icon

2,5-ročný syn odmieta nové oblečenie

danette
4. jún 2025

Ahojte. Máte niekto skúsenosť s niečím podobným? A prešlo to? Syn je veľmi temperamentný. Nemá rád nové oblečenie, obuv, čiapky. Keď mu chcem obliecť niečo nové tak strašne vystrája. Väčšinou nosí dokolečka svoje obľúbené oblečenie. Pyžamá momentálne striedam dva. Keď náhodou niekde ideme kde mu nechcem dať tepláky, ale rifle tak je to boj a vždy ideme vyplakaní. Prišlo teplo a dala som mu dnes tričko s krátkym rukávom. Chytil hysák, potom zaspal na prse. Keď sa zobudil a zistil že má tričko hysák pokračoval. 3 dospelí sme mu dohovárali. Ukľudnil sa až po viac ako polhodine. Už teraz sa bojím čo zas bude keď mu budem dávať ráno čisté a zas iné tričko... Pri dvoch starších deťoch som toto nezažila. Dcéra síce občas vymýšľala, ale nerobila až taký cirkus

zuzinka888
4. jún 2025

Prejde, my to mame od 2 rokov. Pomahaju motivy oblubenych postaviciek. U nas je to momentalne Pepa pig- to v obchode skusal aj dievcenske sandalky a balerinky🤣🤣. Ale kedze nemali take botasky- odchadzal "bosi"

ktobytobolpovedal
4. jún 2025

Pozname 😂 mladsi ked mal 2 roky bol taky isty (dodnes su hlavne nove topanky pre mna velka vyzva)… pamatam si, ze uz bolo teplo, takmer 30 stupnov a on behal v zateplenych zimnych topankach do mrazov 😂
Porazalo ma, ale len do chvile, ked som strestla kamosku s rovnako starym potomkom v dlhom tricku a teplakoch. Lebo on nechcel nic kratke 😂😂😂 cize celkom uteseny bol nas pohlad, jedno decko v zimnych topankach a druhe v dlhom obloceni, cervene ako rak od tepla 😂
Vsetko preslo… casom

danette
autor
4. jún 2025
@zuzinka888

Prejde, my to mame od 2 rokov. Pomahaju motivy oblubenych postaviciek. U nas je to momentalne Pepa pig- to v obchode skusal aj dievcenske sandalky a balerinky🤣🤣. Ale kedze nemali take botasky- odchadzal "bosi"

@zuzinka888 😂 zlatý. Na nášho neplatia ani obrázky. Kúpila som mu gumáky krásne s dinosaurami za 20 eur s Deichmannu, obula som mu ich včera tak ich s nervami a plačom skopal dole s nôh. Poraziť má z neho ide 🙆

jaskolka
4. jún 2025

To je len obdobie,prejde to. Ja si pamätám,že môj (tiež tak okolo 2,5 mohol mať)tak raz si nedal povedať,že je horúco,a on chcel silou mocou(rozumej vresk a hysterické záchvaty)hrubé teplé nohavice, bundu a ešte aj čiapku si natiahol. Vonku 30 stupňov a on oblečený ako na Sibír.🙈 No tak som ho nechala,čo urobí.. vydržal to asi desať minút, tváril sa divne a začal sa pomaly sám vyzliekať....

basulaak
4. jún 2025

@danette toto ti ozaj nezavidim ale suctim s tebou. Nezazila som takyto extrem, max len prechod zo siltovky na ciapku u nasho bol vzdy problematicky. Ale jeho vek je tomu primerany…tiez mam silny temperament, takze chapem ta. 🙂🙈

marianarem
4. jún 2025

@danette No u mojho pomaha, ked si to oblecenie v obchode sam vyberie. A napriklad do skolky chystame oblecenie uz den vopred, aby bol rano s tym stotozneny, co si oblieka. Hlavne musi mat co najviac pravomoci pri vybere, to je zaklad 🙂

lossless
4. jún 2025

Prejde to 😉 Ja som dva roky kupovala tie iste teplaky, stale po par kusov z tej istej velkosti a ked vyrastol len vacsiu velkost. To iste mikiny, topanky. Raz mal napr aj obdobie ze ine ako pasikave tricko si neobliekol.

Postupne to preslo, teraz nema problem s nicim kvoli tomu ze je to nove, skor uz si vybera co sa mu paci a co nie.

alexka89
4. jún 2025

Starší absolútne nič a mladší akurát nerád nosí rozopnute/ rozipsovane svetre alebo v mladsom veku si strhával čiapky aj v zime aj v lete aj na jeseň.a vždy bol zato chorý.

drianaa
4. jún 2025

Skús mu dať na výber 2 tričká s krátkym rukávom. Že nech si teda vyberie on, nech má pocit kontroly. Alebo teda zo slušnejších nohavíc alebo čoho potrebuješ. U nás býva problém to prvé nosenie, potom je to už okej, zvyknem ho podplatiť, nech si to teda pekne vyskúša a dám mu tyčinky alebo niečo, a väčšinou keď v tom chvíľu pobudne a vidí, že je to ok, tak to prejde aj neskôr - okrem pár kúskov

lienka.7
4. jún 2025

@danette a inak je uplne normalny? Pýtam sa preto, lebo toto je typické pre autistov. Sestrina dcéra má presne toto iste.

andreatytler
5. jún 2025

@danette Myslim ze na to ides nespravne. Autoritativne tam kde by to malo byt nechane na rozhodnuti toho dietata. Cim viac na neho tlacis, tym viac bude vzdorovat. A koli comu? Aby lepsie vyzeral v rifliach ako v teplakoch?
Vsetko oblecenie kupuj s nim, nech si vybera. Mozes navrhnut, ale nech on rozhoduje co ano a co nie.
Nechaj ho kludne v dlhom rukave a dlhych nohaviciach. Ak kupis tenucke tricko s dlhym rukavoma tenucke teplaky, nebude mu v tom horuce a aspon ho ochranis pred spalenim. Ja kupujem uz 3 roky tie iste teplaky. Az ako 4.5 rocny si prvy krat obliekol shortky.
Ked vyslovene trva na nevhodnom obleceni, vysvetli preco je to nevhodne, ale nechaj ho tak. Zober zo sebou vhodne oblecenie na prezlecenie a cakaj kym pride za tebou. Ale nerob to stylom ze "vidis, povedala som ti ze ti bude zima bez rukavic". Nechaj ho robit chyby vo vybere a ucit sa na nich.

danette
autor
5. jún 2025
@lienka.7

@danette a inak je uplne normalny? Pýtam sa preto, lebo toto je typické pre autistov. Sestrina dcéra má presne toto iste.

@lienka.7 no veď práve to má desí. Áno nak je normálny. Pekne rozpráva už od roka, je prítulný, udržuje očný kontakt, prejavuje lásku, blázni sa atď. Jediný problém je že nemá proste rád nové veci. Aj čo sa týka jedla nerád ochutnáva niečo nové. Ale to aj ja som bola taká ako dieťa, možno ešte horšia. On je celý aj podobou taký po mužovi. No a muž je cholerik, rýchlo vybuchne. Malý to isté. Ja som zas flegmatik a tie ich výbuchy mi idú na nervy už tiež.

danette
autor
5. jún 2025
@andreatytler

@danette Myslim ze na to ides nespravne. Autoritativne tam kde by to malo byt nechane na rozhodnuti toho dietata. Cim viac na neho tlacis, tym viac bude vzdorovat. A koli comu? Aby lepsie vyzeral v rifliach ako v teplakoch?
Vsetko oblecenie kupuj s nim, nech si vybera. Mozes navrhnut, ale nech on rozhoduje co ano a co nie.
Nechaj ho kludne v dlhom rukave a dlhych nohaviciach. Ak kupis tenucke tricko s dlhym rukavoma tenucke teplaky, nebude mu v tom horuce a aspon ho ochranis pred spalenim. Ja kupujem uz 3 roky tie iste teplaky. Az ako 4.5 rocny si prvy krat obliekol shortky.
Ked vyslovene trva na nevhodnom obleceni, vysvetli preco je to nevhodne, ale nechaj ho tak. Zober zo sebou vhodne oblecenie na prezlecenie a cakaj kym pride za tebou. Ale nerob to stylom ze "vidis, povedala som ti ze ti bude zima bez rukavic". Nechaj ho robit chyby vo vybere a ucit sa na nich.

@andreatytler no ja mám zas pocit že práve takto to začalo. Obliekla som rifle, syn sa rozplakal a okolie hneď že načo mu to dávaš keď nechce, keď mu to je nepohodlné. Podotýkam že ide o mäkké rifle teplákového typu, akurát priliehavé. Potom to boli ďalšie veci, vyrástol z pyžama, nové nechcel. Mala som ho nechať v tom čo mu je malé? A takto presne to pokračuje. Čím viac sme mu vyhoveli, tým viac si vyberá. A čo sa týka nakupovania tak on by si nevybrali žiadne. Oblečenie ho v obchodoch nezaujíma. Keď bol menší tak posedel dosť v kočíku keď sme nakupovali. Teraz keď vidí že ideme do obchodu s oblečením alebo obuvou tak už pri vchode kričí: nie tam nejdeme! A okrem toho mám ešte dosť vecí aj po staršom synovi.

katarina_012
5. jún 2025

My sme mali problém s topánkami. Vadilo mu, že sú čisté. Tak vybehol von, pobehal po blate a už bol spokojný. Viac neriešil. Na tričkách vadili všetky potlače, lebo napríklad medvedík ho zje. Nechám ho zaujať sa hrou a potom obliekam. Vtedy si to nevšimne. Prechod do krátkych rukávov bol problematický, ale po 1 dni čo sa potil v dlhom tričku, pochopil.

3petka
5. jún 2025

@danette ja to mám pri topánkach a ciapkach/siltovke. Neboj prejde len treba mat pevne nervy a kus čokolády vždy po ruke 🤣🤣🤣

andreatytler
6. jún 2025
@danette

@andreatytler no ja mám zas pocit že práve takto to začalo. Obliekla som rifle, syn sa rozplakal a okolie hneď že načo mu to dávaš keď nechce, keď mu to je nepohodlné. Podotýkam že ide o mäkké rifle teplákového typu, akurát priliehavé. Potom to boli ďalšie veci, vyrástol z pyžama, nové nechcel. Mala som ho nechať v tom čo mu je malé? A takto presne to pokračuje. Čím viac sme mu vyhoveli, tým viac si vyberá. A čo sa týka nakupovania tak on by si nevybrali žiadne. Oblečenie ho v obchodoch nezaujíma. Keď bol menší tak posedel dosť v kočíku keď sme nakupovali. Teraz keď vidí že ideme do obchodu s oblečením alebo obuvou tak už pri vchode kričí: nie tam nejdeme! A okrem toho mám ešte dosť vecí aj po staršom synovi.

@danette Ja by som kupila take iste pizamo ale o cislo vacsie, ale ak by chcel stale to male, tak by som mu ho kludne nechala. Ved je to pizamo. Je pruzne a nevadi ak mu bude kratke.
Aj tie veci po starsom mu mozes dat take ze nech si z nich vyberie co chce. Taky nakup doma.

andreatytler
7. jún 2025
@danette

@lienka.7 no veď práve to má desí. Áno nak je normálny. Pekne rozpráva už od roka, je prítulný, udržuje očný kontakt, prejavuje lásku, blázni sa atď. Jediný problém je že nemá proste rád nové veci. Aj čo sa týka jedla nerád ochutnáva niečo nové. Ale to aj ja som bola taká ako dieťa, možno ešte horšia. On je celý aj podobou taký po mužovi. No a muž je cholerik, rýchlo vybuchne. Malý to isté. Ja som zas flegmatik a tie ich výbuchy mi idú na nervy už tiež.

@danette Vies, ono taketo nasilne obliekanie do niecoho co nechce, je velky zasah do sukromia. Predstav si ze by za tebou prisiel tvoj muz a nasilu ti obliekol sortky, alebo minisuknu, lebo ved je leto a teplo. Pricom ty nerada odhalujes svoje stehna. Tvoje nazory by ho nezaujimali. Urcite by si to citila ako obrovsky zasah do vlastnej slobody.
Ja neverim tomu ze by dieta nedokazalo rozumne rozhodovat o tom co je vhodne obliect vzhladom k pocasiu. Uz novorodenec vie komunikovat ak mu je zima, alebo horuce. Jasne ze niekedy si musia na vlastnej kozi pocitit nepohodu z nevhodne zvoleneho oblecenia, aby zmenili nazor. A ten nazor kludne zmenia, ak nie je na nich vytvarany psychicky natlak koli ktoremu musia urputne trvat na svojom zlom rozhodnuti, len aby si presadili svoje.