icon

Ako zvládnuť extrémne živé 2,5-ročné dieťa?

liliblacky
24. mar 2025

Ahojte, som mama 2,5 rocneho dievčatka, avšak naša mala je aj za 5 deti… Je extrémne zive dieťa, nič ju nezaujme na dlhšie ako pár minút… Venujem sa jej, čo to ide, ale mám pocit, že ju nič nezaujima okrem vylomenin.. Von sa s ňou dá, lebo môže behat po záhrade, naháňať psov a hrabat, kopať atd… Ale doma stále behá, skáče, lozi na okno, na parapetu, na stôl, všetko rozhadzuje, čo nájde hneď letí na zem, upratať odmieta, môžem ju zapájať do čoho chcem, ak nemá náladu, nepohnem s ňou, je extrémne impulzívna, zmyslí si čosi a hneď to aj robí, na ulici ide za ruku a zbadá lístok na zemi a vytrhne sa uteká k nemu a pod. Teraz sa konečne chvíľku (bavíme sa že 2 minuty) dokáže zahrať napr keď si skladá železničnú drahú (drevenú), no k všetkému vyžaduje, aby som pri nej bola… Má v genetike aj zvýšené riziko na ADHD, ale zase dokáže aj chvíľu sa sústrediť ak ju niečo zaujme (áno, ešte umývať hračky v umývadle s vodou dokáže aj 10-15 minút).. Len ona všetko robí tak chaoticky, že aj keď jej poviem, že ideme variť, dám jej misky, varesky, nejaké suche suroviny, nech si mieša, tak všetko robí tak strašne rýchlo, že to rozsype, 2x buchne s vareskou že pomiešala atd a hotovo. Vybiť energiu nehrozí, muž je s ňou aj 2 hodiny von (na kolobezke, ihrisku atd) a príde domov a lieta ako besna.. Je inak extrémne šikovná, plynulo rozpráva, čiastočne aj v nemčine, rátať do 10 vie, farby pozná, knihy čo čítame naspamäť vie, pesničky atd len je pojasena a nereaguje ani na príkazy a “povely”.. keď ju chcem napr obliest (vytiahnuť nohavice), poviem jej nech sa postavi a ona narokom skrci nohy a “opustí sa” aby som ju nevedela dať stat a smeje sa pri tom atd… Prosím Vas, tie čo máte takéto zive deti, vyrástli z toho? Dá sa nejakým speci prístupom ich kúsok skludnit? Minimalizujem jej aj podnety, nepustam hudbu, snažím sa aby mala menej hračiek a obmienam, s kludnym hlasom na ňu, no 90% času je to divocina 😀 A cukor má minimálne lebo po ňom je už uuuuuplne ako speed gonzález 😀

annm81
24. mar 2025

Ja som tvoje dieťa nevidela, ale to, čo popisuješ - neschopnosť dlhšie pri niečom vytrvať, vytrhnutie ruky kvôli listočku, vyžadovanie spoločnosti, že je neustále v pohybe, rozsýpanie pri varení atď. - všetko mi to príde ako normálne správanie dvojročného dieťaťa. A áno, väčšina detí z toho vyrastie, naučia sa byť aj samé, organizovane a spôsobne variť, nevybiehať na cestu, sústredene sa hrať - treba k tomu dieťa viesť a dospeje.

maminkadeticiek
24. mar 2025

Nemam skusenosti ale ako sa poznam ja by som sa poradila s odbornikom keby som mala pocit ze je to prilis.Zastavam nazor ze su na to studovani ludia,je to ich job,naco sa trapit ked oni vedia poradit.Takze skus detsku psychologicku navstivit bez malej samozrejme,porozpravat jej to takto a urcite ti poradi.

liliblacky
autor
24. mar 2025

@annm81 stretávame sa s kamoškami čo majú plus mínus rovnako stare deti (paradoxne všetko tiež dievčatka), tak mám aj s kým porovnať a naša je fakt o dosť energetická.. Nemyslím, že by to malo byt na nejakú “diagnózu”, to nie, len má asi taký temperament, je aj hlučná, kričí, rada robí “sasky”, je taký zabávač.. Jasne, je toho veľa čo by som ešte vedela napísať.. aj so spánkom, musíme ju stále uspavat, ona sa nedokáže skludnit ani v posteli, vybieha z nej, vymýšľa, skáče až kým ju fakt nevypne a za sekundu nezaspi..

liliblacky
autor
24. mar 2025

@maminkadeticiek ďakujem, premýšľam aj nad tým už dlhodobejšie, že by mi možno ukázal cestu ako na ňu.. ona je aj veľmi citlivá, neznesie zvuky ako mixer, vrtacka a podobne, boji sa ich a skrýva sa, keď iné deti placu, hneď plače aj ona atd.. Má taký mix divočiny a citlivosti

basulaak
24. mar 2025

Ja mam takehoto syna, ide mat tento april 4r. Aj v skolke sa mi stazovali, ze nevydrzi sediet 5 min v klude a stale by len behal, skakal a pod. Ze sa nechce zapajat do aktivit ktore vyzaduju sediet v klude kreslit a pod. Nieco sa zlepsilo oproti veku 2 rokov ale ta pozornost a bytie v pohybe je stale rovnaka. Stale sa musi nieco diat. Stale nieco vymysla, stale. Hlava sa nezastavi ani telo. Cize ta chapem. Cakame na vysetrenie. Mame augustovy termin.

maryetta
24. mar 2025

To je tvoje jedine dieta?
Kazopadne.porovnavat by sa nemalo. Ale ak sa k tomu vyjadrim- tiez som si myslela ze mam narocne dieta-prvy syn. Kym sa mi nenarodila dcera.... taaaa ise teda... zodpoveda popisu co si dala. Je extremne sikovna. Divoka... a to uz bude mat v lete 8 rokov. Ona neobsedi. Vsetko spravi hr br rychlo ako vie a ide sa dalej...

danz
24. mar 2025

@liliblacky ahoj, napisem len v skratke, moje dieťa bolo take isté, ale uz od bábätka, a navyše vôbec nespavalo cez den ani v noci, pri hre muselo vytvárať co najviac hluku, so všetkým trieskat, kočíkovanie bolo nerealizovatelne, bolo to fakt strašne vyčerpávajúce a bola som presvedčená ze to nie je normálne 😃po 4r veku sa to postupne zlepsuje, uz sa vie aj sústrediť, aj byť chvíľu ticho. Ale celkovo aj ten vývoj malo rýchlejší vo všetkých smeroch.

liliblacky
autor
24. mar 2025

@basulaak ak sa smiem opýtať, aké vyšetrenie a k akému odborníkovi? dali odporúčanie zo škôlky? kľudne aj do správy, ak nechceš verejne

liliblacky
autor
24. mar 2025

@maryetta mame ešte mladšie, ale to je len pár tyzdnove bábätko, takze to neviem ešte posúdiť.. a ako zvladala škôlku/skolu? Naša je augustová, mala by nastúpiť do škôlky v septembri, len tiež neviem ako to zvládne, keďže bude mat len 3 roky a 3 dni a my mame v dedine len jednotriedku… ťažko si ju viem predstaviť v nejakom “systéme”.. 😀

maryetta
24. mar 2025

@liliblacky ona toto zvladala super. Nasa je v polovici jula. Skolka absolutne super. V skole sa ucitelka zvykla "stazovat" ze sa akoby nudi. Resp neobsedi. Ale pochopila ze musi 🙂 uz si aj ucitelka na nu zvykla.

liliblacky
autor
24. mar 2025

@danz ďakujem, mám nadej 😀 ako vidím mini pokroky, že si vezme hračku a chvíľku sa dokáže už sama zahrať ak má náladu, no urobi to raz a potom 3 dni je zase divocina, otocim sa fakt na pár sekúnd a už je vyzlečená a utečie mi hola bosa na záhradu atd.. a rovnako, od kedy začala byt mobilná (stvornoskovat) od vtedy musí na ňu dávať človek nonstop pozor 🤦🏻‍♀️ ale ak vravíš, že sa to vekom lepsi, dáva mi to svetlý bod 😀

maminkadeticiek
24. mar 2025

@liliblacky Vobec to nemusi byt ziadna diagnoza.Ja som tiez zazila situacie,charakterove,v spravani deti,ktore som ako rodic,ktory sice robi veci s najlepsim vedomim a svedomim ale stale len stylom pokus omyl proste nevedela uplne zvladnut.Mala som moznost aj psychologickou,aj spec.pedag. za tie roky pri detoch a vobec sa nejednalo o ziadne diagnozy ale prejavy spravania ktore som chcela korigovat a nevedela som si s tym uplne rady.Naozaj je to skvele,ked ti poradi niekto kto je v detskom spravani a prezivani odbornik,ma skusenosti,ma odstup,nie je citovo zainteresovani a castokrat ma skusenosti s podobnymi vecami a vie ze je to uplne normalne.So vsetkou ictou ku matkam,urcite je to takto plodnejsie ako radenie od mamiciek,ktore maju akurat tak subjekt.skusenost s vlastnym dietatom.Prebehlo to tak,ze som si dohodla termin,porozpravala co sa deje,ako to vnimam ja s cim mam starosti a pytala som si konkretne rady.Taketo stretnutie bolo zamerane skor na mna ako rodica,ako sa v danej situacii spravat,co robit,nie na dieta.V suvislosti s dietatom mi skor vysvetlivali jeho prezivanie.

basulaak
24. mar 2025

@liliblacky nie, len pediatricka ktoru som uz vymenila svojho casu mi dala odporucanie do BA Calma. Tak sme boli na uvodnom pozorovani a v auguste psychologicka.