Nehnuteľnosť v Maďarsku a život
Ahojte.
Chcem sa spýtať, zvažujeme v budúcnosti odísť zit s rodinou do Maďarska. Tento rok by sme tam chceli kúpiť lacnejšiu nehnuteľnosť, s tým že ďalšie roky by sme ju chceli postupne prerábať. Zatiaľ budeme pracovať u nás na Sk, kým deti dokončia SŠ a potom by sme sa tam do prerobeného presťahovali. Chcem sa spýtať nevie niekto poradiť, či sa tam treba dať na trvalý/prechodný pobyt, či to má nejakú výhodu. A ďalej Slováci žijúci v Maďarsku, ako tam budeme bráni po rokoch, stále ako cudzinci? alebo ak sme vlastníci nehnuteľností získame občianstvo, alebo ako rezidenti? Zaujímali by ma praktické skúsenosti.
Ďakujem.
Ja ako Orbánov fanúšik a človek maďarskej národnosti, silno ovplyvnený rómani, by som tam určite šiel keby na to mám lóve. Je to vyspelejšia krajina, majú viac dialnic, viac cyklotrás, aj veterné elektrárne (čo na slovensku sabotujú obyvatelia petíciami) majú také západnejšie obchody že Spar, Penny, a také tie čo na slovensku niesu. U nich bude najväčšia baterkáreň v Európe. Sú modernejší, majú viac TV programov, viac hudobných skupín, viac diskoték, lepšie festivaly, lepšie kúpaliská. Najväčšie termálne kúpalisko v Európe je u nich. Proste mne sa páči že sú takí vyspelejši západnejší, a slovensko je zaostalé. Tam dôchodca nemusí mať nulový lístok ale len nastúpi na vlak, bud, vidia že je starý tak nič nepýtajú.
Maďarsko by mohli súťažit s Poľskom, kým slovensko je horšie ako Bulharsko. Maďarsko je super. Keby som mal možnosť, hneď tam idem žiť. Ria Ria Hungária! Felvidék! Hajrá DAC! Harjá Fradi!

V madarsku zijem cca 10 rokov a citim sa tu vitana, nikdy som nemala pocit ze by som bola iba cudzinec a podobne. Vlastne tu neriesime ci si Slovak, Madar alebo Rakusan a ine. Ale aj toto je individualne, zalezi od jednotlivca vzdy. Vybavit si vies aj trvaly pobyt, ale na bezny zivot uplne staci tzv. Lakcim karta, ( o nu by si mala poziadat oficialne myslim ak sa v hu zdrzujes viac ako 180dni ale realne tu ziju nasi roky bez toho a nikto to neriesi, ak ju nepotrebujes k zivotu) obdoba prechodneho pobytu akoby. To znamena ze tu mozes vyuzivat miestne “vymozenosti”, napr zberny dvor zadarmo, skolka, zdrav.starostlivost, volby do miestneho zastupitelstva a podobne. Kedze mas uz ale vacsie deti, nejak extra ju nevyuzijes, mozno ak by prisla dalsia pandemia😀 pretoze na vstup do hu vyzadovali iba preukazat sa touto pobytovou alebo registracnou kartou.