icon

Strašne ma vytáčajú nevychované deti

25. okt 2022

Pýtam sa rodičov, to fakt? Vyrastú z toho? Toto je tá rešpektujúca výchova?
Že vás nemajú ani v päte, bijú iné deti, berú im hračky, môžte kričať koľko chcete ale idú si ďalej cez cestu, strkajú ostatných zo šmýkačky, hojdačky, ...
Ja si myslím, že mnohým vyhovuje vyhovoriť sa, že je to len obdobie, vzdor, ...
Koľko krát ideme s nejakými známymi na ihrisko, či na prechádzku, vždy sa len vytočim a poviem si naposledy!!! Je to hodina nervov. Nemôžem sa prizerať akí sú rodičia pos....í z vlastných detí a boja sa čo i len zvýšiť hlas na tých svojich malých tyranov.
Ja svoje dieťa nepijem, ale má rešpekt, hranice a a nedovolí si ani tretinu z toho, čo iné deti.

Strana
z6
pohodacka03
26. okt 2022

Vies, kazde dieta je ine, jedinecne. Niektore pocuvaju viac a niektore menej. Niektore su zvedave viac a niektore menej. Ja mam 2 deti s malym rozdielom. Starsej stacilo, ze som 5x vysvetlila a bolo ok. Mladsiemu mozem aj 1000x povedat a ma ma haku, pricom vychova ta ista. Moj vyzera starsie, cize niekedy nechapu mamicky, ze take velke dieta a tak vystraja, ale zdanie klame. Zase, ked vystraja, zasiahnem a vzdy sa snazim skorigovat ho. Zvykne si zobrat aj cudzie veci ked ich najde lezat, ale musi vratit. Moji su nauceni pozicat, ale niekedy nechcu. Vacsinou sa vsetky deti postriedaju. Chapem, ze ta stve, ze rodicia nezasiahnu, ale to je ich vizitka. Obran si dieta, resp.nauc ho aby sa ubranilo, lebo v skolke to potom nebude mat jednoduche. Moja starsia sa nevedela branit, naucil ju az brat 🙈.
My sme fakt neprijemnu situaciu zazili raz, ked mi malu, ktora bola na trampoline vyhodili cudzie deti za ruku von, spadla vtedy. Rodicia tych nikde, ale obaja s manzelom sme tak sfukli tie deti, ze sa k nasim uz nastastie nepriblizili 😤
A na dodatok, neznevazovala by som lacne veci. Moja ma drahe odrazadlo, ale v pohode vymeni za 5€ rachotiace, lebo je to pre nu zmena.

kp7333
26. okt 2022

To ci je dieta dobre vychovane, preveri az cas - a zacne to nastupom do skolky, pokracuje v skole. Prave tam sa ukazuje, ako sa dieta sprava, ked nie je v pritomnosti rodica. Ci respektuje ucitela, ci sa vie zaclenit do kolektivu alebo je individialista, ci je samostatne... atd. Vtedy sa naplno prejavi vychova z domu a ucitelky hned vedia odhadnut rodicov a ich (ne)vychovne metody. Autorke sa jej dieta zda vychovane, ina mamicka na ihrisku by ho mozno oznacila za lakome ci rozmaznane a svoje dieta by videla ako priebojne. Je to len iny uhol pohladu.

negymama
26. okt 2022

takych ihriskovych debat tu uz bolo kopec.
su ludia co vidia vsade dookola "spratkov, drze decka co maju nasliapnute k buducnosti delikventov" , samozrejme s vynimkou ich dobre vychovaneho a vzdy slusneho dietata.
Potom ti co vedia...ze vsetko moze byt inak.

Dieta nie je zakonzervovana plechovka. Aj to tiche a poslusne moze prekvapit a naucit sa tvrdemu spravaniu a tiez vedia po case sotit ci vytrhnut - len mozno nie v pritomnosti mamicky.

takze take kecy ako "mojebytonikdyneurobili" pretoze "somichslusnevychovala" je v skutocnosti hlupa rodicovska pycha. Nic viac.
Zazila som deti co presli zmenou, susedkin syn velky valibuk v 2-3 rokoch porazal vsektych superov na ihrisku, z nejakeho dovodu po case ostal stale sam na pieskovisku a ostatni sa radsej zdekovali, kym jeho babka co ho varovala kazdemu o milacikovi tvrdila ze "viete on sa musi niekde vybit" 😲 Ale potom sa chlapcekovi narodila sestricka a on sa vybil tak, ze malemu babetku naschval silno udrel svojou hlavou o hlavku.. Potom sa uz nevybijal, aj v skolke ho zrovnali, tam uz nebola chapajuca babicka a vyrastol z neho spravny normalny dobry chlapec.

A poznam aj dieta co bolo od mala ako obrazok, hopkalo, pozeralo, vzdy poslusne /az prilis/ hlavne v blizkosti dospelych, a vyrastol z neho zakerny clovek, ublizujuci poza chrbat , schopny klamat bez mihnutia oka.

negymama
26. okt 2022

a mozno to niekoho prekvapi. ale to prve dieta malo pomerne miernu vychovu, nebijucich rodicov, co sa snazili veci vysvetlovat.

to druhe bolo do poslusnosti nutene trestami, aj fyzickymi... a po case sa naucilo vyhnut trestu klamstvami a pokrytectvom.

jajanka31
26. okt 2022

@podmostom ide o to ze to vedierko môže mať pre dieťa takú hodnotu ako pre nás mobil... a tiež správne píšeš ze keby príde kamarátka ktorá si chce požičať tie náušnice.. ale požičala by si aj úplne cudzej osobe?.. a úplne cudziemu dieťaťu?..a podla mňa sa to aj dá porovnať niektoré tie detské veci majú väčšiu hodnotu než aj taky pracovný telefón...okrem toho ak by si napríklad mala náušnice po babke ktorá už nežije.. možno by si ich nepozicala ani sestre..ja mam bankin strieborný ale zásnuby prsteň a teda nepozicala by som ho nikomu..

beronsche
26. okt 2022

@negymama Dobre pises.. 🙂
Ono to vobec nie je prekvapive..
Ti, co obhajuju direktivnu, autoritativnu vychovu casto nevidia/ nechcu vidiet, ze to casto funguje len ked je nadradena/ silnejsia/ autoritativna osoba na blizku..
Deti sa nespravaju vhodne, lebo je to spravne, ale preto, aby nedostali (bitku ci trest). A tak to moze dopadnut tak, ze ked niet nablizku toho, co by trestal, vsetko je povolene..

negymama
26. okt 2022

@jajanka31 ono tie porovnavania s poziciavanim dospelych krivaju...Dospeli sa vedia viac ovladat a lepsie chapu vlastnicke vztahy ako male deti.
Male deti maju sice vlastnicky pud, niektore viac niektore menej - a teda to nie je len o slusnej vychove, moja starsia nelipla skoro na ziadnej veci, mala som skor starost aby vsetko nepostracala a nerozdala. Najmladsi syn bol zas taky ze ho islo urvat , ak niekto zobral jeho vec aj keby sa s tym nehral. inventarizoval vsetko a aj z 10 metrov videl, ze niekto sada na jeho odrazadlo a uz isiel strestat vinnika a tam som musela byt napozore aby nejake mensie nechapajuce dietatko nezhodil.

My dospeli musime predvidat za deti, ak mame dieta ktore nie je asertivne a vezmu mu vec, musime riesit veci za neho alebo ho to pracne ucit , alebo aj nechat vzacnejsie veci jednoducho doma.
naopak ak mame dieta co je vlastnicky silne, musime predvidat, vziat aj nejake ine veci pre druhych co "poziciame" namiesto oblubenej hracky, a davat pozor na ublizovanie.

Kamoske povies ze nausnice su vzacne pre teba, cenou si spomienkou a vybavene. Ona sa nehodi o zem a nebude pluvat sople ze jej ich nedas...

negymama
26. okt 2022

@beronsche Ono sa vseobecne v slovenskej spolocnosti usudzuje, ze deti maju z velkej casti benevolentnu vychovu a vsetky tie ukazky jaciacich bijucich sa, ci veci vytrhavajucih deti je presne o tom ..ze ich rodicia nevychovavaju, nikdy neudru a budu im kvoli tomu skakat po hlave. a ze jedine co by pomohlo, dat spratkovi par na zadok.

aki sme krvilacni, ked nejde o nase deti, druhe by sme hned zrovnali do laty - fyzicky.

V skutocnosti ... ide o male deti , najcastejsie v predskolskom veku , vzdor jak hovado, rodicia v strese /hlavne aj z toho co povie verejnost/, dieta je frustrovane zo skolky, z rodiny, casto su tieto uvrieskane a bijuce deti bite, okricane, ci inak trestane viac ako si myslime. Len na verejnosti sa rodic s tym nechce tak okate prejavovat, a dieta vyciti prilezitost, ze tu na verejnosti rodic nezakroci - a tak si o to viac vydobija svoje.

podmostom
26. okt 2022

@jajanka31 ja tam proste vidim rozdiel, ze keby si cudzia zena oddomna chcela pozicat nausnice na ulici. A ked si od dietata v pieskovisku chce ine dieta pozicat formicku. Mne to pride normalne ak si jedno dieta chce pozicat formicku od ineho. Ak si slusne vypyta a netrha to z ruky.. A moje dieta moze povedat nie, teraz sa hram ja, ked sa dohram, poziciam ti ju. Pre mna je to skola zivota. Aby sa dieta naucilo poziavat, davat aj v zivote. A naopak aby vedelo aj poziadat o pomoc ked ju bude v zivote treba. Lebo nikdy nevieme, kedy my samy budeme nieco potrebovat. A ano, aj moja dcera ma veci, na ktore je citliva. Tak jej proste poviem, ze nech si to neberie na ihrisko a vec vybavena. ja som detom vravela, ze na ihrisku sa zvyknu veci poziciavat, nech si neberu nieco o co sa velmi boja, ze by sa tam mohlio lahko pokazit alebo napriklad nieco nevhodne, ako je plysak, ktory sa lahko zaspini. Ale vyslovene viest dieta k tomu, nech uz nic nepoziciava, ako tu pise autorka, mi pride kontraproduktivne. Lebo raz si jej dcera bude chciet na tom ihrisku nieco pozicat a bude sa citit zle, uz len ked si bude chciet tu vec od druheho dietata vypytat.

oblecenie99
26. okt 2022

Ja teda neviem, kde sú tie ihriská, v Bronxe? Bývame v Košiciach, len okolo nášho bytu sú 3 ihriská, kde som s malým najčastejšie, chodíme aj na tie väčšie do mestského parku, kde sa vystrieda naozaj rôznorodá skupina detí (vek, pohlavie, povaha, národnosť atď.), a sem tam sme boli aj na sídliskových ihriskách a teda takéto správanie som riešiť nikdy nemusela 😲

jajanka31
26. okt 2022

@negymama ôk ale ako to ze by sa cudzie dieťa hodilo o zem pre to že mu moje nechce požičať hračku by som ja vôbec neriešila.nech mu vysvetli mama ze nemôže mať v živote všetko čo si zmysli. A tiež by som teda nenosiala žiadne veci pre cudzie deti. To by ma nenapadlo...

svetlonos
26. okt 2022

Ano presne tak, tvoje dieta mu ma tu facku vratit. Nema sa nechst otlkat, nie je fackovaci panak! Ja mam deti rada ale idtual potial. Nemala som problem zrusit 4 rocneho sopliaka, jed mojmu malemu nadaval do sprostych. Zhukla som po nom, nech okamzite zooakuje este raz co povedal a ze ak sa k mojmu co i len priblizi, ze taky virdel este nezazil co s nim dorobim! Myslela som, ze som dostaticne hlasba na to aby prisla jeho mater. Myslis? Ani sa neukazala. Bol tam s dvoma dalsimi decksmi asi 10 rocnymi, ani ti sa nevedelivspratat do koze. Zhucala som aj tie a bol klud. Ked prisla po dlhom case starsia sestra, povedala som jej, nech laskavo zacnu davat pozor na tue svoje decka, inak sa o ne postatal ja.
Je ine, ked su fakt zdrave a do2-3 rokov, este trochu neohrabane, zapalene do hry a trafia piesok lopatkou do ineho. Stalo sa x krat aj moj aj ine deti. Vzdy sa pekne upozornili a pohoda. Ale ked to zmetok starsi ublizi nadschval, tak treba tasiahnut. Tiez by som isla do vyvrtky, keby moj v 3-4 rokoch ublizoval a robil zle detom. A zasiahla ny aom tiez, ved treba povedat ze sa to nesmie. Neposluchnes? Tak odchadzame, naucil by sa. A nie ze sa budem natvrdlo pozerat a nic.
To co ty opisujes nie je respektujuca vychova. To je vychova- mam na salame, silnejsi vyhrava. Ale ako maju byt vychivanedeti, jed takto casto fungujubaj dospeli?

stanislavicenka
27. okt 2022

@svetlonos Vyborne ukazujes svojom detom, ze ked Sami nepaci, tak sa vyhrazam, alebo udriem. Potom mozu z deti skutocne vyrast citlivej a empaticke bytosti. Robis "skvely" priklad, ako to nema vyzerat

svetlonos
27. okt 2022

@stanislavicenka
presne s takouto premudrelou reakciou som ratala. Su deti, ktorim pekne vysvetlis a su take, ktore ktorym nie. Rodicia ich maju v pazi, cumia radsej do mobilu a potom to takto vyzera.
Ja nebudem napravat cudzim detom to, co zanedbali rodicia, nie som polepsovna!
A tiez nenecham sikanovat svoje deti. Rovnako by som sa zachovala, keby sa hnusne chovali k cudziemu dietatu. Ci ty by si nechala byt a sacat svoje dieta zo smykacky?
Co by si svojmu dietatu povedala? Nie je pekne, ze ti dal chlapec facku ale neexistuje aby si mu ju vratil! V preklade- ostatni ti mozu ublizovat ale ty im nie!
To uz je tiez len skvely pristup.
Kamaratkinho syna tak jeden sopliak 8 rocny umyselne zhodil zo smykalky - stvorrocneho! Mal trojnasobnu zlomeninu ruky! Debilne sa skeril a mamicka mu len povefala: to nesmies milacik, pod ideme na zmrzlinu.
Ja pisem o takychto uzasnych exemplaroch, to si nepostrehla!
Zamysli sa pred tym ako nieco napises. Ja nechodim po ihriskach mlatit cudzie deti, nebujem ani to svoje. Ale co je vrla to je moc a ver, ze toho vidim vela.

autor
27. okt 2022

@svetlonos mňa udivuje aj to, že tie decká nemajú ani kus úcty k dospelým. Pribehne ku mne úplne cudzí chlapec cca 5r, hrá sa na batmana a strieľa po mne aj po dcére. A matka sa smeje aký je vtipný. Vtedy rovno idem na vec a opýtam sa ho čo si to dovoľuje! Nech si strieľa po svojej mamičke a nie po cudzích ľuďoch. Na hlavu taká výchova. Žiaden odstup, rešpekt, nič...
Viac si k nám nedovolil, ale behal si ešte a obťažoval ostatných. Očividne to nebolo nikomu príjemné, len nevedeli reagovať.
Ja osobne nechcem učiť moje dieťa vrátiť úder skôr sa ju budem snažiť naučiť odísť od takých deti zavčasu. Ale ak by ju niekto otlkal, verím tomu že neostane stať a pozerať sa 😆

svetlonos
27. okt 2022

Ved ani ja nevychovavam stylom, urob si hned poriadok a vsetkych vytrieskaj aby videli, kto je sef. Len som za: ake pozicaj take vrat. A je rozdiel, ci ma „ zbije“ 1,5-2 rocne dieta, ktore maju takuto divnu fazu alebo sa chova debilne a drzo uz starsie rozumnejsie. Aj u postihnutych deti mam pochopenie. Ale ako pises, preco by neboli drze k cudzim dospelym, ked maju vlastnych rodicov v pazi. Minule mi kamoska hovorila o dievcati 8 rocnom, povedala cudzej zene na ihrisku ze je kurva 😳 A jej mater k tomu, ze joj ona to tak nemyslela…

stanislavicenka
27. okt 2022

@svetlonos ty by si mala cumiet do toho mobilu co najmenej. Teba to chytilo prilis

svetlonos
28. okt 2022

@stanislavicenka
nedokazes stravit, ked ti niekto protireci tak utocis 🙂 Takych odbornikov ako ty mam precitanych. Tvaris sa ako super dokonala a prezradis sa akonahle ma niekto diametralne odlisny nazor od tvojho. Kludne si od jedu aj dupaj nohami a trucuj aj utoc.Len odhalis este viac svoju pravu tvar 😉 Ukaz tu vsetkym, aka naozaj si.

stanislavicenka
28. okt 2022

@svetlonos bohuzial, to, co prezentijes ty, nie je nazor, ako je uz snad zabudnuty prezitok. Pretoze to na cloveka skace z kazdeho Kuta, ako ist prikladom dietatu, iba teba to obislo

joannita
28. okt 2022

Autorka, nevolas sa nahodou Patricia? Lebo mame na ihrisku taku vyšinutu mamicku Patriciu, ktora nahana cudzie deti po ihrisku aby vratili jej detom lopatku/kyblik/odrazadlo atd.
Alebo si rozlozi deku do stredu pieskoviska, na ktoru si sadne so svojim babatkom, robi si selficka a strasne ju rozculuje a cuduje sa nad "neposlusnymi" detmi, ktore si dovolili hrat sa na tom pieskovisku a piesok im pada na tu deku.
Je velmi "oblubena" medzi ostatnymi mamickami tato pani Patricia. Strasne mi ju pripominas.

autor
28. okt 2022

@joannita 😅 Ok, nabudúce tú deku neberiem.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
29. okt 2022

@stanislavicenka
pocuj, isla som prva k matke, ktora za hodinu dala dve facky svojmu dietatu, to ja neznasam!
S tymi detmi som viac krat hovorila milo a s vysvetlovanim, preco seba ani druhych nemaju ohadzovat pieskom a byt sa v nom palicami. Po xnasobnej ignoracii som reagovala inak, ale cudzie ani vlastne by som neudrela. Pisala som v tomto pripade o rodicoch, ktori svojim detom neukazu, ze ich chovanie ublizuje ostatnim. Jednoducho nereaguju vobec. Ved to by sa ani tebe nepacilo, keby tvoje dieta ohadzuju pieskom a sermuju okolo palicami.
Ja nie som za nasilie ale ani za to aby sa deti nevedeli branit. Ked sa 3-4 rocne deti slahnu a jeden druhemu to vrati, lebo sa brani, ok. Samozrejme nie extremne! Ved to skus vidiet aj z tej druhej stranky.
Na zakladke dvoch mojich kamaratov sikanovali. Lepsie boli tomu, ktory sa im postavil. Ucitelia neriesili.

zorkahorka
4. nov 2022

Chodim na detske ihriska, vela deti tam nestretavam a ani som sa s nicim neprijemnym nestretla. Ze nechce kamoskina dcera mojmu synovi nic požičať a vsetko mu berie? No... ma take obdobie, neriesim. Kazde dieta ma svoju povahu, obdobie... vobec by som to nezovseobnecnovala a neobvinovala ich, ze su zle vychovane. Na kazde dieta plati ine. Moja sestra po dcere zrukla a ona poslusne sklonila hlavu. Na mojho syna to neplatí...

lia2929
23. jún 2024

Ty budeš kvalitna 🐮

Strana
z6