Výchova k samostatnosti
V skratke máme jedného 5 ročného chlapčeka v auguste bude mať 6 a v septembri nastúpi do školy.
Bolo to vytúžené dieťa manžel od narodenia ho rozmaznával či starostlivosťou alebo hračkami. A pravda zle sa mu to vypomstilo.
Syn je šikovný múdry len vystrkuje si rožky keďže manžel vždy všetko robil namiesto neho tak využíva si to.
O čo mi ide hlavne jeho samostatnosť príklad obliekanie manžel ho oblieka botasky mikina tepláky tričko všetko, on potom očakáva že ho budem aj ja obliekať. Ale ja poviem že si už veľký chlapec pôjdeš do školy že ty sa vieš aj sám obliecť ale on sa utne a mama obleč ma. V tomto súperime ja neustúpim musí sám on neustúpi čaká a plače obleč ma. Párkrát som ho zobrala aj v pyžame do škôlky ale zbadal to že tade cesta nejde no aj tak stále to skúša na mňa.
Ďalšia vec hranie sa keďže nemá súrodenca manžel sa s ním odmalička hral, ja sa ho učím samostatnosti, v praxi to vyzerá tak že on sa hrá a ja si pri tom robím iné veci v kuchyni. Keď je doma manžel on musí pri ňom sedieť a buď hrať sa s ním alebo sedieť pri ňom a pozerať sa naňho celý čas.
Alebo jedenie manžel mu všetko dáva pod nos, pri mne on si vyberie tanier príbor ja mu naložím pekné si to odnesie na stôl a je. A ešte x príkladov čo by bolo nadlho rozpisat.
Otázka je ako postupovať pri tomto probléme s výchovou?
Podľa mňa to robíš ty dobre, dieťa treba učiť samostatnosti primerane veku. Ale na tvojom mieste, by som skúsila dieťa zapájať, keď niečo robíš v kuchyni. Niečo pomiešať v miske, presypať, vykrajovať.... Ono trvá to dlhšie, ale dieťaťu to bude iba na prospech
@anos18 To robím keď varím pečiem pomáha mi miešať prisypat veci pomiesat vykrajovat okostovat to mi pomáha, aj veci dávať do práčky vyťahovať oprate a vyvesat. Keď sme dvaja doma tak ako tak fungujeme.
Ale keď je doma manžel tak to je úplne iné.
A rozhovor s manželom nepomáha?
Pýtaš rady ako postupovať s výchovou? Začala by som asi u manžela, pretože on je hlavný problém
A rozhovor s manželom nepomáha?
@anos18 On mi povie že nevie ako inak sa má k nemu správať.
Často sa kvôli tomu hádame jemu sa nepáči že príklad neobleciem ho a syn plače že dieťa nemá čo plakať lebo keď plače to znamená že rodič robí niečo zle.
Takýto názor má k tomu.
Ahoj, dvojkoľajná výchova Vám za chvíľu začne prerastať cez hlavu. Ak manžel nedokáže pochopiť, že synovi robí zle, navrhni sedenie s psychologičkou, ona mu bude vedieť dohovoriť.
Pýtaš rady ako postupovať s výchovou? Začala by som asi u manžela, pretože on je hlavný problém
@terezia74 Ale čo robiť s manželom keď on má taký názor ako píšem vyššie?
Nepísala si tu už niekoľkokrát?
ty len trvaj na svojom, ze dieta ma zvladat sebaobsluhu, manzel ho chce dokedy prezliekat a obuvat, do strednej? syna pochval a povzbudzuj, ze je sikovny, ze to vie sam. manzelovi by nepomohlo keby si precital k knizke, ci na internete, co ma dieta v ktorom veku zvladat? a dieta moze plakat, a musi pochopit, ze cely svet sa netoci okolo neho a v zivote si musi zazit aj nejaky nekomfort.
Manželovi vysvetlí ze tym ze vsetko za syna robi mu zarába na velke problemy do budúcna . To dieta bude mat doslova nulové sebavedomie .tiez sme mali ten problem ,skončila som u psychológa s dietatom . Takze viem o čom pisem 😊
Manželovi vysvetlí ze tym ze vsetko za syna robi mu zarába na velke problemy do budúcna . To dieta bude mat doslova nulové sebavedomie .tiez sme mali ten problem ,skončila som u psychológa s dietatom . Takze viem o čom pisem 😊
@biglovemom prečo nulové sebavedomie? A dieťa sa vie prezliecť? Hrať samé? Tak bez otcovej prítomnosti to dokáže, takže aj v škole, či nie?
chúďa dieťa, začiatok v škole bude mať tvrdý, deti mu nesamostatnosť dajú pekne vyžrať... manželovi vysvetli, že ubližuje hlavne dieťaťu, bude sa v kolektíve iných detí trápiť a bude to preňho oveľa horšie než keď si teraz občas zo vzdoru a rozmaznanosti poplače
@biglovemom prečo nulové sebavedomie? A dieťa sa vie prezliecť? Hrať samé? Tak bez otcovej prítomnosti to dokáže, takže aj v škole, či nie?
@rejka7 ano dokáže , ale dieťaťu rastie- sa buduje sebavedomie tym, ze samo obleče,samo si naleje vodu ,samo sa obuje ,nie tym ze bude obskakovane😊
ty len trvaj na svojom, ze dieta ma zvladat sebaobsluhu, manzel ho chce dokedy prezliekat a obuvat, do strednej? syna pochval a povzbudzuj, ze je sikovny, ze to vie sam. manzelovi by nepomohlo keby si precital k knizke, ci na internete, co ma dieta v ktorom veku zvladat? a dieta moze plakat, a musi pochopit, ze cely svet sa netoci okolo neho a v zivote si musi zazit aj nejaky nekomfort.
@heln Knižku som mu čítala neraz no na všetko má výhovorky že to písali taký ľudia čo ani nemajú deti
@biglovemom Ako to riešil psychológ?
@rejka7 Áno vie aj samé príklad keď ideme na ihrisko alebo niekam na výlet tak hneď uteká obliecť obuť sa ako prvý. Alebo keď mu poviem že ideme spolu niečo robiť ale musí najprv upratať hračky tak uprace bez problémov a sám.
Problém je keď je manžel doma a pri ňom nič nemusí robiť respektíve manžel robí namiesto neho všetko.
Nepísala si tu už niekoľkokrát?
@januska12323 Áno a nič sa nezmenilo odvtedy.
Ved edukuj manzela.. manzel sa asi snazi robit veci v domnienke ze ich robi spravne nakolko pocul, mozno niekde cital, ze (male) dieta nema plakat a ocividne sa ale v tomto smere uz nedovzdelaval.. takze vyhladaj si kopu clankov, vyznac mu vzdy zakladne vety ktore budu v kazdom clanku v podstate rovnake aby videl ze mas viacero zdrojov, taktiez mu vyznac ako dopady ma jeho vychova a dovzdelavaj ho v tejto oblasti.. on ked pochopi ze takto velke dieta ked place tak nejde o chybu rodica ale len o jeho vynucovaci prostriedok nakolko vie ze vtedy dostane to co chce tak s tym prestane.. a taktiez mu daj precitat aj tuto diskusiu.. on ked uvidi ze vsetci ludia maju opacny nazor ako on tak to pochopi ze on je ten co robi veci nespravne
Riešil to tak ze mi vysvetlil, aky vplyv to ma na dieta a ake vyhliadky do budúcna su ked sa nic nezmení
Terapiu netrebalo ,kedze dieta malo 5r , ja som vela zmeniť musela.a chcela samozrejme.
Proste dieta pustiť a nechat robit vsetko same (samozrejme podla veku)
Boli tam aj ine veci -dieta provokovalo v skolke.Nebilo ,ale napr slo kolo pieskoviska a zničilo nieco co robilo ine dieta.tym si dieta zvyšovalo sebavedomie .
Vysvetlil ze v škole moze to moje dieta co bude iným robit zle , neskor moze zakotviť v zlej partii,drogy atd …..
V skratke napísané .😊
Este dodám ,ja som davala robit dieťaťu diagnostiku ,cize nešla som si len tak po radu…ked som sla po vysledky 2,5h sme sa o tom bavili ….vedel mi aj povedat z jej kresieb kedy to začalo ist dolu vodou a podobne.
A zmeny u dieťaťa nastali uz 2t po rozhovore so psychológom , slo to rychlo 😊v ten den som zacala so zmenami…
Musím sa zastať pána manžela, je starostlivý a záleží mu na synovi. No, tak treba oceniť, chce aby sa mal čo najlepšie, možno on sám bol sám v detstve, tak sa s dieťaťom hraje. Asi sa spolieha,že ty ho " vychovaš", tak on má povolnejsiu výchovu, to tak býva, ale v opačnom garde, otec je prísny, matka je nežnejsia. Keď je jedináčik, tak sa realizuje len na ňom. No tak hlavne, že je syn šikovný a zvládne to sám. Možno ty trošku povoľ a povedz otcovi, že by mal kúsok pritvrdiť.
Este dodám ,ja som davala robit dieťaťu diagnostiku ,cize nešla som si len tak po radu…ked som sla po vysledky 2,5h sme sa o tom bavili ….vedel mi aj povedat z jej kresieb kedy to začalo ist dolu vodou a podobne.
A zmeny u dieťaťa nastali uz 2t po rozhovore so psychológom , slo to rychlo 😊v ten den som zacala so zmenami…
@biglovemom Náš syn nerobí zle v škôlke on je skôr tichý hanblivý aj na ihrisku medzi cudzími deťmi sa hanbí a drží sa pri mne alebo čaká keď je ihrisko plné aby deti odišli a mohol sa on zahrať sám.
V škôlke ho učiteľky chvália že poslucha pomáha chvália ho velice že je najvyspelejsi z triedy čo sa týka školy a učenia.
Tak neviem aké zmeny si zaviedla?
Musím sa zastať pána manžela, je starostlivý a záleží mu na synovi. No, tak treba oceniť, chce aby sa mal čo najlepšie, možno on sám bol sám v detstve, tak sa s dieťaťom hraje. Asi sa spolieha,že ty ho " vychovaš", tak on má povolnejsiu výchovu, to tak býva, ale v opačnom garde, otec je prísny, matka je nežnejsia. Keď je jedináčik, tak sa realizuje len na ňom. No tak hlavne, že je syn šikovný a zvládne to sám. Možno ty trošku povoľ a povedz otcovi, že by mal kúsok pritvrdiť.
@rejka7 Manžel nepritvrdi on je naňho príliš mäkký.
No cez to všetko syna viac to ťahá ku mne čo si všímam alebo keď niečo robím kde je maminka keď manžel není s nami nepýta sa naňho.
Hanbi sa a drzi sa teba lebo si je sebou neisty (Moj nazor )
zmeny - nechala som ju vsetko robit samu, hravali sme hry ktore ja Chcem , nie ona, hry ktore ona nema rada,
slovo posluchat sa vymazalo so slovnika,pevne hranice mat ,dolezite - nereagovat hned ked mama zakrici ,nechvalit velmi,dat seba na prve miesto - nech sa dieta uci ze aj vy mate potreby (nejdeme na ihrisko lebo ma hlava boli ) …
S tym vasim obliekanim ,zo zaciatku mozes pomoct , to je ok .
Nech si vecer vybere veci do skolky 😊 my tak robime . A rano vstat ,obliect a Potom moze 15 min tv pozriet .
Hanbi sa a drzi sa teba lebo si je sebou neisty (Moj nazor )
zmeny - nechala som ju vsetko robit samu, hravali sme hry ktore ja Chcem , nie ona, hry ktore ona nema rada,
slovo posluchat sa vymazalo so slovnika,pevne hranice mat ,dolezite - nereagovat hned ked mama zakrici ,nechvalit velmi,dat seba na prve miesto - nech sa dieta uci ze aj vy mate potreby (nejdeme na ihrisko lebo ma hlava boli ) …
@biglovemom Toto skúšam aj ja aby mal pevné hranice len manžel mi búra tie hranice.
Nechalim ho veľmi, keď zakričí neutekám hneď poviem že počkaj toto dorobim a potom dôjdem aj trpezlivosti ho učím aj keď to veľmi nemá trpezlivosť on by chcel všetko hneď.
Veci do škôlky si chystá on pyžamo plysaka ruksak a fľašu vody. Oblečenie mu vyberám ja to si nepotrpí že chce podľa seba sa obliecť.
S tymi detmi na ihrisku… to sa mi nezda V poriadku . My musime - teda odporucal mi aspon 1x tyzdenne ist na ihrisko aby sa poriadne socializovala s cudzimi detmi.
To mas velmi zle ked manzel ma take nazory . By som sa hlavne Koli Tomu ihrisku porozpravala so Psychologom - ja nie som za hlasky Ako :moje dieta je introvert a podobne .
Moj ex ma narcisticke sklony, mala s nim neni casto ale aj tak od neho chyta hlasky a je to o hubu no. Je aj tak narocne deculo lebo sa nenecha Tak lahko ohybat- co je pozitivne pre jej buducnost - ale o to je to „vdaka „ nemu cele narocnejsie 🙄🙄🙄
Ano citala som co si inym pisala a robis to velmi dobre problem je ozaj chlap 😥
S tymi detmi na ihrisku… to sa mi nezda V poriadku . My musime - teda odporucal mi aspon 1x tyzdenne ist na ihrisko aby sa poriadne socializovala s cudzimi detmi.
To mas velmi zle ked manzel ma take nazory . By som sa hlavne Koli Tomu ihrisku porozpravala so Psychologom - ja nie som za hlasky Ako :moje dieta je introvert a podobne .
Moj ex ma narcisticke sklony, mala s nim neni casto ale aj tak od neho chyta hlasky a je to o hubu no. Je aj tak narocne deculo lebo sa nenecha Tak lahko ohybat- co je pozitivne pre jej buducnost - ale o to je to „vdaka „ nemu cele narocnejsie 🙄🙄🙄
@biglovemom K tomu ihrisku keď tam má kamarátov zo škôlky ktorých pozná tak sa s nimi normálne hrá behá, keď sú tam cudzie deti tak len pri mne je.
My chodíme často von na ihrisko alebo na prechádzku, keď dôjde ku nám návšteva kamarátky a ich deti ktorých tak dobre nepozná, tiež najprv sa hanbí len pri mne sa drží a trvá mu to čas pokiaľ sa ide s nimi hrať sa.
Vidis hra sa len s tymi co pozna .uz s tymi co menej pozna ma Problem .

Podľa mňa to robíš ty dobre, dieťa treba učiť samostatnosti primerane veku. Ale na tvojom mieste, by som skúsila dieťa zapájať, keď niečo robíš v kuchyni. Niečo pomiešať v miske, presypať, vykrajovať.... Ono trvá to dlhšie, ale dieťaťu to bude iba na prospech