Synček má 2 roky a 8 mesiacov a nerozpráva
Dobry den moj maly drobec mi vobec nerozprava... Povie mama a to je pre neho kazdy ak tak mojmu manzelovi povie kaka alebo mama mio(manzela volame mio)... Rozumie vsetkemu co sa mu povie ale z neho neviem dostat nic okrem tych jeho gangoreni ktoremu mi uz rozumieme ale ostatny nie... Skusala som uz co sa dalo kazdy vecer mu citam rozpravky aj cez den aj obrazky mu ukazujem malujeme a snazim sa z neho aspon nieco dostat no zatial bezvysledne... 😖 neviete niekto poradit???uz som uvazovala aj o navsteve logopeda len neviem chcela by som malemu dat taky volny priebeh tomu rozpravaniu...
Ahojte, mam velmi podobny problem s malym. Ma takmer tri roky a hovori minimalne + nejekou tou svojou cinstinou. Nove slova nenabera, pouziva tych par a nejake tie napodobeniny. Vyuziva hlavne prve dve pismenka z daneho slova, cele slova pouziva malo a je ich tak max. 30.
Uz som 3x bola u nasej obvodnej a stale ma utesuje tym, ze zacne v skolke, ze to je normalne.
Ale ja mam z maleho pocit, ze je sikovny, ucenlivy, vsetkemu rozumie, takze tam musi byt nejaky blok preco nechce. Ak aj chcem aby mi nieco povedal a obmienam otazky, aby musel odpovedat, tak neodpovie a zacne sa jedovat alebo povie len hej 😝
Hlavne sa chcem spytat ci je potrebne odporucenie od obv. lekarky na vysetrenie u neurologa alebo logopeda?? A nejakeho super v Nitre keby mi vedel niekto odporucit.
@zuzana76 Ahoj, pozeram, ze ste tiez z NR a chodite k logopedovi od 2r. Mozem sa spytat ktoru logopedicku navstevujete. Maly ma takemer 3 roky a rozprava minimale + nejake tie svoje specialne vyrazy. Bola som s nim uz 3x u nasej obv. lekarky, ale stale ma utesuje, ze kolko deti ona prezila, ktore nerozpravali do 3r a v skolke zacali.
ale ja vidim, ze maly ziadne nove slova nenabera, s detmi bol hlavne v lete a na jesen denne a komunikuje s nimi presne ako so mnou, znakmi a nie slovami. Sestra ma o 2r. starsieho syna, byva s nim dost casto + chodievame do detskych kutikov. Myslim, ze kontakt s detmi je dostatocny a aj moznost komunikacie v detskej reci.
Myslim, ze je najvyssi cas to zacat riesit a nie cakat co prinesie skolka. obavam sa, ze nic 😒
@mycats ahoj, chodime na klokocinu k Mgr. Giablovej , oni su tam 2 a striedaju sa, to druhe meno som zabudla, ale sidlia v poliklinike na klokocine na 1. poschodi a venuju sa hlavne takymto malym detickam, aj starsim, ale venuju sa aj nerozpravajucim detickam, zadaj si no googlu giablova logopedia nitra a vyhodi ti to urcite, ta druha logopedicka sa vola tusim nejako na S. Myslim , ze v tomto veku uz urcite treba nieco riesit. A k pediatrovi ktoremu chodite?
Hlavu hore, môj synovec v troch rokoch tiež nerozprával, i keď všetko rozumel. Lekárka vravela že je zdravý a pohodlný, aby sa sestra tvárila, keď dačo chce, že mu nerozumie. Najprv bol z toho nervózny, zúril a plakal, no postupne sa pustil rozprávať a potom nebol k zastaveniu.Dnes sa výborne učí, má veľmi vysoké IQ.Neboj, každý raz začne rozprávať, jeden skôr, iný neskôr, deti nemožno napchať do tabuliek, čo kedy majú robiť, sú to malé osobnosti.
@zuzana76 Dakujem za odpoved, ja som nasla tuto: Skusim pozriet aj google.
http://logopedianitra.sk/index.php
ide mi hlavne o dobre skusenosti a referencie niekoho kto tam chodi. v nr je viac logopedov, len chcem pre maleho to naj 😉
my sme z Ivanky pri Nitre a tu aj chodime k nasej pediatricke. je to lekarka s takmer 40r. praxou. bola to este moja pediatricka 🙂
@hyta 😉 tak ja chcem len pocut odborny nazor a vediet, ze maly smeruje tym spravnym smerom.
mame inak v rodine dieta, ktore nerozprava este ako 8r. pretoze im pediatricka tvrdila, ze zacne v skolke.
od 4r. navstevuju vsetkych moznych odbornikov a maly hovori minimalne 😖
takze urcite chcem pocut ako to vidi odbornik
ahojte,moj sice tri ešte nemá ale tiež nerozpráva. teraz len začína rozprávať ako robia zvieratká, pri tom ked sa opýtam kde čo je, alebo aby niečopriniesol tak rozumie. a tiež len slabiky, má také univerzálne toto, meme, to je na všetko a potom "ba" to je ryba, bager, zvon (bim-bam) a potom také ako hají, brrrm, tata, mama,
@mycats Ahoj. U nás to bol tiež ten istý priebeh, len prvé dve slabiky zo slov. Všetkému rozumel, pohybovo bol oveľa viac vpredu ako starší v jeho veku, zručnostne tiež, len tá reč. Tiež som počúvala reči, že v škôlke sa rozrozpráva, no neverila som tomu, pretože doma mal staršieho súrodenca a plno podnetov. Nakoniec logopedička povedala, že jednou z príčin, prečo nerozpráva je priveľa podnetov, že veľa absorbuje a potom neviem "dať von". Museli sme riadne pretriediť detskú knižnicu, väčšina kníh bola pre rozvoj reči nevhodná. A obmedziť prezeranie kníh a rozprávok (to je u nás minimálne, no aj tak). Tiež nám odporúčila literatúru - - Jak mluvit s detmi. Najťažšie však bolo začať rozprávať, potom to už šlo ľahšie, aj keď stále je pozadu. Návšteva škôlky nám v tomto smere pomohla tak na 50 %. Adaptácia v kolektíve bola ťažká, lebo deti mu nerozumeli no doma nám začal pekne napodobňovať, čo sa v škôlke učili /máme to šťastie, že starší syn tam tiež chodil, tak podľa pár "hlások" a trocha "melódie" sme uhádli o akú pesničku sa jedná a tak sme si s ním doma spievali). No na druhej strane, aj keď teraz už podľa nás celkom "pekne" rozpráva a pri troche šikovnosti mu už vie aj cudzí porozumieť, v škôlke sa hanbí rozprávať, radšej mlčí. Tak neviem, či tá škôlka ako prostriedok na podporu rozprávania bola v našom prípade užitočná, aj keď logopedička tvrdí, že kolektív jednoznačne áno. No možno viac ukáže čas.
@duta moj malý povedal prvé slovko ked mal 18 mes, a od vtedy používal asi 5 slov a to som sa uz vtedy bala, ze asi nebude rozprávať lebo keď mal 26 mesiacov, tak to bolo oničom, rozumela som mu len ja...mal svoj slovník gogia - autobus, goa - auto kokoba - traktor, kadaik - stožiarik...ja neviem odkial to vybral...tie slová ale po 27 mes sa rozbehol...teraz má 3 roky a 3 mesiace a nadpreduje uzasne...od narodenia chodíme k neurologovi kvoli lahkému hypotonickému syndromu a tym bolo sposobené aj spomalenie vývoja, takže určite chod aby si vedela ako dalej.
Teraz vie vela slov, sam si cita to co sa naucil, ked citam ja, nevie používať niektoré hlásky ako R, č, š, h, a rozpráva v mojej osobe ale inak je to fajn, je to melena......chceš pit, to znamená cchem piť, at´d tak ako ja na neho rozprávam....určite chod
@duta a este chcem poznamenať, ze vyrasta v dvojjazycnej rodine, ja, tatino cize aj ked je v podstate sám so mnou a tatino rozprava česky, tak to bolo sposobené aj tým...lebo rozpráva aj českymi slovami a s babkami je málo....
@eldzina Tak dufam, ze aj ja nerobim tu istu chybu a tiez nema vela podnetov. U nas rozpravky, knizky ficia denno denne 😉 maly hned bezi a prinesie, citame. hrame sa so stavebnicou, gulickami - nieco ako montessori a tak. ukazujem mu, ale nejako to nezabera. pytam sa ho, aby mohol odpovedat. postupuje slimacim tempom, cela slova vie skor vinimocne ako mami, tati, babi a cola sa naucil do 3s 😀 😀 😀 😀 to co netreba 😉
ja ho skusim dat do skolky a uvidime. on ma deticky rad + logoped. ved uvidim co nam povie, urcite dam vediet 🙂
zajtra jej zavolam a dohodnem nejaky termin
Neviem ako ine deti, ale maly napr. nerozprava s cudzimi, resp. s ludmi, ktorych on nepozna 🙂
V rodine takym tym svojim jazykom hovori v podstate s kazdym, ukazuje a tak.
@nanulik Ahoj, ja si myslim, ze navsteva odbornika a zhodnotenie stavu nikdy nemoze poskodit. V podstate len logoped a neurolog, prip. psycholog najprv zacinaju zhodnotenim stavu ci su alebo nie su potrebni 🙂
takze ak ma nejaka matka pocit, ze by mala ist, tak by podla mna mala ist.
ja som chodila k obvodnej, ona ma vzdy utesila, ze ved je vsetko ok. ale co ak nie je.
ona sa v podstate len spytala ci rozumie, ci pocuje a ci odpovie aspon tak po svojom.
ale za posledny rok maly nabral mozno 3-5 slovicok. ide tedi v jeho veku hovoria cele vety ako radio 24h. a moj maly povie za den mozno tak 20 slov
ja by som to riesila uz u nejakeho odbornika..mozno psycholog, mozno logoped...nasa dcera od dvoch rokov zacala 3 slovne vety a teraz ma 2 roky a dva mesiace a rozprava non stop, aj 6-7 slovne vety.....stale a stale rozprava.....takze ja by som to riesila.....
@nanulik co pisali baby, tak netreba odporucanie od detskej lekarky. ja idem bez. tak dam zajtra vediet.
ak mas pocit, ze sa startuje 😉 , tak pockaj este tri mesiace a uvidis. ale podla mna uz take 2,5 rocne dieta by mohlo aspon co to rozpravat.
aj moj nie je uplne nemy, ale zase ani ziadny recnik 🙂 tak radsej idem.
lebo tazko sa s nim komunikuje a hlavne ked ho niekomu necham, tak on tam reve a nervaci, kedze nikto nevie co jeho specialne vyrazy znamenaju
mne baby skoro nic okrem mama a baba nepovedal nic a isiel do skolky a super zacal neboj sa
Poznam deticky, ktore zacali po 3tom roku rozpravat, ale poznam aj take, ktore nie. Preto som sa rozhodla, ze nemozem nic pokazit ak sa na to pozrie odbornik a da nam nejake rady co dalej
@mycats @nanulik moja mala ma 2,5 roka a tiez doteraz nerozpravala vobec len mamatata (spolu) a viac moc nic ani ham, chodime k logopedovi poradila nenutit, neopakovat slova, nanapravat, len komunikovat a komunikovat aj miesto nej kazala nam hrat sa na predavacku a kupujucu (napr.) a rozpravat sa popr. hovorit to co ma ona, postupne sa zacina chytat, hoci len svojimi slovami spat - hapi, voda -mmm ale uz aspon zacala komunikovat nebojte postupne sa to upravi, ak v tom nie je nieco ine. my sme najprv boli u neurologa lebo je predpoklad na na autizmus ale krasne sa zacina chytat a zacina komunikovat. odporucanie od obvodaka nepotrebujes

Ahojte, nedalo mi nepozret do tejto temy, lebo sa mi hned vynorila jedna prupovidka co mamina casto hovorila o mojej mladsej sestre. Totiz milacik nerozpravala v troch rokoch a mala ist do skolky tak nasi ze co s nou? Po niekolkych vysetreniach jednu lekarku len tak napadlo ze je to sice vynimka, ale niektore deti su popletene z dvojjazycneho prostredia (mama je ceska a otec slovak ale pre dieta to boli dve reci) a akoby si nevedeli vybrat ktorou recou hovorit. Tak mamina volky nevolky prepla na slovencinu a potom nasu malu naopak nik nevedel zastavit v rozpravani 🙂 Takze mozno aj odlisnost jazyka rodinnych prislusnikov moze posunut zaciatok rozpravania..