Znakovanie ako podpora reči - používali ste ho aj neskôr?
Ahojte, mamičky, ktoré používate znakovanie ako doplnok ku vývoju reči u detičiek. Aké znaky ste využili, ktoré používa dieťa, aj keď podrastie? Ostáva aj pri znakovaní ako pomocných barličkách, keď už rozpráva? Používali ste gestá, pohyby rúk, obrázkové kartičky? Ktoré boli tie najpoužívanejšie? Ďakujem za odpovede.
My sme chodili na kurz,doma len znakovali,ale prakticky vsetko,najviac "este,dost,voda"... ostatne co sa jej pacilo..nasa sice pomerne rychlo zacala aj rozpravat,ale dlho pouzivala aj znaky aj slova,pacilo sa jej to 🙂 a napriklad,ked sme ju nepoucuvali,tak pouzila aj znak,alebo ked napr.jedla a mala plne usta tak zaznakovala..za mna skvela skusenost 🙂
@beata_k Nuž neviem, či to spomaľuje či napomáha k rozvoju reči. Určite napomáha ku dorozumeniu a pochopeniu.
znakujeme stále... dcéra je hluchonemá...😢
@deti95060810 To mi je ľúto, že dôvod na používanie znakov je taký. Je to od narodenia, alebo to spôsobila nejaká choroba, úraz? Má dcérka vo vašom okolí rovesníka, s ktorým môže komunikovať prostredníctvom reči hluchonemých?
@katkamatka7 naše zdr. sa v úbohom stave... na SK nie sú schopní predpísať ani správny načúv. prístroj.... Je to horšie ako zlé....Musíme chodiť do Brna - samozrejme za vlastné peniaze , lebo tu sa jednoducho pomoci nevieme dovolať....
Nikto nám nevie povedať čo sa stalo, tehu bolo úplne bez problémov....
@deti95060810 O situácii v zdravotníctve na SK by sa popísala nejedna kniha. Knihy o prežívaní a pocitoch hluchonemých je už asi menej. Odkiaľ sa učíte znaky? Teda predpokladám, že počuješ. Sú dostupné videá na učenie sa znakov bez potreby registrácie? Rada by som sa naučila aspoň základy univerzálnych posunkov. Niektoré sú intuitívne, ktoré si asi ani človek neuvedomuje, že ich použije. Naučila by som sa ich z dôvodu, aby som mohla tým, čo nepočujú, lepšie porozumieť.

@katkamatka7 my sme používali čisto len znaky, pohyby rúk a gestá, žiadne kartičky ani nič. Syn v 2 rokoch nic nerozprával a ked niečo potreboval vymýšľal si nato svoje slová, ktoré boli uplne od veci, napr. na vodu kričal ,,mam,, na jedlo ,,emla,, a pod. Ked sme tieto jeho vymyšlance začali ignorovať a zaviedli sme znakovanie, velmi rychlo pochopil a začala nastupovať aj reč. Zo začiatku pri slovách aj ukazoval znaky, tie sa časom vytratili. Čo sa týka znakov používali sme také najpotrebnejsie v každodennom živote aby s nami vedel komunikovať. Napr. aby si vedel vypytat, jesť, piť, daj, poď... veci ktoré veľmi chcel napr.čokoládu sa dokazal naučit znak a používať ho v priebehu jedného dňa, ak sme od neho chceli aby zanakoval napr. ,,cikat,, tak to trvalo týždeň 😳 takze záleží aj od toho ako si postavia hlavu 😀 ale nam znakovanie veľmi pomohlo.