Takmer 11 mesačné dieťa ešte nesedí. Ako to riešiť?
Ahojte maminy. Potrebujem sa opýtať. Moje takmer 11 mesačné dieťa ešte stále nesedí. Na boku leží už od 5. mesiaca a myslela som si, že sa posadí priečne. Čakáme mesiac, čakáme 2 a stále nič. Už čakáme pol roka a ešte stále nič. Normálne nám lozí po byte, stavia sa na kolená a niekedy už skúša aj na nohy, vie sa postaviť na všetky 4, ale ešte nevie liezť po 4-roch. Hovorila som to aj doktorke, ale nepovedala mi na to nič. Čo mám robiť, aby sa naše dieťa konečne posadilo? Moje dieťa je veľké má vyše 80 cm a takmer 9 kg, možno je to práve preto, ale je pravda, že už je to niekedy dosť náročné, pretože má aj obdobie vzdoru a vtedy mi nedovolí ani, aby som prebalila, takže nemôžem ani inak vymeniť plienku ako po ležiačky. Stretli ste sa s takýmto problémom? Ako to riešiť?
Moj rocny syn sa posadil sam pred tyzdnom. Od vtedy chce iba sediet 🙂 lekarka ma ale poslala na rehabilitaciu k odbornikom aby ho pozreli ci je iba lenivy ale ide nedajboze o neurologicky problem. Budu s nim hodinku cvicit. Ukazu mi ako ho ,,nakopnut" k chodeniu teda asi najskor k stvornozkovaniu. Doma sa snazi postavit, velmi chce chodit aj stat len ho este nohy neposluchaju. Nema take svaly na lytkach ako ine chodiace deti v jeho veku. Inak sama lekarka mi povedala ze zatial o nic nejde. Ma cas sa naucit chodit do 18m. Dovtedy je to ok.
ahoj moj starší si tiez este v 11 mesiacoch sam nesadal, doktorka nas poslala na rehabilitácie a tam nam poradili par cvikov po ktorych zacal najprv lozit po 4 a hned sa aj posadil. zajtra pohladam tu spravu z rehabky kde mam tie cviky rozpisane a napisem ti ich do IP keďže tu sa da iba 1 odpoved pridat... co si pamatam tak
- v lahu na chrbte pridrzis babatku lave kolienko a za pravu rucku mu pomaly pomahas posadit sa. opakujes znova s pravym kolienkom a lavou ruckou. cvicis vzdy ked ti to napadne, my sme pri kazdom prebalovani a pri hre. je to na posilnenie brusnych svalov,
- v lahu na brusku podlozis kolienka dietata pod brusko a podporujes ho aby sa postavil na 4. na toto je dalsi cvik
- chytis si dieta chrbtom k sebe pravou rukou pod pazuchy a lavou mu pridrzis lave kolienko pokrcene a opries take pokrcene o makku vyvysenu podlozku, my sme pouzivali gauc. prechytis si ho lavou rukou pod pazuchy a pravou mu pomozes volne visiace kolienko prisunut na podlozku k tomu opretemu. tym sa nauci ten pohyb prisuvania kolienok ktory potrebuje na lozenie po 4.
- na fitlopte hopkanie, plus nechas dieta udrziavat rovnovahu tym ze ho drzis iba pod pazuskami a posuvas ho do stran. posilnuje tym svalstvo. nesmies ho mat na sebe posadene ale priamo na lopte a iba poskytovat oporu
- ked si uz bude iste na 4 tak sa posadis na zem s vystretymi nohami jeho si ked bude na 4 das ritkou k sebe a pomozes mu posadit sa zboku na tvoju nohu. raz z jednej strany raz z druhej. tak sa nauci posadit same.
este zajtra pozriem co som tam este mala, predsa to bolo pred 4 rokmi tak si nepamätám a pošlem ti to 😉
ale myslím si že idealne by bolo keby ste zasli aj vy na rehabilitácie a poradili by vam cviky na mieru podľa toho ktore svaly potrebuje posilnit.nas mal slabucke chrbtove a brusne. chodit sam zacal v 14 a pol mesiacoch.
Podla mudrych knih by si dieta samo sadnut malo az nakoniec ked prejde vsetkymi fazami od plazenia, stvornozkovania...samozrejme pokial ide o aktivny sed, teda bez nasej pomoci. Najcastejsie si sadaju z polohy na vsetkych styroch, cize zachvilu to bude urcite aj u vas 😊
U nás to bolo niekedy v 10 mesiaci sa mi zdá, že si sadla a tiež teda najskôr stála na nohách. Úprimne, my sme to nikdy neriešili a raz som sa len pozrela, že však ona sedí a nebol to už ten šikmý sed, či ako sa mu nadáva. Sadne si, nič sa nebojte. 😉
Ahooj, nic sa neboj, ono sa to musi naucit, ale niekedy mu treba dopomoct. Chod spat k pediatrovi a pytaj sa na k detskemu rehabilitacnemu, pripadne k detskemu neurologovi, kt. ti poradi a vypise papier k rehabilitacnemu. Ja som so starsim synom robila cvicenia a chodili sme precvicovat k rehabilitacnej sestre po vsetkych odporucaniach..robila s nim aj nieco z Vojtovej metody. Tiez sedel, ale nevedel sikmy sed, nevedel plazit ani stvornozkovat, skor sa len pretacal tazko z boka na bok, lebo bol dost velky. Potreboval trosku dopomoct a rehabilitacna sestra nas naucila kopec cvikov, tak sa neskor sam do toho dostal. Doma sme to aplikovali do praxe, cvicili sme, trenovali na fit lopte, predkladali rozne hracky. Obycajne deti preskocia niektore fazy a zacnu robit nieco ine, treba sa nato zamerat a pripomenut pediatrovi, aby to dosledoval. Inak ziadnu paniku, treba vsetko v klude riesit a nebat sa, ked budu prevracat ocami a zameriavat sa tabulkovo 😉 😉 Drzim palce xxx
ja odporúčam rehabilitácie. my sme problém so sedením nemali, ale so vstávaním a to už malo moje dieťa 15. m. a ešte sa nestavalo na rovné nohy, iba chodilo po štyroch. tam mi ukázali jednoduchý cvik a na tretí deň mi dieťa samé vstalo. cvičenie je pecka
ahoj - moj vyše 14 mesačný nesedí. má svalový hypotonus, ale celkovo je zdravý - teraz štvornožkuje a stavia sa na nožičky. predvčerom sme sa vrátili z rehabilitačného strediska v martine v univerzitnej nemocnicim tam cvičia vojtovku, pomáhaju mamičkám sa učiť cvičiť z dieťatkom, su tam aj procedury. odporučam neurologa, cvičiť vojtovku a prihlásiť sa na pobyt v martine, podobné zariadenie je v dunajskej lužnej. ak chceš vedieť viac, pýtaj sa. ja sama som sedela a chodila velmi neskoro, moj syn to má zrejme po mne.
najprv by malo byt plazenie a stvornozkovanie. ked zacne ist na styroch dozadu, vacsinou si tak sadne. len s nim netreba chodit za rucky ani nasilu ho davat sadat a podobne. urcite by som konzultovala s lekarom.
pripadne skus motivovat k stvornozkovaniu - daj nejaku oblubenu vec - mobil, kluce, ovladac od telky na miesto kde nedociahne, ale musi sa k nemu stvornozky dopracovat.
Hlavne sa nestresuj, to je uplne normalne! Moj ma skoro 13 mesiac aje to asi 10 dni co konecne sam sedi! Dlho sa plazil, potom lozil a postaval pri nabytku a prave robi prve kroky. Cize u nas uplne knizkovy vyvoj, sed prisiel nakoniec. Takze klud, aj tvoj sa posadi, nie je ani vyskou ani kilami, je to normalne. Rehabilitacie by som neriesila pokial je inak motoricky ok. A to prebalovanie-ano aj moj sa jeduje casto, prebalujem len lezmo a vzdy mu strcim do ruky nieco na zabavu a zuzlanie.
Ahoj, mame 14m. a nesedime. Skor akoby klaci a tak sa hra. Chodili sme na rehab a neuro - kvoli operovanej hlavicke, a toto vobec neriesili. Vraj pokial v tomto veku stvornozkuje a chodi okolo nabytku tak je vsetko v poriadku.

Myslím,že by to aj vedel.ale nevie ako,skús mu to ukazovať,ako sa ma posadiť,ja som to malému ukazovala a za tri dni si sadal.