Ako naučiť utiahnuté dieťa brániť sa?
ahojte, trapim sa kvoli dcerke. Bude mat 2 roky a uz vidim, ze sa nevvie branit (chapem, ze sa to ma naucit este) ale problem, ze to ma po mne a ja sa dost s tym tralim, ze ju to nebudem vediet naucit. Vzdy som sa pri vysmechu stiahla, konflikte, neviem sa branit.. existuje nejaka literatura, postup.. fakt uz nemozem z toho spavat, dufala som, ze nebude po mne v tomto. Ja som neoblubena, nesympaticka, utiahnuta.. nechvela som deti.. postastilo sa a teraz vidim na malej, vsetko co ma trapilo a to je este malinka, nechcem aby zazivala to co ja :(
Baby a kolko mate rokov? Ja som ako dieta bola tiez utiahnuta, ale beznym zivotom sa clovek otuka. A vzdy sa najdu ludia, ktori ocenia tichsieho jedinca ako nejaku tlchubu
Nenaučía, moja dcéra je podobná, môže sa to časom trochu zlepšiť ale z utiahnuteho človeka sa nestane zrazu priebojny človek ktorý bude všade stredobodom pozornosti. Môj názor, nie som odbornik
Podľa mňa by si mala zapracovať na sebe, nie na dcére. Deti sa učia najmä z príkladu rodičov. Ak vidí na tebe tu utiahnutost, nízke sebavedomie (som nesympatická, neoblubena), tak to kľudne môže kopírovať po tebe, nemusia v tom byt iba gény. Napr sa preukázalo, že tuční rodičia nemajú tučné deti kvôli genetike, ale kvôli zlej strave v rodine. V takom zmysle to myslím aj s vami.
Zároveň malá je ešte dosť malá, ešte sa jej len vytvára osobnosť, nemá nič zmeškané. Riešenie konfliktov sa naučí tiež od rodičov (napr aj také banality, že predavačka ti zle vydá pri kase peniaze, a ty sa 1.neozveš, a budeš somrať na ňu cestou domov , 2.slusne sa ozveš a chybu rýchlo napravite, 3. vynadas predavačka pred všetkými...aj z takých maličkosti si dieťa vytvára vzorce správania).
A ešte, prijmi svoje dieťa takého, aké je. Keď bude na tebe cítiť, že si nešťastná z jej povahy, tak to zase len neprispieva k jej sebavedomiu a sebeláske.
@bolarazjedna tak to je sodoma gomora, ja som total neasertivna v takychto situaciach, a to mam cez 30 a cakala som, ze ked dospejem do nejakeho bajneho veku, zacnem byt ako moja mama asertivna😂
Musíš prestať vnímať seba aj dcérku ako nejaké ,,chybné kusy", ktoré sa musia zmeniť, aby boli spoločensky prijateľné. Prijmi vás obe také aké ste a miluj seba a dcérku bezpodmienečne. Vo svete, ktorý vás obklopuje, to budete obe veľmi potrebovať.
Vela toho nenarobis, moja bola tiez taka ticha, slusna, viac menej utiahnuta, nepriebojna....kazde dieta na ihrisku ju predbehlo na smyklavku a ona ich radsej pustila ako sa s nimi dotahovat....az skolka ju velmi zocelila, zaciatky boli hrozne(aj pre mna), vela placu, chcela svoj klud aky mala doma a nie huciace deti v skolke, ale casom si zvykla. Az tak ze neskor uz rada chodila do skolky. Uz je druhacka a je v pohode, furt je to tichsi typ, ale kolektiv urobil velmi vela, naucila sa byt priebojnejsia(nie velmi, ale staci ;))
V2r je velmi tazke urcit ako sa bude rozvijat neikoho povaha, hlavne ak predpokladam, ze ty si utiahnuta, introvert a vsade kde chodite takchodite vy dve max nejaka 1kamoska. Dieta este ani nemalo sancu sa naucit fungovatv kolektive - predpokladam, ze je to prve dieta, cizeani len surodenecku rivalitu alebo hru so surodencami nema nacvicenu. Je jasne, ze detom chyba kym sa otukaju a niektore potrebuju dlhsi cas aleked bude v kolektive tak sa moze vyvinut tak, ze nebude mat problemy sa obranit a nadvazovat priatelstva, len treba im dat priestor a prilezitost stretavat sa s rovesnikmi

Ahoj,je este malicka moze sa to zmenit. Ale chapem ta tiez som na tom predne tsk isto. Neoblubena