icon

Ako riešiť adaptáciu dieťaťa a neodňatie materskej?

1. sep 2025

Ahojte maminy, čítala som diskusiu ohľadom odnimania materskej, ak dieťa ide do škôlky/jasliciek. Muž nastupuje na materskú a ja už pracujem, chodím fyzicky do kancelárie na 8 hodín. Muž tiež nemôže pracovať z domu. Videla som ponuku jednej škôlky, že ponúka adaptáciu detičiek na 2 hodiny denne, 1 až 2 krát do týždňa. Chceli sme ho dať 1x do týždňa, nech si zvykne na iných ľudí a nové prostriedie. Avšak v tomto prípade manželovi odnimu materskú. Ako ste to riešili? Syn ešte s nikým iným okrem manžela nebol, babky vidí 3-4x do roka, druhých ľudí sa veľmi boji na začiatku. Aké máme možnosti? Dosť sa obávam možnosti, že syn bude musieť byť hneď sám 9-10 hodín s cudzimi ľuďmi. Ja nemám možnosť si v ten mesiac vziať voľno a ani manžel. Nemame nikoho, kto by nám ho postrážil. Podľa sociálnej poisťovne nesmieme využívať ani služby opatrovateľky, ale teda 700 eur na mesiac je pre mňa priveľa. Čo s tým? Prosím poraďte. Reálne asi budem musieť podať výpoveď a ostať znova doma.

autor
1. sep 2025

Každopádne všetkým ďakujem za príspevky. Možnosť, že ja budem pracovať a muž na rodičovskom nechceme využiť, keďže ja som na nižšej pozícii s nižšou mzdou a manželovi zo zákona už nebudú držať miesto. Možno to niekoho urazí, ale teda ja mám 37 rokov, prvé a bohužiaľ už aj jediné dieťa,pred tým sme sa snažili ako tak zabezpečiť. Ja nepovažujem za najlepšie riešenie dať svoje 22 mesačné dieťa rovno na 9 hodin do jaslí len tak, ak sú iné možnosti. Čiže mi už len ostava možnosť ostať na rodičovskom, prijať výpoveď, dieťa dať na adaptáciu a dúfať, že si nájdem novú prácu.

mamina7070
1. sep 2025
@anonym_autor

@lienka.7 píšeš síce trochu agresívne, ja viem, čo sa snažíš povedať. V podstate ak niekto dá dieťa do jasiel a poberá materskú, môžu obaja pracovať. U nas je situácia taká, že som chcela tu aklimatizáciu dieťaťa. Podľa mňa je veľa pre dieťa, ktoré má necelé 2 roky, aby bolo 9 hodin v inštitúcii a 4 so mnou. Prečo chodím na ihrisko takto? Lebo malý vstáva neskôr a má takýto režim. Vstáva okolo 8 30, kým sa naranajkujeme, nachystáme, atď. Trochu to trvá. Späť chodí okolo 9,až pol 10. Možno to iným nevyhovuje, ale nám áno, keďže muž sa vracia z roboty pred 6. Pre nás lepšie, ako keby chodil spať o pol 8. Ja si osobne nemyslím, že by sme takto systém zneužívali, ale teda zákon si to takto vyklada.

@anonym_autor ale precomchce ani nie dvojrocne dieta davat na 9-10 hodin do institucie?
mne to pride len ako taka spekulacia s davkami cele co tu riesis z tvojej strany

autor
1. sep 2025
@mamina7070

@anonym_autor ale precomchce ani nie dvojrocne dieta davat na 9-10 hodin do institucie?
mne to pride len ako taka spekulacia s davkami cele co tu riesis z tvojej strany

@mamina7070 práveže nie, aj keď sa to tak zdá. Pracujem v maloobchode, rušia prevádzku, kde som pracovala, ponúkli mi prácu v inej prevádzke na trochu inej pozícii. Doslova mi zamestnávateľ povedal, že to potrebuje teraz, lebo že za ten rok s najväčšou pravdepodobnosťou sa nebudem mať kam vrátiť. Tak sme s manželom uvažovali, že dobre, pôjdem do práce o rok skôr, on pôjde materskú a dieťa postupne pripravíme do škôlky. Na ten adaptačný program by išiel, aj keby som bola na rodičovskom. Proste ja sa necítim na to, aby tak malé dieťa išlo hneď do cudzieho prostredia, hlavne keď nie je zvyknuté. To, že sa to nedá, som zistila, až keď tu pani písala príspevok. Možno som hlúpa, že som si to nezistila skôr. Ale mňa ani nenapadlo, že by sa to nesmelo. To sú asi zase nejaké novoty Ficovej vlady, lebo však materská pre mužov bola na to, aby sa ženy mohli v kľude vrátiť do práce.

zltalienka
1. sep 2025
@anonym_autor

Baby ďakujem všetkým za komentáre. Syn má 20 mesiacov, naozaj je malý. Preto sme ho chceli takto postupne aklimatizovať. Chodili sme na baby plávanie, ale nevyhovovalo mu to, dosť tam plakaval. Na ihriská chodim medzi 11-12 a veru málokedy niekoho stretnem. Inak chodíme na nákup a tak. Chcela som túto adaptáciu miesto krúžku, mne to príde ako pekná forma, že aspoň pozná prostriedie, pani učiteľky. Lepšie ako keď tam nikdy nebol. Bohužiaľ toto nám nie je umožnené, tak rozmýšľam,.čo s tým. A áno, je prirodzene.hanblivy a tichý. Na tiež nie som nejaký extrovert

@anonym_autor syn ma 20 mesiacov. Kym skonci manzelovi materska bude mat 26 mesiacov, cca. Stale malinky, ale za ten polrok moze (iste nemusi) urobit velky pokrok. A vy rodicia mu v tom mozete pomoct.
Mozno syncek prekvapi a za pol roka bude rad chodit medzi deti, aj ked tomu teraz neveris. A mozno nie.
Mate vytuzene dieta, jedine. Mozno budes musiet kvoli nemu nakoniec nechat tuto pracu, ostat na RD do jeho 3 rokov a potom si najst (mozno) aj lepsiu pracu. I tak nebudete moct vecne obaja pracovat do 17:30. Tak dlho druzina v skole negunguje.

vladuska20
1. sep 2025

Mne akurat dnes do prace volala p.riaditelka,ze sa uvolnilo miesto v skolke,ze ako sme s odplienkovanim.Maly sice cika pekne do nocnika,aj cely den bez plienky ale kakat mi povie az ked je v gatoch.Takze sme to nechali az po novom roku.Dovtedy sa to musi naucit,aj keby co bolo,hlavne to kakanie,lebo povedat to vie,ale neskoro.

anonym_4e584b
1. sep 2025
@anonym_autor

@mamina7070 práveže nie, aj keď sa to tak zdá. Pracujem v maloobchode, rušia prevádzku, kde som pracovala, ponúkli mi prácu v inej prevádzke na trochu inej pozícii. Doslova mi zamestnávateľ povedal, že to potrebuje teraz, lebo že za ten rok s najväčšou pravdepodobnosťou sa nebudem mať kam vrátiť. Tak sme s manželom uvažovali, že dobre, pôjdem do práce o rok skôr, on pôjde materskú a dieťa postupne pripravíme do škôlky. Na ten adaptačný program by išiel, aj keby som bola na rodičovskom. Proste ja sa necítim na to, aby tak malé dieťa išlo hneď do cudzieho prostredia, hlavne keď nie je zvyknuté. To, že sa to nedá, som zistila, až keď tu pani písala príspevok. Možno som hlúpa, že som si to nezistila skôr. Ale mňa ani nenapadlo, že by sa to nesmelo. To sú asi zase nejaké novoty Ficovej vlady, lebo však materská pre mužov bola na to, aby sa ženy mohli v kľude vrátiť do práce.

@anonym_autor aké novoty Ficovej vlády? Čo to je za blbosť preboha? Za to môže Fico, že tvoje dieťa sa nevie socializovať a ty chceš vyd@rbať so systémom? S takýmto premýšľaním sa ani nečudujem, že ste výchovu nezvládli.

anonym_27adf6
1. sep 2025
@melanta

Nie, podľa mňa nie je v poriadku, že dieťa chodí na ihrisko, kde nie sú iné deti a že ho držíte mimo spoločnosť. Ak by ste dieťa brali medzi ľudí, nebude bojazlivé. Je bojazlivé preto, lebo sa stránite spoločnosti. Tak načase s tým začať. Áno, deti bojazlivé bývajú, normálnym spôsobom. Ale toto, čo ty píšeš, že vlastne nechodíte medzi ľudí, nie je normálne.

@melanta niekedy su deti ozaj bojazlivejsie. nasa sa v 2 rokoch tiez bala deti 🙄 vlacila som ju preto po vsetkych moznych ihriskach a kruzkoch a aj tak to nepomohlo. Do skolky sla a este aj po roku sa vsetkym uhne, ked chcu ist zaroven na smykacky a pod. Ale tak je to vyrazne lepsie.

autor
1. sep 2025

Píšem tu znova, lebo som dieťa z adaptačneho programu odhlasila. Zo škôlky mi odpísali, že tento program nie je ako Adaptačný program v škôlke, ale ide o program prebiehajúci v Klubíku v doobednych hodinách. Nie je súčasťou riadnej škôlky, ide o krúžkovú aktivitu. Deti majú na programe hranie, tvorenie, skupinové aktivity. V rovnakom čase nám vedia aj ponúknuť umelecký krúžok s rodičom. Jediný rozdiel je, že adaptačný program prebieha bez prítomnosti rodiča. Viete mi poradiť, či teda dieťa môže chodiť na takýto krúžok? Keď je tam teda bez rodiča.

lienka.7
1. sep 2025
@anonym_autor

@lienka.7 píšeš síce trochu agresívne, ja viem, čo sa snažíš povedať. V podstate ak niekto dá dieťa do jasiel a poberá materskú, môžu obaja pracovať. U nas je situácia taká, že som chcela tu aklimatizáciu dieťaťa. Podľa mňa je veľa pre dieťa, ktoré má necelé 2 roky, aby bolo 9 hodin v inštitúcii a 4 so mnou. Prečo chodím na ihrisko takto? Lebo malý vstáva neskôr a má takýto režim. Vstáva okolo 8 30, kým sa naranajkujeme, nachystáme, atď. Trochu to trvá. Späť chodí okolo 9,až pol 10. Možno to iným nevyhovuje, ale nám áno, keďže muž sa vracia z roboty pred 6. Pre nás lepšie, ako keby chodil spať o pol 8. Ja si osobne nemyslím, že by sme takto systém zneužívali, ale teda zákon si to takto vyklada.

@anonym_autor ešte raz, aby si to pochopila. Matersku berieš preto, lebo deklarujes, ze sa staras o dieta. Celodenne. Materska je nemocenskou dávkou, sluzi ako náhrada prijmu, nemáš preto pri nej co pracovať. Mas ju cca.vo výške čistého prijmu. Obdobne nemôžeš pracovať ani napr. pri PNke. Sociálna poisťovňa to neriešila dovtedy, kým sa to vo velkom otcami nezačalo zneužívať. A to až v takej miere, ze niektorí si normalne pracovali, cize pobetali matersku + plat a o dieta sa starala žena, ktorá bola bud na podpore alebo doma s druhym dieťaťom. A to sa teraz niektorým nepáči, lebo prečo on nemôže pracovať (ano kamufluju ti akoze 2 hodinami denne, pričom to pravda samozrejme nie je), keď henti vtedy mohli...
Cize ano, pokial cez poberanie materskej chceš dat dieta na starosť niekomu inému, ide o zneužívanie systému. Nikde vsak nie je napísané, že tvoj muz nemôže so synom chodiť "medzi ludi". A o tých časoch porozmýšľaj. Keď vstanem 8,30, max. 9,30 som vonku. A to pri 2 deťoch.

lienka.7
1. sep 2025
@anonym_autor

Píšem tu znova, lebo som dieťa z adaptačneho programu odhlasila. Zo škôlky mi odpísali, že tento program nie je ako Adaptačný program v škôlke, ale ide o program prebiehajúci v Klubíku v doobednych hodinách. Nie je súčasťou riadnej škôlky, ide o krúžkovú aktivitu. Deti majú na programe hranie, tvorenie, skupinové aktivity. V rovnakom čase nám vedia aj ponúknuť umelecký krúžok s rodičom. Jediný rozdiel je, že adaptačný program prebieha bez prítomnosti rodiča. Viete mi poradiť, či teda dieťa môže chodiť na takýto krúžok? Keď je tam teda bez rodiča.

@anonym_autor prepáč, ale to sa s dieťaťom fakt nevie zahrať jeho otec??? On s nim nevie ísť na krúžky a tvorivé aktivity do materského centra, kde sú buď zadarmo alebo za symbolickú cenu? To chodíš fakt do práce od dieťaťa na to, aby si robila na nejaké krúžky?
A nie, Fico za nič nemôže. Pravidlá o materskej boli vždy rovnaké, akurát teraz sa začali konečne dodržiavať a kontrolovať

autor
1. sep 2025
@lienka.7

@anonym_autor prepáč, ale to sa s dieťaťom fakt nevie zahrať jeho otec??? On s nim nevie ísť na krúžky a tvorivé aktivity do materského centra, kde sú buď zadarmo alebo za symbolickú cenu? To chodíš fakt do práce od dieťaťa na to, aby si robila na nejaké krúžky?
A nie, Fico za nič nemôže. Pravidlá o materskej boli vždy rovnaké, akurát teraz sa začali konečne dodržiavať a kontrolovať

@lienka.7 môže a aj bude. Ale chcela som, aby so zvyklo na to, aby bolo s niekým iným ako s nami. ked je dieťa na mne nalepené 1. Hodinu v materskom centre,aký to ma význam? Ja som len chcela, aby skúsili nieco bez nás. Bohužiaľ to nie je možné, iba ak ostanem ja doma. Možno o rok bude na.tom inak. To je celé.

bielasovicka
1. sep 2025
@anonym_autor

@lienka.7 môže a aj bude. Ale chcela som, aby so zvyklo na to, aby bolo s niekým iným ako s nami. ked je dieťa na mne nalepené 1. Hodinu v materskom centre,aký to ma význam? Ja som len chcela, aby skúsili nieco bez nás. Bohužiaľ to nie je možné, iba ak ostanem ja doma. Možno o rok bude na.tom inak. To je celé.

@anonym_autor ty naozaj nechápeš co ti tu ženy píšu, alebo to ani nechceš pochopiť?

anonym_8ff91e
1. sep 2025

Nejde to a hotovo. Ak chcete obaja pracovat, nepoberajte davky.

vladuska20
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pockaj kym skonci muz matersku,ty si daj spet rodicak,a sup maleho pekne do skolky,na cele a riadne dni.Tam ma adaptacny cas uz,na to,aby si zvyklo.

luliu
1. sep 2025

Nie, nemôže takto dieťa chodit, napísali sme ti to x-krát. Môže ho vziať manžel do detského centra. Adaptáciu môžete riešiť až po materskej, skôr nie.....

lienka.7
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor význam to ma taky, ze si tam s nim ako matka. Ale keď ani to nechapes, asi škoda ďalej niečo riešiť. Dieťa samostatnosti nenaucis tak, že ho same strcis medzi cudzích ludi. Musíš s nim chodiť ty, socializovat ho. Inak fakt by ma zaujímalo, čo robí celý deň tvoj muz, keď je schopný ísť von len medzi 11-12. Mimochodom v čase obeda? Kedy dieťa obeduje? To ho pekne naučíš zase a v skolke bude potom uplne mimo, keďže tam je obed 11,30.

autor
1. sep 2025
@vladuska20

@anonym_autor pockaj kym skonci muz matersku,ty si daj spet rodicak,a sup maleho pekne do skolky,na cele a riadne dni.Tam ma adaptacny cas uz,na to,aby si zvyklo.

@vladuska20 ale ja mám chodiť do práce. Môžem dať po 6 mesiacoch sama výpoveď. Ale prácu určite už nedostanem a pochybujem, že by ma po tomto chceli.

autor
1. sep 2025
@luliu

Nie, nemôže takto dieťa chodit, napísali sme ti to x-krát. Môže ho vziať manžel do detského centra. Adaptáciu môžete riešiť až po materskej, skôr nie.....

@luliu dakujem, tvoju odpoveď akceptujem a už sa k tomu nebudem vracať.

simca06022011
1. sep 2025

20 mesacne dieta vobec nemusi byt hrrr za inymi detmi este. Proste s nim chodte k inym detom, najdite si znamych, chodte do centra/roznych herni. Neverim ze vsetky deti doma sedia.. ano medzi 11-12 asi bude problem, ale tak deti chodia vacsinou von podvecer v lete, pripadne po obednom spanku... Problem je ak ste s nim vacsinou len vy, a najma z toho, ze bude pri tebe nalepeny, ale to bude stale, lebo ak nahodne budete stretavat cudzie deti, tak takyto drobec potrebuje cas na otukanie sa.. a to nema. Je uplne ine chodit sa hrat s detmi ktore pozna. A inak sledovala som aj v jasliach, aj skolke, vzdy boli deti aj take, co boli bokom, ze nemali zaujem hrat sa s rovesnikmi, casom az zacali sa s "niekym hrat".
Co sa tyka rezimu, ten by som prehodnotila, najma ak planujes ho davat do tych jasli/skolky raz.. ano chapem, tebe to vyhovuje, dlho byt hore, a rano neskor vstat, aj otec je viac s drobcom, ale pocas skolky/skoly/prace chodit spat o takom case je neskoro a tie deti su unavene... v skolke, zase ak nejakym sposobom stihnete prist nacas rano, moze byt problem s rezimom atd.

Co sa tyka adaptacie = mozno by si vedela sukromne jasle dohodnut, proste za uhradu, ze 2h denne deita vezmu na "adaptaciu" k detom, vsak to nie je zakazane, bude to platena sluzba, ako ked si najdes opatrovatelku na vecer, alebo ako keby ste chodili na kruzok. Nehlasila by som hned dieta "oficialne" do skolky atd.. a uvidite ako to pojde, o pol roka moze nastupit a bude zvyknuty.
A nepocuvaj bludy, ja som s dietotom tiez nikde nechodila a nevysedavala tam na socializacii (v jasliach/skolke), na ihriska, von s kamoskmi, bicykle okolo domu ju bral v klude aj otec a este to bolo lepsie, kedze ja som taka "bojazlivejsia" a podla vsetkeho to citi dieta a stale ma sledovala. Cize uzila si vylomeniny viac s otcom :D Adaptacia sa casto robi aj tak, ze deita proste rodica nevidi.. ci sedi v chodbe, alebo ide prec na chvilu..

simca06022011
1. sep 2025

a inak v tom centre preco je na teba dieta nalepene? vsak ja som malu vzdy vyslala, odchod na suchajdu a bolo.. a niekoho tam uz nasla. Alebo som ju zobrala za nejakymi detmi a potom som si ako najvacsia macocha povedala, ze pocuj, idem si vypit kavu, hraj sa :D

jaroe
1. sep 2025
@anonym_8ff91e

Nejde to a hotovo. Ak chcete obaja pracovat, nepoberajte davky.

@anonym_8ff91e oni nechcu obaja pracovať. Otec je na MD a na adaptaciu ho chcu dať kvoli adaptacii, nie kvoli, tomu, aby otec pocas MD pracoval...

autor
1. sep 2025
@simca06022011

a inak v tom centre preco je na teba dieta nalepene? vsak ja som malu vzdy vyslala, odchod na suchajdu a bolo.. a niekoho tam uz nasla. Alebo som ju zobrala za nejakymi detmi a potom som si ako najvacsia macocha povedala, ze pocuj, idem si vypit kavu, hraj sa :D

@simca06022011 necíti sa príjemne medzi tými deťmi. Nerád tam chodí. Tam v Tom materskom centre bolo pár deti 3-4, väčšinou staršie od neho. Často mu vytrhli hračky z ruky, niekedy ho aj buchli. Ja som sa ohradila ale tie deti si to ani nevšimli. Potom bol už len pri mne. Ani ja som tam nemala dobrý pocit. Väčšinou sme do hodiny odišli, hračky nahadzane. Doma sa pekne hra, robime montessori aktivity, chodíme sa voziť na odrážadle, dám si ho na decku sedačku a vozime sa na bycikli po cykloceste. Prechádzame sa po lese. Chodíme do detskej knižnice. Ale iné deti deti a cudzích nemá veľmi rád.

autor
1. sep 2025
@jaroe

@anonym_8ff91e oni nechcu obaja pracovať. Otec je na MD a na adaptaciu ho chcu dať kvoli adaptacii, nie kvoli, tomu, aby otec pocas MD pracoval...

@jaroe ďakujem, konečne niekto kto mi rozumie 🙏 ako hnevá ma to, ale prežijeme to. Môže ísť na krúžok s rodičom, ešte som neskúšala baby balance a umelecký, aj keď to moc syna nebaví kresliť. Mne sa to zdalo super, že by syn chodil na adaptáciu do škôlky na 2 hodinky, spoznal by to tam, a potom po návrate do práce by chodil normálne na 5 dní. Ak pôjde na baby balance, budú tam úplne iné aktivity, iný ľudia, iné prostredie. Proste tak som to cítila, že by to bolo fajn. Aj pre mňa by bolo fajn, ak by mi mohla postrážiť dieťa sestra, alebo nejaká babka, ale bohužiaľ ani toto nemôžeme v našej rodine.

lienka.7
1. sep 2025
@jaroe

@jaroe na adaptáciu ho pokojne môžu dat, ale iba vtedy keď muž nebude na MD. To je naozaj tak tazke pochopiť?

jaroe
1. sep 2025
@lienka.7

@jaroe na adaptáciu ho pokojne môžu dat, ale iba vtedy keď muž nebude na MD. To je naozaj tak tazke pochopiť?

@lienka.7 keď muž nebude na MD, tak bude predsa v práci. Rovnako ako autorka, takže žiadna adaptácia už nebude možná.

jaroe
1. sep 2025
@anonym_autor

@jaroe ďakujem, konečne niekto kto mi rozumie 🙏 ako hnevá ma to, ale prežijeme to. Môže ísť na krúžok s rodičom, ešte som neskúšala baby balance a umelecký, aj keď to moc syna nebaví kresliť. Mne sa to zdalo super, že by syn chodil na adaptáciu do škôlky na 2 hodinky, spoznal by to tam, a potom po návrate do práce by chodil normálne na 5 dní. Ak pôjde na baby balance, budú tam úplne iné aktivity, iný ľudia, iné prostredie. Proste tak som to cítila, že by to bolo fajn. Aj pre mňa by bolo fajn, ak by mi mohla postrážiť dieťa sestra, alebo nejaká babka, ale bohužiaľ ani toto nemôžeme v našej rodine.

@anonym_autor možno malý fakt urobí pokroky, kým mužovi skončí materská. A keď nie, môžeš sa vrátiť na RD, ako 3 ročný by to potom už mohol zvládnuť a tebe sa možno podarí nájsť vhodnejšiu práca (aby malý nemusel byť v školke 10 hodín denne)

simca06022011
1. sep 2025
@anonym_autor

@simca06022011 necíti sa príjemne medzi tými deťmi. Nerád tam chodí. Tam v Tom materskom centre bolo pár deti 3-4, väčšinou staršie od neho. Často mu vytrhli hračky z ruky, niekedy ho aj buchli. Ja som sa ohradila ale tie deti si to ani nevšimli. Potom bol už len pri mne. Ani ja som tam nemala dobrý pocit. Väčšinou sme do hodiny odišli, hračky nahadzane. Doma sa pekne hra, robime montessori aktivity, chodíme sa voziť na odrážadle, dám si ho na decku sedačku a vozime sa na bycikli po cykloceste. Prechádzame sa po lese. Chodíme do detskej knižnice. Ale iné deti deti a cudzích nemá veľmi rád.

@anonym_autor podla mna trosku musis nechat dieta nech sa otuka. Nepaci sa mu... kadeco sa kadekomu nepaci. Mozno to ako to ty prezivas, rovnako prenasas na dieta a naopak...
Vies, dieta ti za zivot tolkokrat zmeni kolektiv, tolko novych deti stretne. A tolkokrat b ude musiet vyriesit boj o hracku, a kadeco ine. A budes to musiet prezit a s cim vacsim nadhladom, tym lepsie. Neverim, ze idete niekde na hodinu, su tam 4 deti dokopy a tolko sa vam stane, ze je konflikt s detmi. A samozjreme utekate po chvili prec. Aby to nebolo casom tak, ze akonahle sa bude dieta alebo ty trosku diskomfortne citit, budete utekat. Pritom su to casto bezne talafatky detske. Ale za taky moment ani nikoho nemate spoznat, deti nemaju sancu si na seba zvyknut. Fakt by som isla na to stylom, najst si znamych s dietatom. A postupne, aj ked budu len samostante sa pri vas hrat kym pokecate atd, kym si zvyknu. Lebo ako som pisala, v 2r naozaj nie vsetky deti (a vela ani neskor) sa nehrnu do hier s detmi a postupne urobia pokroky, vsak vela 3r deti sa nehrnie do skolok a kolektivov a hraju sa aj tam samostatne. Ale to neznamena ze nedaju kolektiv, kedze vela casu tie deti maju program robeny ucitelkou a robia vsetko spolu.

tiika
1. sep 2025
@anonym_autor

Baby ďakujem všetkým za komentáre. Syn má 20 mesiacov, naozaj je malý. Preto sme ho chceli takto postupne aklimatizovať. Chodili sme na baby plávanie, ale nevyhovovalo mu to, dosť tam plakaval. Na ihriská chodim medzi 11-12 a veru málokedy niekoho stretnem. Inak chodíme na nákup a tak. Chcela som túto adaptáciu miesto krúžku, mne to príde ako pekná forma, že aspoň pozná prostriedie, pani učiteľky. Lepšie ako keď tam nikdy nebol. Bohužiaľ toto nám nie je umožnené, tak rozmýšľam,.čo s tým. A áno, je prirodzene.hanblivy a tichý. Na tiež nie som nejaký extrovert

@anonym_autor my sme sa chodili hrávať so škôlkarmi 1-2x do týždňa len tak na dvor, ihrisko, na prechádzku, pani učiteľky s tým nemali problém. Vyskúšajte i tuto možnosť.

lienka.7
1. sep 2025
@jaroe

@lienka.7 keď muž nebude na MD, tak bude predsa v práci. Rovnako ako autorka, takže žiadna adaptácia už nebude možná.

@jaroe a tie deti ktoré idú hneď po rodičovskej do skolky, u nich je adaptácia ako možná? No jednoducho. Tu si autorka myslela, ze adaptáciu si vykryje materskou. Co sa nedá. Na to je ak tak, rodičovská. Ale chápem, že chcú aj peniaze, aj adaptáciu. Nuž, musia si vybrať. To je všetko.

bielasovicka
1. sep 2025
@anonym_autor

Každopádne všetkým ďakujem za príspevky. Možnosť, že ja budem pracovať a muž na rodičovskom nechceme využiť, keďže ja som na nižšej pozícii s nižšou mzdou a manželovi zo zákona už nebudú držať miesto. Možno to niekoho urazí, ale teda ja mám 37 rokov, prvé a bohužiaľ už aj jediné dieťa,pred tým sme sa snažili ako tak zabezpečiť. Ja nepovažujem za najlepšie riešenie dať svoje 22 mesačné dieťa rovno na 9 hodin do jaslí len tak, ak sú iné možnosti. Čiže mi už len ostava možnosť ostať na rodičovskom, prijať výpoveď, dieťa dať na adaptáciu a dúfať, že si nájdem novú prácu.

Ja len nechápem, keď je všade nalepeny na teba, deti neznesie, nechce s nimi byt, tak ako by bol na tej adaptácii, tam by už vydržal 2 hodiny bez vás bez problému?
@anonym_autor