icon

Ako zvládnuť obdobie vzdoru u dvojročného dieťaťa?

15. sep 2025

Ahojte maminy, obraciam sa teraz s inou vecou na Vás a to sú neskutocne vzdory nervov a hnevu u mojej dcéry.
Za mesiac budeme mat 2 aj pol roka a prvýkrát obdobie vzdoru bolo okolo roka aj pol, to prešlo, pekne začala aj hovoriť slovíčka, chcela chodiť aj na nočník a proste ako prišiel 2.rok a potom mesiac, ako vymenená..
Naozaj keď sme obaja s manželom pri nej vrieska, nespolupracuje, nechce raňajkovať, nechce vôbec nič, na nocnik keď ide vrieska, keď sa aj hrame a niečo sa jej nepodari, začne hrýzť hracky, všetko hádzať o zem..
Akonáhle som s nou sama je v podstate o niečo lepšie, ale stále tie neskutocne nervy, hodí všetko o zem ak sa jej nepodari a snažím sa jej 3, 4 ,5,6 krát vždy vysvetliť ze to nevadí, skúsime to znova a nie.. už ani rozprávať nechce, keď si v izbicke kusok pozerá knižky, tak sem tam si hovoríš zvieratka, tiger, psík, kačka.. aj ma zavola, povie mama, piť, ale nastali tieto vzdory a s tým aj menej snaženia sa a spolupracovania...je to podla vás v norme? Je to moje prvé dieťa, človek sa pri prvom boji všetkého, tak len ci jiekto ma skúsenosti ze by dieta bolo takéto nervózne.. mne v rodine vraveli ze už okolo 3 rokov by malo byt dieta kludnejsie...a fakt sa snažím, venujem sa co najviac, čítame,chodíme von. Na koniky, za zvieratkami ale niekedy si neviem rady..

hederamonstera
15. sep 2025

Ano, je to normalne

anonym_4bb977
15. sep 2025

@anonym_autor je to normálna vývinová fáza, vôbec nie je pravda, že okolo tretieho roku by malo byť dieťa kľudnejšie. Snaž sa byť pokojná, nevysvetľuj päť krát, stačí rza, maximálne dva, dieťa rozumie, len ešte nezvláda svoje emócie, o mesiac, dva, o pol roka to bude zase iné

autor
15. sep 2025
@anonym_4bb977

@anonym_autor je to normálna vývinová fáza, vôbec nie je pravda, že okolo tretieho roku by malo byť dieťa kľudnejšie. Snaž sa byť pokojná, nevysvetľuj päť krát, stačí rza, maximálne dva, dieťa rozumie, len ešte nezvláda svoje emócie, o mesiac, dva, o pol roka to bude zase iné

@anonym_4bb977 ach dúfam, ďakujem.. ono mne lekarka vravela ze ju mam sledovať lebo ze dieta by už v 3 rokoch malo začať byt kludnejsie, rozumieť všetkému co poviem a viac spolupracovať a mne príde ze teraz nastal akýsi zlom a ani na jednu stranu s nou ani na druhu .. tak snáď to prejde

hederamonstera
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_4bb977 ach dúfam, ďakujem.. ono mne lekarka vravela ze ju mam sledovať lebo ze dieta by už v 3 rokoch malo začať byt kludnejsie, rozumieť všetkému co poviem a viac spolupracovať a mne príde ze teraz nastal akýsi zlom a ani na jednu stranu s nou ani na druhu .. tak snáď to prejde

@anonym_autor vsak ale nema este tri roky, tak nechapem co riesis

autor
15. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_autor vsak ale nema este tri roky, tak nechapem co riesis

@hederamonstera riešim len preto, lebo mi nejde do hlavy ze co sa mohlo stať, keď doteraz chcela rozprávať, aj chodiť na nočník aj všetko čo ju bavilo sme robili a bolo dobre, zrazu nič, tak sa pýtam, či to je bežné alebo ci to riešiť.. pýtam sa pekne, pokiaľ neviete pekne odpovedať stačí ignorovat

anonym_4bb977
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rozumie pokynom? Podaj, prines nejakú vec, choď sa pozrieť do kuchyne, či je tam otec a pod.?
No stalo sa to tak, že objavila, že môže robiť opak, skúša, čo to urobí, keď začne vrieskať, hodí sa o zem.

hederamonstera
15. sep 2025
@anonym_autor

@hederamonstera riešim len preto, lebo mi nejde do hlavy ze co sa mohlo stať, keď doteraz chcela rozprávať, aj chodiť na nočník aj všetko čo ju bavilo sme robili a bolo dobre, zrazu nič, tak sa pýtam, či to je bežné alebo ci to riešiť.. pýtam sa pekne, pokiaľ neviete pekne odpovedať stačí ignorovat

@anonym_autor zasa sa jej o nieco viac vyvinul mozog, zacina si uvedomovat svoje ja a zacina ho branit, zacina skusat a prekracovat hranice, pricom este nevie zvladat emocie. Mam 2r3m, tiez nastal extremny zlom presne v 2 rokoch. Zacina to byt maly velky cloviecik

Ale necakaj, ze ked bude mat 3 roky, tak sa z nej stane kludas, maly dospely. Mam aj 3,5rocneho, ano uz nema take hysaky ako ked mal dva, ale stale si vie dupat svoje

autor
15. sep 2025
@anonym_4bb977

@anonym_autor rozumie pokynom? Podaj, prines nejakú vec, choď sa pozrieť do kuchyne, či je tam otec a pod.?
No stalo sa to tak, že objavila, že môže robiť opak, skúša, čo to urobí, keď začne vrieskať, hodí sa o zem.

@anonym_4bb977 ktorým ako. Kde je ocino, chod za ockom, chod do izbicky a dones psíka to ano, sú slová ktoré pri nej menej používam, kuchyňa, spálna, obývačka.. na tom zapracujem, ale vie keď poviem ze ideme papat, že ide do kuchyne, ideme spinkat do izbičky, tiež vie.. ideme von, tak ide ku dverám a obuvi sa.. ale teraz ako aj píšem m, mi príde akoby zrazu nerozumela nič a keď poviem už len ze ideme, tak plač, hodí sa veľakrát o zem.. preto mi je to zvláštne... ale tak možno naozaj zistila ze sa da aj takto :D len sa bojím, lebo sa fakt snažím

autor
15. sep 2025

A aby ste ma nemali za úplne blbú, taky môj strach prišiel keď sme boli u lekarky, a tam ju zavolala doktorka k sebe ze jej da omalovanku, a ona sa tam hodila o zem, začala kopať nohami, búchať pastickami o zem a ona celá prekvapená, ci toto robi bežné, že už by nemala.. tak odvtedy som možno aj ja takato

anonym_4bb977
15. sep 2025
@anonym_autor

A aby ste ma nemali za úplne blbú, taky môj strach prišiel keď sme boli u lekarky, a tam ju zavolala doktorka k sebe ze jej da omalovanku, a ona sa tam hodila o zem, začala kopať nohami, búchať pastickami o zem a ona celá prekvapená, ci toto robi bežné, že už by nemala.. tak odvtedy som možno aj ja takato

@anonym_autor takže pokynom rozumie, ešte asi nerozpráva, teda nedokáže sa dorozumieť, čo je pre ňu zložité, možno aj preto reaguje tak, že sa hodí o zem. A lekárka ešte v živote nevidela dieťa, ktoré sa hodí o zem? Nech ide do škôlky na mesiac, tam sa im ani deň neráta, ak sa nejaké trojroční dieťa nešmarí o zem. Že by už nemala je blbosť najvyššieho kalibru. Sú deti, ktoré sa o zem nehodia nikdy, iné pár krát za život, niektoré pár krát denne. Ako reaguješ, keď sa šmarí o zem? Niekedy pomôže ignorácia, to pomohlo u nás, že sme nereagovali nijako, dokonca sme dieťa prekročili a nevšímali sme si jeho amoky. Pár krát to ešte skúsilo a koniec. Dávaj jej jasné pokyny, používaj kríátke vety. Daj jej vybrať, ak sa dá, či si vezme tričko žlté alebo červené, hrnček s krtkom alebo s jahodou a pod. Vybrať len z dvoch vecí.

hederamonstera
15. sep 2025

Mas divnu lekarku, ked nerozumie detskemu spravaniu..

Moj ked chyti taky amok, ze sa hodi o zem, tak si ho nevsimam, som pri nom, kebyze chce pomojkat, lebo tie emocie ich tak vedia prevalcovat, az mi ich je luto. Ale nic ine sa vtedy neda robit, len ho nechat nech to zo seba vypusti.
A potom jedine si davat pozor pri veciach, ktore to mozu spustit. Moj napriklad chce robit vsetko sam, vsetko, tak napriklad ked chce banan, tak sa ho najprv opytam, ci chcem sam ho otvorit alebo mozem ja a pod. Samozrejme, pri dolezitych otazkach takto nerozhoduje ale teda uz s nim musis jednat ako s clovekom
A kazde dieta je individualita, takze lekarka nemoze takto skatulkovat. Moj prvorodeny sa v zivote nehodil o zem, ale on je celkovo taky kludnejsi, tento druhy je nervacik

januska12323
15. sep 2025

Normálne dieťa, ktoré zistilo, že má aj vlastný rozum a nemusí robiť všetko čo niekto prikáže. Nechaj ju viac rozhodovať keď sa dá, nevysvetľuj do nemoty ona je aj tak vypnutá v amoku a nepočúva.

autor
15. sep 2025
@anonym_4bb977

@anonym_autor takže pokynom rozumie, ešte asi nerozpráva, teda nedokáže sa dorozumieť, čo je pre ňu zložité, možno aj preto reaguje tak, že sa hodí o zem. A lekárka ešte v živote nevidela dieťa, ktoré sa hodí o zem? Nech ide do škôlky na mesiac, tam sa im ani deň neráta, ak sa nejaké trojroční dieťa nešmarí o zem. Že by už nemala je blbosť najvyššieho kalibru. Sú deti, ktoré sa o zem nehodia nikdy, iné pár krát za život, niektoré pár krát denne. Ako reaguješ, keď sa šmarí o zem? Niekedy pomôže ignorácia, to pomohlo u nás, že sme nereagovali nijako, dokonca sme dieťa prekročili a nevšímali sme si jeho amoky. Pár krát to ešte skúsilo a koniec. Dávaj jej jasné pokyny, používaj kríátke vety. Daj jej vybrať, ak sa dá, či si vezme tričko žlté alebo červené, hrnček s krtkom alebo s jahodou a pod. Vybrať len z dvoch vecí.

@anonym_4bb977 najskor som ju hneď dvíhali, potom sa priznám keď začala hádzať hracky o zem som aj kričala a teraz som už po pár mesiacoch z toho niekedy taka nestastna ze len pri nej ticho sedím alebo robím niečo a ona príde, len niekedy je to masaker, fakt si nechcem predstaviť co si môžu myslieť susedia..
Super, skúsim teda na nu ist rakto.. krátke vety, lebo ako ja jej vysvetľujem dlho ze toto sa nerobí, lebo to a tamto ale vidím ze ona to ma teraz úplne v paži a príde mi ze niekedy ešte naschvál potom robí o to viac

autor
15. sep 2025
@hederamonstera

Mas divnu lekarku, ked nerozumie detskemu spravaniu..

Moj ked chyti taky amok, ze sa hodi o zem, tak si ho nevsimam, som pri nom, kebyze chce pomojkat, lebo tie emocie ich tak vedia prevalcovat, az mi ich je luto. Ale nic ine sa vtedy neda robit, len ho nechat nech to zo seba vypusti.
A potom jedine si davat pozor pri veciach, ktore to mozu spustit. Moj napriklad chce robit vsetko sam, vsetko, tak napriklad ked chce banan, tak sa ho najprv opytam, ci chcem sam ho otvorit alebo mozem ja a pod. Samozrejme, pri dolezitych otazkach takto nerozhoduje ale teda uz s nim musis jednat ako s clovekom
A kazde dieta je individualita, takze lekarka nemoze takto skatulkovat. Moj prvorodeny sa v zivote nehodil o zem, ale on je celkovo taky kludnejsi, tento druhy je nervacik

@hederamonstera no skúsim, ja možno riešim aj tu chybu ze všetko pre nu položím hotove, banan otvorený pokrájaný, chlieb téz nakrájaný..to sa priznám ze to sme takto fungovali doteraz tak možno to sa jej nepáči.. ale skúsim tak ako píšete a teda vydrzat..som rada ze to je normálne.. ja som si vždy myslela ze hud je dieta ktoré to robí vždy a nerobí.. preto som bola z nej taka nestastna co sa skoro zo dňa na deň s nou porobilo, ale tak som aspoň viac v obraze

anonym_4bb977
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_4bb977 najskor som ju hneď dvíhali, potom sa priznám keď začala hádzať hracky o zem som aj kričala a teraz som už po pár mesiacoch z toho niekedy taka nestastna ze len pri nej ticho sedím alebo robím niečo a ona príde, len niekedy je to masaker, fakt si nechcem predstaviť co si môžu myslieť susedia..
Super, skúsim teda na nu ist rakto.. krátke vety, lebo ako ja jej vysvetľujem dlho ze toto sa nerobí, lebo to a tamto ale vidím ze ona to ma teraz úplne v paži a príde mi ze niekedy ešte naschvál potom robí o to viac

@anonym_autor nie, nedvíhať, nekričať, maximálne povedať, viem, že sa ti to nepáči, ale nemôžem ti to dať (ak chce napr, nôž), lebo je to nebezpečné. Nechaj ju viac robiť samotnú, pozri si montessori videá na youtube pre jej vek, Držím palce

k47
15. sep 2025

Deti majú väčšie sklony k záchvatom plaču, keď sú hladné, unavené, smädné, niečo ich bolí, mali priveľa podnetov alebo v ich živote nastala veľká zmena. Ale inak je to proste taký vek. Treba zachovať kľud, brániť zdravie a majetok, byť majákom v búrke, zvyšok je veľmi individuálny. My sme na žiaden zázračný recept neprišli, ale zlepšuje sa to smerom k tým tretím narodeninám. Určite pomáha, keď sa naučí lepšie komunikovať svoje potreby. A rozumné množstvo autonómie. Ale vraj aj predvídateľná štruktúra dňa. Vyzerá to, že dvojročné deti by chceli mať nad všetkým kontrolu a majú dizonanciu z toho, keď sa veci nedejú podľa ich predstavy a očakávania. Keď ešte aj rodič chce mať nad všetkým kontrolu, je to recept na katastrofu 🙈.

miaj
13. okt 2025

Dievčatá,ja sa napr.stretávam teraz s tým,že syn 2,5r neviem čo je to za prejav správania,ale toto čo vy píšete vyššie našťastie nemáme. Keď sme sami on sa pekne prehrá,uprace, poslúchne,ideme vonku poslúcha pekne a dlho prejde sám peši,aj domov sa ide normálne. No len u nás sú problém deti. Začal sácať do detí a ja nechápem prečo. Doma to nevidí lebo to nerobíme,somna RD ešte s ním,venujem sa mu stále vo všetkom. A nechápem tomuto prejavu🤔🫣🤪samozrejme 100krát dokolečka mu to vysvetľujem tak fakt neviem. On aj postíska aj pohladká ale keď to druhé dieťa sa odsúva nechce sotí jeho najskôr a on akoby to chcel vrátiť. Jasné že to nie je správne nesmie sa to len nerozumiem tomu prečo🤔nemali ste niekto podobnú skúsenosť a ako na tento prejav?či aj toto môže nejako súvisieť so vzdorom?🤔ďakujem