icon

Udrelo vás už vaše dieťa?

pamag1805
15. aug 2015

ahojte, mam 16 mesačnu dcerku...doteraz bola celkom kludne dieťa, ale začina mať asi obdobie vzdorualebo čo, niekedy ked sa jaší a skušam ju trošku kludniť, tak mi ide dať facku, ked ju prebalujem, tak ma kope a ked je poviem nono, to nemožeš, tak ešte viacej a smeje sa pritom...ked jej niečo zakažem, tak sa pleští o zem a je vybavene, je celkom šikovna, na svoj vek vie aj dosť slov povedať (mamina, tato, babka,dedo,nejde,pajada (parada), avoj, päť,mječko,ano, ne ne, poď, kákat -(skakať), gol, pozna aj niektore zvieratka ako robia, konik, kravička, huska, havinko, mačička, had, sliepka,kohut, opica,slon, ovecka,prasiatko) snažim sa jej venovať, mate s týmto skusenosti, prposím poradte,ako sa mam k nej chovať, ked mi dava facky a smeje sa pritom a ked jej to zakažem, tak sa pleskne o zem, vdaka za každú radu

michaelkanr
17. aug 2015

@dzejn80 ani moj maly nechce ist vzdy domov, ked ho to niekde bavi. Robim to tak ze ho dopredu upozornim, ze uz pojdeme domov, ked dokonci nejaku cinnost-ked sa smyknes, uz pojdeme domov a pod. A tiez mu poviem dovod-musime ist varit veceru, uz nas caka tato a pod. Ak nechce ist, tak mu hovorim, co budeme tam kam ideme robit-pojdeme domov a budeme si stavat lego, umyjeme spolu vanu atd (ja maleho do vsetkeho zapajam). To mi uzasne funguje. Samozrejme, musim tie naslubovane cinnosti aj dodrzat, pretoze dieta rodica rychlo prekukne, ze ho klame a potom uz v tomto tazsie doveruje.
Ak opakovane robi nejaku zakazanu cinnost-poviem mu realne dosledky, ak na upozornenia nereaguje. Ak budes hadzat piesok na deti, ideme domov. Ak to urobi, dodrzim to a vysvetlim preco. Ak si v tomto dosledna, nech aj 10x, ak treba, tak si dieta uz potom rozmysli, ci to bude robit.
Mne to pripomina babatko alebo batola-hoci od narodenia nechape vsetko, predsa mu rozpravame a vysvetlujeme. Jemu sa postupne v hlave tieto veci ukladaju a zrazu im to zacvakne a vedia, ze co mozu a co nie.

dzejn80
17. aug 2015

@michaelkanr ano suhlasim, robim to tiez tak, ale mas pravdu, ze asi bude chyba v tom, ze nie uplne som vzdy dosledna (aj ked sa snazim) a to preto, ze mam dvoch, som s nimi vonku sama a ked jeden neposlucha, nechcem druheho trestat tym, ze ich zoberiem domov, pripadne som rada, ze sme vonku a jednoducho nechcem ist domov. Bolo by asi vhodnejsie, zakazat nieco ine, vymysliet iny, individualny trest. Musim porozmyslat, je to s dvomi tazsie, majusa radi, su na seba naviazani, ked jednemu zakazem, druhy sa ho zastava, nechce sa bez neho hrat ☹
Dakujem 😀

davija
18. aug 2015

@michaelkanr Ahoj, páči sa mi, ako na to ideš a vlastne so všetkým súhlasím. Nebudem tu teraz obhajovať metódu capnutia po zadku, ale skôr seba... 🙂 Za "zlyhaním" mamičky a následným capnutím po riti, môžu byť často aj vonkajšie okolnosti, o ktorých ty proste nemáš ani páru... A teraz to prosím neber v zlom, ako som už napísala, mne sa veľmi páči tvoj prístup.
Príklad: ty pri odchode z ihriska aplikuješ svoj postup a viac menej nemáš prečo nervačiť, ale mamička, ktorej v kočíku na celé sídlisko reve polročné bábo a ona sa márne snaží dostať 2,5 ročného drobca zo šmýkľavky už je v úplne inej situácii... (u nás našťastie vždy stačilo predstierať odchod z ihriska bez dieťaťa 😀) Ako som už napísala, pri prvom dieťati to bola ťažká POHODA, na ihrisku nohy vyložené a len som v duchu krútila hlavou nad matkami, čo lietali za svojimi ratolesťami, len aby nepráskli niekoho ďalšieho lopatkou po hlave.... A na hysterky, čo na dieťa vztiahli ruku, som mala chuť volať sociálku...
Druhý príklad: tvoje mladšie tresne autíčkom po hlave tvoje staršie (alebo naopak) tak, že mu crčí krv z čela, jazva cez polku čela... budeš trpezlivo vysvetľovať a dúfať, že na 10x to neurobí? Alebo ho vyplieskaš po zadku, aby už nikdy NIKDY auto do sestry nehodil... Proste teória je jedna vec a prax druhá, mamičky s jedným dieťaťom žijú v podstate v inom vesmíre ako mamičky v dvomi a viac deťmi... 😎

timea7
18. aug 2015

@davija potrestať sa dá predsa aj iným spôsobom, ako fyzicky, nie?

davija
18. aug 2015

Prebehla som si všetky príspevky a naozaj, mamičky, ktoré nikdy necapli, majú iba po jednom dieťati... o čom to vypovedá?... 😀 Teda okrem timei7, ale tá sa neráta, tá je svätá, pretože pracuje v škôlke... A to prosím teraz nemyslím ironicky, ale úprimne.

timea7
18. aug 2015

@davija nie som svätá, mám tiež len jedny nervy, tiež som musela pár krát v duchu počítať do desať, ale viac krát som mala chuť struhnúť dospelým, ako deťom 😝 😝 😝 😝 😝 , za to, čo občas na deťoch páchajú 😝 😝 😝 😝 😝 ak sa dieťa chová neadekvátne, tak to býva výsledkom nesprávnej výchovy, môže to byť volaním o pomoc, upozornením na seba, ťažko z toho viniť dieťa, ktoré sa na svet nepýtalo a podmienky, v ktorých vyrastalo, si nevybralo. A nemá to vždy mamina s jedným dieťaťom také isté, ako iná mamina s jedným dieťaťom. Jedno je kľudné, tvárne, s iným šijú všetci čerti. K nám chodí občas na návštevu rodina, kde majú dve deti, dovolím si tvrdiť, že by som také zvládla sama aj štvorčatá, oni normálne sedia a hrajú sa 😕 😕 😕 😕 😕 . Ani si nerobia zle, požičiavajú si hračky...A ich mama má brata, ktorý má dve také isté. Oni idú spolu na dovolenku a nechápu rodičov s jedným živým dieťaťom, čo stále riešia, že si pomaly nesadnú, oni majú dokopy štyri a ani nevedia, že ich majú. Z mojej praxe poznám dôverne rodiny aj so štyrmi deťmi, kde telesné tresty odmietajú a považujú ich za niečo neprípustné, dokonca aj rodinu so štyrmi deťmi a jedným adoptovaným, je pravdou, že ich mamina by ma kľudne zastúpila v škôlke a viem, že by to zvládla na výbornú, aj keď nemá pedagogické vzdelanie, má nejaký inštinkt v sebe. Úprimne ju obdivujem, na to nemám, aby som ich doma mala päť....v škôlke mi navaria, upracú, ja mám len deti, ale ona ich má 24/7a chodí do práce....

davija
18. aug 2015

@timea7 Ja tu teraz neobhajujem fyzické tresty. Veď ja buchnem po zadku párkrát do roka. Len sa možno snažím samú seba 🙂 presvedčiť, že nie som horšia matka, len preto, že som občas capla... Tak mi to odpustite.

Ešte by som sa chcela spýtať, často tu čítam, že deti za trest posielate do izby. To ich tam zamknete? Pretože syn toto absolútne nerešpektuje, on tam proste nebude, a môžem ho 10x otočiť a zaviesť naspäť. Jedine, že by som držala z druhej strany kľučku a počúvala ako sa hádže na dvere a na to ozaj nemám nervy. Dcéra napríklad, keď niečo vyvedie a ja ju za trest pošlem do izby, tak tam poctivo čuší a čaká až to rozdýcham... Hrá sa a medzitým aj zabudne, že je tam za trest... 😀 Ale syna by som musela zamknúť...

charlie1980
18. aug 2015

No, dievcata...tak teraz dam konkretnu otazku: Prestahovali sme sa do noveho bytu. Maleho, vtedy asi 16.mes velmi bavilo vyliezat na stolicky. O nebezpecenstve zlomenych zubov, padu, rozbitia hlavy a i.snad nemusim pisat. Mame stolicky tri. No on musel liezt prave na tu, a len a len na tu, ktora je v blizkosti sparaku. Spadol prvykrat. Ok. Dva tyzdne som ho posadzala, rozpravala mu, prosikala, nech si hacika, a znovu posadzala, vysvetlovala, zvysenym hlasom, prosbami, uz som si snad len neklakla na kolena (aj tak by to nepochopil 😀 ) A vzdy to skoncilo jeho hrdym usmevom, ze AJ TAK sa na tu stolicku postavi. Po dvoch tyzdnoch aktivneho posadzania a prosikania spadol. Ale tak, ze sa zachytil o ten sporak, kde sa akurat varilo. Kebyze varim vpredu a nie vzadu, neviem, ako by to dopadlo, pretoze stiahol so sebou mrezu, ktora je rozdelena na prednu a zadnu cast. A vtedy dostal na zadok! Ale...Co je lepsie, raz dat dietatu na zadok, aby pochopilo (kedze inak pochopit NECHCEL) alebo zit cely zivot s vycitkami, ze som sa mu malo prosikala a zmrzacila ho na cely zivot....??? A cuduj sa, zrazu si vedel aj hacikat, hned ako vyliezol a odvtedy sa to uz nikdy nezopakovalo. A to musim povedat, ze ja som velmi opatrna, Este aj vidlicky mam vylozene na kuchynskej linke, vsetko z dosahu, ako aj zachodovu kefu a zamknute WC. Kuchynu bohuzial prezariadit neviem...tak Co je lepsie, prip. Aky iny sposob by tu zafungoval a hlavne kedy...? Ked by sa uz napr.oblial vriacou vodou?

timea7
18. aug 2015

@davija nikdy nikde som si nedovolila tvrdiť, že tá matka, ktorá capne, je horšia ako tá, čo necapne, to by som si nedovolila. Nepíšem teraz samozrejme o matkách, u ktorých je facka prejavom záujmu o deti, ktoré ich tlčú hlava nehlava....
Zamknúť preboha nie!!! Nikdy!!! Ak sa z izby desať krát vráti, tak by som ho tam desať krát vrátila, sadla by som si tam s ním a nedovolila by som mu hrať sa, aj keby som v ten deň nenavarila. Trest musí byť trestom, inak stráca zmysel. Prípadne nie do izby, ale na stoličku za stôl. Nedovoliť len tak odísť. Veď nejde o to, aby si ho tam držala hodinu, len si musí uvedomiť dôsledky svojho správania a to, že ním stráca určité výhody. V jeho veku ale viac pochvaly a motivácie, ako trestu, aj keď viem, že niekedy sa nedá.

timea7
18. aug 2015

@charlie1980 určite by som sa nikdy dieťaťu neprosíkala, ani náhodou, z dôvodu jeho bezpečnosti určujem pravidlá ja. Odnesiem stoličky počas varenia do spálne a zamknem ich tam, je to vyriešené, veď to nebude robiť do šesť rokov. Stoličky sú na sedenie, v kuchyni budú vtedy, ak na ne nebudeš vyliezať. Teraz seď na zemi.

charlie1980
18. aug 2015

@timea7 Ano, to by bolo riesenie....leeeeenze. Bolo to obdobie, kedy to neboli len stolicky, Ale lezenie na stol (ci kuchynsky, ci obyvackovy, ci jeho detsky), na nabytok, na sedacku, skakanie po posteli. Coz keby mal vtedy napr.3 roky, by nebol az taky Problem z hladiska toho, ze by uz bol teoreticky fyzicky stabilnejsi. Takze...zaver by bol taky, ze ja by som musela nabytok prenasat raz z jednej izby, potom do druhej izby, prip.vsetko nakopit v jednej izbe, zamknut a z bezpecnostnych dovodov by sme Ostali medzi styrmi stenami, lebo liezol aj po TV skrinke, tam su zas kable, mohol na seba kadeco stiahnut. Vtedy som tiez rozmyslala nad tym, ze sa asi odstahujem s nabytkom na strechu a budeme medzi holymi stenami. V kazdom pripade, aj toto preslo. Ale bol to velky vymyselnik... Mala by si s nim Co robit, to garantujem.

timea7
18. aug 2015

@charlie1980 tak ho šupnem do ohrádky, má dve možnosti, alebo prestane vyliezať, alebo sa bude hrať v ohrádke, kým navaríš. Inak veľa veciam sa dá predísť, keď som mala také drobča, ako ty, mali sme len dvojizbový byt, takže obývačka bola zároveň herňou. Sklenené skrine som mala zalepené lepiacou páskou, lebo obsah lákal 😎 stolík, na ktorom bolo sklo odsunutý k radiátoru, ktorý bol tiež nebezpečný, pred ním dve kreslá, takže z obývačky sa stala veľká herňa a telocvičňa zároveň. Veď to netrvalo večne, aj tvoje dieťa bude o pol roka iné. Nehovor mi, že pri jednom dieťati nedokážeš navariť kým poobede spinká, alebo keď príde domov jeho otec. Predstav si, že by takto vyliezalo cudzie dieťa, ktoré strážiš. Aj tomu by si dala na zadok? Tiež by si to nejako musela riešiť a ver mi, že o cudzie sa bojíš oveľa viac, ako o vlastné. Strážim často deti maminám zo škôlky, ktoré majú rodičov ďaleko, alebo kamarátkam, z rodiny a nemysli si, že sedia všetky ako päť peňazí....a ja už veľmi nemám dom prispôsobený malým deťom, moje je už dospelé.

michaelkanr
18. aug 2015

@davija tak je logicke, ze pisem zo svojich skusenosti a kedze mam dieta jedno, tak mozem len o tom pisat, prepac, no 😝 😀 ale rada by som to zmenila, tak snad o par rokov napisem aj "hodnotnejsie" prispevky.
Sorry za ironiu, ale podla tejto logiky ze nejake principy vychovy sa daju aplikovat len pri jednom dietati, by sme snad mali piate dieta supnut rovno do decaku. Ja sa snazim inspirovat prave takymi mamickami, ktore zvladaju aj viacej deti a nefnukaju stale ake je to narocne a bez fyzickych trestov to nejde. Predstav si ze aj take su 😵
A nepodsuvajte mi stale aka som ja dokonala, lebo nie som a nikdy nebudem, nikto nie je dokonaly. len preto ze fyzicke tresty neberiem ako normu...

bubelko
18. aug 2015

@davija ja som vracala spät, ale ked mi skusil rozkopat od zlosti dvere a hadzal do nich auticka, tak som mu veru supla. lebo jedna vec je vratit ho 100x dnu, druha je, ked od jedu znici majetok... odvtedy tam ostava, netrieska, sice hromzi, nadava a jeduje sa, ale pokial dupe nohami a reve mi to nevadi, ale nicit veci mi nebude.

@timea7 ja som bola zastanca vysvetlovania a stale som, ale pri mladosm som zistila, ze je tvrdohlavy a jeho vydrz vie byt naozaj nekonecna. ja som dosledna, nemam problem zbalit hracky, taktiez zastat na zastavke autobusu a vysadit ich z auta. ale su hranice, ktore ked prekrocia - teda u nas len jeden, tak sranda konci.
prvy krat dostal na zadok, ked pohryzol brata do krvi - a to nebolo tak, ze 1x pohryzol, on hryzol uz dlho. a sme vysvetlovali a robili presne tak, ako mudre knihy pisu. ale ked som videla moje starsie kludne dieta krvacat, tak to moje divoke (rovnako lubene) dieta vyfasovalo na holy zadok. a cuduj sa, odvtedy nehryzie.
boli situacie, ked som ho nechala si prezit svoje skusenosti - pad zo stromu (nizsieho), z kolobezky dole kopcom a pod.
ale ked mi na parkovisku po neviem kolkom vysvetlovani vletel pod auto (a to mal takmer 5r) tak som mu to tiez vysvetlila rucne. a odvtedy chapal, ze po parkovisku sa nelieta.
nedostane za hlupost - to, ze mi dnes nechal otvorenu konzervu sardiniek v spajzi predycham, ze mi ucpal umyvadlo rizotom, prezijem, opeciatkovane parkety tiez. ale ked odmieta pocuvat v situaciach (napr. lietal okolo skleneho stola, ktory nasledne rozbil - a nebudem kupovat novy nabytok kvoli detom, pretoze to sa moze stat na navsteve, v obchode s nabytkom), skratka tam, kde to moze skoncit horsie ako len zlomeninou, tak mu veru na ten zadok dam... pretoze radsej jedna na zadok ako rakva na cintorine...
a viem, ze si ucitelka v skolke a viem, ze mas skusenosti. ale su deti, kde spojenie zadok-mozog funguje ucinnejsie ako usi-mozog. a ked uz mi ucitelka v skolke povie, ze moje dieta je vychovane, sikovne, nie je ani hyperaktivny, ani nema ziadne problemy, ktore by potrebovali odbornika, ale je najtvrdohlavejsie v skolke a ze niekedy si s nim naozaj nevie rady, tak jej len poviem, ze ju chapem, lebo riesim doma to iste... pretoze ide hlavou proti muru (obrazne)... a az ked narazi na to, ze ten mur je fakt betonovy a ze musi ist okolo, tak pochopi. lenze kym to niekedy pochopi, tak to trva, pretoze on to skusa viac krat, a nieze 10x, viac krat a nie vzdy je na to cas... takze obcas musim toto chapanie urychlit a prehodit mur na zadok...
aby sme sa aj pobavili - tak naposledy sa rozhodol skakat do 4m bazena, plavat nevie. tak som mu to zakazala, vysvetlila, ze nemoze, lebo nevie plavat. jeho reakcia - ako plavaju ryby, tak som mu to vysvetlila, ze maju ziabre a vedia dychat pod vodou. no a zaklincoval to tym, ze sa ma opytal, preco nie je ryba a reval dalej...

davija
18. aug 2015

@timea7 Veď som napísala, že sa snažím presvedčiť samu seba... 😉
Nuž môj syn je v tomto prípade dôslednejší ako jeho matka. Zamknúť ho nemôžem (ani nechcem), nemáme nikde kľúče... on berie ako hroznú krivdu práve to, že je tam sám, ak tam budem s ním, bude sa po chvíli spokojne hrať...
A máš pravdu s tými viacnásobnými maminkami (3+), že tie sú už často zase niekde inde. A aj preto toľko deti majú, lebo na to majú! A sama mám jednu kamarátku s jedným dieťaťom, ktorá si pri ňom nesadne, zatiaľ čo moji sa v kľude hrajú... (Mi vraj závidí.)

A čím viac túto diskusiu čítam, uvedomujem si, že akékoľvek záverečné súdy sú napadnuteľné a všetko je veeeľmi relatívne. Niekto vychová z dieťaťa slušného človeka bez jednej facky a niekto bezdôvodnými bitkami slušného človeka v dieťaťu naopak ubije.

timea7
18. aug 2015

@bubelko ja toto všetko chápem, akosi sa mi roky nedarí, aby mi v septembri prišli so triedy všetky deti pokojné, ktoré počúvnu, neodvrávajú, nerobia veci z trucu naopak.....takže si stále budem kvákať to svoje. Opakujem, že žiadnu mamu, ktorá capne svoje dieťa vo vypätej situácii, keď ide o jeho bezpečnosť, neodsudzujem, iba telesné tresty neuznávam a je jedno, či je to capnutie, alebo bitka remeňom.
Inak, s tým bazénom mi to je dôverne známe, to robil môj brat a nevadilo, ani že keď ho vytiahli, tak lapal po dychu...skočil opäť....keby som tu písala, čo ten všetko povystrájal, tak to tu zahltím na dlho...možno som sa aj pri ňom vytrénovala. Teraz, keď má vlastné deti, tvrdí, že si to vymýšľame, že to nemôže byť pravda, neexistuje, aby to jedno decko stihlo. No stihlo....

bubelko
18. aug 2015

ono mozeme tu teraz teoretizovat do nekonecna, ktory pristup je spravny a presviedcat jedna druhu, kazda ma inu skusenost, ine riesenia a ine postupy. kazda je presvecena o spravnosti toho svojho a ked nie je, tak ma moznost skusit nieco ine, o com presvedcena bude.
ak je matka presvecena, ze to pojde aj bez tej po zadku, tak jej to pravdepodobne pojde a ak ta druha je presvedcena o tom, ze jedna po zadku je ok, tak jej to tiez bude fungovat. a nepredpokladam, ze je tu medzi nami niekto, kto by svoje dieta zmlatil do modra... lebo to uz urcite v poriadku nie je. alebo kto by daval dietatu jednu za druhou.
a vysledky vychovy budeme vidiet aj tak az ked budu dospele...@timea7 ma uz dospele dieta, zjavne jej to bez tej po zadku islo... ja priznavam, ze mne to pri starsom ide v pohode, ale pri mladsom si hovorim, ze ak sa raz neprerazi sam, tak ho prerazim ja .(to prosim neberte doslova)... 😉

bubelko
18. aug 2015

@timea7 tak toto ti verim na 100%. kamoska tvrdila, nie je mozne, aby skocil do bazena a zistil, ze nevie plavat a skusil to zas... tak som jej to predviedla - u nej doma a samozrejme som bola vo vode. takze som ho 3x za sebou vylovila... nechapala... ja hej - on nema pud sebazachovy, neboji sa... na stromy uz nelezie - odtial uz zletel... 😝

timea7
18. aug 2015

@davija pozor, nebude sa pokojne hrať, pretože mu to nedovolíš, trest si tiež musí "užiť". Ešte napíšem, že z môjho dlhodobého pozorovania, v rodine so štyrmi a viacerými deťmi sa deti vychovávajú oveľa ľahšie. Veľa totiž odpozorujú, vnímajú, ako rodičia na niektoré situácie reagujú a už popredu zvažujú, či sa im oplatí ich realizovať 😀 😀 😀 😀 😀 Aj v škôlke je to tak, takže to mám paradoxne oveľa ľahšie s dvadsiatimi deťmi, ako maminy s jedným, dvomi doma. Tá tvoja posledná veta je veľmi veľmi pravdivá.

timea7
18. aug 2015

@bubelko mame kolegyňa tiež neverila, čo má doma, ale na tom kúpalisku bola s nami....pochopila na šupu a to bola len jedna z perličiek, čo tam vystrájal. Podotýkam, že mal dva roky....ona mala tiež dve deti, ale sedeli na deke ako pribité a hrajkali sa. Ten náš diabol sa mame vytrhol z ruky, v behu zobral nejakému drobcovi vedierko a vletel do toho plaveckého. Tiež sme si mysleli, že nemá pud sebazáchovy, ale asi má, zatiaľ žije....len mu to nejako haprovalo. Naučil sa sám voziť na bicykli .- mojom, čiže dosť veľkom, v čase, keď si mama myslela, že spí poobede v postieľke. Keď ho išla pozrieť, bola na pokraji infarktu, lebo tam nebol, ani nikdy v dome, na dvore. Zavárací hrniec, ktorý sa sušil na dvore, si dovliekol k bráne k susedom (naše boli všetky zamknuté), prevrátil ho, vyliezol naň, otvoril si na vrchu bránu a cez nich zdúchol na ulicu aj s mojím bicyklom. Mal štyri a pol roka....ak ťa to poteší, dotiahol to v živote veľmi veľmi vysoko, lebo bol taký dravý do všetkého, tak vydrž a teš sa na budúcnosť. 😉

bubelko
18. aug 2015

@timea7 tesim, tesim... len aby som neskoncila v cvokhause 😀

jolinka
18. aug 2015

Baby ak chcete tak napisem ako mama viacerych deti. Ja uznavam vsetko co pise timea, uznavam ze ano je mozna vychova bez fyzickych trestov aj pri viacerych detoch a aj pri detoch ktore nesedia ako pat penazi. Proste vychova bez bitky nie je len o tom, ze "ale, tvoje su od narodenie samodobre a samoposlusne tak sa ti to hovori dobre "

Mne sa to ale napriek tomu nepodarilo, nikdy neudriet dieta ☹ . stres, pretazenie, hlupost a neskusenost, neovladnutie hnevu...to vsetko postihuje rodicov, dokonca aj tych co su odhodlani nepouzivat fyzicke tresty ako sposob vychovy 😒 Ja inak nie som ziadna prosikajuca makota, som za raznu a vsimajucu vychovu, vychovu ktora uci deti znasat dosledky svojho spravania a byt zodpovednymi.

ale ako hovorim...aj mne sa stalo.

minimalne 2 z mojich deti boli v zaciatko velmi narocne na vychovu, tie prostredne. Mladsia dcera s poruchou porozumenia, kto nezazil nedokaze pochopit ake je nemozne pouzivat argumenty typu "ked urobis toto, bude tamto" na dieta ktore v 3,5 rokoch nedokaze pochopit ziadne suvetie, ziadnu suvislost, ziadnu vetu o viac ako 2 slovach, 🙄 2rocna nerozumela prakticky nic okrem asi 10 jednoduch pojmov, mala k tomu autisticke prejavy, boli sme presvedceni ze je aj mentalne retardovana. Okrem toho zachvaty zlosti, jej skriekanie poznalo uz cele sidlisko, 3 roky sme nikde nechodili , len trasa byt ihrisko obchod, zivot sme prisposobili tomu co ona zvladne.

Ked mala 3,5 roka , syn vtedy 1,5 rocny ju otravoval, chcel sa s nou hrat... on extrovertny spolocensky ona uzavreta, osamele hry...zo zlosti ho roztocila na ruke a celou silou ho tresla hlavou o kovovu zarubnu... ☹ ☹ ☹ Mne az zle prislo, o to viac ze so synom sme chodili po neurologoch, s podozrenim na epilepsiu, mal febrilne krce podobne velkemu zachvatu epi 😖 tak som bola na udery do hlavy obzvlast citliva...no a toto...V tom hneve, strachu, bezmocnosti, som ju vybila na zadok... nie ako trest, ci poucenie ze to nema robit..skor skratovita stresova reakcia, mala som pocit ze ho tym uderom zabila ☹ ☹

Alebo druhy syn, s oblubou ako maly trhal dievcatam vlasy, surovo cele chumace, dohovarania nepomahali, raz tej spominanej mladsej dcere trhal vlasy takou silou ,ze som mu musela otvarat prsty dvoma rukami, a zatym chytil vlasy druhou rukou, dcera uz rucala jak tur, nebolo pocut vlastneho slova, ona neznasala dotyky bez dovolenia nieto este dotyky s bolestou 😕 tak som ho udrela po zadku, tiez nie ako trest, ale v tej chvili som nevidela ine vychodisko ako ho odputat aby pustil vlasy, len ho zaujat vlastnou bolestou 🤐

No a starsi syn, Michal ten bol zase expert bez pudu sebazachovy, vrhal sa po hlave do neznama, urazy mal za vsetky moje 4 deti dokopy, nespocetne pady zo stolicky /v sede/, nudnu nedelnu rozpravku si okorenil skokom z gauca a zlomenou kluc. kostou, ked mal najmladsi 2 tyzdne skotulal sa pred mojimi ocami celym schodiskom, ja babenko na ruke uplne bezmocna som sa divala, vstal len s malou odreninou, instiktivne si chranil hlavu ze pritisol bradu na hrud 😉 Teraz je uz chvalabou kludnejsi, co ide do skoly ale uzili sme si snim teda..

timea7
18. aug 2015

@bubelko ešte skromne podotknem, že do hlbokej vody skočil viac krát za sebou aj môj partner, keď mal dva roky, presnejšie dva a pol....je besný doteraz, do všetkých športov po hlave....ale na druhej strane sú títo ľudia veľmi šikovní, vedia, ako padať. Ja keď som ho videla prvý krát na kolieskových korčuliach, tak som si pomyslela - no čistý blázon, už by sa nemusel predo mnou predvádzať, ale on sa nepredvádzal, on tak jazdí doteraz a to má vyše 50.....na tobogáne som sa tvárila, že k nemu nepatrím, keď som počula tie poznámky a o lyžiach radšej ani nepíšem....inak aj mladšieho syna mal takého, von s ním chodil tak, že ho mal na vodítku a mladým ho požičiavali ako antikoncepciu. Skludnil sa okolo 15-16, teraz je už normálnejší 😎

bubelko
18. aug 2015

@timea7 tak jonas na voditku prezil doost velku cast medzi 1-4 rokmi... v tatrach mu zachranilo zivot to, ze som ho mala uviazaneho na sali - v jaskyni sa mi vytrhol z ruky ked robili predvadzanie ako to vyzeralo, ked vstupili do jaskyne objavitelia. esteze som drzala ten sal v druhej ruke ako poistku.
a voditko mal vzdy lukas v ruke, ked som kupovala listky na mhd alebo na vlak - to sa sice jonas hodil o zem, ale nie na cestu. ja nan nedam dopustit.

charlie1980
18. aug 2015

@timea7 Pravdupovediac, nechcem riesit, Co by bolo, keby som strazila ine resp. cudzie deti, lebo som rada, ze si viem ukocirovat to moje 😀
Ale presne si to vystihla...rozdiel medzi tebou a tvojim bratom. To je to, Co som spominala...niektore deti ti na ten fyzicky trest proste nedaju podnet. Lebo su take od prirody. Kdezto ten moj je tvrdohlavy ako baran! Ma byt po kom, aj ja som baran 😀 Lenze, viem to aj sama podla seba, ze kym som si tu hlavu nenarazila, tak som nepocuvala na nikoho a nic som neakceptovala (ako dieta - samozrejme veku umerne a aj ako dospela) To uz hranicilo s masochizmom 😀 Mojmu synovi sa ani pozornost neda odvratit, lebo Co on si zoberie do hlavy, tak nepolavi. Takze ano, tiez to tu nechcem popisat na celu stranu, coho je on schopny, a preto musim byt velmi Ale velmi dosledna od sameho zaciatku, lebo mam narocne dieta.
Bubelko ma dve....a predsa tak rozdielne a iny pristup jednotlivo.

timea7
18. aug 2015

@charlie1980 to je tvoj názor, ja to ho neberiem, práve zo skúseností viem, že to ide aj bez capnutia, aj keď si nemyslím, ako niektoré supermatky tu na fóre, že to deťom spôsobí doživotnú traumu 😠 , ale je to ponižujúce. Tiež chápem, že to človek niekedy urobí z obrovského strachu - čo sa mohlo stať, alebo v afekte, ale tak č tak to považujem za zbytočné. Sú rodičia, ktorí majú jedno, dva deti pokojné a jedno veľmi živé, tvrdohlavé a capnutím to neriešia.

jolinka
18. aug 2015

nechce sa mi teraz hladat v prispevkoch, ale ako tu dakto pisal, ze matky maju zato viac deti, ze si to mozu dovolit, teda su tie deti kludne a bezproblemove 😎 tak to by ja som skoncila pri dvoch 😉 😉 Chciet po Katike dalsie dieta, deti bolo ciste sialenstvo 😀 😀 😀

davija
18. aug 2015

@jolinka To som písala ja, že oni "na to majú", ale v tom zmysle že na to tie matky majú povahu (charakter, temperament, skrátka predpoklady). Tak ako pravdepodobne ty. Napríklad ja by som podľa toho čo píšeš "po Katike" nasadila antikoncepciu...

davija
18. aug 2015

@michaelkanr Budem ťa sledovať....... 😎

michaelkanr
18. aug 2015

@davija dufam ze budes mat co 😲