icon

Skoro 2,5 ročné dieťa ešte nerozpráva

milli3377
16. apr 2013

Ahojte!
Chcela by som poradit ohladom dcerky. Ma 2r a 5m. a vyse pol roka sa zaujima o abecedu. Tak sme jej kreslili a ucili ju pismenka a ona ich cita. Ideme vonku zastavi sa pri vyklade a cita pismenka. Vie takmer celu abecedu. Ale zatial nerozprava. Hovori len mama, tata; baba, ano, nie, dodo, psi - psik, dodo - maco.... A nedavno ju moja mamka naucila prvu vetu, ze: Dido ma ato.- Dedo ma auto. :D
Rozvijat dalej tu abecedu a zacat ju ucit citat? Hraje sa aj s babikami, velmi s knizkami od roka a sama za mnou pride s tabulou nech jej pisem pismenka, najnovsie aj diktuje ktore jej mam pisat. :D

Strana
z2
sasajanaj
22. apr 2013

Naša má 26 m. Sme umelo bilingválni-to preto, že máme v anglicku rodinu. Manžel po slov a ja po ang. Doma je s ňou manžel, takže väčšinou je v kontakte so sj. Veľa toho nepovie je to len pár jednoslabičných slov a aj to 90perc. je anglických. Rozumie bezproblémovo v oboch jazykoch. Od malička som jej čítala, riekankovala, spievala, prezerala knižky, všetko komentovala a napriek tomu sa jej jazyček nevie rozhýbať. Tak neviem, či to nejako zvlášť pomáha na rozvoj reči. Suseda na mňa dokonca včera vyšla, že nech si uvedomím, že bude chodiť do slovenskej škôlky a musí vedieť po slovensky, že robím veľmi zle že s ňou hovorím po anglicky-no hotová depka. Ja predsa viem, že musí vedieť po slovensky. Najradšej mám keď niekto povie, že začne hovoriť zo dňa na deň. To akože doslova a do písmena? Celé vety. To sa mi naozaj nechce veriť, kedže používa len jednoslabičné slová a nie je ich veľa. Skúšam aj to, že sa tvárim že neviem čo chce. Potom však nastupuje už spomínaná frustrácia, plač, tlačí si tvár prípadne sa začne hrýzť. Dávam otázky typu je to auto alebo banán? Čo sa týka tých písmeniek, čo píše autorka - mám pociť, že sa z toho strašne teší, že sa jej dieťa zaujíma o písmenká, ale nie je to nič výnimočné, aj našu bavia. Deti sa ich naučia ako samostatné písmenká, ale naozaj ako tu už bolo spomenuté, nejde o čítanie to je úplne iná kapitola a mozgové procesy. Určite v tom však dieťa podpor. Asi na to naše deti ešte musia dozrieť.

itbielizen
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2