icon

16-mesačné dieťa má záchvaty, keď si urobím iný účes

29. nov 2025

Moja mala je šikovne dieťa, popredu, rozprava, je šikovna, pohybovo bola už tiež veľmi skoro zdatna. Problem ale nastava zhruba od 15m, začala byť nervozna, rychlo sa rozčuli. Chce ma neustale dirigovať. No a čo je najdivnejšie, vadi jej keď si urobim inak vlasy ako je zvyknutá. Napriklad keď si ich rozpustim alebo urobim normalny cop (vačšinou doma nosim zopnute štipcom hore). Mate niekto podobnu skusenosť? Nepride mi to celkom normalne a neviem čo robiť, ako reagovať, čo ale čitam tak to je vraj normalne a dieťa skuša hranice a to, či mi može “rozkazovať”. Mate podobnu skusenosť niekto? Poraďte čo s ňou. Ďakujem.

viestta
29. nov 2025

Ano, mam. Moj sa az zadusal, ked som si dala ciapku. Kedze som zamrznut nechcela, musel si zvyknut na ociapkovanu mamu

autor
29. nov 2025
@viestta

Ano, mam. Moj sa az zadusal, ked som si dala ciapku. Kedze som zamrznut nechcela, musel si zvyknut na ociapkovanu mamu

@viestta och 🙈😆 dlho to trvalo? čiapka u nas nevadi, ale počula som už aj o turbane, že deti mali zachvat, keď videli mamu s umytymi vlasmi 🙈😆

cyberk
29. nov 2025

Jooj, ked si spomeniem ako revala nasa ked videla babku v natackach 😂 nastastie to netrvalo dlho 😂

viestta
29. nov 2025
@cyberk

Jooj, ked si spomeniem ako revala nasa ked videla babku v natackach 😂 nastastie to netrvalo dlho 😂

@cyberk presne, natacky 😅

anonym_38b285
29. nov 2025

@anonym_autor čím skôr zisti, ze sa všetko nebude diať podľa neho, tým lepsie

anonym_add2f3
29. nov 2025

@anonym_autor Našťastie, takéto hysáky kvôli prkotinám som nikdy nepoznala. Nechovám si malých Monkov.🙂. Hádam z toho vyrastie. Prvné nervy!

anonym_f4408e
30. nov 2025

Ja nosím štipec takmer vždy a môj mladší syn vždy, keď som si nechala rozpustené vlasy, reval "toto peč" a tlačil rukami vlasy ďalej od seba, aby sa ho nedotýkali. Trvalo to len krátke obdobie, kým zistil, že sú to "len" vlasy. Bál sa ich.

anonym_b2e004
30. nov 2025

@anonym_autor tak nech si zvyká. Predsa sa bude musieť dieťa prispôsobovať aj iným, novým situáciám v živote. 🤷‍♀️ po reakcii odmietnutia bude musieť ist tak či onak do skoly (napr)

anonym_4bad3c
30. nov 2025

@anonym_autor moj starší mal záchvat, keď mi trcalo brucho holé spod trička náhodou a stahoval mi to nadol
Bolo to celkom zábavné pre mňa, lebo som bola tehotná a veru sa natrápil chúďa 😄

viestta
30. nov 2025
@anonym_add2f3

@anonym_autor Našťastie, takéto hysáky kvôli prkotinám som nikdy nepoznala. Nechovám si malých Monkov.🙂. Hádam z toho vyrastie. Prvné nervy!

@anonym_add2f3 panenko skakava! 🙄 to nie je o tom, ze niekto vychovava Monkov.

bolarazjedna
30. nov 2025

Je to normálne, a keďže v období vzdoru bude ešte dlho podobne reagovať na všetko, čo nie je podľa neho, mala by si rozmyslieť, v com môžeš povoliť a vyjsť v ústrety a v čom nie. Plus pomáha, keď vytvoríš situácie, kde sa môže on rozhodnúť, napr v takom veku už som sa pýtala, či chce do ovsenej kaše škoricu ci kakao, počas prechádzky ci ideme rovno ci doprava (ak som nemala cieľ), či chce obliecť modré alebo hnedé pančuchy. Potom na pocit, že aj jeho názor je dôležitý, v niečom môže rozhodovať aj on.

svetlonos
30. nov 2025
@viestta

@viestta
nie ale nuektori rodicia su uz tak zblbnuti, ze dieta koli takemu niecomu pipne a oni robia ako to mini chce. Tak si kolkokrat zvyknu tue deti, ze je vsetko podla nich. A zrazu mas z toho obcas aj Monka 😉😁

viestta
30. nov 2025
@svetlonos

@viestta
nie ale nuektori rodicia su uz tak zblbnuti, ze dieta koli takemu niecomu pipne a oni robia ako to mini chce. Tak si kolkokrat zvyknu tue deti, ze je vsetko podla nich. A zrazu mas z toho obcas aj Monka 😉😁

@svetlonos Monk je asi o niecom inom ako o nezvladnutej vychove. Monka nevychovas, on je taky "od prirody"

anonym_add2f3
30. nov 2025
@viestta

@viestta Viem, preto som použila iné sloveso;)

viestta
30. nov 2025
@anonym_add2f3

@viestta Viem, preto som použila iné sloveso;)

@anonym_add2f3 ak potom mas stastie, ze na teba sa ziaden Monk nezvysil

anonym_d93aa7
30. nov 2025

U nás bol hysak kvoli silonkam. Dávala som si ich dole pred synom, ten skoro odpadol, ze prečo si dávam dole kožu. Ja som sa nevedela prestať smiať 😅

mandzula
30. nov 2025

U nas to bol ten turban po umyti vlasov, sperky, mam aspergerku. Nie, nevychovala som si ju tak, nerozmaznala, taku som si ju porodila.

anonym_3c69f0
30. nov 2025

To ako charakterizujes dieta mi sice nepride nijak "popredu" - ale k zvysnej Tvojej otazke, ano, je to normalne.

anonym_3406df
30. nov 2025

Moja dcérka nemá rada keď mám vlasy inak ako v drdole ale nemá hysaky

tinka3435
30. nov 2025

@anonym_autor mňa nemohla vtom veku dcéra vidieť ako si farbim vlasy proste chytila hysak ako by sa toho bála

svetlonos
1. dec 2025
@viestta

@svetlonos Monk je asi o niecom inom ako o nezvladnutej vychove. Monka nevychovas, on je taky "od prirody"

@viestta
ani tiez si myslim 🙂

autor
1. dec 2025
@anonym_3c69f0

To ako charakterizujes dieta mi sice nepride nijak "popredu" - ale k zvysnej Tvojej otazke, ano, je to normalne.

@anonym_3c69f0 ako charakterizujem? Nič konkrétne som nepisala, ale napr. od 13m sklada vety a rozprava krajšie a zrozumiteľnejške ako 90% 3ročnych deti.

smajcii
1. dec 2025

Ja síce takú skúsenosť nemám, ale moja dcéra si zasa pre zmenu z mojich vlasov robí trhací kalendár, prípadne ich rada zbiera a natáča na jazyk 🤦 ide ma z toho poraziť, asi je to nejaká úchylka na vlasy 😁