Ako riešiť nesúlad vo výchove detí?
Ahojte, mame jedneho syna skoro 2,5rocneho. Podla manzela je rozmaznany. Mame odlisne vychovne postupy. Kym on ide stylom prikazov, ja s nim diskutujem, vysvetlujem. Uvediem priklady.
1. Varila som. Syn chcel miesat. Muz po nom hned hucal, ze to pali, nesmie. Syn sa zacal hadzat o zem. Ja som dala k linke dalej od sporaka misu, vrchnaky, varesku a syn si spokojne hrdo "varil". Muzov komentar - je rozmaznany.
2. Vecerne spanie - manzel zaveli a zlosti sa, ze syn stale sedi na nocniku, len aby natahoval cas. Ja mu poviem, ze az dohra nasledujuca uspavanka, ideme do postielky. Dohra a on vacsinou ide bez reptania. Zas je rozmaznany.
3. Situacia dnes - boli sme pri vode, kde su detske atrakcie, pre syna nove miesto. Nechcel ist jest lebo chcel vsetko skusat. Cely cas som pocuvala, ze je strasne rozmaznany. Povedala som mu, ze ak zke aspon pol palacinky, pojdeme. Pokrajala som mu, on si ju sam jedol miestami aj s placom a sli sme sa hrat. Bol cas ist domov. Manzel velil, dieta ignorovalo, rycalo. Nastavila som budik a vysvetlila, ze ma cas sa 5x smyknut, potom zazvoni budik na mobile a pojdeme. Dohodu dodrzal, sli sme. Uz som mu povedala, ze ak som taka hrozna, nech sa rozvedie a syna vychovava sam. Ako vychovavate deti vy? Som ozaj taka hrozna?
@andreatytler dakujem.
@huxy syn sa hadze o zem iba pri muzovi. Ja sa snazim hladat kompromis, ak sa da. Vieme sa spolu dohodnut. Co sa nocnika tyka, tak z 10 raz ide bez reptania tak 7. Zvysok byva aj tak, ze ho proste dvihnem a on zacne utekat a bavit sa na tom. To ho chytim a obleciem do vaku nasilu. Uz ked ma navlecenu jednu ruku, podda sa. Ked tata zaveli, ze sa ide a hotovo, tak to sa zas hadze o zem. S tou palacinkou to bola vynimocna situacia, on ani sladke nemusi, tak mi aj ta polka stacila. Mozno keby sa manzel inak spraval, mohla som sa aj ja najest v klude, ale on len dudral, aky je rozmaznany a miestami mi to prislo, akoby sa tvaril, ze k nemu nepatrime. Dnes sme boli zas na podobnom mieste. Synovi som hovorila, kam ideme, co tam bude, muz ho "nasilu" tahal do vody, ale on chcel ist na hojdacky. 🤦♀️ Tak siel teda na tie a ked mal dost, isiel s muzom do vody a uzili si to. Potom zas chcel, az idu, ale syn nechcel, zbadal lezenie a ine aktivity. Bol uplne kludny, spokojny, neskor sli spolu zas do vody. A ako sme odchadzali, boli zas pokusy, ale opat som nastavila budik, vysvetlila a syn pekne siel. Este mi aj posepkal, ze sa vycikal do jazera lebo mu bolo treba. Na ubytku mi vysnoril penazenku. Muz mu ju vytrhol, ze to nemoze. Spustil zas rev. Ja som mu ukazala, co v nej mam a vysvetlila, ze bez dokladov by som nemohla soferovat a bez penazi by sme si nic nekupili. A cuduj sa svete, pochopil, bez slova mi ju vratil. Urcite robim aj ja chyby, ale neviem, ci toto je rozmaznanost.

@andreatytler tak to je tvoj názor, neberiem ti ho, ale svoj nezmením. Tak neviem či riešenie vyhovovalo obom, keďže autorka musela nahádzať svoj obed do seba... Tiež z nočníka ide "väčšinou" bez reptania, čiže nebude to tiež vždy hladko prebiehať. A či autorke vyhovuje, že sa jej dieťa hádže o zem 🤷🏼♀️