Učím dieťa po maďarsky. Kde nájdem texty piesní?
Maminky, chcela by som dieta naucit po madarsky, lebo zijeme v zmiesanom prostredi. Ja viem len velmi malo - skoro vobec a casto mi to chybalo. Mate nejake tipy? Ja som chcela nech na neho pani, co ho strazi hovori po madarsky, ale to nefunguje. Stále na neho hovori bud po slovensky alebo mix ( Kde je vonat?) , alebo nesystematicky dookola tych istych 5 slovicok. Takze to mu nebude na nic. Tak mi napadlo, ze by mohol pozerat rozpravku Barney po madarsky. ta je na youtube- su tam vzdy rozne temy v kazdom diele, pesnicky a pod. tak nahodou neviete, kde by som nasla texty pesniciek z tejto rozpravky? a ku kazdemu dielu si pozriet take najdolezitejsie slovicka... Len ja tomu rozumiem tak kazde 50 slovo : ) dakujem
Mne táto téma veľmi páči 🙂 Ja som maďarka, skúšam písať aj hovoriť po slovnensky. Ja mám taký problém, že neviem sa vyjadriť ústne. Vlastne neidú mi slová na jazyk tak, ako po maďarsky. Ale stál skúšam a čítam 😎 Ináč tu na MK som naučila viac ako v škole 😝 🤐
NO este raz otazka lebo poniektore neviete citat :
KDE SU VECI PRE DETI PO MADARSKY a nie ze MAM UCIT PO MADARSKY ????
Ajajaaaaaaj ... moja oblubena tema.....ja mam muza madara a zijem v Madarsku.....madarcinu velmi neovladam (ale robim co mozem)....s muzom komunikujem po nemecky takze mala vyrasta TROJJAZYCNE 🙂 .... a nerozumiem ako moze niektoodcudzovat mamicku ktora chce svoje dieta nieco NAUČIŤ!!!!Nech by to bolo aj po cigansky!!!!Kazdy jazyk je pre dieta obrovske Plus!!!ja hovorim piatimi okrem slovenciny a cestiny a teda na skodu mi to nebolo zatial....Ej ale baby ta madarcina je sakramensky tazka 🙂
Ja tiez hovorim ze je tazka, ale moja svokra sa ju naucila rychlo... podla mna zalezi od toho ako sa to uci, ja som rychlo pochopila ze podla knihy pre samoukov to nepojde, jazykove kurzy som na madarcinu nenasla, takze ja sa tym uz ani nezapodievam... ale mala sa po madarsky nauci aj sama, dost ludi na nu hovori... na juh sa mi prestahovala teta aj s detmi, dnes je to uz sice par rokov ale vsetci po madarsky hovoria. Neucili sa s textou ani nicoho ineho, naucila ich ulica 🙂 Youtube je plny rozpravok a kadecoho po madarsky, ked mate cestu mozete si skocit do blizsieho madarskeho mesta a kupit si co sa vam paci v knihkupectve;)
@lumarque najlepšie by bolo, keby niektorý člen rodiny komunikoval s dieťaťom výlučne maďarsky. dá mu to viac ako rozprávka, či pesnička. hoc aj to je dobrý začiatok. s mojim malým sa mamin manžel baví len maďarsky a pekne sa chytá. hlavné je, že rozumie.
Na odľahčenie ja ako decko. Ako prvé som sa naučila zdraviť kézi csokolom , starká z ocovej strany maďarka- po slovensky ani zaťať, starká z maminej strany zarytá slováčka.. vieš si predstaviť ten cirkus, keď som sa jej pozdravila? (PS: Nebaví sa so mnou cez 20 rokov 😀 )
no kuk som sem teraz,ze ako sa to zvrhlo a kukam kukam....kopa zmazanych prispevkov xexe a aj moj...super admins! . . .
treba dat malu do madarsky hovoriacej skolky, nech sa tam nauci poriadne rozpravat. Dole na juhu najdes kopec knihkupectiev, ktore ponukaju aj madarske knihy. Nejake DVD tam tiez budu mat. Alebo chod do najblizsieho madarskeho mesta a tam nieco kup. Mam zopar kamaratov Slovakov zijucich na juhu, ktori sa nenaucili poriadne madarsky a boli a su kvoli tomu tercom posmechu od slovenskych Madarov.
Aj podľa mňa by si malú mala dať napríklad do madarsej škôlky,tam pani učiteľky vedia po slovensky a vedia jej preložiť a vysvetliť všetko čo by nerozumela.Ja aj manžel rozprávame po madarsky aj náš syn ale mi sme ho dali do slovenskej škôlky kde pani učiteľky vedeli aj po madarsky.Teraz už je syn prvák na základnej škole s vyučovacím jazykom madarským,ale veľmi veľa sa naučil v škôlke po slovensky.Nehovorím že vie perfektne rozprávať po slovensky ale určite rozumie všetkému čo mu povieme mi alebo ktokoľvek po slovensky a snaží sa aj odpovedať po slovensky.
My sme sa na juh slovenska,vlastne moji rodičia prisťahovali ako slovaci čo nevedia po madarsky,čiže som od narodenia vyrastala tam...Nikdo ma neučil,chodila som do slovenskej školy,ale aj ked som nechcela,som sa naučila po madarsky z počutia...Nemám nič proti ludom madarskej národnosti,ale nechápem jedno a to je,že som tam stretávala denne kopec ludí ktorí mi nerozumeli po slovensky...Dokonca aj na urade som sa ledva dorozumela materskou rečou...No hanba!!! Tak ked vy chcete učiť deti po madarsky,tak prečo madari neučia deti materinsku reč??? Podla mňa je to vizitka intligencie človeka....
@ lumarque: celkom fajn video - tu riekanku pouzivame na detskom plavani. aj tie dalsie videa su zname riekanky. texty naozaj pomozu - najma pri takychto citosloviciach si nebyvam ista ako sa to pise a pod. nenechaj sa znechutit - v zmiesanom prostredi je dobre poznat obidva jazyky, zaroven ta obohati dalsia kultura...naozaj plati, cim viac jazykov vies...a dobre je ucit sa od detstva, vtedy to ide lahucko - skoda je nechat si ujst takuto moznost. s tou pani na strazenie ta uplne chapem, pamatam si ako sa ma snazili naucit po grecky v restike na Cypre kde som pracovala - slova, ktore som sa po grecky chcela naucit, povedali po anglicky a tie, ktore som povazovala za uplne zakladne slovicka, tak tie mi hovorili po grecky...🙂 najlepsie je, nech ta pani hovori ako to ma prirodzene, pokial je to riadna madarka a nie taka, co ma len "kuchynsku" madarcinu...lebo mam skusenosti, ze od slovenskych Madarov nevzdelavanych v madarskych skolach si mozes osvojit vela chyb, ktorych sa potom tazsie zbavuje...
@157misicka mozno to pre dieta bude vyhodou lebo ked bude väcsie tak sa bude stretavat s ludmi ktory budu hovorit po slovensky a z televizora sa da ucit rec,(vlastna skusenost)
Ahojcek maminky, ako super mi padla tato tema....dcerku chcem dat do madarskej skolky, pretoze chcem aby sa naucila tento krasny jazyk. ja hovorim kuchynskou madarcinou, manzel ani slovo a prave on nastolil nato aby sla tam(dufam, ze nam to vyjde, kedze s miestom je strasny problem), co som velmi rada...pretoze nemecky, anglicky, sa napocuva v skole od prveho rocnika dost..Chcem sa vsak opytat, kto ma skusenost, nezabudnu deticky jazyk, ked pojdu, kokretne mi do slovenskej skoly, a nebude ta komunikacia na dennom poriadku? dakujuem krasne za odpoved...a dakujem za tipy na pesnicky.... 😉
Ja bývam pri Nitre v jednej dedinke a keď si pozerám inzeráty na prácu tak 4 z 10 sú napísané v podmienke "maďarsky jazyk" ... 🙂
@horniacka no asi to bude len kuchynska madarcina ( ale aj to je lepsie ako nic)... len keby hovorila na 100 percent len jednou recou.. nie na sposob: "ako robi kutya? povedz madár, povedz xy..aj ked tu sa tak hovori :D
Ale zainvestovala som.. kupila som tu na MK plysoveho Barneyho za 50 centov a ten bude musiet hovorit len po madarsky, ked s nim budu. 😀 Uvidime, ako to bude fungovat.
Tiez sme rozmyslali na madarskou skolkou, ale nakoniec pojde do slovenskej.
@zsuzsuka
myslim, ze nezabudne. Aj ked ja som ako dvojrocna rozpravala po madarsky a teraz sa nedorozumiem..aj ked mozno na urovni dvojrocneho decka by som to este zvladla...
@lumarque dakujem za odpoved....no ja som mala prvu rec madarcinu..byvalis me u nagyky 😀 , a tiez som sla do sr skolky a nic som nedela po slovensky,a aha tu som, i ked zaciatky boli vraj tazke...a potom sme debatili len cez vikendy ked sme chodievali k starkej....a tiez mam trosku strach ako bude dcerka reagovat a to, znasat, pretoze ma madarcinu v usiach, ale len trochu s nou komunikujem..velmi sporadicky...tiez mi odpovie na otazku: Co to je? ...Mokuska:O)
@lumarque: ten napad s plysakom je dobry! drzim palce. s tou pani na strazenie - to je jej bezny sposob hovorenia, ze meisa oba jazyky alebo hovori skor po slovensky a kde tu daco pochytila po madarsky? ono zase kazde slovicko je dobre a v zmiesanej oblasti to malej nebude divne, ze sa miesaju jazyky uprostred vety...
@zsuzsuka mozem ti povedat ze rozhodne tvoje dieta jazyk nezabudne, myslim slovencinu...svagor dal deti do madarskej skolky aby sa naucili po madarsky lebo zenu ma slovenku a deti ziju v slovenskom prostredi...deti v skolke sa naucili plynule po madarsky a hovorili aj plynule po slovensky...potom nastupili do slovenskej skoly a ziaden problem...
@zsuzsuka no svagor to vyriesil tak ze deti rozpravaju medzi sebou LEN po madarsky, a snim tiez po madarsky, takze zatial si tu madarcinu udrzuju {su 3 roky na slovenskej skole}
zalezi v akom ste prostredi...cim je viac prilezitosti rozpravat jazykom tym lepsie...lebo inak dominantny prevladajuci jazyk "prevalcuje" ten slabsi. dokonca su pripady ked deti v zahranici zabudli materissku rec, ktoru sa naucili ako prvu...
@jolinka no ved prave..budem sa vsemozne snazit aby nezabudla...zboznujem ten jazyk, a viem ako vela da, ked ho clovek ovlada...tak ako kazdy iny, ale bola som statsna, ked sme chodili kazdy rok na dovolenku do madarska a mala som sa s kym hrat...a dokonca aj v it firme kde pracujem sa zisiel...a naozaj tento ugrofinsky jazyk sa nenaucis len pokial ho mas v sebe od dietata...ale no pojde dcerka so sr skolky a v okoli nemame priatelov kt by hovorili madarsky...no ale dufam, ze to nejako zvladneme 😅