icon

Ako zvládnuť dni s aktívnym dvojročným dieťaťom?

24. jan 2025

Ahojte maminy toto je skor diskusia o mojom postazovani sa lebo posledne dni mam zo seba taky zly pocit ze pre dieta nic nerobim kym som s nim doma.
Dcera ma 2 roky a je proste velmi ziva,stale chce skakat,vyliezat na vsetko, tancuje na kazdy zvuk, vyhadzuje sufliky, robi bordel. Na tom by nebolo nic zle aj ked to u nas vyzera ako v divocine, ale mam pocit ze jej za cely den nic neodovzdavam.
Nechce si pozerat knizky len po nich skace, puzzle aj kocky rozhadzuje, nema zaujem sa sama pokusit krmit fakt ze nicim, sama si napriklad vyzliect nejaky kus oblecenia, kreslit chce len po zemi a po stene.
Vobec v nej nevidim taku akoby zvedavost po mne nieco opakovat, take ze “pomahat v domacnosti” (napriklad ked som robila kolac ze mala moznost miesat cesto alebo pridavat muku). Vobec u nas nefunguje take ze zapojenie do beznych cinnosti v domacnosti. Vsetko co som si precitala co deti v takom veku zvycajne bavi tak u nas nic.
Ja uz neviem ako travit dni, vonku mi len uteka, jasi sa. Plny facebook mam videi co s dietatom robit a u nas to proste takto nejde. Tie ktore ste mali podobne dieta kedy sa to nejako upravilo?
A nemyslim si ze by to bolo nejakou diagnozou, aspon dufam, slova nejake ovlada, chape ked na nu rozpravame, len sa proste stale jasi. A ano je to dieta ja viem necakam ze bude sediet v pozore a “vzdelavat sa”, ale cely den sa takto tazko funguje.

7lenka11
24. jan 2025

Ja mam doma dvojročnú a teda je to riadne akčné, až hyperaktivne dieťa 🙈 na rozdiel od teba, my ju vieme zapojiť do domácich prác.. to ju hrozne baví.. ale s pribúdajúcim vekom u nej klesá záujem o vkladacky, nálepky a kadejaké rozvojové aktivity.. proste už si chce sama vypĺňať čas a zároveň testuje hranice čo môže a čo nie.. ale uplne chapem, že je to na nervy.. niektoré dni sú také, že večer padám od únavy, hlavne psychickej.. za celý deň sa pri nej nezastavim.. a to mam doma ešte druhé babatko.. 🙈
My už máme zaužívaný režim. Vstane okolo 8.20, potom ranná hygiena, od 9tej do 10tej má čas na svoje hry a aktivity, pripadne chvíľu pozerá TV. O 10tej ideme von a domov sa vrátime okolo 12tej. U nás totiž platí, že najviac ju baví detské ihrisko, kútiky a miesta, kde sa vie vybehať a je tam kopec atrakcií. Našťastie mi poobede ešte dosť pospí a poobede vymýšľam aj nemožné - tancujeme, učím ju farby, počítať, triediť veci, hráme pexeso, jašíme sa.. alebo spolu pečieme, ideme do cukrárne, hrať sa k susedovi kamosovi (rovesník). A teda ja už beriem na prechádzky aj kolobezku, elektrické autíčko - to sú veci, ktoré ju vedia hodne zabaviť a zároveň sa vyblázni.. ale vo všeobecnosti jej nechávam už viac priestoru na samostatnú hru, lebo doteraz bola zvyknutá, že vkuse je pri nej mama a s mamou robí všetko.. skončilo to tak, že ignoruje všetkých ostatných článkov rodiny a s nikym nemala záujem tráviť čas

andreatytler
25. jan 2025

Musis sa nechat nou viest. Rozvyjaj ju v tej oblasti ktora ju bavi.
Bavi ju skakat a lozit a tancovat - cize si trenuje hrubu motoriku. Ved to je zaklad pre 2 rocne dieta. Vyrobte si prekazkovu drahu a nech trenuje.
Nalep na pol steny alebo dlazky obrovsky kus papiera a nech si tam kresli.
Ja som musela 2 rocnemu synovi kupit vysavac. Nie hrackarsky, ale skutocny.

barka1
25. jan 2025

Dvakrat denne minimálne na hodinu von. Za každého pocasia. Máš len jedno dieta, tak vezmem za ruku, pustím len v bezpečnom prostredi. A tam nech si lieta a lozi.
Nepamatam sa, ze by som v tomto veku dieta nieco cielene učila. A už vobec som nemala výčitky z toho, že ju nijak nerozvijam. Možno preto, že pri nej bol 6m syn, s ktorym som cvičila 4x denne Vojtovku.
Takže uber zo svojich nárokov na seba ako dokonalu matku. Normalne žite, nepustaj jej vela TV a už vobec jej nedávaj do ruky tablet či mobil a bude ok.