icon

Živý 18 mesačný syn

5. sep 2021

Od narodenia je syn živý. Keď bol bábätko bolo to ešte ok. Ale teraz má 18 mesiacov ale nedá sa s ním vydržať. Hadze sa o zem. Vonku to je na nevydržanie, trhá sa, uteká, nevie ísť pekne za ruku. Skoro.mi ho zrazilo auto. Dnu to isté. Stoličky máme na chodbe lebo ich používa a všade sa šplhá. Jeme po stojacky a na striedačku. O dajakom j spoločnom obede ani reč. Teraz sa naučil vyšplhať na okno. Trhá žalúzie, otvára okno. Navariť sa s ním nedá, šplhá sa sa na linku. Do umývadla. (Všetky madlá mám odmontovane,všade detské zámky). Boli sme dnes na menšej oslave - s mm sme striedali po 20 min, normálne si dávame stopky. Som úplne vyflusnuta. Cez týždeň som s ním sama, od rána do večera. Keď príde muž z roboty a zoberie ho nachvíľu, len sedím a cucim do blba. Keby si dal aspoň vysvetliť, že ide auto a že musí chvíľku postáť na kraji. Máme aj staršíu dcérku (10r) ale jej ho uz nemôžeme zveriť. Ešte do nedávna ho strážila aj povozila ale už ho nezvláda. V kočíku zásadne stojí.

autor
5. sep 2021

Švagriná mi povedala, že má zvýšený intelekt ale neviem teda. Na detskom ihrisku sa hrá s 3 ročnými deťmi, chodí na veľké preliezky, šmykľavky.

zuzanka.zuzu
5. sep 2021

ona ho už nezvláda? vy ho nezvládate, nie 10r dcérka... a na "skoro mi ho zrazilo auto" som úplne alergická 😖😠 dcpče drž si ho, mne tak raz takmer vbehlo decko pod auto, skoro som infarkt dostala (nie akože, naozaj som potom vyhľadala lekára) a mater nič "nebehaj, no poď sem" a decko rovnou čiarou pod druhé auto za mnou 😈 ale hlavne, že je inteligentný, lebo však je na veľkých preliezkach.... 🙄

autor
5. sep 2021

@zuzanka.zuzu tak nevieš o akú situáciu išlo. To auto, keby išlo normálne 20 ako máme v obytnej zóne, bolo by to ok, ale letelo.

hennyinnsbruck
5. sep 2021

Sice neporadim,ale v stredu bola kamoska u mna..maly mal 2roky v juni.
Roloval mi koberec, otvaral mrazak , po linke mi chcel vyliezt aj po kommode,cielene isiel mojej po oku s nozom z detskej kuchynky, rolety mi skoro strhol , vankuse drzal v zuboch,do repraku pchal veci, za postele liezol,pohryzol ma ked som ho zobrala prec ja som len cumela jak puk.😨

Moja bude mat 3 roky ale Toto co on nikdy nerobila…
🙈🙈🙈 takze prajem vela trpezlivosti

mogaa
5. sep 2021

no s intelektom to nič nemá.....kamarátka má takéto živé dieťa, už je predškolák a zistili mu že to bude pravdepodobne autizmus....ale ukludním ťa väčšia detí v tomto veku je živá, chce to len mať veľa trpezlivosti a nastaviť pravidlá

autor
5. sep 2021

@hennyinnsbruck no, ja som sa presne z tohto dôvodu odstrihla od kamarátok. Chodia len k nám, pretože to mám tuná ako tak bezpečne

autor
5. sep 2021

@mogaa ani ma nestras s autizmom

mogaa
5. sep 2021

ono tú diagnozu nemá istú, to mu stanovila jedna psychiatrička že tým že ho veľa vecí rozptyľuje to môže byť asberger, ale neurologička jej zase vravela že na autizmus to nevyzerá že len ADHD 2stupňa...ešte mu majú robiť nejaké testy, lebo psychiatrička to sanovila len z toho ako sa u nej správal,,,,

luccija
5. sep 2021

Aké ho bavia hračky?na také deti len fyzicky zničiť a byť veľa vonku.Ale určite by som nejedla postojačky, lebo on má stoličku v chodbe na hranie🙂sú také deti, ktoré sú zvedavé, všetko chcú, stále v pohybe.Aj naňho nakricis či niečo zakazuje s?musí mať pevné hranice, lebo Vás zničí.Moja kolegyňa má takého syna 6 r ako tornado, ale úplne samostatný, sám si vypýta zmrzlinu, správa sa už ako oveľa starší, nikto mu nemôže dávať rady, výrečný a zaujímajú ho úplne iné veci ako rovesníkov.Ona tvrdí, že všade si vítaní iba raz a druhý x už nezavolaju🙂kde je prúser tam je on. V škôlke na školskom dvore zapol hadicu nemá žiadne rozpaky čokoľvek spravit zle.S každým sa dá do reči s doktorkou, šoférom v autobuse.Ona tvrdí, že sa v živote nestratí, ale je bezradná naňho neplatí nič.

hennyinnsbruck
5. sep 2021

Mne jej aj luto bolo lebo za chvilu rodi a ani 5min nesedela furt mu bola za prdelou … ja s tym Problem nemam keby daco vybavim si to s dotycnym dietatom ale vesele to bude mat s novorodencom coskoro…

autor
5. sep 2021

@luccija hračky všetky čo vydávajú zvuk. Ešte nevydrží pri legu, veľmi rád cita knihy, piklerovej triangel. S tými stoličkami to je tak, ze kuchynské stoličky máme na chodbe. Alebo vyložené na stole. Akonáhle sa dá stolička do kuchyne, hneď je na nej, prisunie si ku sporáku... A keď ideš napr.aj jesť, vylezie ti na kolená a rovno na stôl. Som si povedala, ze ich nechám v kuchyni ale vydržala som 2 dni. Hranice má, veci má zakázané, mm je dosť prísny. Ja som belevontnejsia. Vonku chodíme veľa a často. Má napr.rad auta. Čo sú odparkovane pri ceste. Takže to buď ho len ťahám, lebo otvára dvere, sklbe kľučky a jasne že mu nechcem dovoliť chytať cudzie autá. On nie je zlý ani zákerny. Deťom neubližuje, vie sa s hračkou podeliť.

autor
5. sep 2021

S detskej stoličky sa vie odpútať od roka a od 1,5 roka vie z nej vyliezť na zem. Postaví sa na pult a spustí sa dole. Takže nemôžem ho ani tak mať, že mi jeme a on je vo svojej stoličke a je.

ailiba
5. sep 2021

S niektorými deťmi je to ťažké... Ja mam doma tiež zihadlo... Aj keď nie až také. Ale tiež niekedy neviem, čo s ním a bojujeme... Nechcem mu všetko dovoliť, aby nebol rozmaznany a mal hranice, na druhej strane, keď pre všetko, čo nechce kričí, tak mam dosť, ale stále ho capat po zadku a okrikovat ho ma tiež nebaví a nie je to ani riesenie... Ma presne ten istý vek. Dúfam, že bude vekom stále rozumnejsi... Niekedy ho proste nechám vykricat sa...v zásadných veciach nepovolím. Cukor a bič. Nemôže si predsa dovoliť všetko. Ani keď ste ostrejšía tak nereaguje? Nejaké pokojne hry nemá rád? Ako spava? Nás napríklad chce jest len sám, žiadne kŕmenie... Potom sa kľudne naje. Síce je hodinu a je celý zapatlany, ale nájedený a spokojný, tak som povolila. Je sa len v sedačke, je tak zvyknutý. A jeme spolu, mame pravidla... Neviem, čo poradiť viac, každé dieťa je iné....ale úplne chápem. Moja švagriná ma syna, kde ho položí, tam je, spokojný so všetkým. Keď sme boli u nich, tak boli zhrozeni z toho nášho a to nie je rozhodne taky, ako ten váš. Držím palce, je to beh na dlhú trať.

autor
5. sep 2021

@hennyinnsbruck tak to bude mať náročné

kri_stin
5. sep 2021

Ahoj, my máme to isté, dcérka má 22 mesiacov a zažívam to isté, tiež všade sa šplhá, vyjde na jedálny stôl, na linku proste všade. Keď ju zoberiem odtiaľ alebo jej niečo nedám začne revať ako paviján, najhoršie že niečo zoberie, prípadne ja jej niečo zoberiem čo nemôže tak cirkus neskutočný. Hádže sa po zemi, trepe sa a to kvôli maličkostiam.
Hračky nechce nikomu požičať, všetko je len jej keď jej dám na zadok je to ešte horšie ale už mám nervy na dne z toho, nech to už prejde 🙈🙏...

autor
5. sep 2021

@ailiba nás presne to isté. Jedava iba sám a v stoličke. Tiež celý špinavý ale spokojný. Ale naje sa a koniec. A presne, ako píšete. Nedá sa to stále kričať po ňom. A áno, nereaguje na krik, šepot, capnutie na zadok....nič. on sa otrasie a ide ďalej. Aj keď sa zobudí, vstane z postieľky a hneď.ako.otovori oči, už ide. Ešte keď chodí ho tacka.z rozospatia ale ide

lucilaines
5. sep 2021

Mam podobneho syna. Teda on uz ma tri a je to jedno zlaticko, ale v takomto veku az do cca dva a pol roka stvaral podobne kusy. Co zaberalo u nas bol uplne iny pristup. Kedze zakazy nemali zoadny efekt a len som tisickrat opakovala to iste a nakoniec sa len vytocila a on si isiel svoje, tak som si nastudovala nejake rozne vychovne postupy a co naozaj zabralo bolo to, ze som sa snazila zakazovat co najmenej a len naozaj zivot ohrozujuce veci. Napriklad vyliezanie na okno. Jednoducho to ked robil to bolo razne nie aj s vysvetlenim preco a nediskutujem. Zlozim ho dole. Aj tisickrat dokola. Ale to nie naozaj pouzivat len v nevyhnutnych pripadoch. V ostatnych pripadoch zabralo proste presmerovanie cinnosti do bezpecnej zony. Chces vyliezat postolicke na linku. Ok na linku nie, lebo sa tu vari a ublizis si, ale pozri, dajme stolicku co ja viem ku kreslu, dajme okolo vankuse a loz si tu. Priklad. Navarit sa ani s mojim nedalo lebo sa trepal na linku, tak som nevarila pri linke. Zobrala som si misu zemiakov na zem, polozila noviny a supali sme. On mi podaval, dostal plastovy nozik, rypal do toho. Jasne ze robil bordel, jasne ze sa to nie vzdy da, jasne ze to je nepohodlne. Ale jedine co fungovalo, aby sme sa nezblaznili zo staleho boja. Zostal po nas neporiadok tak davaj spolu upratovat. Odbehne prec, chytim za ruku dovlecem naspat , pichnem handru a upratujeme. Jasne ze on neuprace nic realne, ale ide oprincip. Mozme vymyslat hovadiny ok, ale za mojich pravidiel a s tym ze potom dame vsetko do poriadku. Tak isto rozlievanie vody, rabovanie skriniek atd. Chces vyhadzat zo skrinky veci, nech sa paci. Z tejto a tejto mozes, tato je zakazana. Ked si vyhadzes, dovtedy tu budeme stat, kym to nedame naspat. No a co sa tyka prechadzok, tak v takom veku ja som ani neskusala ist niekam bez kocika. Zapnut do kocika, do ruky chrumky a ideme. Vyskakujes, dobre, ideme domov a nie na ihrisko.

autor
5. sep 2021

@lucilaines ďakujem ti za nápady. Niečo z toho už realizujem (tiež varíme na zemi) ale teda niečo ešte použijem. Vravíš 2,5 roka? Veď keby bol trošku rozumnejšii.....

hennyinnsbruck
5. sep 2021

Este spomeniem—- mozno sa to tyka aj teba mozno nie ,upustit od narokov
.napr moja liezla po stole.povedala som nie na ten just,prestala som si ju vsimat ,prestala.Samozrejme ma moj zdrbal ,vravim a ty si myslis ze ta bude v 15tich po stole liezt? Nebude!😅
Jedlo… neobsedis ? Budes hladny.🤷🏼‍♀️

Umyvadlo-preco nemoze? Daj mu tam hracky ,stoji vedla teba mas ho na ociach on sa zahra ty navaris
Na okna daj klucky na kluc,a zbytok co je naozaj nebezpecne dookola nie,kratko vysvetlit a alternativy ponuknut.
Tot moje tipy

ailiba
5. sep 2021

Presne tak, niekedy som už zúfalá, občas niečo zaberie (ťapnutie, nakrúcanie, odputanie pozornosti), ale niekedy nič. Aspoň, že nebije iné deti, ani druhých, to ešte neurobil. Ale keď to už fakt preženie, tak na neho tak zazeram, že by skyslo mlieko, capnem ho a dám ho od seba preč... To zaberá... Poplače si a príde ma pohladkať, že mu je to ľúto a lutostivo pozerá... Ale to tiež robím len občas, aby to malo efekt.
Naš sa tiež tak zobudí, že začne kričať a už aj stojí... A kričí, kým ho nevezmem. Ale ďakujem za diskusiu, rada si tiež vypočujem podobne skúsenosti a rady druhých. 👏

mamamasama
5. sep 2021

@hennyinnsbruck suhlasim..moj tiez vsade lezie, ale nikdy som to nebrala ako problem. Vari so mnou. Upratuje. Zapajam ho do vsetkeho. Dam jedlo na stol, vylezie na stolicku, naje sa, zlezie. V umyvadle sa hra vzdy. Mame uciacu vezu. Ja mu v podstate sama ponukam moznost ku mne hore vyliezt. Nehadze sa o zem, neuteka, pocuva. A myslim, ze aj preto, ze mu nic nezakazujem. Vie, ze ak vidi paru, jedlo je horuce, tak si ho pofuka a pocka. Takisto pochopi ak poviem, ze je nieco nebezpecne. Dietatku treba aj doverovat. Su to mudre bytosti. Poznaju svoje moznosti. Maly ma dnes 17 mesiacov a uz chodi sam aj po schodoch. Bez zabradlia, pekne ako dospelak.

ankare
5. sep 2021

Podla mňa máš zdravé živé dieťa. Je zvedavé a aktívne, on sa vekom ukludni a zmudrie, uvidíš. Bud len trpezlivá a výdrž, čoskoro bude lepšie, neboj. Držím palce!

hennyinnsbruck
5. sep 2021

@mamamasama ☺️👍👍
Som takisto… ja mam par pravidiel ako napr obliect sa,zuby umyt a sprcha ,tam mame 1,2,3 pravidlo😂nemusi hned ,oznamim a ma cas…ale to musi potom byt.
a v zbytku som pohodak.
Este som zabudla vonku od kedy chodila-kompromis raz kade chces ist ty, raz kade ja…
Bude mat 3 roky,vzdor ju zatial obchadza,je sebavedoma a da si vysvetlit,nie akceptuje dovolim si tvrdit velmi dobre.

hennyinnsbruck
5. sep 2021

Ta kamoska jak u mna bola co som hore pisala:::ako maly za postel liezol.zapistal a uz bola pri nom vybrala ho.
Ja by som ho tam nechala 5min revat ako tur🙈nech sa z vlastnych chyb uci🤷🏼‍♀️

desore
5. sep 2021

Tvoje prve dieta? Ja nevidim nieco vynimocne, normalne dieta, ktoremu sa treba venovat. Myslim, ze sme si tym vsetky presli.
Vydrz, v 10tich rokoch ta uz nebude potrebovat. 😉

selest
5. sep 2021

Necitala som cele. Moj je presne taky, ziadne "mudre rady" ani vychovne metody nezaberali. Teraz ma 3 a podozrenia na rozne dg. Ano vsetky deticky su zive ale niektore tak inak. A je s nim tazko ziadne po riti alebo vezmem hracku a podobne nezabera. Aj ked uz teraz viac rozumie tak sa s nim nejak da ale stale je to des. V tom veku 18m to bolo strasne s nim ozaj.

sasesoe
5. sep 2021

Ahoj, tiez mi prve napadlo porozpravat s pediatrickou, zvazit psychologicku, popytat sa ohladom autizmu (s vysokym IQ asperger) ci adhd. Ale aj keby, casto sa da s detmi pracovat, len trosku inak. Vela pomaha znakovanie (aspon par zakladnych castych slov). A nastavit hranice - co je narocne, ale funkcne. Odporucam knihu (lepsie kurz) Respektovat a byt respektovan. A vela fyzickej aktivity pre dieta, pri kt sa unavi ono nie Ty - je super, ze mate doma prisposobene prostredie, vytvor v ramci moznosti dalsie veci, zvaz napr piklerovej triangel, rebrinu, smykalku, hojdacku,... - ano, mnohe tieto veci maju ludia uz i v bytoch. A samozrejme, co najviac byt vonku a obmedzit sladke. A mozno Ti to akt prijde nepredstavitelne, ale zvazte i surodenca, v mnohom to dokaze dieta posunut a neskor sa vedia vzajomne zahrat/potiahnut (jasne, je to vzdy trosku i risk). No a ak je co i len trosku mozna nejaka pomoc s rodiny/okolia, tak si ju "vyzobri", nech nevyhoris. Drzim palce

autor
6. sep 2021

@hennyinnsbruc lenže on do toho umývadlá vylezie, kúpa sa tam. Toľko vody okolo.
@mamamasama to je trochu rozdiel. Môj nikdy neostal na tej stoličke, vždy vylezie na stôl. Tiez máme uciacu vežu ale z nej vylezie na linku. Xy krát som ho dala dole, upozoenila, nič nepomáha.
@desore je to moje 4te. Starší dvaja su už na intraku. Sú po sebe 9 mesiacov takže boli dve malé deti ale nikdy nerobili toto čo robil on.
@sasesoe to je naše 4 te. Takže už ďalej neuvažujeme. Piklerovej máme, teraz sme začali navštevovať montesori dielne. Hneď pochopil princíp. Knihu pozriem, ďakujem.

Ja nevravím, že je niečo extra ale fyzicky zvláda aj veci, ktoré nezvládnu staršie deti. Akurát ten rozum ešte nie je na takej úrovni aby pochopil prípadne nebezpečenstvo. Už som si včera dala fľašu vína a idem dnes od znova. To bol asi len taký výlev bo ma odrovnali posledné dni.
@selest ďakujem. Áno presne, ako píšeš.

zuzanagab
11. sep 2021

Ja mam synceka s vysokym EQ. Pozrite si nieco o tom. Dcerka sa javi veeeelmi podobne. A mame uplne podobne spravanie. Kto nezazije,nepochopi. Toto su skutocne trochu ine deti a tiez sa uz nestretavame s nikym,lebo malo kto chape spravanie tychto.deti. ADHD je diagnoza, vysoke EQ sa velmi podoba,ale je to uplne nieco ine. A musim poznamenat,ze tieto deti su v buducnosti velmi nadane. Moj syn je prikladom z tej matematickej oblasti. Ako 6,5r ovlada cisla na takej urovni,ze to neovlada 2hak na ZS. dcerka sa javi ako druhy pripad. Umelecky smer. Takze je to naozaj neskutocne tazkeeee a psychicky vycerpavajuce (sme doma obaja) a neraz budete na dne,ale uvidite,ze casom sa to zlepsi. Ale u nas to bolo az kolo 4r. Aj ked vtedy sa narodila dcerka a zacalo.sa zasa ine... takze mame tych situacii uz tolko prejdenych,ze kamosky len pozeraju,ze ich deti absolutne take ich deti nerobili. Ste spominali tie montessori dielnicky,ze ako rychlo chapal,tak ma napadli skor toto EQ-vysoka emocna inteligenilciam koniec koncov psychologicka tvrdila,ze ju mam aj ja. Tak po kom tie deti su,vsak? 😂

autor
11. sep 2021

@zuzanagab ďakujem pekne za povzbudivé slová. Áno, boli sme 1x a veľmi ma prekvapil, lebo som čakala, že to zabalime.po 5 minútach. Pozriem si to