Strašne ma vytáčajú nevychované deti
Pýtam sa rodičov, to fakt? Vyrastú z toho? Toto je tá rešpektujúca výchova?
Že vás nemajú ani v päte, bijú iné deti, berú im hračky, môžte kričať koľko chcete ale idú si ďalej cez cestu, strkajú ostatných zo šmýkačky, hojdačky, ...
Ja si myslím, že mnohým vyhovuje vyhovoriť sa, že je to len obdobie, vzdor, ...
Koľko krát ideme s nejakými známymi na ihrisko, či na prechádzku, vždy sa len vytočim a poviem si naposledy!!! Je to hodina nervov. Nemôžem sa prizerať akí sú rodičia pos....í z vlastných detí a boja sa čo i len zvýšiť hlas na tých svojich malých tyranov.
Ja svoje dieťa nepijem, ale má rešpekt, hranice a a nedovolí si ani tretinu z toho, čo iné deti.
@gabika0825 polhodina, jasneeee:D. A nenapadlo ti, ze to dieta mohlo mat zdravotny problem? To asi v tvojej hlave taky scenar nenastal. Ano, aby si vedela, su deti, ktore moze mat trebars poruchu autistickeho spektra a moze vyzerat uplne, ale uplne normalne. A keby aj nie, obdobie vzdoru ma kazde dieta. Ked raz budes mat dieta, potom pochopis, co to je, u niektorych deti velmi silne, u niektorych takmer ziadne. Je to rovnako ako s pubertou, u niektorych ani nevies, ze bola, u niektorych je to tazke pre celu rodinu.
Mam dve deti.. a na Ihrisko chodíme dobre 4roky pravidelne. A to co tu ty opisujes som este nikdy nezažila. Možno občas deti vymýšľajú a stalo sa ze par krát obehli moju na smykalke alebo ju nechceli pustiť,len som ich poprosila aby ju pustili a bolo..
Ty píšeš akoby vždy na tom Ihrisku tvoje dieťa každý šikanoval... Prepáč ale uz z tohoto písania mi prídeš divná ty.
@gabika0825 ty nemas vlastne dieta vsak?
Boze, ked tu citam niektore dokonale skvosty.... Moje dieta vychovane, ja sa za svoje dieta hanbit nemusim.... To su proste tie tip top mamicky, ktore si myslia, ze len to ich dieta je vychovane, len ta ich vychova je spravna.... Mozno mali len to stastie, ze ich dieta ma fakt dobru povahu...
Mam dvoch synov.... Vo výchove rozdiel nerobim, ale sama vidim, ze s mladším bude omnoho viac prace... Je este malicky, vela nerozprava... Na skoro kazdu vec, co sa mu povie no no place, chce sa hodit na zem... Ako ma to dieta regovat, ked zatial nerozprava?? Na 3/4 veci mu musim povedat nono, lebo by nieco znicil, ublizil si a podobne... Za to, ze place a niekedy protestuje aj vzpieranim sa a hadzanim na zem, tak moja vychova je rešpektujúca a nesprávna?? Ci mam dieťa, ktore ma rok a pol trieskat hlava nehlava??? Za kazde vyjadrenie jeho emocii....
Ako matka dokazem tvrdit len to, ze verim, ze som moje deti vychovala spravne a, ze to spravne robim.
Ale suveréne tvrdit, moje deti su vychovane ja sa za ne nemusim hanbiť,.... Len, aby raz tato suverenita nedostala facku,aby Vas Vase dietatko raz neprekvapilo....
Clovek, ktory nema narocnejsie dieťa to nikdy nepochopi....
Ty si skutocne cudna osoba. Neviem, kde byvas. Mam 2 deti, pochodene ihriska, ako kazda Matka, aj chodenie von s kamatkami s detmi, a nikto sa nepobil,, nestrkal, nepredbiehal, a uz vobec nefackal. Tak sa upokoj, a prestan riesit dokola okolie. Ak vidis nejaku situaciu, ktora nie je ok, rodic to nevidi, pride k dietatu, a primerane veku ho upozorni, nie?
A deti su rozne, rovnako maju svoje zle, ci dobre dni, veselu, ci neveselu naladu, rovnako ako dospeli. Vidiet to teraz aj na tvojom prispevku
Úplne s tebou súhlasím. Tiež mám na to nervy. Dokonca som obmedzila kontakt s 2 kamoškami čo majú takýchto frackov a tie sa tomu len smejú, že veď z toho vyrastú. Nie, nevyrastu! Práve naopak, bude sa to len zhoršovať. Lebo drzé, neúctivé decko, čo všetko môže a nemusí nič, nemá dôvod aby sa zmenilo len tak samé od seba. Som vytočena len to píšem 🤨
@nykkushka nie nebolo mu nič tomu dieťaťu nevyzeralo že mu niečo je. Keby áno tak by ro ten vulgárny otec ktorý sa chcel ísť pred tým dieťaťom bit, povedal. On povedal akurát tak to že to je len dieťa 🤷🏼♀️ čiže keby bol ten maly nejak chorý mentálne tak by to inak obhájil. Ten chlapec bol zdravý. Čiže proste skákanie po hlave ktoré otec nezvládol
@gabika0825 aha takže ty keby máš choré dieťa, takto barzkomu vešiaš na nos 🤣? Prepáčte, môj syn nám neskače po hlave ale je autista, preto je taký? 🤦🏿♀️
Nie je jednoduchšie akceptovať, rešpektovať a tolerovať iných bez ohľadu na to, či je chorý /zdravý? A keby aj bol chorý, už by si to predstavenie akceptovala? Už by bolo v poriadku, ak by sa to dieťa tak správalo a otec to neriešil ináč, radikalnejsie?
Dcéra má takmer 5r, od jej roka doslova žijeme na ihriskách, obe ich milujeme 😅 s tým požičiavaním súhlasím, ani moji požičiavať nemusia. Ja ju k tomu pozitívne vediem, ale posledné slovo je jej a keď nie, tak nie. Ale k tým vozidlám, my nosíme na ihriska všetko od výmyslu sveta a jasne vidieť, že deti si chcú požičať to, čo sa im vizuálne najviac páči. O 20 ročný hrkotajuci bicykel s hlasnou policajnou hukackou bola vždy najväčšia bitka 🤣 aj s loptami to tak je, vždy nosím dve, jednu ľahučku, dobre nafukanu bez obrázku a druhú polovyfucanu, ktorá už ani moc neskáče, aj sa ťažšie kope, ale je s Labkovou Patrolou. Hádaj, s ktorou sa chce 90% detí hrať 😉 ale k veci, nevidím dôvod robiť zo správania cudzích detí takú vedu. Celý život sa stretávame aj s ľuďmi, ktorí nám nie sú po chuti a je normálne, že to zažívajú už deti na ihriskách. Nedá sa všetkých prevychovať tak, aby nám vyhovovali. Sú deti hlučné, otravné, doterné, áno aj rozmaznané, aj prejavujúce sa fyzicky- ako aj dospelí. Nepostrehla som, koľko rokov má tvoje dieťa, ale tipujem, že je dosť maličké. Odkedy dcéra vedela rozprávať, motivovala som ju, aby nepríjemné dieťa slovne odohnala a zároveň aby mi povedala, keď jej niečia spoločnosť nevyhovuje. Od cca 3,5 roka vždy dcéra na atakujúce dieťa zvýši hlas "to ťa maminka nenaučila, že toto sa nerobí?!", a to väčšinou upúta pozornosť rodiča dotyčného dieťaťa a ja nemusím zasahovať 😄 keď nie, tak upozorním dieťa ja, keby to bolo nad mieru, požiadam ho, aby ma zaviedlo k mame/otcovi/starému rodičovi, ale to sa mi stalo zatiaľ len raz. Ďalej to neriešim, maximálne to použijem ako osobný príklad pre dcéru, prečo takéto správanie nie je okej. Tak, ako z iných detí nerobím vedu ja, nerobí ani ona. Skrátka nemôžeme ovplyvniť ostatných okolo nás, môžeme ovplyvniť, nakoľko z toho urobíme osobný problém 🙂 ešte jedna vec, nepleťme si pojmy s dojmami, to, čo opisuješ, nie je rešpektujúca výchova, z takto nesprávne použitých pomenovaní vznikajú stigmy a predsudky.
@nykkushka dobre čiže vyjadrím sa aj i tomuto, prvá vec je, že keby mám choré dieťa, o ktorom viem že nezvláda obchod a robí mu to zle, tak ho tam logicky netaham. Otec nebol na to dieťa sám, matka niekam dobehla a asi vedia ak by bolo choré že je choré a ako sa v takých situáciách správa, predpokladám že neboli s cca 5 ročným dieťaťom prvý krát v obchode. To je prvá vec. Druha vec je, nie nemusel mu to vesat na nos, ale ja keby som v koži toho otca a rozhodnem sa uz ísť aj keď neviem naco s mentálne chorym dieťaťom do obchodu a niekto by mal takúto poznámku, tak mu poviem že to dieťa má chorobu a bohužiaľ takto reaguje. Co je ale nelogicke lebo chorému dieťaťu ktoré neznesie obchody nebudem robiť nasilu zle a ťahať ho tam keď s ním môžem vonku počkať ja ihrisku a mama môže ísť vklude nakúpiť.
@gabika0825 ja ťa chápem a súhlasím ze určite to otec riešil zle a ze mohol zakročil ráznejšie. No skor co ma udivuje a co si asi nikto nevšimol alebo je to podla vas ok?! Ze ptec dieťaťa agresívne slovne napadol pána? ...uz len tymto dava zly príklad svojmu decku a uci ho riešiť konflikty útokom. Takže je možné ze casom to bude ,, aký otec,taky syn..,, a toto mi ozaj nepríde ako výchova z ,, nevychovy,, respektíve ,,tespektujuca výchova. Toto vôbec nieje ono,preto súhlasím s gabikou.
Ako autorka až teraz čítam tvoje komentáre q je mi dosť blbo z Toho ako jedna matka dieta uz od mala učí na materiálne veci a že je lepšie všetko čo je drahé div sa svet prečo potom v škôlkach a školách také deti šikanuju deti z chudobnejších pomerov zr nemajú najnovší IPhone že ich ocko ma feldu a nie BMW ako píšeš.. nečudujem sa keď sú matky ktoré od útleho veku toto tým deťom tlačia do hlavy panebože... a k ihrisku ak niečo nechceš požičať neber to medzi deti ak to dieťa chce nech sa vozí na drahej veci mimo ostatných deti ... moje dieťa vie ak chce ísť na ihrisko berieme len lopty a veci do piesku ak sa chce voziť na elektrickom aute vie ze nepôjde na žiadne ihrisko ale povoziť sa a domov
@gabika0825 tipujem, ze nemas deti, mam pravdu? Ono totiz si protirecis. Hovoris, ze dieta s otcom tocilo, aby dostalo vsetko co chcel a na druhej strane hovoris, ze tam pol hodinu reval v amoku. To sa logicky vylucuje, pretoze ak by dieta s otcom tocilo, pri prvom zafnukani by dostal co chcel a islo by sa dalej. Lenze prave naopak, chlapec ocividne nedostal to co chcel a preto robil cirkus. Otec nepovolil a stal si za svojim aj napriek cirkusu. Cize robil presne to, o com tu poucujes. Nastavoval hranice a ucil dieta, ze aj ked sa tu slahne o zem, tak proste nedostane. Kazde jedno dieta to robi, niektore to spravi raz, dalsiemu to trva rok a presne takto sa to riesi, ze ked mi decko robi cirkus, kludne pockam, nepovolim a ideme dalej, hanba nehanba. Keby ho tam vyprasil po riti alebo hulakal po nom naspat, bolo by to po prve neefektivne a po druhe este trapnejsie pre vsetkych. Okrem toho, nechapem na co si v tom 25m obchode vyse pol hodinu stala vedla revuceho dietata ked ti to tak vadilo a pocuvala celu ich vzajomnu konverzaciu, ked mas taky prehlad ako to presne prebiehalo a co kto komu povedal. Nabuduce si zober veci a chod, naozaj nemusis cumakovat na situaciu, ktora je neprijemna vsetkym a sudit nieco, o com prd vies.
@negymama presne s takým prístupom sa stretávam často, preto som taká naštvaná
NEPOMOZES SI, PRETOZE DETI MAJU AJ LUDIA S NULOVYMI HODNOTAMI, S NULOVOU EMPATIOU ATD O IQ ani nehovorim... Ja mojej dcere vzdy vaevtlim, ze vies,Matka nema kto naucit, ze to nie je spravne, Matko nevie, ze hrat sa maju vsetky deti spolu... Ze nevyclenujeme nikoho, pretoze by bolsmutny.. Atd.
Prosim ta co by si cakala od materi, ktore nic ine neriesia len oblecenie a socialne siete? Ze tie dokazu nieco naucit, vysvetlit?
Ved ani ony same sa nevedia spravat slusne....ale to nie je len tieto deti...to su uz asi vsetky deti 3 tisicrocia... Bohuzial. Pretoze vtedy bolo svate co povie mama a otec. Teraz sa opytame dietatka aby nam povedalo ako to citi🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@shee11 ďakujem
Áno. Tí rodičia sú spokojní, neriešia, lebo ich dieťa je vo výhode...
@gabika0825 presne. Môj príspevok bol písaný všeobecne, aké sú tie deti v obchodoch, na uliciach. Aj keď sa ma to netýka ale vidím. Keby moje dieťa robilo to čo druhé, schytim ho za ruku a raz dva vysvetlím. Nemusím kričať ani biť. Zvýšim hlas a nemaznam sa. Hneď vie z môjho hlasu, že stačilo. Nikdy som sa nemusela za svoje dieťa hanbiť u lekára, v obchode, vo vlaku, na návšteve a to ani nemáme tablet. V čakárni slušne vysedi aj hodinu keď treba
Bez mobilu v ruke. Lebo aj toto keď vidím, dvíha sa mi tlak....
Ja keď som chodila von s deťmi tiež sme mali konflikty. Cudzie deti keď chceli zobrať malému z ruky hracku, to nie to sa nesmelo, ale požičať si hracky s ktorými sa nehrá sa môže cudzie zahrať, ale len blízko nás alebo s nami. Drahé hracky sme na ihrisko nebrali, len také s ktorými sme ochotní sa podeliť. Pripadne nejakú kolobezku, ktorá sa zmestí do kočíka. Už sme mali aj také situácie, že sa cudzie dieta išlo hrabať v našom kočíku, tak som musela vysvetľovať, že to sa nemôže.
Ale ihriskam s cudzími deťmi sa snažím vyhýbať, tam funguje zákon džungle a matky si chcú oddýchnuť tak to tam vypustia, silnejší prežije...
Možno to nebude celkom k veci, nie som striktne proti požičiavaniu, ale napríklad mne osobne sa nepáči, keď trebárs syn sa hrá niekde (u svokry hlavne to sa stáva) u ných detí, kde je na dvore kopec hraciek, typu motorky, odrážadlo, detské kosačky, furiky a podobne, ja vtedy stojím a sledujem ho, ako sa hrá. Pokiaľ normálne, pohoda, ok. Ale keď ma fázu, že už začne "blbnúť" a napríklad začne zámerne kosačkou buchat o múrik, alebo beha s motorkou tak, že brzdí o nejaký obrubník, hneď zasiahnem,že takto sa hrať nesmie, lebo zničí cudziu vec, a keď ne
poslúcha, jednoducho ideme preč a je po hraní.
No opačne zase sa stane, že rovnako tie deti (okoliti susedia, je to dedina s množstvom deti) prídu ku svokre, taktiež si vezmu symove hračky (toto nevadí) ale nemajú prakticky nijaký dozor,alebo ten dotyčný absolútne to nerieši, že jeho syn mlati furikom o zem, čiže stane sa, že tiež sa po chvíli začnú s nimi hrať po svojom. Sfuknute lopty prasknuté o klince v plote, odrate odrážadlo, odbita rúčka na furiku, a tak som tiež tomu urobila koniec.
@nikpa no vidíš. Zrejme sa tu zišla väčšina tých čo sú na druhej strane. A my sme tie drblé 🙂
Velmi dobre chapem co myslis a ani ja to nemam rada. Ale deti s tymito detmi budu zit, v skolkach, skolach, v kolektivoch. Ja to robim tak, ze chodim von a som malej za zadkom. Resp. sa snazim tak, aby sa hrala "sama", ale vedela som vcas zasiahnut. Vyzeram ako stihacka mozno, ale poznam ine deti a poznam aj svoju. Akoze niekedy sa blaznia tak, ze fakt cakam kto komu zlomi vazy a nemam chut, aby prave moje dieta takto skoncilo len preto, lebo sa ostatnym rodicom nechce svojim detom nic povedat. A este ked poviem ja, som za zlu. Tak ci tak, som blizko dcerky a jemne ju usmernujem ak treba. Ak jej nejake dieta ide vytrhnut hracku, pridem k nej a podla situacie bud druhemu dietatu vysvetlim, ze nemoze alebo vysvetlim dcerke, ze hracku moze pozicat, ze jej ju vratia. Ak sa niekde prilis blaznia deti a nedaju si pvoedat oni ani rodicia, vysvetlim dcerke, ze je to tam nebezpecne, ze sa pojdeme hrat radsej inde a potom sa s detmi bude hrat, ked sa budu hrat kludnejsie. Vlastne snazim sa reagovat za nu tak, ako by som chcela, aby raz reagovala ona. Ano, zabavat sa, blaznit sa, ale pokial je to nebezpecne, radsej to nerobit a pripojit sa neskor. Pokial mi niekto nieco vytrhava, ohradit sa, nedat, vysvetlit. Pokial sa s niekym hram pekne, tak hracku poziciam, ked som sa s nou uz dost hrala. Deti sa ucia pozorovanim, takze este niekolko rokov dcerka nebude vediet, co ma robit, ale mojimi reakciami sa nauci, co sa da v takych situaciach robit a raz to dokaze aj sama. Alebo teda svojim sposobom. Uz teraz sa stava, ze ked sa deti divo blaznia, prisne sa postavi a povie, ze "Pozor!" A ked sa neupokoja, proste sa ide hrat inde a vrati sa, ked vidi, ze sa deti ukludnili. Ine deti nezmenime, ale vieme svoje deti viest k tomu, aby vedeli ako si s takymito situaciami poradit. Ja to sice neznasam, celkovo nie som velmi spolocensky typ, ale tiez musim vyjst zo svojej komfortnej zony, aby som ju to naucila.
Necitala som este prispevky, tak neviem v akom su duchu, ale odpoviem na otazku v povodnom prispevku.
Nie, to nie je respektujuca vychova.
Mylis si to (je to celkom rozsireny omyl) s benevolentnou vychovou bez hranic, kde si deti robia, co chcu a rodicia im skacu okolo zadku.
Pri respektujucej vychove su hranice jej dolezitou neoddelitelnou sucastou, ale nie su nastavene strachom. Deti sa ucia pomocou prirodzenych nasledkov, nie trestov, kt. nesuvisia s konkretnym nevhodnym spravanim.
Dalo by sa to vo vseobecnosti zhrnut:
- benevolentna vychova - mali spratkovia, kt. vsetko mozu, vsetko dostanu, skacu rodicom po hlavach.
V konecnom dosledku tie deti trpia neistotou, jasne hranice su totiz potrebne pre zdravy vyvoj.
A v dospelosti su zvycajne psychicky labilnejsie, lebo sa nevedia vyrovnat s tym, ze im niekto odporuje, ze sa svet netoci okolo nich..
- direktivna - metoda cukru a bica, tresty, vychova k poslusnosti. Deti sa spravaju, ako maju, zo strachu. Nepreberaju zodpovednost za svoje ciny. Rodeni rebeli viac rebeluju, nevedia ist cestou kompromis, tazko s nimi vyjst. Submisivnejsie povahy sa poddaju, ti maju potom problem stat si za svojim aj v dospelosti.
Su to ti, co maju problem s autoritami - bud im odporuju aj ked nie je dovod, alebo sa vzdy a za kazdu cenu podvolia.
- Respektujuca - jasne hranice, ale v sulade s respektovanim potrieb dietata. Vychova k zodpovednosti. 🙂
@grammarking tvoj príspevok som dočítala po druhu vetu. Zvyšok nemienim strácať čas. Nauč sa čítať s porozumením. Pisala som, že zo začiatku som ju logicky učila požičiavať, kým som si uvedomila, že to robiť nebudem. Na jej úkor, lebo nakoniec vždy ona skončila v nevýhode. Takže áno, teraz ju učím brániť sa a zmenila som postoj. Skôr ako sa rozhodneš útočiť, radšej 2x prečítaj.
@grammarking možno keby si sa naučila používať čiarky a bodky, možno by som si dala tu námahu... ale nebudem ten nezmysel po tebe čítať.

@nykkushka ...áno? Tak minule som sa ja takto opýtala jednej mamičky,či nepotrebuje pomôcť.Vieš,čo spravila? Poslala ma doslova do p..e,že ona svoje dieťa zvládne.Myslis,že zvládla? Nie,odišla z obchodu na výzvu SBS s deckom,ktoré sa už zajakavalo ako revalo