icon

Učenie dieťaťa po anglicky v dvoch rokoch

disobey19
17. nov 2013

Dobry vecer, chcela by som sa opytat ako je to s ucenim dietata po anglicky v dvoch rokoch. ja sama nemam dietatko ale sestra ma skoro dvojrocneho synceka a ja som sa pred par mesiacmi rozhodla ze ked budem mat vlastne deti ze budem na ne rozpravat od narodenia po anglicky. a kedze sestra ma toho skoro dvojrocneho synceka napadlo ma ze by som aj na nho rozpravala po anglicky nanestastie ma to nenapadlo skor ked sa narodil a chcela by som vediet ci sa to da zacat rozpravat na dieta po anglicky aj ked uz ma skoro dva roky. ci to ma este nejaky vyznam alebo uz z toho bude zmateny a tak. mozte mi prosim poradit? dakujem

jul11
17. nov 2013

@disobey19 ratam,ze na zaciatku mu to bude cudne,ale zvykne si a urcite sa nieco nauci,ale musis byt konzekventna a stale pri nom pouzivat aj.prajem vela zdaru

aliza
17. nov 2013

no, myslienka mozno dobra, ale ak to ma mat nejaky zmysel, budes musiet na dieta (vlastne) hovorit iba tou anglictinou a tam si treba dobre premysliet, ako to budes riesit na verejnosti: na ihriskach, u lekara, pri navsteve rodiny a pod. Ono je to jednoduchsie, ked clovek zije v anglicky hovoriacej krajine, ale takto to bude podla mna dost problem, kedze vsetci naokolo budu hovorit slovensky. to im budes prekladat? A hlavne, treba mat anglictinu na fakt dobrej urovni, vyslovnost, gramatika a pod. Ja som sama anglictinarka a pokial sme zili na Sk, hovorila som s dcerou len slovensky. teraz zijem v UK, tu sa mi narodil maly, najprv som s nim hovorila slovensky, ale ked mal asi 2 a pol, zacala som po anglicky, kedze mal ist do skolky. Ale ja s nim musim vsade po anglicky, u lekara, na kruzkoch, pred znamymi....plus starsia dcera hovori po anglicky, takze to nie je az taky problem a maly sa pekne chyta. To by bola mozno odpoved na tvoju otazku ohladne synovca. Ak ti sestra dovoli, tak mozes s nim hovorit po anglicky, urcite nie je neskoro, skor ide o intenzitu. Obcasna navsteva asi vyznam mat nebude. A ak si s nim denne, moze to mat vplyv na rozvoj reci, moze sa oneskorit. No a samozrejme, musis pouzivat len anglictinu, nemiesat so slovencinou.

disobey19
autor
17. nov 2013

dakujem za odpovede....ved mne prave o to ide ze ked som doteraz na nho hovorila po slovensky ze ci by teraz z toho nebol zmateny....a bol by to taky moj test pred tym ako budem mat vlastne deti ze ako to vlastne pojde. myslim ze anglictinu mam na dobrej urovni...nie som sice native speaker ale myslim si ze ked sa dieta nauci anglictinu na mojej urovni nemoze to uskodit a detajly bude dotukavat v skole...hlavne ze chyti zaklad....zaujima ma hlavne to ci nie je vek dva roky uz zbytocne zacinat s tym...dakujem

h2
17. nov 2013

@disobey19 Ahoj, je to len môj názor, ale vyhadzujú sa mi vyrážky z tejto dnešnej módy hovoriť na dieťa po anglicky. Hlavne, keď sama si Slovenka, ktorá sa zrejme anglicky učila v škole. Aj ja si myslím, že mám dobrú angličtinu, napriek tomu, že so mnou nikto od narodenia, ani od dvoch rokov anglicky nehovoril. Dnes už sa angličtina učí na každej základnej škole, často už od prvej triedy. Toto sme my nemali a napriek tomu sme to zvládli. Ja osobne som chodila na jazykovú, výberovú školu, kde sme mali anglinu od 3. triedy, ale väčšina mojich rovesníkov mala angličtinu až na strednej škole a aj tak teraz pracujú v medzinárodných firmách, alebo v zahraničí a nemajú žiadny problém. A aj človek, ktorý angličtinu neovláda, alebo len minimálne a vypadne pracovať do zahraničia (napr. naši hokejisti v NHL), tak po krátkom čase hovorí celkom dobre. Prosím Ťa, vykašli sa na to, hovor normálne po slovensky, Tvoj synovec určite zvládne angličtinu aj tak. Veď keď to takto pôjde ďalej, budeme mať kopu detí, ktoré hovoria super po anglicky, ale mizerne, ak vôbec, po slovensky... ☹ (A ani s tou angličtinou to nebude až také super, keď ich ju budú učiť mamičky, ktoré ju vedia zo školy)

evelynm
18. nov 2013

http://zlatyfond.sme.sk/dielo/202/Orszagh-Hviez...
- to len tak, ze aj pan Hviezdoslav podobne riesil 🙂
nevidim dovod na to, aby matka hovorila s dietatom inym jazykom ako svojim rodnym. V rodnom jazyku dokazeme vyjadrit aj tie najjemnejsie odtienky, pocity, najlepsie dokazeme vyjadrit to, co chceme povedat. A to u malickeho dietata povazujem za velmi dolezite.
So synovcom by som uz vobec takto neexperimentovala, mimochodom, co na to tvoja sestra? Myslim, ze vyuka jazyka ci cohokolvek ineho a sposob vyuky je na rozhodnuti rodica, nie tety.

wena
18. nov 2013

Pokiaľ tvoja angličtina nie je na úrovni native speaker, ale taká klasická ako väčšiny ľudí (prevažne školská + možno nejaké upratovanie v zahraničí), tak by som to neodporúčala. Dieťa od teba zbytočne pochytí zlé návyky.

Osobne si myslím, že s učením angličtiny je skoro kým nemá dieťa zvládnutý aspoň ako tak materinský jazyk.

Hovorím samozrejme o slovenských rodičoch žijúcich na Slovensku, pokiaľ žije rodina v cudzej krajine alebo je jeden z páru hovoriaci anglicky, je to iné.

adefsfd
18. jún 2014

lol

adefsfd
18. jún 2014

😠

cobhan
18. jún 2014

pokial nemas perfektnu anglictinu na urovni native speaker tak by som to nerobila. Dieta pochyti vsetko, akcent, gramaticke chyby, zlu vyslovnost a bude sa to s nim tahat, no nech nepoviem cely zivot, lebo to tak bude mat zafixovane v hlave.
My mame doma 3 jazyky - zijeme v Irsku, takze anglictinu ma v skolke a ked niekam ideme von, tak na nu hovorim po anglicky, pokial su tam aj ini ludia. Manzel na nu hovori slovensky, aj ked jeho piestansko-trnavsky prizvuk mi trha usi 🙂 a ja s nou hovorim grecky. Roky som v Grecku zila, je tam cast rodiny, vystudovala som tam VS, velakrat so si istejsia v grectine ako v slovencine,takze maximalne pochyti thessalonicky prizvuk. Doma mame knizky vo vsetkych jazykoch, DVD tiez, sama ma rozpravky, ktore pozera vo vybranom jazyku..napriklad Smolkov chce len po grecky, Mickey mouse anglicky, slovenske rozpravky po slovensky a masa a medved rusky, lebo inak som nezohnala, ale evidentne jej to nevadi. Teraz mam dva roky, rozumie vsetko vo vsetkych jazykoch, ale hovoril svojou hatlaninou - z kazdeho jazyka si pre danu vec vybrala slovo, ktore je najlahsie, tak v jednej vete je vsetko...ale ako som zistila, tak len doma...v skolke hovori len po anglicky