icon

Susedia nám búchajú

anjika42
15. okt 2017

Máme dvojročné chlapča a napriek tomu, že s ním chodievame von - doobeda asi hodinu a pol, poobede detto, niekdy aj dlhšie a tam behá, tak behá ešte aj doma večer. A dolní susedia nám búchajú aj keď behá o ôsmej večer. Máme parkety, už sme aj do kuchyne kúpili koberec, dávame mu namiesto papučiek špeciálne ponožky, no aj tak nám búchajú. To ho mám priviazať? On behá hlavne v tie večery, keď v ten deň nekakal. Ja chápem, že možno vstávajú veľmi skoro a chcú mať o ôsmej večer pokoj. Ale čo ja mám robiť? Na jeseň o ôsmej večer ho von nevezmem, aby sa vybehal, keď je už tma.

dai
16. okt 2017

@admet inak na mna posobis jedina v tejto debate neznasanlivo ty - nehnevaj sa, nie si jedina kto zije/zila v Nemecku - a ako som pisala, mimo roznych giet to tak ako ty popisujes absolutne nefunguje - ja som zila v starom dome v centre mesta a teda pokoj vecer nenormalny - a to kazdy sused mal deti...

bobana297
16. okt 2017

@bosoriak konecne niekto kto to pochopil!!! ze ked je to raz za cas vykaslat na to! ale ked je to kazdy den tak ludom ako nam napriklad mame to iste nad nami tak za rok a pol ti uz doslova drb... v hlave. a ked ta niekto hnusne odbije ze sa mas odstahovat tak to je sila. to nezname ze ked niene nocny klud moze si robit co chce. je to aj o respektovani toho pod nimi. a veriem to tak ze radsej sa nech skace ako by som sa mala detsku venovat pred spanim nech je skor v kludovom rezime a nie rozbesnene

admet
16. okt 2017

@dai odkial ty vies, v akej oblasti zijem? Skatulkujes ty 😉

dai
16. okt 2017

@nelinka2009 u nas mavame 2x do roka party cely dom - super vztahy tym vznikli - ludia sa poznaju, pomahaju si, aj kopu pracovnych vztahov vzniklo... a hej - u nas to fakt je na urovni vymeny kolacov, domacich klobas zo zabijacky ci ulovkov pri chytani ryb alebo polovackach ...

dai
16. okt 2017

@admet pisem niekde o tebe? ja pisem ze v Nemecku si praveze na nieco take ako pokoj vecer davaju vsetci normalni sakramentsky pozor ...

emilia25
16. okt 2017

@dai aj u nas to tak funguje s ostatnymi normalnymi susedmi.oproti nam posielaju kolaciky super suseda pece aj vedla nas z opacnej strany ci hrozno minule hriby a my zas ked kupujeme prasa donesieme jaternice ci kupime flasu ako podakovanie ked sme museli rebrik davat na susedov pozemok.neni nad to mat normalych susedov.

marusia12
16. okt 2017

@anjika42 ja by som ti nielen búchala, ale stála by som asi denne pri tvojich dverách a aj zvonila. Dieťa nemá po byte behať... chodiť nevie? Mňa od malička mama napomínala, aby sme nedupali po byte a praktikujem to aj u mojich detí. A čuduj sa svete, funguje to. Tebe by sa to páčilo, keby ti denne nad hlavou ktosi vybuchoval?
Najlepšie sú matky, ktoré do bytu dieťaťu zaobstarajú odrážadlo a majú plávačku alebo parkety... žiadna úcta k spolunažívaniu v paneláku. V tom paneláku nie si sama.

petkaa28
16. okt 2017

Niekde je v ludstve asi problem, ak vam vadi, ze susedia sa stazuju (opravnene) a vy hajite svoje dieta, ktore by uz okolo 20:00 malo mat fakt klud a chystat sa do postele.. mamina byvala v bytovke a nad nou mali 2 deti - nonstop cele dni lietali po byte jak sielene, hrkotali s nabytkom.. nedalo sa tam ani na navsteve byt.. casto tam sla mimo nocneho kludu, ze by si rada tv pozrela alebo sa sustredila na veci do prace - a vysmiali ju, ze je den.. ked prideme k svokrovcom aj nasa lieta po byte a susedu dole musi aj porazit asi, ale usmernujem malu, ucim ju, ze dole byva teta a tej to moze vadit.. ale za mna opravnene, to ze nie je nocny klud neznamena, ze mozem nechat deti skakat druhym po plafone a zneprijemnovat im tak byvanie.. vam asi tiez vadi, ked ludia vrtaju v case obednajsieho spanku dietata, nie? Keby sme boli viaceri k sebe ohladuplni, tak by sme namiesto takychto prispevkov citali, ako sme si so susedmi niekam vysli, alebo spravili piknik pri bytovke..

bobana297
16. okt 2017

@yanni
presne tak moj suhlas. je to vsetkoch o rodicoch. byvam tiez v prekliatej bytovke kde domovnikovci ucia 3 rocnu dceru a stale ju tak vedu, ze o 20:00 ma spat tak hodku pred spanim ma byt v klude. takze babiky alebo rozpravka. ale nad nami je to opacne. nam ide maly spat a oni sa este len rozbiehaju 3 rocnym dievcatkom beha skace na jednom vie na pätach skakat aj 10 minut a potom sa aj jej mlady rodicia pridaju 🙂 je to krasne ked ti dieta chce zaspat a ty si vyflusnuta a rada ze si mozes vylozit nohy a v klude pozret svoj oblubeny program a ako křovi stado slonov niekedy aj do 22:00 😂😂😂

marusia12
16. okt 2017

BTW... zo svojho dieťaťa, ktoré jednoducho nebudeš usmerňovať v správaní voči susedom vychováš ďalšie arogantné asociálne stvorenie, nerešpektujúce práva iných občanov. Bohužiaľ to začína v takto malom veku a ak mu nestanovíš sama hranice správania, bude sa to nabaľovať a dieťa zistí, že vlastne v živote nemá mantinel, za ktorý svojim správaním ísť nemôže. To, že je dieťa prehnane aktívne môže byť spôsobené aj stravou... veľa cukru? Aj trojročnému môžeš zrušiť poobedňajší spánok ak večer takto vystrája.... zvykne si a o 8 bude čušať ako pena v posteli.
Našťastie sa aj tu v diskusií našlo veľa mamičiek, ktoré toto chápu a svoje dieťa v tomto smere vychovávajú... ver mi, ide to. Nie je nič horšie ako správanie arogantného suseda... nehovoriac o tom, ak má niekto hypo na 30 rokov a s takýmito exotmi nad hlavami musia vydržať.

A ešte vlastná skúsenosť... mala som raz susedu, prišla odkiaľsi z lazov na východe, evidentne trúba od pohľadu, správanie nulové. Denne dupali, padali im sústavne asi pivové fľaše... otras. Ona sama chodila do materského centra, kde po zatváračke zobrala asi všetky deti a vláčila ich domov. Raz tam mala 13 detí... nepomohli dohovárania, žiadosti.... až som jej raz povedala, že ak neprestanú, budem denne celé noci páliť na balkóne vonné tyčinky.... nepomohlo. Nakúpila som teda pár balíčkov a začala páliť od 19 do 24.... po týždni ich sranda z búchania prešla a ukľudnili sa. Teraz ešte občas "zhreší", ja jej to pripomeniem vonnou tyčinkou na balkóne a je pokoj 😀

anjika42
autor
16. okt 2017

veď stále mu hovorím, že nemá behaý, ale normálne cez juchynu prejsť a nepomáha to - na kieho andela sme kúpili koberec za 80 euro a dávame malému ponožky, ked aj tak búchajú? včera už o pol ôsmej - a som presvedčená, že keby behal aj o piatej, aj to by susedom vadilo

anjika42
autor
16. okt 2017

oprava - kuchyňu

simca06022011
16. okt 2017

Btw mne na spanok dietata velmi zle posobi pocitac, televizor, mobil... ako nahle jej napr. pustim video, alebo nieco tak je po normalnom zaspavani. AK sa chce zahrat neajku hru (uz ma 6) tka vecer v ziadnom pripade. Toto fuguje aj na mna, ak vecer cumakujem do telefonu, nevyspim sa zarucene :DD

simca06022011
16. okt 2017

@anjika42 ved ak je problem v kuchyni, tak ju zavri a netreba tam vobec chodit vecer :D ja som z bezpecnostnych dovodov mala zabranu, mala do kuchyne nechodila vobec... apotom tiez nechodila, nakolko ja som mala alergiu na tu dlazbu v nej, cize max. som ju posadila v case jedla k stolu ... ono ponozky nebuchaju, pocuvaj ci maly nedupe ak to pocuje suseda musis aj ty... ak dupe trenuj s nim po izbe pekne chodenie nejako srandvonou hrou, lebo dupotom si moze aj nozicky poskodit :DD ak nepocujes dupot ked chodi, tak posli susedu niekam.. ona to tiez nemoze pocut.

marusia12
16. okt 2017

@anjika42 ty si mentálne zaostalá alebo čo????? Koberec a ponožky???? To si v paneláku zlatko... aj keby si mu natiahla tri ponožky, tak je to úder na podlahu... fyzika ti asi nič nehovorí, čo? Samozrejme je to na koberci počuť menej, ale nečakaj, že bude úplné ticho... ten náraz dieťaťa nohou na podlahu je odrazom jeho váhy a sily vloženej do behu. Ty sama predsa vieš chodiť potichu a zároveň vieš nohou aj našlapnúť a vydať nejakú silu, že?
Jednocho v rámci pokoja v baráku sa musí tvoj syn naučiť rešpektovať susedov, treba mu to denne vysvetliť a ak nepomôže... tak zlatko, beháš, tu si sadneš a budeš sedieť, kým ti to nedocvakne.... a zas beháš? Ok, zas si sem sadneš.... je X spôsobov, ako ho to naučiť. Ty len furt vyplakávaš čo susedia a koberec a ponožky, ale výchovu syna usmerniť evidentne nechceš.

korunka1
16. okt 2017

@petkaa28 súhlas..obojstranná ohľaduplnosť by bola namieste. A reči typu, šak keď im to vadí tak nech sa odsťahujú milujem. Moja holka tiež bola malá a spodný sused sa nebol nikdy sťažovať a to nie som žiadna stíhačka, aj sme sa hrali a povystrájali, ale brali ohľad na ostatných. A tiež som zažila neraz horných susedov, ktorým by som najradšej vykrútila krk...a neraz som tam ja alebo manžel vybehli a riešili..chlapec im behal krížom cez byt a zastavil sa vždy na radiátore..asi pol hoďku, dvoma skokmi som bola hore a zarámovať si ten môj monológ nedali. Aj teraz nám hlavou pobehuje asi dvojročné dievčatko..no skôr dupe..a mám pocit, že rodičia by mali ísť na ušné, lebo ak to nepočujú, tak majú problém. A tiež je to večer, keď si chceme v kľude pozrieť film a nedá sa. Normálne vypnem zvuk a presne viem v ktorej izbe začala a kde skončila...a prestáva ma to baviť.

marusia12
16. okt 2017

@simca06022011 Ak nepočuješ dupot ty tak pošli susedu kamsi???? 😀 No dobréééé. Nevieš o tom, že každý má iný prah vnímania hluku? Niekomu vadí zbíjačka v byte a niektoré dieťa pri tom v pohode zaspí. To je trošku arogantná rada, poslať susedu kamsi. Tá suseda asi nevybuchuje len tak zo srandy, že?

nelinka2009
16. okt 2017

@marusia12 ako netvrdim, ze v tom nieje kus pravdy, ale urazat... Vsak si v tejto debate udrzme urcitu uroven... Nie zakladatelka nechce pocut, ze dueta treba aj vychovavat... Ja by som jej navrhla odstranit plavajuce podlahy, dat odhlucnovacie podlizky a natiahnut lino.

evitka83
16. okt 2017

@anjika42 mna by asi susedia nemali radi, ale ja som ten sobecky typ cloveka. Snazila by som sa spravit vsetko preto v ramci mojich fyzickych mentalnych, rodicovksych a financnych moznosti, aby som im vysla v ustrety a neobtazovala ich, ale iba do tej miery, aby to neobtazovalo aj mna. To znamena, ze by som skusala nejake izolacie, v ramci mojich financnych moznosti, snazila by som sa najst dietatu aktivitu, namiesto behania, ale aby ho to bavilo. Ale urcite by som s malym nesedela do tmy von, kvoli tomu, aby oni mali pokoj, alebo ho nepriviazem vecer na gauc k rozpravke, ked skratka nechce. Ja chapem obe strany. Chapem aj susedov, ze chcu mat pokoj. Ale ked raz niekto zije v panelaku, musi ratat s tym, ze sa ludia do istej miery obmedzuju, na to je ten nocny klud. V tomto case ste povinny sa spravat tak, aby ste neobtazovali ostatnych. JA byvam v dome, tiez mi lezie na city pes mojho suseda, ktory steka zakazdym ked sa niekto mihne na ulici a pravidelne mi budil dieta vonku v kociku na terase, alebo druhy sused, ktoremu chodili zahradnici prave v case obedneho spanku mojej dcery. A takisto som neocakavala, ze prvy svojho psa zastreli, alebo si ho nastahuje na 3 hodiny do domu, aby sa moja dcera vyspala a druhy sused tiez nebude hladat inych zahradnikov, pretoze tito obtazuju susedu a skratka nevedia v iny cas prist. Tak som musela aj ja hladat sposob ako nechat vyspat dceru. Bud sa zdvihnut a ist sa 3 hodiny promenadovat mimo domu, alebo ju dat dnu, kde sa tak dobre nevyspala. Tiez mi to nebolo po chuti, kedze som chcela mat svoj klud, kym dcera spi, ale hold nemala som na vyber. Tiez som sa s nimi bavili, ci s tym nevedia, nieco spravit. A nebolo to o neochete, skratka nevedeli tak, aby to neobmedzilo zas ich. A v panelaku je to detto. Tiez som tam zila a vacsina ludi si mysli, ze prave ich prava su nadradene. Takze tak, ako tvoji susedia maju pravo na svoj pokoj, tak ty a tvoj syn mate pravo travit vo svojom byte normalne cas. Behanie dietata v standardnom case k tomu skratka patri. Zavolala by som si susedu na kavu a kolacik a snazila sa s nou normalne porozpravat, ze taketo su moje a taketo su jej moznosti. A ked nevieme najst spolocne riesenie, tak si budem skratka zit svoj zivot a ju odkazem na policajtov, nech sa ide stazovat, ti jej vysvetlia jej a vase prave. Nech si da odizolovat strop ona, ked ju to obtazuje, nech si kupi sluchatka, co ja viem co. Alebo to skratka strpi. Alebo nech sedi ona do deviatej v praci a pride si oddychnut, ked uz ju doma nebude nic rusit. JA urcite do osmej s dietatom von nebudem, kvoli susedom, hlavne v zime. V lete je to este diskutabilne. Urcite by som si kvoli susedom nerobila extra vrasky a neobmedzovala sa, ked nerobim nic nadramec normalneho_slusneho spolocenskeho spravania. Deti a ich aktivity k tomu skratka patria. Nechapavcov ignorujem. Nech sa odstahuje, ked to nevie pochopit. Zivot v panelaku je raz taky. Viem, ze vyzniem ako sebec. Tiez som zila v panelaku ako pracujuci clovek a prisla som o osmej domov a chcela som mat svaty pokoj, Moja suseda prisla tiez, hned pustila pracku, telku, vysavac. A ked som jej povedala, ze by som si rada oddychla, povedala mi, ze aj ona, ale nema to kedy spravit ked pride tiez o osmej domov, ma 2 deti a musi to stihnut do nocneho kludu. Co som jej mala na to povedat, ze ma to nezaujima, ze ja chcem tiez svpj klud? Liezlo mi to na city, ale nic ine ako zmierit sa s tym mi nezostavalo. Suseda mi sem tam doniesla kolac, alebo dosla pre lieky ked som bola chora a pod. A nemusela, len sa snazila kompenzovat svoje "obtazujuce" spravanie voci mne ako susede. Ale v podstate mala na tie svoje aktivity do desiatej pravo....drzim palce

korunka1
16. okt 2017

Osobne si myslím, že problémy sú dva..jednak v rodičoch, že to dovolia a druhý v tom , že deti pri behu došľapujú na päty , kým dospelý vie pri behu došľapnúť na špičku a nevyvolať ten "hrozný" zvuk, ktorý nám lezie na nervy. 😀. Stane sa, že aj ja bežím do kuchyne, lebo mi niečo prihára a nedupem jak kôň 😝

marusia12
16. okt 2017

@nelinka2009 urážať? Ja som sa jej pýtala, či je normálna... evidentne nie je, ako tak čítam jej odpovede. Jednocho má prioritne problém s búchajúcou susedou a nie s tým, že jej dieťa behá denne hore dole. Asi si to nezažila... ja áno a veru to nikomu neprajem. Mať denne nad hlavou behajúce dieťa je na prášky, nehovoriac o tých otrasných plastových motorkách, ktoré šikovné matky dovlečú do bytu a nechajú dieťa jazdiť po parketách alebo plávačke. Hold, si v paneláku a sú hranice.... neobstojí, že ak sa ti nepáči, odsťahuj sa. Sú tu isté spoločenské pravidlá, že? Tiež mám deti a viem, že jednoducho od malička musíš TY to dieťa korigovať a nie v ňom budovať pocit, že veď čo nás po susedoch, budeme búchať do 22. A zopakujem moju milovanú vetu... karma sa raz pýtať nebude 😀

anjika42
autor
16. okt 2017

@simca06022011 kuchyna je medzi dvomi izbami a dvere tam nie sú

anjika42
autor
16. okt 2017

@marusia12 to si asi ty, tá zaostalí, ja mám iba rakovinu 4. stupňa - ja sa možno vyliečim, ty z tvojej tuposti nie

nelinka2009
16. okt 2017

@anjika42 no neklesajme na jej uroven a nerozcujte,sa!!! To Van urcite neprospeje. Jefnoducho bud zmenite dieta, alebo zmebite podlahu.

dai
16. okt 2017

@anjika42 pozri hlavne tie vecerne aktivity - ako ja mam 2 velmi aktivne deti - tym velmi myslim ze velmi... hlavne dcera je stale velmi narocna a so spankom mala problem od narodenia - teraz ma 10 rokov a stale to riesime ... vela sme toho studovali, ja som s nou bola aj u psychologicky kvoli tomu spanku - a teda snazime sa vsetko nazbierane uplatnovat...
ty stale popisujes nejake vonkajsie zmeny co robis, v tej vychove ako takej ale nerobis z mojho pohladu vela... Naozaj ako dievcata pisu, zacni pozerat stravu - my sme vecer vylucili sladke ako aj tazke jedla - decka pred spankom ak mrncia ze su hladne ( veceraju okolo 6tej, spavat chodia medzi 8-9tou - neviem si predstavit neskor uz len kvoli mne a muzovi kedze pracujeme, detto oni potrebuju byt rano vyspati ) tak dostanu jablcko, mliecko, caj s medom, nejaku vyzivu alebo jogurt... mam pocit ze uz aj toto spravilo dost velku zmenu...
velmi pomohlo ze sme zrusili rozpravky na pozeranie tesne pred spankom - tiez to tu uz niekto pisal - mobily, tablety, tv - pred spanim tabu - naucili sme deti listovat si knihy v posteli, pocuvat rozpravky ...
pomaha vecerny ritual - v 2och rokoch by ho uz dieta malo mat - moje decka musia ist do pyzama este pred 8mou - to kvazi zahajuju ich spanie - potom este chvilu mojkat, vecerna hygiena a uz postel - tam este mozu byt pri malej lampe hore ( ked boli mensi tak som si lahla jednoducho k nim a citala, listovala s nimi, pripadne len lezala a mojkala... )
je vela trikov ktore zaberaju, len jasne ze musi o ne byt zaujem... ja sa priznam ze mne by to vadilo uz len z pohladu manzelskeho spoluzitia keby mi deti buntosia kazdy den do 10tej vecer... to ze nesmu behat po byte vedia od mala - nas dom nam nastastie poskytuje aj chodbu kde su len 2 byty - tam si mozu deti aj futbal zahrat ak je vonku zle pocasie a velku recepciu kde mozu kolobezkovat ci bicyklovat v pripade potreby... ale teda doma im behat nedovolim uz od nejakej 7mej - a to ako pisem byvam v novostavbe nenormalne odizolovanej kde cez steny nepocut nic, ale ako tu uz pisali ine dievcata - ide aj o tu vychovu k vzajomnej ucte, tolerancii etc. ... vedia ze maju susedov pod sebou tak na nich musia brat ohlad...

marusia12
16. okt 2017

@anjika42 a čo že máš rakovinu? Načo to tu splietaš? Čo to má spoločné s tým, že obťažuješ susedov, to ti dáva nejaké práva navyše? Aj ty máš stále povinnosť žiť v medziach spoločenskej normy.

dai
16. okt 2017

@anjika42 ako styl ako pise marusia mi absolutne nesedi, obsahovo ma ale v konecnom dosledku pravdu☹ prave ty by si si mala spravit poriadok, ak si chora tak toho pokoja a oddychu predsa potrebujes este viac ako zdravi ludia, cize je aj v tvojom zaujme dostat dieta skor do postele , aby si nasledne mohla mysliet pozitivne na seba a vyliecit sa... drzim palce

nelinka2009
16. okt 2017

@marusia12 Boze ty si strasne kruta... Netvrdim, ze neprabdiva, ale necitliva a kruta. Rakovinu sem mozno pletie preto, ze nevladze tolko... Ale teda tu by som do zmien vo vychove ja zplietla aj tatika. Napr on si mize s drobcom zalistovat v knizkach, zahrat pexeso... Ved uz vecer je doma ci?@anjika42

marusia12
16. okt 2017

Človek si kupuje byt na hypo a vytvára si susedov sám, svojim správaním k ním.... s tými susedmi často žijeme polovicu svojho života.... tak prečo im ho znepríjemňovať. Nerobím to, čo nechcem aby robili mne.

@dai Tiež sa mi častokrát nepáči, ako niekto píše... ale niekedy sa jednoducho nedá inak. Prvákovi autoškolu nevysvetlíš a ak niekto nechápe, tak nechápe. Neviem prečo stále všetci očakávajú, že sa k ním niekto bude správať pozitívne, keď on sám sa k iným správa arogantne.

marusia12
16. okt 2017

@nelinka2009 Krutá? A prečo? Kde je hranica, kto určuje čo je kruté? Pre mňa to kruté nie je... obťažuje susedov, dieťa nechá behať ale natiahne mu ponožky 😀 Proste s takýmito občanmi ja nemám zľutovanie. Zažila som búchanie nad hlavou 8 rokov, kým sa tá čvarga odsťahovala do baráku a nemám iného slova na také rodiny. Žiaden rešpekt voči spoluobčanom a potom sa čudujeme, že sú také medziľudské vzťahy. Ja som takéto správanie videla vždy len u intelektovo slabších spoluobčanov. Nikdy sa mi nestalo, že študovaný rodič výchovu svojho dieťaťa nezvláda. Taký rodič je totiž tiež nastavený tak, že vníma aj potreby a práva iných. Treba sa zmieriť s tým, že sú osoby, ktoré nepochopia a stále budú poukazovať len na svoje práva... ale na povinnosti akosi zabúdajú.
A čo sa týka toho, že sem ťahá svoju chorobu do diskusie a ospravedlňuje tým svoju zanedbanú výchovu je jej vec. Dieťa sa vychováva príkladom a milým slovom.... to snáď zvláda aj napriek jej stavu.