icon

Ako zvládnuť ťažkú povahu dieťaťa?

luciaruz
3. sep 2025

Ahojte,
potrebujem sa vyrozprávať...možno nejakú radu. Mám pocit, že som porodila čerta 😫 prvý rok úžasný, druhý rok sa už začína kryštalizovať jej povaha a je hrozná. Ona je furt taká zlá. Neni po jej, hodí sa o zem, búcha hlavou o stôl, o stenu, o hocičo... chcem to vybaviť mojkou, v tom sa začne odsácať a vrieskať ako v očistci, akoby som ju kyselinou polievala... za každú sprostosť urobí scénu a drámu ako svet. Akože pomoc 😵‍💫 už som si dnes aj poplakala zo zúfalstva. Ináč je to úžasné bábätko, ale kým je po jej. Mám pocit, že často kričím už zo zúfalstva. Nič nepomáha. Ani po dobrom, ani v zlom, ani ignoráciou... proste nijako. Ja mám už toho plné zuby. Muž je geniálny, pomaha mi vo všetkom, aj sa jej venuje... ale proste cez deň je v práci a my sme tu samé. Tiež nepomáha, že malá je totalne nemojkavá, odstrkuje ruku každého, kto ju pohladka, bola taká uz od narodenia. Ja som takéto dieťa este snáď nevidela. Neviem, ako s takou ťažkou povahou pracovať, keďže nefunguje na ňu nič. Ja sa tak neskutočne teším uz do roboty ako nikdy.

Strana
z3
anonym_7368cb
6. sep 2025

Od 1 roka to začalo u prvej, trvalo to do cca 3,5 roka, teraz je to už zlatíčko. Ale tiež som mala nervy v kýbli. Druhá je taká istá, akurát, že u nej tie detonážne revy netrvajú hodinu (nesrandujem, hodinu dokázala vrieskať ako zmyslov zbavená), ale tak do 5 minút, tak to si už "užívam". Viem, že to prejde, len treba vydržať.

lei_h
6. sep 2025

Máte to náročné. Je ťažšie udržiavať pozitívny vzťah s dieťatkom, ktoré je (zatiaľ) nemojkavé a vymýšľavé (náročné). (Aj náš taký bol, všetko ho zaujímalo, nasával ako špongia, rýchly vývoj, na objímanie nemal čas. :D ... Zmenilo sa to cca keď mal 2 roky, 2 a pol).
Druhá vec, čo mi napadla, odobne mi pomohlo, a preto by som aj odporúčala, prečítať si knihy od pani Marie Montessori. Krásne vysvetľuje, že čo sa nám dospelým môže zdať ako čertoviny (napr. hádzanie vankúšov z gauča na zem) je senzitívne obdobie a dieťa sa tým učí niečo dôležité. Mne to pomohlo prestaviť si to v hlave. Niekde zvoľniť a dieťaťu dovoliť, niekde si uvedomiť, že z tohto zvoľniť nechcem, niekde sa naučiť preorientovať aktivitu. Napr. vankúše nechcem aby si hádzala. Tu Ti dám tieto ľahké plastové guličky / plyšáky / ... ktoré hádzať môžeš. A potom ich spolu upraceme.
Držím palce, veľa nadhľadu a pevných nervov. 🙂

monikabotosova
6. sep 2025

Ahoj, ja ti neporadim, ale mám rovnaké dieťa. A to už má 20 mesiacov. Ja úplne chápem tvoju frustráciu, chápem aj to, že máš pocit, že len kričíš. Podľa mňa to proste len musíme vydržať, verím že to prejde. Aj u nás je to rev a hádzanie sa o zem okamžite, keď niečo nie je po jeho. A keď kocka nejde do otvoru tak to dovidenia, hodí to okolo seba, vrieska, potom začne rev.. a ja len kukám jak puk že čo také hrozne sa stalo. Najnovšie keď ho idem prebaliť má aj udrie po tvári , ako sa jeduje. Inak tiež nie je mojkací typ, keď chytí takyto zachvat u svokry, tá ho hneď berie na ruky, a potom sa to celé ešte zhorší, naposledy mi vytkla že malý ju neľúbi 🤦‍♀️ čo ti poviem.. cítim sa ako hrozna matka v takýchto chvíľach, verím že aj ty. Niekedy mi je fakt smutno, keď vidím iné dieťatko ako drží maminku za ruku a keď povie dieťatku nie zlatko, tade nejdeme, alebo to nemôžme, a dieťatko proste pohoda malina, idem za maminkou, ako povie.. proste wau, ja to nepoznám. Keď nejdeme kade malý chce, tak majú cirkus všetci okolo nás ako na tanieri 🤦‍♀️ včera som mu nedovolila ísť do potoka, ach, to bol tiež riadne traumatizujuci zážitok, ešte že som tam bola len ja.. proste bežné veci, a cirkus jak si napísala, akoby som ho liala kyselinou.. držím ti palce a pevné nervy, som si istá, že nie sme jediné 🙂

kikush68
6. sep 2025
@luciaruz

Pomohli vám niekomi nejaké knižky? Viete sem hodit názov?

Odporucam knihy:
Vychovávame deti a rastieme s nimi
Preco sú dánske deti stastné
Detsky mozog vysvetleny rodicom
Kruh bezpecného rodicovstva
Toto mali cítat nasi rodicia
Objavte v sebe dobrého rodica
Respektovat a byt respektovan
Nenásilná komunikácia
Aha rodicovstvo
Instagram na sledovanie: Rodinná psychológia

mimi3008
6. sep 2025

@luciaruz poradit neviem, ale nie si v tom sama. Mam 2 synov, so starsim je to tak. Zacalo to, ked mal cca 1,5 roka, kazdy vravel, ze je to len obdobie vzdoru a prejde, ale nepreslo. Ma 6 rokov, jw prvak, mam pocit, ze je to cim dalej, tym horsie

marca12
6. sep 2025

@luciaruz Ona nie je zla,len skusa hranice. Ked jej budes vstepovat do hlavy,ze je zla,tak taka bude. Chapem,ze si s nervami v koncoch,ale skus si to pripominat. Si predstav ako sa citis,ked mas PMS. Skus jej pomoct a urcovat hranice,ale prosim ta,nenazyvaj ju certom. Musis len vydrzat,prejde to.

petrooshka
6. sep 2025
@luciaruz

@anonym_f25980 býk 🫣

@luciaruz je to v pohode,mam doma baran a byk deti,takze je to super 🤣👌byk sa menej hadzal o zem ako baran..v podstate,ked to porovnam,tak mozem.prehlasit,ze o 98% menej😄 a baran je nervavejsi,byk az teraz v mierne vyssomveku a ide ma niekedy .ebnut 😁 bude dobre,neboj,je to LEN OBDOBIE 🤣🤣 Minule somcitala pekny "povzbudzujuci" článok,ze obdobie vzdoru trva od 18m do 5 rokov...ale starsi kus nadsluhuje uztak neviem dokedy... 🥴

sono2
6. sep 2025

Moja tiež buchala hlavu o zem. Teraz je z nej 9 ročná šikovná slečna. To len v skratke. Bud rada, že je taká. Bude osobnosť.

anonym_e17690
6. sep 2025

@luciaruz tie tvoje prirovnania, ako by som ju kyselinou polievala, to skade máš? Prečo ťa toto napadá? A prirovnávať svoje dieťa alebo celkovo dieťa k čertovi? Sa ukľudni v prvom rade ty, veď dieťa potrebuje kľudnú a vyrovnanú matku a nie klbko nervov.

zuzikak
6. sep 2025

nemas to veru jednoduche. Nasa dcera bola tiez riadny cert a ked sa "zacyklila" tak vedela sa jedovat a vriestkat aj hodinu. Som len sledovala, ci neprestane dychat lebo co. Poznam aj deti, ktore sa od jedov vedia pozvracat. Samozrejme dieta sa musi naucit hraniciam aby sa citilo v bezpeci. Potrebuje vediet, co smie a co nie. Na druhej strane porozmyslaj nad tym, co jej zakazujes. Predides tym hysterickym nervom. Napriklad sa na chvilku zastav a povedz si na kolko je to dolezite. Samozrejme ak si bucha hlavu tak jej treba dat vankus aby si neublizila. Ak vsak rozhadzuje vankuse po zemi a nervaci, ze jej to nedovolis ? Ked rozhadze jeden povedz jej len, ze to nie je dobry napad lebo vankuse patria na gauc a nepaci sa ti,ked su rozhadzane. Ona ich bude pochopitelne provokacne hadzat po zemi aj tak. Nechaj ju a nereaguj. Len v klude sed a pozoruj aby si neublizila. Ked skonci tak jej povedz, ze ak uz skoncila, tak jej pomozes to upratat. Su deti, ktore su "nemojkave". Aj toto sa moze zmenit tak po 3 roku, ked zacne chodit do skolky. A mozno ostane nemojkava stale. Proste je to jej povaha. Mozno sama neskor pride, ked sa bude chciet pritulit. Viem, ze sa to lahko povie ale skus nekricat. Mne to dlho trvalo, kym som si uvedomila, ze ked kricim ublizujem len sama sebe. Ak mate tazky den tak ked pride manzel z prace vezmi sa von sama. Prejdi sa, rozdychaj to trocha, kludne si poplac. Ved si len clovek a ano, dni na materskej byvaju tazke.

frantisska
6. sep 2025

nemam radu, ale minule som pocula take povzbudenie od jednej psychologicky, ze to ze dieta urobi scenu znamena, ze ste dobre stanovili hranicu. Tak sa mi to pacilo, ze treba si vtedy v duchu gratulovat 🙂 ale je to vycerpavajuce. a sice kazde dieta je ine, nechcem zovseobecnovat, ale moj druhy syn a aj dcera tiez su taketo tazke povahy, ale ako rastu su priebojni, neboja sa, odvaha im nechyba, aj v neznamych sitaciach, vybavia si co potrebuju ... podla mna celkom zrucnost do dnesneho sveta. ale je to sprevadzane castym krikom veru - oni z hnevu a ja zo zufalstva

valerya
6. sep 2025

@valerya pozri si ju, mama s hranicami, veľmi dobrá je

anonym_1b95b8
6. sep 2025
@drianaa

@luciaruz bude to lepšie. Synček tiež náročná povaha, ale on bol náročný aj ako bábätko, spal len na rukách orve mesiace, žiadny kočík, reflux a koliky, nervák vždy, keď mu niečo nešlo, keď sa išlo inou cestou atď. Ale tvoja je ešte maličká, daj tomu čas. U nás sa veľa vecí začalo lámať okolo 1,5 roka, kedy som mala pocit, že začína oveľa viacej chápať, po 2 roku sa to zlepšilo výrazne, keď sa naučil viacej rozprávať a vedeli sme sa nejako dohodnúť. Ale veľa vyjednávania cez deň, vysvetľovania, treba mu dávať argumenty, pomáha mu veľmi, keď vie, čo ho bude čakať.

@drianaa Áno také deti nemajú radi zmeny a musí sa ím jasne povedať čo od nich očakávať.

anonym_1b95b8
6. sep 2025
@zuzikak

nemas to veru jednoduche. Nasa dcera bola tiez riadny cert a ked sa "zacyklila" tak vedela sa jedovat a vriestkat aj hodinu. Som len sledovala, ci neprestane dychat lebo co. Poznam aj deti, ktore sa od jedov vedia pozvracat. Samozrejme dieta sa musi naucit hraniciam aby sa citilo v bezpeci. Potrebuje vediet, co smie a co nie. Na druhej strane porozmyslaj nad tym, co jej zakazujes. Predides tym hysterickym nervom. Napriklad sa na chvilku zastav a povedz si na kolko je to dolezite. Samozrejme ak si bucha hlavu tak jej treba dat vankus aby si neublizila. Ak vsak rozhadzuje vankuse po zemi a nervaci, ze jej to nedovolis ? Ked rozhadze jeden povedz jej len, ze to nie je dobry napad lebo vankuse patria na gauc a nepaci sa ti,ked su rozhadzane. Ona ich bude pochopitelne provokacne hadzat po zemi aj tak. Nechaj ju a nereaguj. Len v klude sed a pozoruj aby si neublizila. Ked skonci tak jej povedz, ze ak uz skoncila, tak jej pomozes to upratat. Su deti, ktore su "nemojkave". Aj toto sa moze zmenit tak po 3 roku, ked zacne chodit do skolky. A mozno ostane nemojkava stale. Proste je to jej povaha. Mozno sama neskor pride, ked sa bude chciet pritulit. Viem, ze sa to lahko povie ale skus nekricat. Mne to dlho trvalo, kym som si uvedomila, ze ked kricim ublizujem len sama sebe. Ak mate tazky den tak ked pride manzel z prace vezmi sa von sama. Prejdi sa, rozdychaj to trocha, kludne si poplac. Ved si len clovek a ano, dni na materskej byvaju tazke.

@zuzikak My sme zase vždy sa snažili zahovoriť veci keď už som vedela, že bude zle..alebo sa chcel hnevať.Proste sme už vedeli všetci doma ako zareagovať (nie vždy sa to dalo ) ale hravou formou to šlo. Niekedy pri nenáročnývh deťoch by to určite človek nedovolil, ale pri živých akčných aj trucovitých deťoch sme už neriešili niektoré nepodstatné veci. Aj veľa krát pre pokoj v rodine mu ustúpili.Trvalo to dlho až po školu. Ale vyrástol s neho dobrý,inteligentný a veľmi šikovný mladý muž.
@luciaruz

sasesoe
6. sep 2025
@luciaruz

@kaca222 nehovor v mnoznom čisle. ostatne baby tu pekne napisali. Lenže ty radis s prímesou neprijemnosti. Akoby som ti nieco urobila. Akoby bolo hrozne konat tak, co nie je v súlade s tvojim rozmyslanim.

@luciaruz ahoj, skus ist po pricine kriku. Ck sa tym snazi vyjadrit? Ako inak by to mohla vyjadrit? Moze pomoct znakovanie. Ako je na tom s porozumenim/komunikaciou? K tomu je skvela kniha O detskej reci. Mozno su tam nejake specifika. Skvela kniha, ale este lepsie je kurz Respektovat a byt repektovan. Napisala si malo info, aby sa dali urobit. Nejake zavery, su narocnejsie deti, nerobi to, preto, ze Ti chce zle. Moze to byt povaha, moze to byt i nejaka fg ako asperger,, adhd, naruseka komunikacna schopnost.... Drzim palce

anonym_049f7e
7. sep 2025
@kaca222

@luciaruz prepáč, ale keby si to ovládala, tak by si o dcére nepovedala, že je zlá. Ani by si sa nečudovala, že robí scény jak svet, že sa hodí o zem a že ťa v záchvate odmieta. Väčšina detí si tým prejde a je len na nás rodičoch ako to ustojíme. Kričať na 1,5r dieťa? Že je strašná povaha? Naozaj? Ženy hoďte jej tu tip na nejakú knižku, ja teraz v rýchlosti neviem vybrať jednu čo by najviac vysvetľovala

@kaca222
Ty máš deti moja???
Lebo moja dcéra je zla od dvoch rokov,cert pri nej by utekal... Áno každé dieťa je iné ale niektoré deti nemaju ľahkú povahu ze sedia ako päť korun a hrajú sa od rána do večera po tichu... Odsudzovať matku ktorá chce radu??By som ta prefackala....

luciaruz
autor
7. sep 2025
@anonym_e17690

@luciaruz tie tvoje prirovnania, ako by som ju kyselinou polievala, to skade máš? Prečo ťa toto napadá? A prirovnávať svoje dieťa alebo celkovo dieťa k čertovi? Sa ukľudni v prvom rade ty, veď dieťa potrebuje kľudnú a vyrovnanú matku a nie klbko nervov.

@anonym_e17690 jezis nechytaj ma za slovíčka laskavo! To bolo iba prirovnanie 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

luciaruz
autor
7. sep 2025
@anonym_049f7e

@kaca222
Ty máš deti moja???
Lebo moja dcéra je zla od dvoch rokov,cert pri nej by utekal... Áno každé dieťa je iné ale niektoré deti nemaju ľahkú povahu ze sedia ako päť korun a hrajú sa od rána do večera po tichu... Odsudzovať matku ktorá chce radu??By som ta prefackala....

@anonym_049f7e ďakujem za pochopenie🙏🏼

kaca222
7. sep 2025
@anonym_049f7e

@kaca222
Ty máš deti moja???

@anonym_049f7e áno každé dieťa je iné, dieťa mám a nikdy by som o ňom nepovedala že je zlé. Ale čo chcem od človeka, čo druhému napíše, že by ho prefackal 😃

anonym_e17690
7. sep 2025
@luciaruz

@anonym_e17690 jezis nechytaj ma za slovíčka laskavo! To bolo iba prirovnanie 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

@luciaruz otrasné grobianské prirovnanie nehodné matky. Tfuj
Chúďa dieťa je mi z toho smutno

obludamala
7. sep 2025

@luciaruz je to obdobie vzdoru...treba len vydržať. Bude zasa dobre

luciaruz
autor
7. sep 2025
@anonym_e17690

@luciaruz otrasné grobianské prirovnanie nehodné matky. Tfuj
Chúďa dieťa je mi z toho smutno

@anonym_e17690 že tfuj 😆😆😆😆 ty co sa tu zavzdušňuješ 🤣 okrem toho ja som nikde nepovedala, ze jej tak osobne hovorim. Len tu ju tak prirovnávam lebo je besná. Kokos toto tu je dakedy ako chránená dielňa 🤦🏻‍♀️😆

anonym_e17690
7. sep 2025
@luciaruz

@anonym_e17690 že tfuj 😆😆😆😆 ty co sa tu zavzdušňuješ 🤣 okrem toho ja som nikde nepovedala, ze jej tak osobne hovorim. Len tu ju tak prirovnávam lebo je besná. Kokos toto tu je dakedy ako chránená dielňa 🤦🏻‍♀️😆

@luciaruz máš skúsenosť z chránenej dielne?

andreatytler
8. sep 2025

@luciaruz Cert, anjelik a ocistec. No zbohom!
Chudak dieta, nema ani sajnu co sa s nim deje, robi co moze aby sa nejak vysporiadalo s tym navalo emocii a mama o nej povie ze je zle dieta.
Dobre, beriem, mala si to tazke, to mi je velmi luto, ale napriek tomu musis na to viac zapracovat, lebo mam pocit ze svojmu dietatu vobec nerozumies a o detskom vzdore nic nevies, napriek tomu ze tvrdis ze to vsetko ovladas. Skutocne si to nastuduj. Velmi ti to pomoze.
Jej dovody na plac oznacujes za hovadiny. To je velka chyba. Dieta ma vzdy dovod na hnev a pre to dieta je to padny dovod. Toto musis uplne prehodnodit vo svojom vnutri.
Tiez je mozno na case prehodnotit svoje naroky. Jasne mozes ju naucit ze do ziadneho suplika nesmie ist, ale lednoduhsie bude ak jej vyclenis 1-2 supliky ktore jej dovolis vyhadzat. Na ostatne daj zamky. Tak isto hadzat vankuse na zem, by som nezakazovala. To je pre mna "hovadina"😀 koli tomu bojovat. Proste ak mas tvrdohlave dieta, bud zvolnis zo svojich poziadaviek, alebo budes s nou bojovat 30x denne.
Pride ti cudne ze ona je frustrovana ked sa jej nedari dat kocku do otvoru, ale nepride ti cudne ze ty dospela zena places koli tomu ze sa tvoje dieta hneva.
Ked sa hneva, sadni si vedla nej, Ostan kludna, tym jej modelujes vhodne spravnie.
Vysvetli pochopenie pre jej emocie: Chapem ze sa hnevas, aj mna to velmi nahneva ak sa mi nieco nedari. Som tu s tebou.
Ponukni objatie, ale nesil. Cakaj kym si pon pride.
Nikdy ju neignoruj. V takych chvilach je dieta velmi vylakane tymi obrovskymi emociami a nevie co robit. Ona zufalo potrebuje tvoju pomoc.
Je toho este ovela viac co mozes urobit a ako jej pomoct sa naucit zvladat emocie. Toto bude trvat aj par rokov kym sa to nauci.
Skus si vyhladat podobne diskusie tu na fore. Zeny vedia dobre poradit. Tak som zacinala ja. Potom odporucam internetove skolenie "Nevychova", alebo ine. Tiez si vygoogli Irena Kubantova. Ma velmi dobre videa.

Strana
z3