Ako riešiť adaptáciu dieťaťa a neodňatie materskej?
Ahojte maminy, čítala som diskusiu ohľadom odnimania materskej, ak dieťa ide do škôlky/jasliciek. Muž nastupuje na materskú a ja už pracujem, chodím fyzicky do kancelárie na 8 hodín. Muž tiež nemôže pracovať z domu. Videla som ponuku jednej škôlky, že ponúka adaptáciu detičiek na 2 hodiny denne, 1 až 2 krát do týždňa. Chceli sme ho dať 1x do týždňa, nech si zvykne na iných ľudí a nové prostriedie. Avšak v tomto prípade manželovi odnimu materskú. Ako ste to riešili? Syn ešte s nikým iným okrem manžela nebol, babky vidí 3-4x do roka, druhých ľudí sa veľmi boji na začiatku. Aké máme možnosti? Dosť sa obávam možnosti, že syn bude musieť byť hneď sám 9-10 hodín s cudzimi ľuďmi. Ja nemám možnosť si v ten mesiac vziať voľno a ani manžel. Nemame nikoho, kto by nám ho postrážil. Podľa sociálnej poisťovne nesmieme využívať ani služby opatrovateľky, ale teda 700 eur na mesiac je pre mňa priveľa. Čo s tým? Prosím poraďte. Reálne asi budem musieť podať výpoveď a ostať znova doma.
@anonym_autor podla mna trosku musis nechat dieta nech sa otuka. Nepaci sa mu... kadeco sa kadekomu nepaci. Mozno to ako to ty prezivas, rovnako prenasas na dieta a naopak...
Vies, dieta ti za zivot tolkokrat zmeni kolektiv, tolko novych deti stretne. A tolkokrat b ude musiet vyriesit boj o hracku, a kadeco ine. A budes to musiet prezit a s cim vacsim nadhladom, tym lepsie. Neverim, ze idete niekde na hodinu, su tam 4 deti dokopy a tolko sa vam stane, ze je konflikt s detmi. A samozjreme utekate po chvili prec. Aby to nebolo casom tak, ze akonahle sa bude dieta alebo ty trosku diskomfortne citit, budete utekat. Pritom su to casto bezne talafatky detske. Ale za taky moment ani nikoho nemate spoznat, deti nemaju sancu si na seba zvyknut. Fakt by som isla na to stylom, najst si znamych s dietatom. A postupne, aj ked budu len samostante sa pri vas hrat kym pokecate atd, kym si zvyknu. Lebo ako som pisala, v 2r naozaj nie vsetky deti (a vela ani neskor) sa nehrnu do hier s detmi a postupne urobia pokroky, vsak vela 3r deti sa nehrnie do skolok a kolektivov a hraju sa aj tam samostatne. Ale to neznamena ze nedaju kolektiv, kedze vela casu tie deti maju program robeny ucitelkou a robia vsetko spolu.
@simca06022011 ďakujem za pekný komentár. Je dosť možné, že máš pravdu v Tom, že keď sa tam ja necítim dobre, prenasam to na dieťa. Muž chodí s dieťaťom na ihrisko cez víkend, ale teda aj on tam nezískal nejaké kontakty. Máme spoločných kamarátov, ale keďže sme mali deti neskôr než oni, nebudú sa spolu hrať. To sú všetko už školáci. Preto mi je ľúto tej adaptácie, že možno, keby tam bol bezo mňa s niekým iným , tak by sa osmelil. Možno aj nie, to neviem. Proste cítim, že som spravila veľkú chybu, že som sa vrátila do práce a neurobila som to postupne.
@bielasovicka bola som sa tam pred tým informovať, ide o malú skupinku deti na adaptácii, väčšinou do 4. Detičky sa dávajú pani učiteľke, každé dieťa si osobne prevezme,pritúli, čo najviac rodinné prostriedie. Ak už chodí do škôlky, je ich maximum 12, na 2 pani učiteľky. Pomáhajú im s obliekaním, nevadí, aj keď nie je odplienkovany. Kamarátka mala u nich dieťa, ale pred 6 rokmi. Bola veľmi spokojná, syn jej ani nechcel chodiť domov.
@anonym_autor pozri, takto, pokiaľ nikto nebude vedieť, že dieťa je v škôlke, a je to súkromná škôlka, ktorá deti nikde neohlasuje, a nikto Ťa neudá na sociálke, tak sociálka nemá odkiaľ vedieť, že je dieťa v škôlke. A ešte keď je to na 2 hodinky, kde otec predpokladám bude kdesi nablízku "na káve". Však to je akoby boli na krúžku...
Môžete to skúsiť takto risknúť, ale určite by som na okolí neroztrubovala, že dieťa "ide na adaptáciu do škôlky"
Nas napriklad tento rok, co bol dlhsie doma, chodil do takeho klubiku/lesnej skolky, dva dni do tyzdna, ale so mnou. Mali tam respektujuci pristup, bolo to fajn, ale ako take to malo od klasickej skolky, kde nastupil teraz, daleko.
Chapem, ze mu chces pomoct, ale ak je podobny, ako moj syn, najviac mu pomozes, ked tu adaptaciu odlozis. Mne nepride potrebne, aby sa deti, ktore nemusia byt odlucene od rodicov,’odlucovali. Pojde ked bude muesiet, a cim neskor, tym lepsie. Dozreje, osmeli sa
@anonym_autor pozri, takto, pokiaľ nikto nebude vedieť, že dieťa je v škôlke, a je to súkromná škôlka, ktorá deti nikde neohlasuje, a nikto Ťa neudá na sociálke, tak sociálka nemá odkiaľ vedieť, že je dieťa v škôlke. A ešte keď je to na 2 hodinky, kde otec predpokladám bude kdesi nablízku "na káve". Však to je akoby boli na krúžku...
Môžete to skúsiť takto risknúť, ale určite by som na okolí neroztrubovala, že dieťa "ide na adaptáciu do škôlky"
@anonym_b973b0 nemyslíš vážne, však nie? súkromná škôlka deti nikam nenahlasuje? risknúť to? nepovedať nikomu, že tam chodí? a teraz si predstav, že drobec spadne, stane sa úraz, volá sa sanitka. Kto je zodpovedný za dieťa? ako to že je v zariadení? neevidované? kde je rodič? alebo deti sa fotia, dávajú na web stránku - niekto ho tam zbadá, spozná. Alebo ktosi kdesi povie, že Jožko Mackovie chodí s mojim Ferkon do škôlky len tak na hodinku, dve. To naozaj jej radíš takú blbosť?
@anonym_autor my sme sa chodili hrávať so škôlkarmi 1-2x do týždňa len tak na dvor, ihrisko, na prechádzku, pani učiteľky s tým nemali problém. Vyskúšajte i tuto možnosť.
@tiika toto u nas napriklad nedovolia. Ani v skolke, do ktorej chodili moje deti predtym.
Nie, podľa mňa nie je v poriadku, že dieťa chodí na ihrisko, kde nie sú iné deti a že ho držíte mimo spoločnosť. Ak by ste dieťa brali medzi ľudí, nebude bojazlivé. Je bojazlivé preto, lebo sa stránite spoločnosti. Tak načase s tým začať. Áno, deti bojazlivé bývajú, normálnym spôsobom. Ale toto, čo ty píšeš, že vlastne nechodíte medzi ľudí, nie je normálne.
@melanta toto nemusí byť pravda. Sú deti a deti a to pochopíš ak by si mala dve úplne rozdielne. Mne syn chodil na ihrisko rád, ale akonáhle tam boli iné deti, utekal preč. Bol schopný skočiť zhora z preliezačky v panike, ak tam nejaké dieťa liezlo zrazu tiež. Dcéra keď vidí deti,tak proste ide za nimi.... A to sme s ním chodil kade tade. Aj v škôlke mal veľký problém s adaptáciou. Pritom tam poznal učky aj zopár detí. Ja spätne ľutujem, že som ho nedala do škôlky o trochu neskôr..asi by mu to pomohlo.
@simca06022011 ďakujem za pekný komentár. Je dosť možné, že máš pravdu v Tom, že keď sa tam ja necítim dobre, prenasam to na dieťa. Muž chodí s dieťaťom na ihrisko cez víkend, ale teda aj on tam nezískal nejaké kontakty. Máme spoločných kamarátov, ale keďže sme mali deti neskôr než oni, nebudú sa spolu hrať. To sú všetko už školáci. Preto mi je ľúto tej adaptácie, že možno, keby tam bol bezo mňa s niekým iným , tak by sa osmelil. Možno aj nie, to neviem. Proste cítim, že som spravila veľkú chybu, že som sa vrátila do práce a neurobila som to postupne.
@anonym_autor necitala som vsetky komentare ale nechapem co je aky problem.. ved muz nech s nim ide 2x do tyzdna do nejakej detskej herne, tam je vzdy kopa deti, mozu sa hrat, adaptuje sa.. alebo nech chodi na ihrisko kde byva vela deti.. fakt nechapem co za problem
@tiika toto u nas napriklad nedovolia. Ani v skolke, do ktorej chodili moje deti predtym.
@zltalienka škoda, toto boli škôlky v dvoch rôznych dedinách, možno v meste je to iné. Bola som vďačná. Lebo je pravda, že na ihrisko v dedine nechodia takmer žiadne deti, väčšinou su doma na záhrade. Potom sme sa chodili hravat už len na ihrisko do mesta, kde bolo živo.
@anonym_b973b0 nemyslíš vážne, však nie? súkromná škôlka deti nikam nenahlasuje? risknúť to? nepovedať nikomu, že tam chodí? a teraz si predstav, že drobec spadne, stane sa úraz, volá sa sanitka. Kto je zodpovedný za dieťa? ako to že je v zariadení? neevidované? kde je rodič? alebo deti sa fotia, dávajú na web stránku - niekto ho tam zbadá, spozná. Alebo ktosi kdesi povie, že Jožko Mackovie chodí s mojim Ferkon do škôlky len tak na hodinku, dve. To naozaj jej radíš takú blbosť?
@anonym_autor vôbec si to nevynímaj. Nauci sa a zvykne si. Veľmi to prežívaš ako vsetko 😂 dnes sa veľmi preberajú takéto detaily a pocity.. ale ty máš prostr normálne žiť. A nie robiť bavlnku okolo dieťaťa. Rovnako aj pri detských hrách. Netreba do deti zasahovať ak sa fakt nebiju. Potom jednak odloženie sa deti od tvojho. A na druhej strane aj tvoje dieťa sa stiahne, nevie co robiť... na vysvetľovanie je asi skoro, neviem ci 2r bude realizovať nejaké "instrukcie" ako s deťmi vychádzať a co robiť nerobiť. Prostr treba ho nechať. Prízvukoval ze deti sa nebiju ani jeho nikto nemôže bit, skaredo si nehovorime, vtedy nech príde povedať dospelemu. Ostatne talafatky si poriesia. Inakmajnv skolkach/jasliach sa zvyknú najst deti z okolia. Treba sa opýtať potom normálne žiť kade su, ci sa deti pohľadu niekedy mimo. Problém je ze dnes su ludia uzaretejsi a maju problém sa prihovoriť 😂 tak treba byť niekedy vtierka
@anonym_717821 súkromné skolky /ja som videla len jasle teda/ poskytujú aj dočasne stráženie atd. Platí sa napr za hodinu. Tak ako to býva v centrách kde sa deti chodia hrať. A nik tam dieta neregistruje a nenhlasuje napr na upsvar... lebo dieta je s rodičom doma. Nie je celodenné v nejakom zariadení.
@anonym_717821 ja neviem, máš pocit, že 1x týždenne (dobre, možno 2x) na 2h je zbavenie sa starostlivosti o dieťa? Čo už len ten otec za ten čas urobí? Nič, len musí čakať, kým skončia.
@anonym_autor vôbec si to nevynímaj. Nauci sa a zvykne si. Veľmi to prežívaš ako vsetko 😂 dnes sa veľmi preberajú takéto detaily a pocity.. ale ty máš prostr normálne žiť. A nie robiť bavlnku okolo dieťaťa. Rovnako aj pri detských hrách. Netreba do deti zasahovať ak sa fakt nebiju. Potom jednak odloženie sa deti od tvojho. A na druhej strane aj tvoje dieťa sa stiahne, nevie co robiť... na vysvetľovanie je asi skoro, neviem ci 2r bude realizovať nejaké "instrukcie" ako s deťmi vychádzať a co robiť nerobiť. Prostr treba ho nechať. Prízvukoval ze deti sa nebiju ani jeho nikto nemôže bit, skaredo si nehovorime, vtedy nech príde povedať dospelemu. Ostatne talafatky si poriesia. Inakmajnv skolkach/jasliach sa zvyknú najst deti z okolia. Treba sa opýtať potom normálne žiť kade su, ci sa deti pohľadu niekedy mimo. Problém je ze dnes su ludia uzaretejsi a maju problém sa prihovoriť 😂 tak treba byť niekedy vtierka
@anonym_717821 súkromné skolky /ja som videla len jasle teda/ poskytujú aj dočasne stráženie atd. Platí sa napr za hodinu. Tak ako to býva v centrách kde sa deti chodia hrať. A nik tam dieta neregistruje a nenhlasuje napr na upsvar... lebo dieta je s rodičom doma. Nie je celodenné v nejakom zariadení.
@simca06022011 nie je pravda,co pises. Kazde zariadenie (ci su to jasle alebo skolka) spadajuce do siete vzdelavacich zariadeni MS SR nahlasuje deti a nezalezi na tom, ci je to statne, mestske, cirkevne, sukromne zariadenie. Mala som dieta v sukromnych jasliach 3x tyzdenne na par hodin a uz pri zapise ma na to riaditelka upozornila. Deti sa nenahlasuju na UPSVaR, ale na SP, prave kvoli tomu, aby sa dali previest kontroly, ci je otec poberajuci MD alebo ci je rodic na OCR a deti su v zariadeniach. Je to velmi jednoducho overitelne.
@anonym_autor autorka, najjednoduchsie by pre vas bolo, aby isiel otec na RD. Dieta moze byt v akomkolvek zariadeni na akykolvek cas. Ak vam to vsak financne nevychadza a z RD to neutiahnete, ak pojde otec na MD, musite dieta umiestnit do zariadenia, ktore nespada pod siet vzdelavacich zariadeni MS SR. Nazyvaju sa sice sukromne skolky alebo jasle, nemaju vsak potrebnu certifikaciu, preto su povazovane len za akesi centra s celodennou starostlivostou. Tieto zariadenia nemaju povinnost nahlasovat deti na SP.
@simca06022011 nie je pravda,co pises. Kazde zariadenie (ci su to jasle alebo skolka) spadajuce do siete vzdelavacich zariadeni MS SR nahlasuje deti a nezalezi na tom, ci je to statne, mestske, cirkevne, sukromne zariadenie. Mala som dieta v sukromnych jasliach 3x tyzdenne na par hodin a uz pri zapise ma na to riaditelka upozornila. Deti sa nenahlasuju na UPSVaR, ale na SP, prave kvoli tomu, aby sa dali previest kontroly, ci je otec poberajuci MD alebo ci je rodic na OCR a deti su v zariadeniach. Je to velmi jednoducho overitelne.
@luciaaaaa tak ja som bola v jasliach kde mali aj prilezitostne strazenie deti, cize kludne tam mama doniesla dieta aj na par hodin... nikde nic nehlasili a predpokladam, ze o tom sa ani ziadna zmluva nepodpisovala
@anonym_717821 ja neviem, máš pocit, že 1x týždenne (dobre, možno 2x) na 2h je zbavenie sa starostlivosti o dieťa? Čo už len ten otec za ten čas urobí? Nič, len musí čakať, kým skončia.
@anonym_b973b0 presne, je to to iste ako ked dieta odvedie na kruzok, alebo do detskeho kutika kde je strazenie... atd.
@anonym_b973b0 kde píšem o zbavení sa starostlivosti? asi si sa pomýlila. Ja hovorím o zodpovednosti za dieťa, ktoré je v zariadení bez toho, aby tam bolo oficiálne zapísané. To dieťa nemá v škôlke čo robiť, učiteľ zaňho nie je zodpovedný.
Materská sa poberá 6mesiacov, potom prechadzas na rodičák, či?
Skončí materská, (sp)prejde na rodičovskú (UPSVAR) a kľudne sa môže adaptovať . ..a zamestnávatel je povinný držať miesto...
Ahoj, pocuj uplne zbytocne riesis nejaku adaptaciu uz teraz a este ked je manzel na materskej. Dieta ma 1r a 8 mesiacov, ano? Je este velmi male. Uzivajte si ho a nestresujte sa dopredu. Ak je manzel teda s nim na materskej, tak fungujte ako doteraz. Nech dalej navstevuju ihriska, obchody, nejaky detsky kutik, chodte cez vikend na vylet, staci ze stretnete a chvilu sa pohra s jednym, dvoma detmi. Postupne sa osmeli ako bude rast. Vobec sa nestresuj, mate este veeeela vela casu. 🤗
Toto co ti tu pisu.. na to sa tazko vobec nieco hovori. Pisu ti tu zjavne stare matere s prepacenim. To ich uvazovanie a emocna prazdnost, to je nieco na zaplakanie. Hlavne ten komentar, ze dieta place/neplace odchadzam… no co z takych deti vyrastie, ked nemaju naplnene emocne potreby netusim. Ale dobre to nebude. Netrap sa, vase je uplne normalne dietatko, so spravanim primeranym k veku. Snazte sa byt viac medzi ludmi a bude sa to zlepsovat.
@anonym_autor nechoďte do herniciek ale na nejaký krúžok s organizovanou aktivitou, v jeho vekovej kategórii, u nás sme chodili na "cvičenie s pesničkami" a tých 45 minút bolo rozdelených do troch blokov, v každom iná aktivita, na začiatku a konci spoločná pesnička na privítanie/rozlúčku. Bolo tam okolo 10 rovnako starých deti a áno aj malý bol na mne väčšinou nalepený a aktivity sa robili väčšinou tak že každý rodič so svojím dieťaťom, ale bol medzi tými detičkami a nejaké malé interakcie mali deti medzi sebou od začiatku, postupne sa pridávali aktivity kde sa robilo niečo hromadne takže sa učil fungovať aj s inými detičkami, postupne sa tam spolu začali hrávať vždy keď sa dalo.
Zároveň sme začali s hracimi stretkami doma, našla som si takto kamošku s cca rovnako starými detičkami, raz u nás raz u nich, sedeli sme pri nich a oni sa pekne hrali, najprv každý sám, neskôr už spolu.. potom sa aj na ihriskách našli a hrali sa. Do škôlky potom nastúpil ani nie dva a pol ročný a nemal už problém a to sme ho dovtedy nikde nenechávali samého na adaptáciu.
To len ako návrh, že dieťa môžeš pripravovať na škôlku aj inak, než ho nechať samého v zariadeni
Každopádne všetkým ďakujem za príspevky. Možnosť, že ja budem pracovať a muž na rodičovskom nechceme využiť, keďže ja som na nižšej pozícii s nižšou mzdou a manželovi zo zákona už nebudú držať miesto. Možno to niekoho urazí, ale teda ja mám 37 rokov, prvé a bohužiaľ už aj jediné dieťa,pred tým sme sa snažili ako tak zabezpečiť. Ja nepovažujem za najlepšie riešenie dať svoje 22 mesačné dieťa rovno na 9 hodin do jaslí len tak, ak sú iné možnosti. Čiže mi už len ostava možnosť ostať na rodičovskom, prijať výpoveď, dieťa dať na adaptáciu a dúfať, že si nájdem novú prácu.
@anonym_autor
@anonym_autor No buď manžel zostane doma s dieťaťom a bude poberať materskú, ty budeš pracovať. Môžete obaja pracovať a dať dieťa do súkromných jaslí a poberať rodičovský. Alebo zostaň doma normalne s dieťaťom keď jasle nezvláda. 20 mesačne je dosť malé na celodenný pobyt v jasliach. Píšeš že máš 37 r a bude to tvoje jedine dieťa, tak si ho uzi. Robotu si neskôr nájdeš, čas ti nikto nevráti. Myslela som že pracuješ v nejakej riadiacej pozícii, ale kvôli práci v maloobchode…
chcem sa opytat vsetkych mamiciek, ktore tu pisu odpovede a rady pre otca ze nemoze ani na hodinu pocas materskej dat dieta na “kruzok kde bude dieta same”.. ma stat zobrat matersku vsetkym mamickam, ktore maju pracovne vytazenych manzelov, babky a dedkov daleko, a chceli obcas pocas materskej “vypnut” a zaplatili si opatrovatelku na 2 hodiny do tyzdna???? lebo vsak to je skoro to iste.. len ked je to otec tak uz je to zle? lebo chce obchadzat zakon? 🙈🙈🙈
Ahoj, pocuj uplne zbytocne riesis nejaku adaptaciu uz teraz a este ked je manzel na materskej. Dieta ma 1r a 8 mesiacov, ano? Je este velmi male. Uzivajte si ho a nestresujte sa dopredu. Ak je manzel teda s nim na materskej, tak fungujte ako doteraz. Nech dalej navstevuju ihriska, obchody, nejaky detsky kutik, chodte cez vikend na vylet, staci ze stretnete a chvilu sa pohra s jednym, dvoma detmi. Postupne sa osmeli ako bude rast. Vobec sa nestresuj, mate este veeeela vela casu. 🤗
Toto co ti tu pisu.. na to sa tazko vobec nieco hovori. Pisu ti tu zjavne stare matere s prepacenim. To ich uvazovanie a emocna prazdnost, to je nieco na zaplakanie. Hlavne ten komentar, ze dieta place/neplace odchadzam… no co z takych deti vyrastie, ked nemaju naplnene emocne potreby netusim. Ale dobre to nebude. Netrap sa, vase je uplne normalne dietatko, so spravanim primeranym k veku. Snazte sa byt viac medzi ludmi a bude sa to zlepsovat.
@zushorvath dobra rada, aspon nejaka.. nezvyknem citat komentare ani tieto diskusie, dnes vynimocne čumim do mobilu lebo cakam komara v izbe 😂 a fakt sa mi az chce grcat co som si tu precitala.. tak konecne nieco co sa da citat.. 👍
@luliu dakujem, tvoju odpoveď akceptujem a už sa k tomu nebudem vracať.
@anonym_autor inak, obdivujem ako kludne a slusne odpisujes na niektore otrasne odpovede.. lebo tolko hejtu a nevyziadanych rad som tu citala 🤮
Píšem tu znova, lebo som dieťa z adaptačneho programu odhlasila. Zo škôlky mi odpísali, že tento program nie je ako Adaptačný program v škôlke, ale ide o program prebiehajúci v Klubíku v doobednych hodinách. Nie je súčasťou riadnej škôlky, ide o krúžkovú aktivitu. Deti majú na programe hranie, tvorenie, skupinové aktivity. V rovnakom čase nám vedia aj ponúknuť umelecký krúžok s rodičom. Jediný rozdiel je, že adaptačný program prebieha bez prítomnosti rodiča. Viete mi poradiť, či teda dieťa môže chodiť na takýto krúžok? Keď je tam teda bez rodiča.
@anonym_autor Za to môže Fico že ty si neni schopná s jediným vytúženým dieťaťom ostať na tri roky doma?Načo sa trepeš do práce?Šimpečka by ti tvojho muža poslal na Ukrajinu bojovať,to ti bude lepšie na duši?
@anonym_autor Za to môže Fico že ty si neni schopná s jediným vytúženým dieťaťom ostať na tri roky doma?Načo sa trepeš do práce?Šimpečka by ti tvojho muža poslal na Ukrajinu bojovať,to ti bude lepšie na duši?
@gabrielabydzo ty moje chúďatko.. do témy ohľadom detí ťahať takého zvytočné komenty.. ak by si chcela, môžem ti priespieť na jednosmernú letenku do moskvy, pošli len číslo účtu.. cmuky cmuk
@lienka.7 píšeš síce trochu agresívne, ja viem, čo sa snažíš povedať. V podstate ak niekto dá dieťa do jasiel a poberá materskú, môžu obaja pracovať. U nas je situácia taká, že som chcela tu aklimatizáciu dieťaťa. Podľa mňa je veľa pre dieťa, ktoré má necelé 2 roky, aby bolo 9 hodin v inštitúcii a 4 so mnou. Prečo chodím na ihrisko takto? Lebo malý vstáva neskôr a má takýto režim. Vstáva okolo 8 30, kým sa naranajkujeme, nachystáme, atď. Trochu to trvá. Späť chodí okolo 9,až pol 10. Možno to iným nevyhovuje, ale nám áno, keďže muž sa vracia z roboty pred 6. Pre nás lepšie, ako keby chodil spať o pol 8. Ja si osobne nemyslím, že by sme takto systém zneužívali, ale teda zákon si to takto vyklada.
@anonym_autor podla mna, ak sa budu starat aj babky, nikto to nezisti, pokial to sama nenahlasis. To je asi pre 20 mes. dieta najlepsia moznost , lebo uprimne byt v skolke do 17,30 je vela aj na 6 rocne nieto 20 mes.. Aj pre 9 rocnu chodim do druziny co najskor.. aby sme spolu boli.. tiez by som zvazila, ci vam prijem dakeko prevysi vydavky za skolku, opatrovatelku.. inak sa to ani moc neoplati.. aspon jeden z vas keby koncil v praci skor, prip.skrateny uvazok.. dieta nebude navzdy male..

Ja len nechápem, keď je všade nalepeny na teba, deti neznesie, nechce s nimi byt, tak ako by bol na tej adaptácii, tam by už vydržal 2 hodiny bez vás bez problému?
@anonym_autor
@bielasovicka bola som sa tam pred tým informovať, ide o malú skupinku deti na adaptácii, väčšinou do 4. Detičky sa dávajú pani učiteľke, každé dieťa si osobne prevezme,pritúli, čo najviac rodinné prostriedie. Ak už chodí do škôlky, je ich maximum 12, na 2 pani učiteľky. Pomáhajú im s obliekaním, nevadí, aj keď nie je odplienkovany. Kamarátka mala u nich dieťa, ale pred 6 rokmi. Bola veľmi spokojná, syn jej ani nechcel chodiť domov.