Ako riešiť adaptáciu dieťaťa a neodňatie materskej?
Ahojte maminy, čítala som diskusiu ohľadom odnimania materskej, ak dieťa ide do škôlky/jasliciek. Muž nastupuje na materskú a ja už pracujem, chodím fyzicky do kancelárie na 8 hodín. Muž tiež nemôže pracovať z domu. Videla som ponuku jednej škôlky, že ponúka adaptáciu detičiek na 2 hodiny denne, 1 až 2 krát do týždňa. Chceli sme ho dať 1x do týždňa, nech si zvykne na iných ľudí a nové prostriedie. Avšak v tomto prípade manželovi odnimu materskú. Ako ste to riešili? Syn ešte s nikým iným okrem manžela nebol, babky vidí 3-4x do roka, druhých ľudí sa veľmi boji na začiatku. Aké máme možnosti? Dosť sa obávam možnosti, že syn bude musieť byť hneď sám 9-10 hodín s cudzimi ľuďmi. Ja nemám možnosť si v ten mesiac vziať voľno a ani manžel. Nemame nikoho, kto by nám ho postrážil. Podľa sociálnej poisťovne nesmieme využívať ani služby opatrovateľky, ale teda 700 eur na mesiac je pre mňa priveľa. Čo s tým? Prosím poraďte. Reálne asi budem musieť podať výpoveď a ostať znova doma.
Ja asi nechápem. Drvivá naozaj drvivá väčšina detí ide do škôlky hneď od prvého dňa na plný deň, prípadne majú adaptáciu prvé 2 týždne, že sú v škôlke na 4 hodiny. Tvoje dieťa je nejak choré alebo postihnuté, že potrebuje chodiť v rámci adaptácie iba 1x v týždni na 2 hodiny? Prečo sa bojí ľudí? To s ním nechodíte von medzi iné deti a do spoločnosti? Potom ste urobili obrovskú chybu. Možnosti máte v tom prípade také, že ostaneš doma. Nie je dôvod, aby štát niečo riešil.
@melanta na ihriská chodíme, asi na 3-4, väčšinou tam nie sú žiadne deti alebo 1-2, syn sa drží pri mne. Podľa mňa je normálne, že deti sa v tomto veku boja cudzích ľudí. Nemyslím, že má diagnózu, len je bojazlivý. Ak by som nešla do práce, normálne by mohol ísť na adaptačný program. Bohužiaľ v práci mi dali na výber vrátiť sa teraz, alebo sa so mnou po skončení RD rozlúčia. Moje pracovné miesto sa ruší a prijala som iné pracovné miesto.
Nie, podľa mňa nie je v poriadku, že dieťa chodí na ihrisko, kde nie sú iné deti a že ho držíte mimo spoločnosť. Ak by ste dieťa brali medzi ľudí, nebude bojazlivé. Je bojazlivé preto, lebo sa stránite spoločnosti. Tak načase s tým začať. Áno, deti bojazlivé bývajú, normálnym spôsobom. Ale toto, čo ty píšeš, že vlastne nechodíte medzi ľudí, nie je normálne.
@melanta na ihriská chodíme, asi na 3-4, väčšinou tam nie sú žiadne deti alebo 1-2, syn sa drží pri mne. Podľa mňa je normálne, že deti sa v tomto veku boja cudzích ľudí. Nemyslím, že má diagnózu, len je bojazlivý. Ak by som nešla do práce, normálne by mohol ísť na adaptačný program. Bohužiaľ v práci mi dali na výber vrátiť sa teraz, alebo sa so mnou po skončení RD rozlúčia. Moje pracovné miesto sa ruší a prijala som iné pracovné miesto.
@anonym_autor
prácu si nechaj. koľko má syn rokov?
@anonym_autor no, spravili ste chybu už na samom začiatku, málo ste ho socializovali. Teraz bude veľmi ťažké ho začať zvykať na ľudí okolo. A systém neobídeš, budete musieť nájsť nejaké riešenie.
No tak ako bude manzel teraz so synom na materskej, nech ho zacne brat medzi deti, do materskeho centra a tak, a nez pojde do skolky, tak si zvykne
Ked je muž na materskej, tak ma dieťa do 3 rokov, čo je normálne, že je bojazlive v takomto veku. Podľa mna zbytočne vymyslas s adaptáciou. Naše deti nastúpili po 3 rokoch rovno na cely deň a nebol problem. Zvykli si rýchlo, na nejaké extrémne place si nepamatam. Skôr bude dieťa zmätene z takehoto odkladania. Dokonca nám tak poradila ucitelka, že poldnova adaptácia je blbosť, lebo deti majú potom zmatok, že prečo zrazu tam musia zostat cely den. Takze teraz ho socializujte, berte do obchodu, na ihriska, na kruzky ako plavanie babybalance a potom riadne až do skolky. Rovnako nepises, že či by tieto kratke adaptácie prebiehali v tej škôlke, kde bude chodit. Ak nie, tak je to ešte vacsia blbosť.
@anonym_autor to je co za skolka, ktora umozni adaptaciu 1-2x v tyzdni na 2 hodiny? to budete to dieta adaptovat kolko? pol roka? ved je to hlupost a pre to dieta to nema ziaden zmysel. je to biac na skodu pre to dieta. aj sukromne skolky robia adaptaciu formou kratkodobeho pobytu, ale na dennej baze, nie 1-2x v tyzdni. prave preto, aby si dieta zvykalo na dennu rutinu a nie raz idem a raz nejdem. a k veci- neviem, aku radu cakas. na stranke SP si vies dohladat relevantne info- materske moze poberat otec vtedy, ak sa o dieta nepretrzite stara, t.j.dieta nie je umiestnene v zariadeni ani nie je v starostlivosti inej osoby. bodka. ak dieta bude chodievat do skolky na adaptaciu, SP otcovi materske pozastavi, resp.ho budete dodatocne vracat. ak viete, ze dieta bude mat taky brutalny problem si na kolektiv zvyknut, ze si bude zvykat dlho, nech jeden z vas poziada v praci o neplatene volno. akurat si zaplatite v ten mesiac odvody do SP a ZP. urcite by som kvoli tomu v praci vypoved nedavala.
@anonym_autor "Videla som ponuku jednej škôlky, že ponúka adaptáciu detičiek na 2 hodiny denne, 1 až 2 krát do týždňa" toto ponukaju v inej skolke ako mas dieta zapisane? Cize Ty by si ho chcela davat na adaptaciu, nech si zvyka na jeden kolektiv a potom po skonceni manzelovej materskej pojde aj tak do druheho kolektivu? Za mna divne riesenie.
Dieta vam normalne nastupi do skolky v januari/februari do zabehnuteho kolektivu. Bude mat vyhodu, ze ostatne deti uz nebudu rano plakat, tak ako zvyknu prvy tyzden v septembri, tak sa skor "otrepe" aj on a pojde sa hrat s detmi. V tom lepsom pripade. Ine, horsie verzie budete riesit az ked nastanu.
@anonym_autor Nepíšeš koľko má dieťa rokov, mne sa nezdá normálne, aby sa zdravé dieťa držalo len pri rodičoch, bálo cudzích ľudí. Práve naopak, zdravé dieťa sa snaží objavovať, utekať vlastným smerom. 3-4 ihriská, kde nie sú žiadne deti, to tam chodíte v noci?
Dieťa sa potrebuje socializovať, byť s deťmi od malička, nie až v škôlke.
Najlepšie ak aj predtým trávi čas s inými mamičkami alebo niekde v materskom centre
Adaptácia ako píšeš je blbosť, hlavne ak je v inej škôlke, ako potom nastúpi
Keď oficiálne nastúpi do škôlky, ani počas adaptácie, nebudete mať nárok na materskú.
Načo teda vymýšľate? Vy obaja normálne do práce, dieťa do jaslí (škôlky)a ty ďalej poberaj rodičovský.
@anonym_autor manžel si môže dať odňať materskú mesiac pred skončením, ísť na rodičovskú, dieťa dať už vtedy do škôlky a teda bude k dispozícii, keby tam malo byť iba na 1/2 dňa apod
Jasné, že nebude mať materskú ale len rodičák, ale vždy lepšie ako nič...
(V robote by tiež musel.ohlásiť, že prechádza na rodičák)
Ak je manžel nastupuje na materskú, tak je dieťa do 3 rokov a asi podmienky boli jasne vysvetlené alebo naštudované vopred. Je rozdiel materská a rodičovská, ak je na rodičovskej môže pracovať a vypláca sa aj rodičovský príspevok, za ten môžete dať dieťa napr. do súkromnej mš,jaslí a obaja chodiť do práce. Ak je otec na materskej, tak je povinný sa o dieťa starať on, nie inštitúcie, škôlky, jasle alebo babky a opatrovateľky. V takom prípade nemá nárok na materskú a môže ísť pracovať.
A ako to robia ostatní? No tak, že manžel ostal doma s dieťaťom na materskej a plnohodnotne sa staral. Po materskej nastúpil späť do práce a dieťa do mš.
ak manzel ide na matersku taka ako chce pracovat ? ved je doma s dietatom a pekne ho vezme do materskeho centra na ihrisko atd ved hadam na to ide na matersku aby sa omdieta staral?
@anonym_autor joj, ja som taká trochu krkavčia matka.do roboty sa proste chodiť musí,
Dcéra dnes prvý krát bola v škole , plakala jediná
A to je povaha,že by som to od nej nečakala
Uvidíme zajtra
A do škôlky ,keď nastúpila,plakala plne 2 týždne.ale len ráno po odovzdaní pár minút
Plače ,neplače , odchádzam do roboty.
Zeny, co tu pisete…ste sa nestretli s takym deckom este asi. Syn prvorodeny, je utiahnuty. Respektive, ja som si tak domyslela-na svoj vek vyspely, komunikativny a dlho sa na ihriskach nechcel hrat a mini detmi, pretoze tie vacsinou nerozpravaju, su nepredvidatelne, sacaju sa, beru hracky. S dospelakmi ani starsimi problem nemal. A nie, nezili sme tie roky v jaskyni, normalne sme vsade chodili🤣
Autorka, ja som mala moznost si syna nechat o rok dlhsie doma, kedze mam mldsiu dcerku a snou som na rodicaku. Z ten rok sa syn mega zlepsil, aj tym, ze aj jeho rovesnici ho dobehli🤣 dnes siel prvy krat do skolky, rovno na cely den. Pomoct som si nepomohla, ale urcite je aj u vas svetlo na konci tunela
Skús pozrieť či v okolí nemáte lesnú škôlku, nie sú to oficiálne škôlky takže nebude problém ak tam dieťa bude prihlásené, platiť si to budeš ale ty.
Lesná škôlka v našom meste ponúka aj balíčky kde dieťa chodí len 1 alebo 2 krát týždenne.
@anonym_autor a ty potrebuješ naco riešiť nejakú adaptáciu 1x za týždeň na 2 hod.? Vsak muz je s nim doma, to nevie chodiť s nim von, do nejakého materského centra alebo podobne? Načo ho chceš niekde silou mocou vodiť, keď píšeš je nesamostatny a bojazlivy? Ako ho vlastne pripravujete na skolku doma?
Zeny, co tu pisete…ste sa nestretli s takym deckom este asi. Syn prvorodeny, je utiahnuty. Respektive, ja som si tak domyslela-na svoj vek vyspely, komunikativny a dlho sa na ihriskach nechcel hrat a mini detmi, pretoze tie vacsinou nerozpravaju, su nepredvidatelne, sacaju sa, beru hracky. S dospelakmi ani starsimi problem nemal. A nie, nezili sme tie roky v jaskyni, normalne sme vsade chodili🤣
Autorka, ja som mala moznost si syna nechat o rok dlhsie doma, kedze mam mldsiu dcerku a snou som na rodicaku. Z ten rok sa syn mega zlepsil, aj tym, ze aj jeho rovesnici ho dobehli🤣 dnes siel prvy krat do skolky, rovno na cely den. Pomoct som si nepomohla, ale urcite je aj u vas svetlo na konci tunela
@majlo1234 ale toto, čo opisuješ ty, je niečo úplne iné, ako má autorka. Ty máš utiahnuté dieťa, to je bežná vlastnosť. Lenže tu autorka píše o tom, že dieťa vlastne pozná iba rodičov, nechodia tam, kde sú ľudia a deti. Utiahnutosť je normálna vlastnosť, pracovala si s ňou a synček je teraz v pohode s deťmi. Ale ak dieťa rodičia držia mimo spoločnosť iných ľudí/detí, tak to je problém, ktorý robia dieťaťu rodičia.
Baby ďakujem všetkým za komentáre. Syn má 20 mesiacov, naozaj je malý. Preto sme ho chceli takto postupne aklimatizovať. Chodili sme na baby plávanie, ale nevyhovovalo mu to, dosť tam plakaval. Na ihriská chodim medzi 11-12 a veru málokedy niekoho stretnem. Inak chodíme na nákup a tak. Chcela som túto adaptáciu miesto krúžku, mne to príde ako pekná forma, že aspoň pozná prostriedie, pani učiteľky. Lepšie ako keď tam nikdy nebol. Bohužiaľ toto nám nie je umožnené, tak rozmýšľam,.čo s tým. A áno, je prirodzene.hanblivy a tichý. Na tiež nie som nejaký extrovert
Baby ďakujem všetkým za komentáre. Syn má 20 mesiacov, naozaj je malý. Preto sme ho chceli takto postupne aklimatizovať. Chodili sme na baby plávanie, ale nevyhovovalo mu to, dosť tam plakaval. Na ihriská chodim medzi 11-12 a veru málokedy niekoho stretnem. Inak chodíme na nákup a tak. Chcela som túto adaptáciu miesto krúžku, mne to príde ako pekná forma, že aspoň pozná prostriedie, pani učiteľky. Lepšie ako keď tam nikdy nebol. Bohužiaľ toto nám nie je umožnené, tak rozmýšľam,.čo s tým. A áno, je prirodzene.hanblivy a tichý. Na tiež nie som nejaký extrovert
@anonym_autor a to pises o statnej skolke? na tu adaptaciu?
Ešte napíšem že ide o suktromne jaslicky, berú deti od 18 mesiacov, nie škôlku. Štátnu škôlku nemozeme riešiť ani po 3 rokoch, lebo zatvárajú o 16:30 a my s mužom pracujeme 9-17:30. Súkromná škôlka je do 18.
@anonym_autor a to pises o statnej skolke? na tu adaptaciu?
@mamina7070 nie nie, súkromná škôlka/jasle.
@mamina7070 nie nie, súkromná škôlka/jasle.
@anonym_autor a su zaradeni v sieti ? maju nejake prispevky od statu? ak nie tak ho tam dat mozes predsa
@anonym_autor a su zaradeni v sieti ? maju nejake prispevky od statu? ak nie tak ho tam dat mozes predsa
@mamina7070 volala som so sociálnou poisťovňou, nemôžem. Nemôžem využiť ani súkromné opatrovanie.
Dokonca mi iniciatívne povedala, že ak by nám pravidelne strážili deti starí rodičia 2-3x do týždňa, tak aj za to nám odnimu materskú. 🙈 Že tam nie je splnená 24 hodinová starostlivosť o dieťa, že na materskú chodí muž, aby bol s ním. Môžeme využiť akurát tak kruzky s rodičom, ale toto našu situáciu nevyrieši, aby sa za toho pol roka naučilna nové osoby.
@mamina7070 a z akého dovodu? Muž predsa pobera matersku, ma sa starať o dieta on. Nie súkromné jasle ani opatrovateľka. Nech si dá odňať matersku a pobera rodicak a môže dieta nastúpiť do jasiel aj na full time. A možno by mu to aj pomohlo, lebo ako sa zdá, u rodičov to nehrozí.
@anonym_autor ihrisko medzi 11-12? A medzi 9-10 co robíte? Medzi 15-17 co robíte? To s nim chodiť práve cez obed keď ma spat ci ako?
Ja asi nechápem. Drvivá naozaj drvivá väčšina detí ide do škôlky hneď od prvého dňa na plný deň, prípadne majú adaptáciu prvé 2 týždne, že sú v škôlke na 4 hodiny. Tvoje dieťa je nejak choré alebo postihnuté, že potrebuje chodiť v rámci adaptácie iba 1x v týždni na 2 hodiny? Prečo sa bojí ľudí? To s ním nechodíte von medzi iné deti a do spoločnosti? Potom ste urobili obrovskú chybu. Možnosti máte v tom prípade také, že ostaneš doma. Nie je dôvod, aby štát niečo riešil.
@melanta toto ani nepochopis, lebo sa to jednoducho nedá.
@mamina7070 nie, ak muž čerpa materskú, o dieťa sa nesmie starať žiadne zariadenie či opatrovateľka. Takto to nefunguje, že nie je v systéme a strčim tam dieta
@mamina7070 a z akého dovodu? Muž predsa pobera matersku, ma sa starať o dieta on. Nie súkromné jasle ani opatrovateľka. Nech si dá odňať matersku a pobera rodicak a môže dieta nastúpiť do jasiel aj na full time. A možno by mu to aj pomohlo, lebo ako sa zdá, u rodičov to nehrozí.
@anonym_autor ihrisko medzi 11-12? A medzi 9-10 co robíte? Medzi 15-17 co robíte? To s nim chodiť práve cez obed keď ma spat ci ako?
@lienka.7 píšeš síce trochu agresívne, ja viem, čo sa snažíš povedať. V podstate ak niekto dá dieťa do jasiel a poberá materskú, môžu obaja pracovať. U nas je situácia taká, že som chcela tu aklimatizáciu dieťaťa. Podľa mňa je veľa pre dieťa, ktoré má necelé 2 roky, aby bolo 9 hodin v inštitúcii a 4 so mnou. Prečo chodím na ihrisko takto? Lebo malý vstáva neskôr a má takýto režim. Vstáva okolo 8 30, kým sa naranajkujeme, nachystáme, atď. Trochu to trvá. Späť chodí okolo 9,až pol 10. Možno to iným nevyhovuje, ale nám áno, keďže muž sa vracia z roboty pred 6. Pre nás lepšie, ako keby chodil spať o pol 8. Ja si osobne nemyslím, že by sme takto systém zneužívali, ale teda zákon si to takto vyklada.