icon

Ako zvládnuť ťažkú povahu dieťaťa?

luciaruz
3. sep 2025

Ahojte,
potrebujem sa vyrozprávať...možno nejakú radu. Mám pocit, že som porodila čerta 😫 prvý rok úžasný, druhý rok sa už začína kryštalizovať jej povaha a je hrozná. Ona je furt taká zlá. Neni po jej, hodí sa o zem, búcha hlavou o stôl, o stenu, o hocičo... chcem to vybaviť mojkou, v tom sa začne odsácať a vrieskať ako v očistci, akoby som ju kyselinou polievala... za každú sprostosť urobí scénu a drámu ako svet. Akože pomoc 😵‍💫 už som si dnes aj poplakala zo zúfalstva. Ináč je to úžasné bábätko, ale kým je po jej. Mám pocit, že často kričím už zo zúfalstva. Nič nepomáha. Ani po dobrom, ani v zlom, ani ignoráciou... proste nijako. Ja mám už toho plné zuby. Muž je geniálny, pomaha mi vo všetkom, aj sa jej venuje... ale proste cez deň je v práci a my sme tu samé. Tiež nepomáha, že malá je totalne nemojkavá, odstrkuje ruku každého, kto ju pohladka, bola taká uz od narodenia. Ja som takéto dieťa este snáď nevidela. Neviem, ako s takou ťažkou povahou pracovať, keďže nefunguje na ňu nič. Ja sa tak neskutočne teším uz do roboty ako nikdy.

Strana
z3
anonym_f25980
3. sep 2025

@luciaruz je to baran že

luciaruz
autor
3. sep 2025
@anonym_f25980

@luciaruz je to baran že

@anonym_f25980 býk 🫣

anonym_3a3344
3. sep 2025

@luciaruz mam to iste (mala ma1,7 roka), akurat som pustila spievankovo, lebo uz som od rana totalne ohucana uz asi 3x vybuch. Naposledy, lebo som nedovolila suflik otvorit.

rybka1987
3. sep 2025

@luciaruz som taka rada, ze nie som sama 😃

slavomira236
3. sep 2025
@luciaruz

@anonym_f25980 býk 🫣

@luciaruz moja je taka a uz ma 8. Do 2 eokov som o nej nevedela potom akoby ju vymenili. Inak ja som byk a bola aom take dieta ze ked ma niekde polozili tak som tam sedela bez pohnutia..vzdy som pocuvla na slovo a sceny nikdy ziadne

ika02
3. sep 2025

Ahoj, normálne obdobie vzdoru. Skús si prečítať niečo o tom. Kričaním to nevyriešiš.

luciaruz
autor
3. sep 2025

Mala ma rok aj 3 mesiace a ano, je besna aj pri prebaľovani, teraz lebo som jej nedovolila hádzať vankúše z gauca na zem. Pri kazdej hovadine. Strašná povaha.

luciaruz
autor
3. sep 2025
@ika02

Ahoj, normálne obdobie vzdoru. Skús si prečítať niečo o tom. Kričaním to nevyriešiš.

@ika02 ja to vsetko ovladam, ďakujem za radu.

reela
3. sep 2025

@luciaruz moj je taky isty, ale od narodenia, nemam radu, tiez sa tesim, ked pojde do skolky

jesenzima
3. sep 2025

@luciaruz vitaj v klube 😀 moja už bude mať 8 a stále je to tvrdý oriešok. Akože, žiadnu radu nemám, ale držím ti palce... My sme sa s tým doma zmierili už dávno a je to pre nás omnoho jednoduchšie 🙂 máme super dcéru, ktorá je absolútne iná, ako všetky deti, čo poznáme, a sme na ňu hrdí 😀

luciaruz
autor
3. sep 2025

Alebo ked sa jej nedarí kocku vopchať so otvoru. No amen tma, všetky hračky z celej sily rozhádže okolo seba. Nech sa ma nikto nepyta, ci planujeme dalsie. Dostane facku 🤣🤣🤣

kaca222
3. sep 2025
@luciaruz

@ika02 ja to vsetko ovladam, ďakujem za radu.

@luciaruz prepáč, ale keby si to ovládala, tak by si o dcére nepovedala, že je zlá. Ani by si sa nečudovala, že robí scény jak svet, že sa hodí o zem a že ťa v záchvate odmieta. Väčšina detí si tým prejde a je len na nás rodičoch ako to ustojíme. Kričať na 1,5r dieťa? Že je strašná povaha? Naozaj? Ženy hoďte jej tu tip na nejakú knižku, ja teraz v rýchlosti neviem vybrať jednu čo by najviac vysvetľovala

luciaruz
autor
3. sep 2025
@kaca222

@luciaruz prepáč, ale keby si to ovládala, tak by si o dcére nepovedala, že je zlá. Ani by si sa nečudovala, že robí scény jak svet, že sa hodí o zem a že ťa v záchvate odmieta. Väčšina detí si tým prejde a je len na nás rodičoch ako to ustojíme. Kričať na 1,5r dieťa? Že je strašná povaha? Naozaj? Ženy hoďte jej tu tip na nejakú knižku, ja teraz v rýchlosti neviem vybrať jednu čo by najviac vysvetľovala

@kaca222 kazdy cloved je iný, najma ked je zúfalý a nevyspaty. Nereagujeme vsetci rovnako, nerozmýšľame všetci rovnako. To je velmi smutné, že takto zúfaleho človeka takto sarkasticky odpinkneš miesto chapavej rady a porozumeniu.

stvura
3. sep 2025
@luciaruz

@anonym_f25980 býk 🫣

@luciaruz neboj sa, chce to len vydrzat...ja mam tri deti a tretie - byk - sakra komplikovana povaha - skusa moju trpezlivost uz od narodenia. Mam to o to horsie ze mam dve prve deti, fakt ze ukazkove deti asi vo vsetkom (co chytia im ide odruky). Ten treti je mozno inteligentnejsi ako dvaja starsi dokopy, ale svojou problematickou povahou od seba odhana ludi. Hlavne musis pracovat na sebe, aby si nekricala, nemala velke ocakavania, najst si k nemu cesticku. Mne sa to ako tak uz podarilo, aj ked stale su chvile ked ma "naserie" a musim si pocitat do desat aby som nevybuchla. Ocakavania som zlavila, lebo inac sa nedalo 🙂 - ma uz 13r, akurat nam zacina puberta, takze priprav sa ze dovtedy sa musis dat dokopy aby si toto zvladla 🙂

denkabemommy
3. sep 2025

Prečítaj si niečo o terrible two a obdobie vzdoru. Formuje sa jej osobnosť ale toto nie je konečný výsledok, ten uvidíš tak za 2-3 roky, aj to bude ešte nie úplné.

Kniha detsky mozog vysvetlený rodičom by ti naozaj veľmi pomohla, aby si svoje dieťa začala vnímať inak.

luciaruz
autor
3. sep 2025
@stvura

@luciaruz neboj sa, chce to len vydrzat...ja mam tri deti a tretie - byk - sakra komplikovana povaha - skusa moju trpezlivost uz od narodenia. Mam to o to horsie ze mam dve prve deti, fakt ze ukazkove deti asi vo vsetkom (co chytia im ide odruky). Ten treti je mozno inteligentnejsi ako dvaja starsi dokopy, ale svojou problematickou povahou od seba odhana ludi. Hlavne musis pracovat na sebe, aby si nekricala, nemala velke ocakavania, najst si k nemu cesticku. Mne sa to ako tak uz podarilo, aj ked stale su chvile ked ma "naserie" a musim si pocitat do desat aby som nevybuchla. Ocakavania som zlavila, lebo inac sa nedalo 🙂 - ma uz 13r, akurat nam zacina puberta, takze priprav sa ze dovtedy sa musis dat dokopy aby si toto zvladla 🙂

@stvura dakujem za prijemny komentar bez odsudzovania 🙂 velmi sa snažím nekricať, pracovat na sebe. Ide to tazko, lebo sama pochadzam z hrozneho prostredia, lebo otec mamu mlatieval do otrasu mozgu a nas s bratom davali cvokari dohromady. O to je výchova dieťaťa kludnou cestou pre mna extremne narocna. Ale velmi sa snazim. Velmi. Vzdy ma to mrzí a sa jej revansujem ako sa len da.

anonym_194694
3. sep 2025

Nájsť si k nej cestu a nájsť spôsob ukludnenia. Nemusí to byť mojkanie. To u nás neprešlo.
U nás funguje chytiť ruky, vysvetliť, pomenovať co sa stalo, pomenovať aký pocit zažíva, pochopiť ju. Áno, ľahko sa mi hovorí, realita je iná, no skúsiť to inak. Zbytočne budes kričať, keď krik nepomáha. Zbytočne budeš mojkat, keď to odmieta.

domi2101
3. sep 2025

@luciaruz môj je tiež takýto, ma tri a nastúpil do škôlky a tam totálne vymenene dieťa. Pokojný, poslúcha, bez výbuchov, no za to si to potom ventiluje doma… a môj veru je baran 😂

januska12323
3. sep 2025

Však má len rok, ona ešte neovláda svoje emócie tak to od nej ani nemôžeš čakať. Vysvetľovaniu tiež ešte nerozumie a dotyky v návale hnevu keď ich nemá rada sú úplne zbytočné. Musíš tomu len predchádzať, zamestnať ju niečím iným alebo keď k tomu príde počkať kým to prejde. Ona ťa vtedy nevníma.

aliii3
3. sep 2025

Mne v takych tazkych casoch pomohlo, ked som si povedala, ze je to len obdobie. Vpodstate sa mi zdalo nekonecne v danom okamihu, ale mala som pocit, ze predsa raz musi skoncit. A snazila som sa najst si chvilu len sama pre seba. Samozrejme mimo domu...

luciaruz
autor
3. sep 2025

Pomohli vám niekomi nejaké knižky? Viete sem hodit názov?

kaca222
3. sep 2025
@luciaruz

@kaca222 kazdy cloved je iný, najma ked je zúfalý a nevyspaty. Nereagujeme vsetci rovnako, nerozmýšľame všetci rovnako. To je velmi smutné, že takto zúfaleho človeka takto sarkasticky odpinkneš miesto chapavej rady a porozumeniu.

@luciaruz nemyslím si, že som ťa sarkasticky odpinkla. Treba si uvedomiť, že dieťa sa správa primerane svojmu veku, tvoje reakcie nie sú v poriadku (hoci sú pochopiteľné a každej sa občas stane). Mnohé sme na sebe museli veľa veľa pracovať, keď sme sa stali matkami, aj teba čaká ťažká cesta. Čítať knihy o vývoji detského mozgu ti veľmi pomôže z hľadiska pochopenia, čo sa deje v detskej hlave. Ak si nesieš traumu z detstva, tak je na mieste vyhľadať pomoc, aby si to neprenášala na dieťa.

luciaruz
autor
3. sep 2025
@kaca222

@luciaruz nemyslím si, že som ťa sarkasticky odpinkla. Treba si uvedomiť, že dieťa sa správa primerane svojmu veku, tvoje reakcie nie sú v poriadku (hoci sú pochopiteľné a každej sa občas stane). Mnohé sme na sebe museli veľa veľa pracovať, keď sme sa stali matkami, aj teba čaká ťažká cesta. Čítať knihy o vývoji detského mozgu ti veľmi pomôže z hľadiska pochopenia, čo sa deje v detskej hlave. Ak si nesieš traumu z detstva, tak je na mieste vyhľadať pomoc, aby si to neprenášala na dieťa.

@kaca222 odbornú pomoc som mala, dlhe roky si predstav! Ale to nefunguje ze bum a vybavene. Ľudia majú o tom veeelmi skreslenu predstavu. Clovek na sebe musi pracovat cely zivot ale NIKDY to neni uplne sto percentne. Mudrovat vie kazdy. Nech mudruje ten, co to zažil.

kaca222
3. sep 2025
@luciaruz

@kaca222 odbornú pomoc som mala, dlhe roky si predstav! Ale to nefunguje ze bum a vybavene. Ľudia majú o tom veeelmi skreslenu predstavu. Clovek na sebe musi pracovat cely zivot ale NIKDY to neni uplne sto percentne. Mudrovat vie kazdy. Nech mudruje ten, co to zažil.

@luciaruz viem, že je to práca na celý život, predstav si. Neviem na čo sa srdíš, snažili sme sa ti poradiť, ale ty si chcela asi len utvrdiť v tom, že tvoje dieťa nie je v poriadku 🤷‍♀️

anonym_c40df8
3. sep 2025

môže mať Aspergerov syndróm alebo byť hypersenzitívna, ak nechce dotyky a mojkanie tak jej to nerob, ak kričí a hádže veci, nereaguj, nekrič - ak nebude obecenstvo prestane, zatiaľ je maličká na vysvetľovanie, ale gestá a krik chápe

luciaruz
autor
3. sep 2025
@kaca222

@luciaruz viem, že je to práca na celý život, predstav si. Neviem na čo sa srdíš, snažili sme sa ti poradiť, ale ty si chcela asi len utvrdiť v tom, že tvoje dieťa nie je v poriadku 🤷‍♀️

@kaca222 nehovor v mnoznom čisle. ostatne baby tu pekne napisali. Lenže ty radis s prímesou neprijemnosti. Akoby som ti nieco urobila. Akoby bolo hrozne konat tak, co nie je v súlade s tvojim rozmyslanim.

demografka
3. sep 2025
@kaca222

@kaca222 uprimne si nemyslim, ze je to bezne spravanie dietata v danom veku, prepac...
autorku chapem, clovek ma urcite predstavy a toto je veru riadny extrem a clovek to musi spracovat, naucit sa uchopit a je samozrejme, ze pri tom bezny normalny clovek aj vybuchne...
ja osobne knizky plne teorie neuznavam, ale drzim silno palce, najdite si cestu a sposob aby vam vsetkym vyhovoval, skus sa ale naucit vybuchovat nie pred nou, ale v sukromi, fakt rataj aspon do 20 kym zareagujes, trosku to pomaha prekonat prvotny hnev (ktory sa tiez samozrejme dostavi, sme ludia)

kaca222
3. sep 2025
@luciaruz

@kaca222 nehovor v mnoznom čisle. ostatne baby tu pekne napisali. Lenže ty radis s prímesou neprijemnosti. Akoby som ti nieco urobila. Akoby bolo hrozne konat tak, co nie je v súlade s tvojim rozmyslanim.

@luciaruz No tak mi prišlo ľúto ročného dieťaťa, o ktorom mama povie, že je zlé.
Rob ako chceš.

anonym_64f3fb
3. sep 2025

@luciaruz ja si myslím, že úplne v poriadku nebude, ako tu písali Asperger či ADHD, môj brat bol taký istý sa napr. hodil o zem, keď mu mama nekúpila hračku, ktorú chcel, no prešlo ho to a už má dávno vyštudovanú aj VŠ. Mama to riešila vždy tak, že šla ďalej a nevšímala si ho, klobúk dole, ja by som tak reagovať nedokázala

viestta
3. sep 2025
@luciaruz

@luciaruz chapava rada a porozumenie je, ze mas akceptovat to, ze tvoje dieta rastie, rozvija sa jeho osbnost a teraz je vo faze, ked sa este len uci spracovavat negativne emocie. Niekto to vola obdobie vzdoru, niekto to nezve dieta co je cert. Rozumny clovek sa snazi akceptovat, ze dieta sa potrebuje naucit ako zvladnut negativne emocie ked sa mu nedari, ked nie je tak ako ono chce, ked musi robit veci, ktore nechce. Kazde dieta reaguje inac, kazdemu to ucenie trva inu dobu. Iste je, ze na rozdiel od neho ti dospeli okol neho by mali mat rozum a pomoct mu naucit sa spracovat aj taketo situacie, nie ho ze to odsudzovat. Ked odmieta pomojkat, tak ju nechaj, nech sa ukludni, potom vysvetli. Budes vysvetlovat tisic krat, ale nedavaj jej najavo, ze je zla. Nie, nie je zla. Len este vsetko nevie. To co nevie sa nauci a to chce cas a vasu trpezlivost

Strana
z3