vycesat) a na telo tiez zarobenu kyselinu mliecnu.
Ahojte ..kočky s seboroickou dermatidou som sa stretla teraz prví krat ked mi to dnes oznamila kožna že to ma moj 4 mesačny syn,ma to na ličkach,brade a spanku,ešte som sa s tym nestretla a chcem sa opytať to sa da vyliečit uplne alebo sa to vracia,normalne mam strach s toho,predpisala nam masť Advantan.,je dobra zaberie mu to.????
@erinka123 my sme sa presne takto trapili so syncekom, ked bol v tomto veku tie 4 mesiace a preslo nam to, ked mal takmer rok. Vkuse sa nam to niekde objavovalo. Skuseli sme rozne kozmetiky, zatial nam najlepsie robila kozmetika z konope / Robatko. Kortikoidy pouzivaj len ked je to moc zle a pozor na tvaricku. My sme upravili aj stravu, vylucili sme kravske mlieko, periem len v Lovele. Tak ani netusim co zabralo.
@natty07 sice mu ta mast zabera,dnes ju davam druhy den ale snad ked ju vysadim sa to nevrati,planujem ju pouzit max 4 dni, a cele telicko natieram indulonou modrou,len neviem akym mydlom mam umyvat ..... Ja periem v batole prasku a davam ho minimum,myslis ze to moze byt aj praskom? Zatial sme len na um ani este neprikrmujem,ja dufam ze sa to zlepsi.
Kočky,lovela je leši praci prašok ako batole? zas sa nam to objavilo na tvaričke,tento krat aj na nožičke,btrošku na brušku a chrbatiku ☹
@erinka123 my to máme tiež ☹ , vo vláskoch, na tváričke a aj po telíčku. na tváričke nám to aj mokvalo... začalo to hned začiatkom januára, takže ešte sme vo fáze skúšania a skúšania... už sme navštívili aj druhú kožnú, no uvidíme. tiež periem s práškom batole a myslím, že sú rovnako dobré. ideme na gastro, aby sa vylúčila alergia na bielkovinu kravského mlieka. vo vláskoch to už máme takmer super, zabrala zarobená masť s kyselinou mliečnou.
@sharlotta tá salicylová masť nám vo vláskoch akosi nepomáhala, tak sme tam mali dávať tú zarábanú s kys. mliečnou a tá zabrala... teraz sme dostali aj tú zelenú vodičku a daľšiu masť s ichtimolom... inak tá kys. mliečna zaberá aj na telíčku...
baby, nam to uz mizne, trapili sme s tym asi 2mes., kupem v harmanceku hlavicku, samponik Babe z lekarne, a na telicko mame taky biely roztok oilatum z lekarne na spodok vrchnacika vlejem do kupela, predpisala pediatricka, super zabralo ani chyru ani slychu po exzeme po telicku.. len to nedavajte na hlavicku, vtedy sa nam to zapalilo viac.. a mastit bepantenom... vycesavat a vycesavat... periem v detskom Brefte, minimalne pouzivam avivaz a ked dam tak batole, a vseeeetko odporucam zehlit... drzim palceky
@daduska8111 aj použivaš nejake mydlo ci len ten oilatum do vody? moj to ma na tvaričke a na brušku ,nožičkach...v hlavičku ma peknu,tam to nemal...a cele teličko si natiera s čim? a len postihnute miesta bepanthenom? dakujem lebo uz som zufala ☹
@erinka123 ja ta viem presne pochopit, ja som v noi nespavala ked som videla ako sa skrabka po hlavke a tvaricke.. mali sme to aj na cele a licku, natierala som jej to bepantenom, kozny mi dal aj kortikoidnu mast locoid, ale nedavala som je to, skus aj repikove kupele, oilatum som len rozrobila do vody a v tom sa kupala, nakoniec som ju trosku aj detskym olejcekom natrela a vymasirovala, ale nemusis lebo ten oilatum je taky olejovy. a zistila som, ze sa viac vyhodila, ked som jedla visnovy lekvar, akonahle som prestala, tak bola uz bielucka... ale teraz uz jem vsetko okrem naduvacich potravin a v pohode, sme za vodou, este malinky kusocek na vrchu hlavicky mame mliecnu chrastiku, ale to uz len fakt malinko...
@erinka123 a detska lekarka nam este predpisala kvapky fenistil.. popros ju, ja len 5 kvapiek davala a malicka sa vyspinkala a stiahlo jej troska ekzemik... je to na ukludnenie pri podrazdeni, na alergie a pod...
@daduska8111 ja tie kvapky mam aj doma,len neviem či ich možem opytam sa jej v pondelok ,dnes mu bolo asi teplejšie a ešte viac sa vyhadzal na chrbatiku,asi som ho viac obliekla 😒
@erinka123 s fenistilom sa neboj, mne doktorka odporucila, kazala mi az 10 kvpaiek do mliecka, ale ja som jej davala najviac 3-4 kvapky
@daduska8111 dnešnu noc sa tak škrabal same škrabance ma po tvaričke a to som sa mu snažila aj ručičky držať,strašne sa jedoval.katastrofalna noc,prečo musia naše detičky takto trpieť radšej nech to mam ja.
@erinka123 juuj chudatko, a neskusila si ho na pevno zavinut do zavinovacky, alebo mu dat rukavicky na rucky?? viem o to je, musite vydrzat.. a akolko ma mesiacikov tvoj malicky??
@daduska8111 do zavinovačky sa nezmesti,ma 4 mesiace...mal rukavičky ale on ma taky silny stisk ze tak si stisol a je špekulant vie si ich dat dole s pusou. ale dnes mu ich skusim zabalit do paploniku a ked to bude nesnesitelne dam mu aspon 3 kv .fenistilu.
ja moju 5 mesacnu stale balim do zavinovacky, nevadi ze nozky trcia, ale od krku po dupu je stiahnuta, vyskusaj 🙂
@erinka123 ja moju 5 mesacnu stale balim do zavinovacky, nevadi ze nozky trcia, ale od krku po dupu je stiahnuta, vyskusaj
@erinka123 my papame nutrilon ha. Malý má aj od narodenia redsiu stolicu a to je tiež jeden z príznakov alergie na bielkovinu kravskeho mlieka. Inak fenistil dávam aj ja. Ked mal akútnu fázu 3x denne. Teraz sme už dokonca bez rukaviciek, len na noc mu ich pre istotu este dávam, ked si ich vyzlieka daj na rucicky ponozky tie su dlhsie. Ten krém s kys. mliecnou je zarabana masticka.
@luciakad chudatko malinkate, to už teda ste si pekné vytrpeli. Sa mi zdá, že čím je dieťatko staršie, tým je to horšie, myslím to prežívanie. Keby sa to aspoň dostalo pod kontrolu, ale tie akútne stavy sú peklo. A este horšie, že nevieme pomôcť. Dúfam, že budete mať oveľa lepšie výsledky. Veď stale čítam, že vekom sa to zlepšuje tým, že sa buduje imunita.
@daduska8111 na ten oilatum som už čítala chváli, nám kozna predpisala tiež nejaky kúpeľ, tiež je taký mierne olejový. Koľkokrát sa týždenne dáva oilatum. A aky druh si mala, je ich viac
@carrie4 vidíš dobrý napad tie ponožky 🙂 inak na nožičkach čo ma vyhadzane tak tie pupačiky ma take napučane a v nich ako keby bola taka vodička,to take ma byt? ja neviem ale stale si myslim že ma dačo ine nejaky ekzem alebo čo,do jednej si zaškrabol on totižto strašne štipe ,chyti kožu a drží o dušu.,mna tak dnes zdrapol na krku. Aj my sme mali ešte v porodnici nutrilon ha ale v 6 tyždnoch sme na obyčajnom nutrilone z hačkoveho vracal,a hrozne kakal a aj ta stolica moc zapachala,kedže u nas alergia žiadna nieje ani v celej rodine tak lekarka povedala že to je zbytočne,tak dala obyč nutrilon ,ten mu robi dobre ani nevracia a aj stolica je dobra.
@carrie4 ja malicku kupem kazdy druhy den, , a raz do tyzdna jej do kupela navarim harmancek, ale to uz bez oilatuma, my mame iolatum plus 500ml

@carrie4 uf, nášmu malému to tiež až mokvalo (vďaka "úžasným" radám našej pediatričky)... Takže sme ho ostrihali úplne do hola a skúšali sme všetky krémy od kožných - boli sme u dvoch. Mali sme rôzne, nepamätám presne, ale bol medzi nimi aj namiešaný krém kyseliny mliečnej, nejaká vodička a neskôr aj gáfrová masť (na názvy ostatných si už nespomeniem)... Nám teda ale ani jeden z tých krémov nepomohol.
Skúšali sme aj šampón Babé na mliečnu chrastu a krém od Biodermy tiež na mliečnu chrastu. To mu to trochu konečne ukľudnilo, ale nezmizlo to... Až nakoniec som na radu jednej farmaceutky vyskúšala Oilatum roztok do kúpeľa a to nám konečne pomohlo. Keďže ten roztok je do kúpeľa a seborea je na hlavičke, tak ja som vždy rozrobila jeden vrchnáčik do menšej misky a tým som mu počas kúpeľa umývala hlavičku a nechala chvíľu pôsobiť. Nečakala som to, ale pomohlo to 🙂 No "skúšanie" všetkých tých krémov trvalo 6 mesiacov...