icon

Ako zabrániť 2,5-ročnému dieťaťu používať nevhodné slová?

16. nov 2025

Ahojte, obraciam sa tu na vás s prosbou o tipy ako vysvetliť 2,5 ročnému synovi že "do pi**" je škaredé slovo a nesmie to hovoriť 😭 boli sme pred obchodom kde skupinka podgurazenych bezdomovcov túto nadávku spomenuli tak 10x ak nie viac kym sme sa odtiaľ stihli odpratať. Nanešťastie syna to slovo tak upútalo ze to teraz hovorí bežne aj niekoľko krát denne len tak 💁🏻‍♀️ najprv sme sa tvárili že to nepočujeme a ignorovali ho no syn to stále naďalej hovoril tak sme sa ho pýtali že čo to znamená že mu nerozumieme ale napriek tomu to neorestalo 😃 ďalej sme sa skúšali tváriť že sa tam rozprávali o opiciach a že to je slovo opici 🤣 ale nezabralo.
Teraz sme v štádiu že sme mu povedali ze to je veľmi škaredé slovo a nesmie sa to hovoriť. Aj vysvetlené aj som naňho už kričala kvôli tomu. Teraz pre zmenu občas nahlas povie vetu sam na seba : "nemozem povedať do p***" alebo "do p*** je škaredé slovo 😃
Tak už ďalej neviem. Poraďte naaam 😅

Strana
z2
anonym_d04ed3
16. nov 2025

Co najmenej nato upozornovat a nevsimat si to. Cim viac budes upozornovat tym viac ho bude opakovat

minenkaa
16. nov 2025

@anonym_autor sikovny chlapčisko ,keď vie takto pekne v tomto veku vysloviť myšlienku čo nemôže a prečo
Prepac ,ale ta veta je na tak malé dieta tak úžasná,neskutočne decko máš

viestta
16. nov 2025

v tomto veku najlepsie riesenie vobec to neriesit. Naucil sa nieco nove, je to pre neho velmi zaujimave a este aj tym vzbudzuje vasu pozornost. Co viac si moze priat? Tvarit sa, ze nepocujete a zahovorit niecim uplne od veci alebo prejst mlcanim

martinmmartin
16. nov 2025

Skuste ho naucit este skaredsie nieco , napr žgumbra

ukgirls
16. nov 2025

to mi pripomenulo ked moja bola mala isli sme po ulici na oblohe cajka a mala na nu -aha koko. na nu pozeram jak truba lebo ja to slovo nepouzivam so slovakmi sa nestretavam a netusim kde to mohla pocut .. to bolo prvy a posledny krat co to pouzila kedze som s ak tomu nevyjadrila len ju opravila ze je to vtak ... mozno niekde naozaj zacula a mozno len nestastne schomolila slovo a vyslo jej toto nestastne-neviem ..kazdopadne ja by som povedala raz ze sa to nepatri lebo to nieje pekne a viac sa k tomu mevratila-dieta zabudne a najde si ine slovicko -zaujimavejsie

autor
16. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor sikovny chlapčisko ,keď vie takto pekne v tomto veku vysloviť myšlienku čo nemôže a prečo

@minenkaa to je nejaká irónia? 😀

minenkaa
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor absolutne nie,iba som ti syna pochválila ,veď koľko deti v tomto veku ani nerozpráva

anonym_a986c2
16. nov 2025

Mne mama povedala,ze ked som bol maly,bratovy som hovoril pri hrani,"Ty môj maly kokotik"Ta to riesila s pediatrickou a tiez jej poradila,neriesit,ignorovat.Ako prislo,tak odide...

autor
16. nov 2025
@anonym_d04ed3

Co najmenej nato upozornovat a nevsimat si to. Cim viac budes upozornovat tym viac ho bude opakovat

@anonym_d04ed3 ako som už spomínala zo začiatku prvé čo sme robili bolo ignorovanie ale jeho to neprešlo neviem, možno nejaká energia od nás ako sme sa na seba pozerali keď to vravel 😅

autor
16. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor absolutne nie,iba som ti syna pochválila ,veď koľko deti v tomto veku ani nerozpráva

@minenkaa v poriadku, tak ďakujem. Veru je v tomto veľmi šikovný ale on aj vyzerá na viac, nikto mi neveri keď poviem ze ma 2,5 😅

januska12323
16. nov 2025

Úplne ignorovať, nebude z toho divadlo nebude to hovoriť.

autor
16. nov 2025
@ukgirls

to mi pripomenulo ked moja bola mala isli sme po ulici na oblohe cajka a mala na nu -aha koko. na nu pozeram jak truba lebo ja to slovo nepouzivam so slovakmi sa nestretavam a netusim kde to mohla pocut .. to bolo prvy a posledny krat co to pouzila kedze som s ak tomu nevyjadrila len ju opravila ze je to vtak ... mozno niekde naozaj zacula a mozno len nestastne schomolila slovo a vyslo jej toto nestastne-neviem ..kazdopadne ja by som povedala raz ze sa to nepatri lebo to nieje pekne a viac sa k tomu mevratila-dieta zabudne a najde si ine slovicko -zaujimavejsie

@ukgirls áno samozrejme skomoleniny sa môžu stať aj stávajú ale toto viem ze bolo konkrétne toto pretože to hovoril už na mieste, tam kde sa to prvý krát dopocul 😃

jaja20
16. nov 2025

Dcéra mojej kamarátky hovorila kkt na krokodíla 😄
Samozrejme, keď trochu vyrástla, tak to už vravela správne.

ivangeline
16. nov 2025
@minenkaa

@minenkaa aj môj to vie. ;)

ivangeline
16. nov 2025

Iné ako nevšímať si to a zahovoriť iným nepoznám. Časom ho to prejde.

anonym_aef3ed
16. nov 2025

Mali sme to isté a presne v tomto veku, to isté slovo, podobne k nemu prišla ako vy a presne tento postup. Nakoniec to prešlo do medzi obdobia že sa kontrolovala a potom to prestala hovoriť úplne. Hlavne to nehovorte vy dospelý

anonym_3b6820
16. nov 2025

@anonym_autor Čím viac nato budete upozorňovať a riešiť,tým viac to bude rozprávať .Ono si myslí, že je to niečo čo vás baví a dieťa je ako papagáj..proste sa snažiť zahovoriť,nevšímať a časom prestane hovoriť. Deti započujú kadečo..ešte si žijete (v dobrom) 😃

anonym_3c6703
16. nov 2025

Vymyslí si nejakú "nadávku" niečo čo znie tak svojský, čo ešte nepočul.. a keď ho akože nebudeš vidieť, pouzi pri praci aj 10x za sebou, iný deň si znova na to spomen...
Dieťa počuje aj z vedľajšej izby, ak chce počuť.. potrebuje upriamiť pozornosť na niečo iné. Prípadne aj manžel môže akože na teba nejak zareagovať..
A tu jeho nadávku ignorovať naďalej zase, chce to čas.. je to je chytľavé zvukové slovo

anonym_509243
16. nov 2025

U nas maly povie piti,ale chce povedat Beti.A co mu mam na to povedat,viem ze to nehovori nadavku ale sestrino meno.

autor
16. nov 2025
@anonym_aef3ed

Mali sme to isté a presne v tomto veku, to isté slovo, podobne k nemu prišla ako vy a presne tento postup. Nakoniec to prešlo do medzi obdobia že sa kontrolovala a potom to prestala hovoriť úplne. Hlavne to nehovorte vy dospelý

@anonym_aef3ed u nás sa práveže vobec nenadava najhoršie co povieme je do riti 😅 a náš si zadelí takéto niečo no šok 😅

autor
16. nov 2025
@anonym_3c6703

Vymyslí si nejakú "nadávku" niečo čo znie tak svojský, čo ešte nepočul.. a keď ho akože nebudeš vidieť, pouzi pri praci aj 10x za sebou, iný deň si znova na to spomen...
Dieťa počuje aj z vedľajšej izby, ak chce počuť.. potrebuje upriamiť pozornosť na niečo iné. Prípadne aj manžel môže akože na teba nejak zareagovať..
A tu jeho nadávku ignorovať naďalej zase, chce to čas.. je to je chytľavé zvukové slovo

@anonym_3c6703 toto môže byť fajn nápad dakujem skúsime 😆

autor
16. nov 2025
@anonym_509243

U nas maly povie piti,ale chce povedat Beti.A co mu mam na to povedat,viem ze to nehovori nadavku ale sestrino meno.

@anonym_509243 lenže to je rozdiel keď tvoj si slovo len skomolil respektíve necie vysloviť 😃 ale môj syn hovorí nadávku. Nie nie je to skomolene pomenovanie niečoho

anonym_509243
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_509243 lenže to je rozdiel keď tvoj si slovo len skomolil respektíve necie vysloviť 😃 ale môj syn hovorí nadávku. Nie nie je to skomolene pomenovanie niečoho

@anonym_autor no ale keby k tomu povie do piti,tak uz to nadavka je,aj ked t,namiesto č.A niekedy sa mu aj takto podari povedat.A cudzi ludia nevedia,ze tak hovori sestre.

simona20201309
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ignorovať, ignorovať, ignorovať. Úplne ignorovať. Ani sa nad tým nepozastavte a vysvetli to každému vopred. Chvíľu by som sa vyhýbala spoločenským stretnutiam 😄
U nás toto dcéra povedala 2x. Absolútne sme nezareagovali a viac to nepovedala.

sevrin
16. nov 2025

🤣🤣🤣 chalan je veľmi učenlivý

anonym_b3e490
16. nov 2025

Ty nemozes chodit so svojim dietatom do ulic, lebo co pocuje, to sa nanho nalepi a potom si cudzi ludia pomyslia, ze to pocul doma 😉

autor
17. nov 2025
@anonym_b3e490

Ty nemozes chodit so svojim dietatom do ulic, lebo co pocuje, to sa nanho nalepi a potom si cudzi ludia pomyslia, ze to pocul doma 😉

@anonym_b3e490 mne je úplne jedno co si cudzi ľudia myslia 😄 nepáči sa to mne a nechcem aby to naučil iné deti s ktorými sa stretávame, aj keď viem ze potom v škôlke pochytia kadečo, bola by som rada ak by to nešlo od môjho syna 😅

pikachu999
17. nov 2025

@anonym_autor vtipný 😂😂😂 tak nadáva no bože .... deti opakuju...skús mu dať alternatívu do kelu 😂😂😂

magdalenal
17. nov 2025

@anonym_autor mame 2rocnu. Ked mi nieco spadne alebo zakopnem, poviem ' do prčic'..... hadaj co hovori ked nieco padne nasa 2rocna? 🙂 minule nancely obchod. No, hanbila som sa, co ti poviem.... ale viem, ze my tak nehovorime. Snazim sa pouzivat alternativu 'do paže' ...... znie to trochu podobne a dnes 1x ked jej padla hracka povedala do paže 🙂 nevysvetlujem, neupozornujem, take male nechape..... prejde to samo casom

biglovemom
17. nov 2025

Klidek, to je normalne aj toho este bude .
Presla som si tym,aj blbou kravou som bola aj ma nenavidela (nie nevie vyznam slova )
Vsetko to trpezlivostou a vysvetlovanim (to je skarede slovo som smutna ked to povies ,nerozpravame tak ) to preslo.
Ma 7r a uz davno to nehovori.
Ale bolo toho no…🙄

Strana
z2