Ako pomôcť 2-ročnému chlapcovi začať rozprávať?
Ahojte, môj malý vôbec nerozpráva. Iba mama, ne, napodobniť zvieratá a to je všetko. Niekedy niečo tak rýchlo povie ako keby po čínsky… v apríli ma 2 roky a plánujeme ísť k logopedovi.
Všade na internete mi vyskakuje Videa aj mladších deti a oni už rozprávajú, ako mu pomôcť rozhovorit sa ?
A ešte jedna vec, keď niekde ideme tak je ako odtrhnutý z reťaze, nedá sa s ním ísť do reštaurácie, obchodu atd. Stále uteká a všetko chce, nepočúva a robí neporiadok. Nedá sa mu nijako nič vysvetliť … a zase - na méte vidím iné deti ako sú poslušne, nevystrajaju a správajú sa ako 5 ročne. Môj malý je strašný Vymyselnik.
Povedzte mi prosím že nie som sama . Máte to tak niektorá ?
Určite nie si sama . Moja dcéra ma niečo cez dva roky , ale či je to obdobie vzdoru alebo teda neviem , ale absolútne neposlucha , odvrava , vrieska , plače , vonku doma hocikde . Nechce ísť do vozíku v obchode , nechce nič . Už strácam nervy . 😆
Moj bude mať v maji 2 a povie max 5 slov... viem, že je to stresujúce ked vidíš že iné detí rozprávajú pomalý už básničky a že tvoj takto ale ide si svojím tempom. Mňa to tiež stresuje no dcéra bola tiež taká a vieš co? Ma 4 a ústa sa jej od rána nezatvoria 🙂 neboj zacne rozprávať...a to správanie? Nie je všetko tak ako to vyzerá 🙂 málokto teraz ukáže niečo iné ako dokonalosť 🙂
Poznam takych, co na 2r malo hovorili, este aj na 3r malo a su sikovni vysoko inteligenti chlapci.
Kazde dieta je ine...su take, co proste vystrajaju a take, co kde ho das, tak ho tam najdes. Myslim, ze to zbytocne silis a riesis, s logop. by som pockala do 3r. Moj stredny sa rozhovoril v skolke, starsi na 2r hovoril vety...kazde je ine...a prave ten stredny bol a je z mojich najvacsi betar a papulnaty 🤷♀️
Náš syn bol do 2r jedno zlate poslušne dieťa, vyvádzal len keď sme išli z vonku domov. Nerozprával absolútne nič, ani mama ani áno/nie…len kýval hlavou keď tak. V lete sme boli na vylúčenie autizmu v Trnave. Po 3. narodeninách trošku začal hovoriť. V septembri nastúpil do škôlky (mal 3,5r.) a hneď, že či chodíme na logopediu, lebo stále skoro nič nehovoril a moc mu nebolo rozumieť. A to chodil rok predtým ešte do jasličiek, kde bol viditeľne cca rok pozadu oproti rovesníkom. Dnes (o 2m ma 4 roky) sa mu ústa nezatvoria, učiteľky hovoria že sa s ním môžu baviť ako s dospelým…ma takú slovnú zásobu, že doma iba žasneme. Ale ma vlastný názor a vlastnú hlavu a argumenty, vôbec nerešpektuje učiteľky, nespolupracuje s logopedičkou, a robí len to čo jeho baví a on chce. Po dohode chodi do škôlky len doobeda, lebo si s ním nevedeli poradiť. A aj logopedička ho chce vyradiť, lebo problém s rozprávaním nevidí, len v “spolupráci”, tak musíme riešiť psychologičku, bez toho sa v tej škôlke nepohneme…a to som si myslela, že reč bude najväčší problém. Doma nás viac menej rešpektuje a vieme s ním pracovať, ale inak…rozrozpravali sme ho po jednom workshope vo Zvolene, združenie VIA ABA.
Mala by si vyhladat odbornika cim skor.. moj syn uz v tomto veku riesil kvadraticke rovnice a vydrzal sediet tak 3 hodiny na zadku 🤷♀️
Ale teraz vazne. To dieta nema este ani 2 roky. Nemaj prehnane ocakavania. Spravanie, ktore popisujes, je uplne v poriadku. Ja teda vobec nepoznam ziadne takmer dvojrocne dieta, ktore sa sprava ako 5 rocne. Fakt ziadne. A ked vidis nieco take na nete, tak ver mi, ze je to xkrat nacvicene a zostrihane, aby to na videu vyzeralo dobre.
Moj syn v tomto veku hovoril len mama, baba a neeee. Rozhovoril sa az v skolke - rovno vo vetach a odvtedy ide nonstop. Daj mu cas, ved nema este ani 2 roky a neporovnavaj deti. Kazde je ine a raz si budes vycitat, ze si si toto obdobie neuzila, lebo si sa trapila tym, ze si hladala chyby.
Nic jne ti nepomize ako s dietatom rozpravat, spievat; citat. Ak dieta nie je pripravene ani ligopedicka ti dieta "nerozhovori". Moj zacal ako 2,5 r a ked sa to zacalo slo to raketovou rychlostou. Teraz ma tri a hovori vsetko - no nie cisto. Dokonca chyta anglicke slovicka, "narecove"- lebo prababka hovori iba narecim a ceske- sused kamarat sa nastahovali z Ciech. Tak si predstav ako tazko mu "rozumiet"🤣🤣😍
Ahoj, moji obaja zacali rozpravat okolo 3. roku. Mladsiemu sa usta nezatvoria. K logopedicke nechodili.
Pred restauraciou, obchodom by som skusila ist najprv na ihrisko, nech sa vybeha, pohra, aby bol pokojnejsi.
Mozno skus pozriet Nevychovu, ci by ti to nepomohlo lepsie ho pochopit. Alebo vztahovu vychovu,
K lokopedovi by si šla zbytočne. Nezoberu ti ho Zväčša sa to rieši 3a pol cca . Ja mam dcéru aprílovu. Tiež keď mala 2 roky dokopy ledva 10 slov povedala . Dr povedala že keď vie aspoň tých 10 ako by mal vedieť chlapec tak je to ok, ináč v 2 rokov by mali vedieť že 20 slov a neviem či 5 viet moja nevedela ani jednu vetu . Jej zvuky boli také ( ako keď je niekto po silnej porážke) vyriešila som to tak že som podala prihlášku do škôlky že bude s deťmi a sa rozkeca . Prišlo leto ona začala rozprávať viac a viac škôlke samozrejme sa rozkecala . Takže hlavne klud . Logopéda nerieš skôr do kolektívu ho dať. Ďalšia vec je jeho živosť je to dieťa malé, objavuje svet , je zvedavý. Ja sa len pousmejem keď vidím že dieťa neposedi, v obchode sú v kočíku a hlučné,. Nebud taka na seba prísna a hlavne nepozeraj videa . Nemôžeš porovnávať svoje a cudzie dieťa. Ja mam 3 a vidím rozdiely medzi nimi ale porovnávať ich neporovnavam tiež mi prvá rozprávala už keď mala 1 a pol a vedela krásne R povedať a skoro 5 ročná ma problém určite písmenká
Aj ja mám takého a to bude mať v júli 4,začali sme chodiť k logopedicke a tá povedala že ešte je vo fáze objavovania ale že s ním bude pracovať aj keď je to skoro, pri nej sedí ako anjelik nepovie ani pol slova len ukazuje a keď už odchádzame tak dobre že už nie je na druhej strane mesta lebo vkuse uteká a obzerá všetko a rapoce o dušu, len škoda že mu rozumiem len ja😅 chlapci dospievajú pomalšie, mám aj staršiu dcéru ktorá už ako 2 ročná vedela rozprávať v 3 jazykoch, nie dokonale ale dorozumela sa a je to fakt neskutočný rozdiel medzi nimi dvoma, chce to čas, ono to príde 😉

Nasi sa rozhovorili az po 2,5 roku. Starsi bol dost zive dieta tiez. Ale ked neposluchali, sli do kocika alebo sa slo domov. V restike nastastie problem nebol, mladsia bola aj je pokojnejsie dieta a starsi zas rad jedol ( aj je😁).