Syn má 11 mesiacov a ešte stále nesedí. Mám to riešiť?
Ahojte baby. Synček má pomaly 11 mesiacov a ešte stále nesedí. Vlastne iba keď ho do sedu dám, aj to je ešte neistý. Zatiaľ sa len plazí, ani na kolienka ani na nohy sa nechytá. Všetci mi hovoria že je iba lenivý, že každé dieťa potrebuje predsa svoj čas, len nechcem niečo zanedbať. Skúšam aj nejaké cviky na fit lopte, ale akosi sa nepohol. Čo myslíte, mám to riešiť cez neurológa, alebo ešte počkať? ..........
Pre pokoj duse by som ziadala podrobnejsie vysetrenia....
Podľa mňa má na všetko čas. Moja malá nekolenovala, až keď začala chodiť dala sa na kolienka, dovtedy sa plazila. Ak ho ty posadíš, je to podľa mňa v poriadku, ak sedí, sám sadnúť, sa naučí neskôr. A s chodením má tiež čas, niektoré deti chodia v 9 mesiacoch a niektoré v 14,15. Ak chceš na opýtaj sa obvodnej lekárky, ale si myslím, že mu na všetko príde čas a všetko zvládne.
potesim vas ,ak vam poviem,ze moj syncek sa posadil,PRETOCIL,postavil,zacal stvornozkovat v 11.mesiaci? bol tazky,ako 11 mesacny mal 12,5 kg
Pre pokoj duše áno...u neurológov bývajú dlhé čakačky, tak by som skúsila objednať sa zároveň u detského neurológa a na rehabilitácii...rehabilitační a fyzioterapeuti bývajú šikovní, vedia tiež dieťatko pohybovo, svalovo a koordinačne otestovať, a možno bude stačiť len nejaká stimulácia pohybu a rovno to ukážu, nacvičia...a termín u lekára sa dá telefonicky zrušiť, ak to bude malému stačiť...
Ja by som sla k toktorke sediet by mal od 7mesiacov ale to by mala zistit aj doktorka v poradni lebo mna sa pitala ci mala sedi. 🙂
aj moja si sadla az v 11 mesiacoch... boli sme aj na neurologii, tak ju sledovali, urobili sono mozgu, ale vsetko v poriadku, nejaku miernu hypotoniu tam nasli, inac nic, proste len neskor, ani na nejake speci cvicenie to nebolo... boli to nervy, kym vsetko dobehla, ale dobehla... 😉 pre istotu by som sla, aj ked pravda, na neurach su riadne cakacky...
aj moja mala sa sama posadila ked dovrsila 11mes, takze nie ste jedini. od 6mes sme bolisledovani u neurologicky, ukazala nam cvik ako stimulovat dieta do sedu, to sme praktizovali. tiez nam zakazala ju davat sediet, pretoze dieta v sede drzi chrbtica, nie svaly. chrbtica sa tak nici, neskor hrozi skolioza. svaly su dost pevne vtedy ak sa dieta same posadi. tiez nam poradila nech ju v kociari nechavame nalezato, prave kvoli chrbtici. do 10,5mes som ju kvoli tomu nosila v hlbokom kociku (sportova cast sa mi nedala sklopit uplne nalezato), nastastie vanicka bola dost priestranna, potom sa tam uz fakt nevosla. pises ze ked ho posadis, je neisty - to je prave preto ze chrbtove svaly nie su dost silne. nechavaj ho cely den hrat sa na zemi, nech sa vela plazi, otaca, pohybuje... ked sa moja dcerka sama posadila, zacala zaroven stvornozkovat aj sa vzpriamovat, tak verim ze ked sa tvoj syncek posadi, tiez urobi velke pokroky. na tvojom mieste to konzultujem s pediatrom, ci mas este pockat, resp. ako dlho, prip. sa objednam priamo u neurologa. i ked pravdepodobne tvojmu syncekovi nic nie je, len potrebuje trosku viac casu, aspon budes mat dusu na pokoji. prajem vela zdravicka a nech ta syncek cim skor prekvapi 🙂.
Ahoj, moj syn Davidko sa mi medzi 5 a 6 mesiacom nepretacal z chrbatika na brusko.Nasa pediatricka nas len pre istotu poslala k neurologicke a vtedy Davidko mal 5 mes. a 3 tyzdne. Neurologicka nam povedala, ze po neurologickej stranke je v poriadku ale poslala nas na rehabilitaciu na Jankolovu 6 v Bratislave. Tam po vysetreni u rehab. lekarky nam stanovili diagnozu hranicna hypotonia v preklade lenive dieta alebo sa tieto deti nazyvaju hovorovo handrove babiky. Meskal za vyvinom podla knih cca 2 mes. Na odporucenia rehab. lekarky sme chodili na rehabilaticie. Pri cviceni hrozne plakal . Pretacat sa zacal z chrbatika na brusko v 6 mes. a v 2. tyzden, plazil sa ako 7 mes., sam si sadol ako 9 mes.,na styri sa sam dostal ako 10 mes. a taktiez zacal v tom obdobi aj lozit. Davidko ked mal 11 mes. tak sa sam postavil a o tyzden spravil prve kroky okolo nabytku. Sam zacal chodit az koncom 12 mes. Uz ma 16 mesiacov a beha stale a vsade lezie.Vdaka cviceniu aspon velmi nezaostaval za vyvinom. Moje odporucanie je pre istotu a zaroven sa upokojis chod s nim niekam na podrobnejsie vysetrenie. Nic za to nedas, len stratis svoj volny cas u lekarka. 🙂
ja by som to už určite začala riešiť, nechcem ťa strašiť ale aj deti, ktoré sú lenivé v 11 mesiacov aspoň sedia samé, za to že zájdeš k dr. predsa nič nedáš a mne osobne je divné že sa ťa aj dr na to nepýta, mňa sa vždy spýta čo už vie, ukážeme jej nové somariny čo sme sa naučili, všetci sa zasmejeme a ideme domov
nam neurologicka hovorila, ze do 10m ma zacat lozit, co sme ltt stihli, lebo tiez bol lenivec. Ale kamoskyn zacal az v 11m.
Asi by bolo dobre zistit, ci nema slaby svalovy tonus a ked bude vsetko ok, tak potom to samo pride len treba cas.
robi viditelne pokroky?moja mladsia ma 10 mesiacov a tiez sa este sama neposadila ale posledne dni zacala vyliezat na matrac,krabicu..detsku stolicku a akoby sa stavat..ona potrebuje motivaciu,nejaku hracku alebo pekny obrazok..je skor taky pozorovatel a po tom ako spravi nejaky pokrok zvycajne nasleduje dlhsie obdobie stagnacie..pre pokoj v dusi sa doktorky spytat mozes ale do sedu nedavaj, presne ako pise suzzi_ , toto jej moze pokrivit chrbticu...prip skus plavanie,kamoska hovorila,ze po tom ako boli plavat sa jej mala riadne rozpohybovala..my ideme teraz v sobotu a uvidim,ci to bude mat nejaky vplyv 😀 😝
Tym by som sa vobec netrapila, teraz sa mi to dobre hovori, ale kvoli dcere som sa tiez nieco natrapila...zacala sa mi pretacat na brucho len v 8 mesiacoch... sadaju si alebo bocnym (z lahu na boku, preruckovanim sa) alebo sikmym sedom (z polohy na kolenach) ... je dobre sa na to spytat lekara, ale kazdy je iny, su lekari, ktory robia tragediu z akehokolvek vykyvu a iny su zase viac tolerantny v odchylkach...ak chces byt kludnejsia, kludne chod na neurologiu, ak by aj bol nejaky problem, tak by va mozno poslali na nejaku rehabilitaciu alebo ak ste z BA oznam jednu super pani, ktora formou hry posunula nasu dceru viac vpred ako vojtovka... ak by bol zaujem, kludne napis IP, poslem ti kontakt
áno.........čo na to pediatrička?
Ja by som to urcite riesila na tvojom mieste.. predsa 11 mesiacov sa mi zda uz dost dlho, aj ked kazde dietatko je ine... ale vsak uvidis, za to nic nedas a budes vediet ci je to ozaj v lenivosti. 😉 Drzim palce, nech cim skor zacne sedkat.
pre istotu treba zajst k neurologovi 😉
vôbec malému neuškodíš, ak zájdeš za neurológom. Možno vám odporučia rehabilitácie a cviky, ktoré mu budú stimulovať nervovú sústavu (my sme cvičili Vojta a vďaka nemu začal syn prosperovať a hýbať sa správne) štvornožkoval dosť dlho (5 mes.), potom sa sám pustil chodiť v roku a pol.
Len radšej choď, aby sa nič nezanedbalo, a to čím skôr, milión krát lepšie ako len čakať doma na zázrak a potom by mohlo byť neskoro. Predsa len, niektorým detičkám pomôcť treba, to nie je hanba, ani sa za to nemusíš cítiť previnilo... držte sa 😉
@studio11, choď k lekárke, mala by vás poslať na neuro a tá potom na rehabilitácie...trošku si pocvičíte a uvidíš, ako mu to pomôže. náš začal štvornožkovať v roku a krátko na to sa sám posadil. od 10.mesiacov sme chodili na rehabilitácie a nám naozaj pomohli k rýchlejšiemu napredovaniu...
nas si sam vedel sadnut mozno az okolo roka...neplazil sa a lozil asi od 13 mesiacoch typu presuvania sa na zadku..zacal chodit v 16 mesiacoch..a absolutne nic som neriesila ani ja ani doktorka ani nik..nebol sam...mnohym kamaratkam deti zacali chodit aj v 17-18 mesiacoch, ja sama som ako babo napriklad vobec nelozila..lozenie je velmi dobre na vyvoj, ale no nas bol totalny lenivcek...teraz ma 3 roky..beha, je neuveritelne obratny, v skolke z neho nechapu, robi kontrmelce, lozi po rebrinach..beha po kopcoch v lete..chrbticu ma v poriadku, v nicom nezaostava..proste ja to beriem tak, ze kazde dieta ma svoje tempo..a so sedenim inak zvlast - v podstate by to aj idealne malo by tak, ze dieta sa ma najprv dostat na styri a lozit a az potom dokaze sediet, ked si sadne uplne sam..
ahoj, aj ja som dnes presne tento problém riešila lebo zajtra má naša malá 10 mes. a tiež sa iba pred pár dňami začala plaziť, doteraz sa iba gúľaľa všade, tak sa vlastne presúvala, sama si ešte tiež nesadla ani nepostavila... našťastie mi do cesty prišla jedna známa zhodou okolností neurologička a bola taká zlatá že sa mi na malú kukla a povedala že je úplne v poriadku len že ju treba veľa stimulovať hračkami a tak a ona sa rozhýbe, ale pre svoj pokoj na duši by som sa asi na tvojom mieste popýtala odborníka, aj ja som sa bála či náhodou nie je hypotonická
Nerieš to... malý aka bude mať čas sa posadí.. Bratovi zas neurologička povedala pri prvom chlapcovi , že dieťa netraba nutiť sedieť... on príde na to samo, pretože v dnešnej dobe sa maminy ponáhľaju a dávaju už 4-5 mesačné deti sedieť nasilu, podopieraju a chrbtica tým trpí... Bratov chlapček si sadol sám ak mal 1,3 mesiaca..
Dieťa vtedy je schopné sedieť ak sa nezvalí a vie sa posadiť samo od seba.. On ako sa posadil , potom hned na to nejak za týžden začal aj chodiť...
Je zdravý ako valibuk a netrebalo im žiadne vyšetrenia a neurologiu..
Takže sa tým netrpám.. príde na to čas... každé dieťa je iné ... ak nebadáš na nom nič iné a zvláštne tak to nechaj tak a sa ti posadí sam od seba..

Asi by som zacala riesit, zda sa mi to predsa len troska neskoro. Zajdi k doktorke.