icon

Učíte vedome svoje ročné deti nové veci?

24. nov 2025

Ahojte
Učíte nieco svoje rocne deti ? Napr zvieratka? A pod? Alebo deti takto vedome netreba nic ucit a opakovat? Som prvorodicka a neviem teda ci uz od mala sa treba aj v romto detom venovat.. kupujem rozne vzdelavacie hracky, karticky ale dieta to velmi nezaujima.. je nieco co by uz malo rocne dieta vediet? Ze je potrebne ho to naucit?
😃

anonym_8cfccd
24. nov 2025

@anonym_autor no moja ma rok a vie ze havo robi hav hav kacka kaka .. a ano treba opakovat a ono sa nauci

viestta
24. nov 2025

rocne dieta udrzi pozornost par minut, ale tych par minut treba vyuzt aby si rozsirovalo "slovnu" zasobu a zrucnosti. Takze ano, dieta treba aktivne ucit niektore veci a uplne najlepsie priebezne, cely den sa s nim rozpravat, hovorit co vidi, co robi, co robite spolu, ukazovat, skusat.

anonym_cda343
24. nov 2025

Ano, ukazujeme, ktore zvieratko ako vyzera a aky zvuk vydava, hovorim jej riekanky, citame spolu knizky, spievam jej, ucim ju samostatne jest - vie jest sama lyzicou, ukazujem jej teraz vidlicku...
Treba mu postupne ukazovat a ono sa nauci. Nic si z toho nerob, ak nema o nic zatial zaujem. Niektore deti su take. U mojho prveho dietata neexistovalo, aby sme v klude citali knizky alebo skladali veze z kociek, nechcelo nic opakovat, vobec samo jest, nechcelo v podstate ani hovorit a nejako z toho casom vyrastlo a naucilo sa vsetko.

janka_266
24. nov 2025

áno, zvieratká ho veľmi nebavili, ale pri prechádzkach sme sa učili počítať, farby na autách, značky, nebolo to nejak cielene, proste som naňho len rozprávala, veľa:D

marianarem
24. nov 2025

@anonym_autor Ucila som, ale zase nie ze by sme mali nejaku vyuku. Proste ked ma napadlo, tak som mu nieco povedala, tak to robim doteraz. Ja som ale teda ucitelka a aj manzel 🙂 Podla mna cielene ucit nemusis, ale dieta musi byt zapajane do diania, treba s nim komunikovat, nejako sa mu venovat, to je vsetko.

akvi
24. nov 2025

@anonym_autor nemusíš nič robiť "cielene". Stačí, že sa s dieťaťom hráš, čítaš mu, rozprávaš sa s ním. Proste len normálne funguješ. Tak malé dieťa má veľmi malú schopnosť sústrediť sa dlhšie na niečo. Nasáva ale v každej sekunde, naozaj nepotrebuje cielene sedieť nad niečím. Môžeš komentovať to, čo bežne robíš, dieťa si tak rozširuje slovnú zásobu úplne prirodzene. Nepotrebuješ sa zamýšľať nad tým, že aha, teraz ho "učím" to, či ono.

michaelam2
24. nov 2025

Ano, ako robia zvieratka, v knizkach sa “ucime” kde co je, aby ukazovala, spievame pesnicky, riekanky, take veci ako kolo kolo mlynske, varila mysicka kasicku atd.

xili99
24. nov 2025

Pravdaze, dieta treba aktivne ucit uz v utlom veku. Jasne, ze dlho ho nic bavit nebude, ale na chvilku ho urcite zaujme, ak je to prenho nieco nove, nepoznane 🙂 Takze rozhodne farby, zakladne veci na prechadzkach, vela rozpravat, rozpravat, rozpravat. Nieco si z toho dieta vezme urcite 😀

anonym_6b77d2
24. nov 2025

@anonym_autor áno, všetko som deti ucila ale nie štýlom, že sme si sadli a študovali knihu. To dieťa nebaví dlho, neudrží pozornosť. Veľa sa s ním rozprávaj, komunikuj prirodzene, dieťa sa od teba všetko postupne naučí. Nemusíš pri ňom sedieť a tlačiť do neho informácie.

sajmonka_1216
24. nov 2025

Ani nevieš, čo sa obyčajnou hrou na dieťa všetko nalepí.. moja v roku už vedela zvuky zvierat, a to som ju neučila nič cielene... stále len knihy, zvuky, čítanie, hranie s kockami, kde boli zvieratká.. takou formou sa jednoducho naučila aj farby, ani som si nestihla uvedomiť ako

anonym_2f7a0a
24. nov 2025

Syn už v roku rozpraval (samozrejme, že nie ešte súvetia😀), takze sme mu veci opakovali, pozerali spolu knizky, vysvetľovali, motivovali, aby ukazoval

patta89
24. nov 2025

Ano, obidve deti som ucila. Dcerka skoro 2r, vie uz precitat celu abecedu a napocitat do 11. Abecedu sa naucila z vkladaciek,co vklada a napocitat do 11 ju naucil starsi brat.

anonym_20519c
24. nov 2025

@anonym_autor Deťom keď sa venujeme tak akosi prirodzene sa s nimi rozprávame, učíme ich od bábätka spoznávať veci okolo neho, rodinu, ukazujeme im ako fungujú hračky, knižky,obrázky.Vsetjo ro ude akosi samo prirodzene. Spievali sme , učíli sme ich ťapuškať a všetky tie bežné veci čo by deti do 1 roka mali ovládať. Moj ako začal liezť sa najradšej hrával ori mne v kuchyni z hrncani,šufliky a všetko čo sa dalo vyťahovať,búchať, vyhadzovať bola jeho parketa. Polročný vedel ťapuškať,ukázať aký je veľký, a neskôr okolo riku vedel všetky zvieratká napodobniť,rozprávali už svojou rečou veľmi veľa. Ale každé je iné a je v poriadku ak niečo preskočí a vie iné.

minesasubu
24. nov 2025

vedome som ho nič neučila , rozprávala som mu veľmi veľa , ukazovala a pod prisposobovala som sa jemu čo chcel robiť bolo obdobie ked sme knižky nečítali aj 2 mesiace proste nezáujem , chcel sa hrať s vodou tak sme sa hrali
v tomto veku chcel skôr robiť to čo ja takže domáce práce - dostal metlu , vysavač a išiel ptm prišlo obdobie hádzania vecí na zem tak dostal loptu , vankúše ,ptm sa chcel veľa hrať v kuchynke
so synom som od cca 3 mesiacov chodila na kurzy kde sme spievali pesničky jedného dňa ked mal 2roky sám od seba tesne pre spaním začal spievať pesničku čo sme ju mali vzdy na začiatku na privítanie keby som neležala tak asi odpadnem tak ma to dostalo - pointa deti sú ako špongia nasávajú všetko z okolia a jedného dňa to vypláva

simca06022011
24. nov 2025

ja som sa s dcerou vela rozpravala, ukazovala som jej, nic podla sablony, ze teraz toto a potom tamto, proste som sa snou rozpravala cele dni ked bola hore :DD aj ked pritom sedela v ohradke a ja som okolo upratovala. Opakovala, alebo sama robila zvuky, v roku uz vedela kopu slov povedat, ukazat, gesta opakovala. A potom sme sa aj hravali samozrejme, s leporelom, obrazkove knizky som jej "citala". zacala neskor chodit, ale ukecana velmi bola :DD postupne hracky boli naucne, farby, tvary, pesnicky.. a ano ucila sa toho vela, a potom aj v jasliach/skolke. O vela veciach som ani nevedela a potom zrazu spustila niekde :DD

maryetta
24. nov 2025

Poviem ti tak.... prvemu som sa najviac venovala. Citala. Recitovala. Kreslila. A aj tak sa "nastartoval" az neskor.

tiika
25. nov 2025

@anonym_autor dieťa v tomto veku najviac zaujima a potrebuje spoznávať svet okolo sveta, zistiť čo ako funguje. V prírode je to samé naprogramované tak, že sa mláďatká prirodzene ucia. Deti sa chcú hrať, zabávať, “pomahat”. Ak mu budeš venovať pozornosť, primerane ho zapájať, bude mat podnetne (nie prestimulivane) prostredie, to staci. Ja by som to nejak nepreháňala.