icon

Ako riešiť agresívne správanie detí?

28. dec 2023

Ahojte, ako reagovat, ak vase male dietat (2roky) bije ine dieta. dnes sme boli na workshope, a tam bolo jedno agresivne dieta, ked sa mu nieco nepacilo tak rozhodilo veci a utocilo po viacerych, moje chcelo sotit, to som zastavila, ale potom uskrablo moje, ked mu nieco nechcelo dat a matka jeho len ze nerob,nesmies ale realne to dieta si robiolo co hchce a mamu malo v prdeli.
este som sa s tym nestretla, vzdy ked niekto ublizoval, tak rodicia to poriiesili a bolo. myslite ze by bolo ok, ak nabuduce take agresivne dieta razne upozornim a nasledne vykazem od mojho dietata , ze hnevat sa moze ale ublizovat druhym nie a nech ide od nas prec ? ci t je uz vela a ma si to riesit rodic ?
(moje dieta keby to robi, ajh po upozorneni,m tak odchadzam prec, ale tej mame nic netrklo, aj ked ju upozorili)

Strana
z3
jana_eyre_2
30. dec 2023

@kristinka92 odhliadnuc od tejto témy, naozaj ma niekto 2ROCNE dieťa UZ vychované, ktoré nikdy neurobí nič neočakávané a neziaduce? 🤔

luba28
30. dec 2023

@jana_eyre_2 hej,,ich deti uz aj abecedu poznaju odpredu a aj odzadu ,,uz sa vedia branit a aj ublizit nazad ,,no popravde mozno este v noci plienku maju ,

ouwecka
30. dec 2023

No nasa tak vedela stlknut,ale vyskúšala,raz 2 x niekoho v herni,vysvetlili sme a uz dobre,tomu dietatkunto treba len vysvetlir a ocividne vsimava maminka je "pricina" danej situácie

joannita
30. dec 2023

@pribinak moj starsi syn mal take obdobie ked capal a sacal ine deti na ihrisku aj v skolke. Ja som to teda vzdy dost riesila, okamzite bol dorazne upozorneny, resp. dostal trest ze sme odisli prec z ihriska, proste nikdy som to nenechala tak, ublizenym som sa ospravedlnovala a syn bol upozornovany, aj psychologa som riesila kvoli tomu, no trapilo ma to dost. Horsie uz bolo ked som chodila na ihro s dvoma detmi a bolo treba hlavne ustrazit rocnu dceru, nemala som oci vpredu aj vzadu tak som vsetko nevidela. Preto som mozno v ociach mamiciek ako ty vyzerala ze sa nestaram, alebo je mi to jedno. Opak bol vsak pravdou.
Ale poviem ti jedno. Keby som videla ako davas "po rukach" akoukolvek intenzitou mojmu dietatu, spravila by som ti tam pred vsetkymi taku hambu, ze by si na to ihrisko uz nikdy nevkrocila. Mne teda cudzia matka dieta otlkat nebude! Clovek by cakal ze aspon ty budes mat rozum ako matka a dospela osoba a nebudes sa stavat na uroven 2 rocneho decka, ze "ked ty mojmu, tak ja tebe"
Preboha!

pribinak
30. dec 2023

@joannita sa ukludni, dobre

euka210
30. dec 2023

Samozrejme ze take dieta ma riesit jeho rodic. Ak to neriesi on, tak riesim ja, nebude bit moje dieta ci robit zle. 2r este vela nechapu, ale zaklady ano... tak zasiahnut a razne mu povedat, nech nebije, spravaj sa pekne...zastavit dieta v cinnosti ktorou ublizuje. Bit cudzie dieta by som nebila, ked by velmi robilo zle ze to prekracuje hranicu, skor by som vzala dieta za ruku a odviedla ho k matke a jej dohovorila, ci jej nevadi ako sa sprava jej dieta atd.

joannita
30. dec 2023

@pribinak ukludni sa hlavne ty a neotlkaj ine deti zenska. Halo

pribinak
30. dec 2023

@joannita kľud moja

penelope2066
31. dec 2023

Keď to neriešila matka agresívneho dieťaťa mala si to rázne riešiť Ty.Kto iný má Tvoje dieťa ochranit keď nie Ty,jeho mama??

tiika
31. dec 2023

Samozrejme,že sa treba brániť. V prvom rade majú zasiahnuť rodičia. Žiadny názor tu nehovori, ze to dieťa majú nechať tak a nevšímať si ho. Čiže nie je problém respektujuca výchova, zákaz fyzických trestov, ale benevolentna, ľahostajná výchova, nezáujem.

Riešila by som to bud s matkou alebo s dieťaťom tak, ze mu primerane zabránim v ubližovaní (odsuniem ho, chytím ruku) alebo s lektorkou. Pretože je xy možnosti ako tu situáciu riešiť, použitie násilia (akéhokoľvek) voci 2r batolatu nie je potrebne. To nie je riesenie, ale nezvládnutie problému, neovladnutie sa dospelého… jeho hnevu, vlastnej agresie, emócii. I keď lepšie, ako úplne ignorovanie, ľahostajnosť voci “nasiliu”.

A prečo je šikana? Určite nie kvoli úcte a rešpektu vo výchove. Ale kvoli nezáujmu rodičov, ich voľnej výchove, tolerancii voci agresii alebo naopak jej potláčaniu fyzickými trestami, bitkami, kde násilie sa prenáša ďalej, plodí len ďalšie násilie.

mima1988m
31. dec 2023

Postavim sa medzi cudzie a moje dieta, alebo ho odmeranym zvysenym hlasom upozornim, nez sa neopovazi ho dotknut. Ak by ublizili mojmu dietatu, zodpovedny je rodic. Riesim to s nim, je zan zodpovedny, takze je to jeho vina. On sam dozrie aby sa to neopakovalo.
Diagnozu napr. by som brala do uvahy len po prve upozornenie, potom uz nie. Ma ho zobrat prec.

mima1988m
31. dec 2023

@pribinak Ak by si udrela moje dieta, hlavne v batolackom veku.. urobim cirkus a musis sa ospravedlnit. Uvedomujes si, ze si fyzycky napadla dieta /chranenu osobu/ ?
Ono sa este len uci co moze, zato ty by si to uz mala ovladat. Treba zobrat svoje dieta od neho a napomenut matku.
Moze sa ti stat, ze namiesto kriku, tiez dostanes. Pripadne iny zavola policiu. Ale rob ako uznas za vhodne.

penelope2066
31. dec 2023

Moje takmer 3r dieťa ucim nech sa bráni ale zároveň nech neútočí prvé.Ak nastane konflikt najprv len chvíľu sledujem ako bude reagovať moje dieťa,ak treba zakrocim.Ak ho nejaké decko udrie vie,že moze vrátiť.Ak sa hrá s hračkou a niekto mu ju chce násilím/ťahaním/trhanim zobrať učím ho nedat si.Ale ani moje nesmie vziať nasilu hračku inému.Uz chodí do škôlky a tam sú teda zaujímavé exempláre,ktoré asi výchovu zo strany rodičov nezažili.Samozrejme ani moje dieťa nieje neviniatko,robí čo nemá ale vtedy to nenechám bez povšimnutia a riešim to.Keby moje dieťa udrie iné decko poviem nech sa nenechá a vráti mu.Popripade vysvetlím tomu cudziemu dieťaťu raznym tónom ja.Raz sa nám stalo,že na ihrisku bolo protivne dieťa a nedalo si pekne povedat,tak som mu jemne stisla ruku a odsunula ho na bok od môjho.Matka sedela na lavicke a tukala do mobilu.

penelope2066
31. dec 2023

A niesom zástancom toho aby rodic dieťaťa ktoré sa normálne hra odviedol preč svoje dieťa.Nech odíde to,ktoré sa nevie vpratat do kože.

bubihomama
31. dec 2023

Cez leto na ihrisku môjho 2 ročného začal jeden starší chlapček cca 3 roky ,, otravovať " nenechal ho s ničím sa hrať bral mu to z ruky, tak som si ho stále zobrala preč , babka toho chlapca len áno mojko toto mu neber Keď už 3x mu zobral z ruky autíčko čo bolo na ihrisku a začal mu vykrúcať prsty za chrbtom tak som na neho zrukla že toto nesmie robiť a prečo ubližuje iným a nech si ide preč, ale ja som samozrejme vždy s ním a hráme sa spolu, vždy zasiahnem ak matka alebo sprievod toho dieťaťa nič nespraví. Nenechám si svoje dieťa mlátiť ani šikanovať. Babka jeho ani slovo nepovedala. Môjmu odmalička hovorím že na ihrisku v centrách keď sme tak sa neberie hračka z ruky inému ale treba si vypýtať ale keď nedá tak si zobrať dalsiu. Tak isto ani jemu nikto nemôže zobrať každého napomenie ,, musíš si vypýtať a požičiam ak sa už nechcem hrať". Ale to sme my.Učím svojho syna ,, bitku nezaciname " ale brániť sa treba! Zíde sa mu to v škôlke.

penelope2066
31. dec 2023

@bubihomama súhlasim 👍

andreatytler
1. jan 2024

Celkom dobe nerozumiem co tu niekto tak intenzivne riesi bitky medzi 2-3 rocnymi. Mne to nikdy neprislo ako problem. Ved to su hrone malinke deti. To ani riesit netreba. Staci sa medzi nich postavit so zamracenou tvarou. Oni maju obrovsky respekt voci velkym dospelym ludom. Ci voci vam nemaju?

biela_sova
1. jan 2024

@andreatytler presne tak

Strana
z3