icon

Výchova detí - minulosť verzus prítomnosť

20. aug 2025

Ahojte. Uz dlhsie si vsimam taky fenomen v mojej rodine, samozrejme aj v okoli a u inych kamosiek, ze ked sa rozpravame o detoch, ktore maju svoje obdobia a fazy, tak generacia nasich rodicov vsetko taketo spravanie u deti popiera. To iste aj moja mama. Stale mi prizvukuje, ako sa musim s dcerkou pekne rozpravat, vsetko jej pekne vysvetlovat, nevravim, ze to nerobim, ale su aj chvile, kedy zvysim hlas alebo jej poviem urcite veci razne.
Podla mojej matky sme my ako deti nikdy neboli zle, nikdy sme ine deti nebili, netrhali im hracky z ruk, boli sme rozumni, no jednoducho idylka, pricom ja sama si pamatam, ako ma brat bil. Minule zas zacala moja mama na moju dceru predo mnou kricat za uplnu hlupost. Ale neustale ma bude presviedcat o tom ako s nami nikdy nebol problem. Sama mi hovorila, ze ona by nezvladla uplakane dieta, pricom mam podozrenie, ze bud nas nechavala vyplakat alebo po nas musela neskutocne ziapat, lebo ja som bola vzdy to dobre poslusne dievcatko co sa balo povedat nie, dnes uz su veci inak. Strasne ma ale mrzi, ze mam pocit, ze mi klame do oci a neprizna farbu, ze aj my sme sa hodili o zem, aj my sme mali svoje zachvaty hnevu a nespolupracovali sme 100%. Ked zacne tie svoje vychovne mudrosti ako co mam a co nemam a co ONA BY V ZIVOTE TOTO NEUROBILA, tak mi je z toho zle, aj som jej to povedala, ze nech ma nepresviedca, ze sme boli vzdy dobri, asi len samu seba chce presvedcit o svojej uspesnosti vo vychove.
Mate to aj vy podobne? Zazivate podobne situacie s rodicmi?

Strana
z2
autor
20. aug 2025
@anonym_fc6978

@anonym_autor je to možné, ja si pamätám škôlku ale teda že by mi nejaké decko vytrhlo hračku z ruky alebo by ma nebodaj udrelo tak to teda nie. Dnešné deti sú určite agresívnejšie a neviem kde sa to v nich berie.

@anonym_fc6978 ja si pamatam situaciu zo skolky, kedy som ja inemu dievcatku vyfukla hrncek s mliekom, ktory mama mat ona…nieco podobne ako vydrapit hracku z ruk…aj moje dieta vydrapi hracku, uplne prirodzena majetnicka vek pre deti v urcitom vekovom obdobi, ale vysvetlim mu co a ako a ked nevrati same druhemu dietatu hracku, urobim to ja a poviem mu k tomu aj preco som to urobila a ze to mala urobit ona.

autor
20. aug 2025
@anonym_9ef7c9

@anonym_autor ver mi autorka. Nestacilo povedat len raz. Aj dospelym ludom kolkokrat musis nieco oznamit na viac krat. Mozno casom sa dieta nauci poviem raz a dost ale to je take az neuveritelne.
A ano nechavali ich vyplakat. Aj teraz to maju este potrebu praktizovat. Toto sme s muzom zatrhli. Pokial teda s nim nie som sama doma a ozaj mu nepotrebujem nieco pripravit..obed, kociar...vtedy smola chvilu musi pockat a mrnka.
Ja napriklad viem ze mna mama nebila. Ale brat kolkokrat dostal.
A robili si deti zle aj v minulosti. Len o tom vsetci nepisali. A mama po nas kricala. Samozrejme nie nonstop. Ale kricala.

Si dobra mama. Nikto nie je dokonaly. A ked bude mat matka blbe poznamky povedz ty si ma takto vychovala a teraz idem ja vychovat svoje dieta.

@anonym_9ef7c9 ved ale ja to vidim na situaciach ktore sa deju, ze zazracne sa k nam inak spravala a k mojej dcere sa inak sprav alebo co? Lebo moja vychova? :D vyplakavat nenechavam ani ja a je ine ked nieco nedosiahne dieta v prvej sekunde ako si zaumienilo alebo nieco robim a podobne ako ked vecer zabuchnem za sebou dvere a rev si do rana, vidime sa na druhy den.
Dcera minule tiez plakala a mama jej zahlasi, no ale to ja idem prec od takeho dievcatka ked place…ved ale plakat nie je zle dieta ma pravo plakat, moze kludne svoju frustraciu dat zo seba von, smelo.

autor
20. aug 2025
@jamimo

@anonym_autor tvoja mama má strach zo zlyhania a žiadnu sebahodnotu, vedomie o svojich kvalitách, cíti neistotu. Preto si potrebuje zvyšovať svoju hodnotu prostredníctvom svojej výchovy a dokonalých detí v minulosti. Blbosť. Dokonalá matka a dokonalé dieťa neexistuje.

@jamimo super, strucne, vecne, vystizne, vy mate velakrat super pripomienky v diskusiach, co som uz nie raz postrehla

autor
20. aug 2025
@anonym_4bd126

@anonym_autor tzv spomienkový optimizmus. Koľko rokov ma tvoja mama? Je z toho obdobia ked nechavali deti kocikovat susedovymi detmi? Tato staršia generacia sa moc neprethla co sa výchovy týka...jasle 7 dni v týždni, o deťoch ani nevedeli koľkokrát kde su ked sa vonku hrali...

@anonym_4bd126 ma nieco malo cez 60 rokov, ale my sme vraj v jasliach neboli, ani nas nedavali kocikovat cudzim ludom, ked som bola starsia, asi tak 10+, pamatam si ze som byvala cele dni von alebo u kamaratov doma a paradoxne nemali doma rodicov ani oni, ani ja.

jamimo
20. aug 2025
@anonym_autor

@jamimo super, strucne, vecne, vystizne, vy mate velakrat super pripomienky v diskusiach, co som uz nie raz postrehla

@anonym_autor ďakujem. Vždy slušne diskutujem, pravdivo a fakticky. A to veruže nie je populárne na MK, dokonca ma pár x v diskusii hejtovali, že som mimo😉 Sranda, ako niekoho irituje už len nick name, znôška písmen, o ktorých nikto nevie čo vyjadrujú 😉

7lenka11
20. aug 2025

Hovorí sa tomu spomienkový optimizmus. Ja sama som už vytesnila náročné chvíle s prvým dieťaťom a to sme mali prvých 13 mesiacov fakt záhul. Myslim, že o 20 rokov budem rozdávať rozumy, aká to bola pohoda, hoci nebola.. 🙈

babydesire
22. aug 2025
@7lenka11

Hovorí sa tomu spomienkový optimizmus. Ja sama som už vytesnila náročné chvíle s prvým dieťaťom a to sme mali prvých 13 mesiacov fakt záhul. Myslim, že o 20 rokov budem rozdávať rozumy, aká to bola pohoda, hoci nebola.. 🙈

@7lenka11 inac fakt,, syn bol od narodenia narocny ale priznavam, ze niekedy mam pocit, ze keby dostanem druhu sancu (cestovat v case) zvladnem to lepsie 😂

subartic
23. aug 2025

Ja mám svoju mamu a otca nadovšetko rada. A verím tomu čo mi moja mama vraví. Že sme boli skoro odplienkovaní , dosť skoro jedli same , ako 5 roční sme behali okolo paneláka - a to si pamätám , lebo mi prízvukovala že iba pri paneláku, že sme mali režim podľa ktorého sa išlo , ak sme vyvádzali dostali sme a bolo. Ja spomínam na svoje detstvo veľmi rada, mala som ho pekné , napriek tomu že sme občas fasli ,ale s odstupom musím povedať že nikdy nie len tak , ale keď ani po 10 napomenutí sme neprestali . Ja som Husákové dieťa a vtedy sa naozaj vychovávalo inak ako dnes mladé mamičky. Nikto s nami nerozoberal prečo načo a nikto nás neprosíkal aby sme niečo urobili , veď sú známe hlášky rodičov - zavri ústa a jedz, takú ti strelím že sa ti sopel omotá okolo hlavy, pozri sa aký máš špinavý chrbát.
Ja som mama prísna aj autoritatívna, používam slovné spojenia lebo som povedala, nediskutujem , ktorej časti z toho čo som povedala nerozumieš a vôbec sa za to nehanbím . Deti vedia , že keď je zle , vždy prídu za mnou , že majú vo mne oporu , aj keď skríknem po nich alebo ich hreším . Všetky moje deti keď boli malé boli naozaj celkom fajn, spali , jedli , sem tam niečo zo zúbkami ale prišli do puberty a stali sa z nich drzé papuľnaté osôbky , humusáci prvej kategórie. Aspoň viem že tá puberta prebieha tak ako má , len to držať v určitých širších mantineloch , aby neprekročili hranice - alkohol , drogy, fet tehotenstvá atď.

jana_eyre_2
23. aug 2025

Ano, presne toto je ako moja svokra.. často hovorí, že "dnes sú deti iné" a svoje dcéry kritizuje.. (mňa nie, asi len pred nimi to neviem) ma teraz taký psychologický pohľad na všetko, pritom muž si dobre pamätá aj bitky, kričanie.. ale človek zabuda.. deti mám už v puberte a sama často zabudnem na to ako som bola na nervy keď boli malí, čo ešte len bude keď budú mať 30.. myseľ jednoducho vytesnuje zle spomienky, je to jej ochrana.. veď preto byva také náročné prísť na to z čoho pochádzajú ľudské traumy...

Strana
z2