icon

Je správanie 2-ročného dieťaťa dôvodom na obavy?

18. sep 2025

Syn ma 2 roky a 3 mesiace. Vie byt uplne zlaticko, ale lusknutim prsta ss zmeni na nepricetneho. Malo rozprava, vie povedat asi 15 slov, ostatne si poukazuje a nejak sa s nami dohovori, no s cudzimi absolutne. Doatava strasne zachvaty hnevu. Hodi sa vtedy z celej sily o zem a trieska si hlavu, az sa bojim aby si neublizil. Nepozera vtedy okolo, je mu jedno ci sa hodi o roh skrinky, ci do drevenej hracky. Oducam ho od plienok, chcela som ho zobrat von, tesil sa, sam si nschystal veci ze pojdeme von, no vyzliekla som mu slipy so psom aby si sadol na nocnik a vycikal sa. No zacal sa hadzat a vrieskat, keby som ho neodniesla na rukach z kupelne na postel, hlavu by si otrieskal o vanu. Potom uz nechcel ani aby som sa ho dotkla, bil mna aj seba. Nejako sa mu podarilo tie slipy obliect, no stale stale neskutocne vrieskal a trieskal si hlavu o zem. Nakoniec sa nejak ukludnil, vypytal si dojest obed, a zaspal. Teraz lezim pri nom a placem. Som strasne nestastna z toho ze taketo vyvadza. A to kazdy den. Niekedy uz len cakam kedy susedia na mna zavolaju socialku. Neviem co robim zle, snazim sa mu venovat, robim co mozem, nebijem ho. Raz odomna dostal po plienke ked mi skoro skocil pod auto, aj to bolo lebo zuril ze nechce ist domov. Je toto normalne obdobie vzdoru alebo to nejako riesit? Aj ked ked to po sebe citam, odpoved asi poznam.

melanta
18. sep 2025

Ach, ľúto mi je teba aj drobca. Nepripadá mi to ako normálne. Áno, obdobie vzdoru vie byť fakt náročné, ale toto sa mi nepozdáva. Ale nie som odborník. Čo mi napadlo - počuje? Alebo máš istotu, že počuje? Vidí dobre? Pediater čo na to?

autor
18. sep 2025
@melanta

Ach, ľúto mi je teba aj drobca. Nepripadá mi to ako normálne. Áno, obdobie vzdoru vie byť fakt náročné, ale toto sa mi nepozdáva. Ale nie som odborník. Čo mi napadlo - počuje? Alebo máš istotu, že počuje? Vidí dobre? Pediater čo na to?

@melanta vies co, zhodou okolnosti sme boli vcera u pediatricky a tiez strasne vystrajal, cudovala sa, ale ze podla nej normalny strach u lekara. O tych jeho vybuchoch sme sa nerozpravali, ale buduci tyzden ideme po vysledky, urcite jej to spomeniem. Vidi urcite, a ci pocuje… no podla mna ano, aj ked som sa nad tym uz tiez zamyslela. Ked je zaujaty hrou, musim ho aj 10x oslovit aby vobec zaregistroval ze od neho nieco chcem. Ale za normalnych okolnosti ano, pocuje a rozumie. Ked mu poviem aby nieco doniesol co je tam a tam, ide a donesie… ja ho nechcem porovnavat s inymi detmi, ale ked vidim ako kamosky dokazu fungovat so svojimi detmi, je mi z toho smutno, ze my to nedokazeme

tim23
18. sep 2025

@anonym_autor toto nieje obdobie vzdoru. Ja mám syna približne vo veku tvojho, môj má 2,5 roka a zametá s nami niekedy ale toto rozhodne nerobí, toto je extrém. Poraď sa s pediatrom, kľudne aj hneď zajtra. Možno by bolo fajn navštív aj neurologičku

anonym_c547de
18. sep 2025

Vraj v takom amoku dieťa silno objať a nepustiť, až kým sa neukľudní.
Rukami nejak vedľa tela, aby ťa nemohol byť.
On akoby nevie čo so sebou a ešte tvoja bezmocnosť ktorú vidí ho ešte viac desí a privádza do zúfalstva, lebo mu nevieš pomocť.

anonym_c547de
18. sep 2025

Objať z celej sily a hovoriť mu ako ho ľúbiš a že bude dobre, že sa na neho nehneváš.

tim23
18. sep 2025
@anonym_c547de

Vraj v takom amoku dieťa silno objať a nepustiť, až kým sa neukľudní.
Rukami nejak vedľa tela, aby ťa nemohol byť.
On akoby nevie čo so sebou a ešte tvoja bezmocnosť ktorú vidí ho ešte viac desí a privádza do zúfalstva, lebo mu nevieš pomocť.

@anonym_c547de práveže toto robiť netreba. Dieťa netreba objímať na silu, treba zabezpečiť aby si v tom amoku neublížilo ale žiadne pusinky a objatia na silu

lienka.7
18. sep 2025

@anonym_autor žiadne tieto amoky nie sú normálne, môžete si písať co chcete o obdobiach vzdoru a pod. Normalne si nebuchas hlavu o vanu a pod. Toto robia autisti. Keď ti nevie poradiť pediatrická, tak chod za psychologickou. Rozhodne to ale treba riešiť.

autor
18. sep 2025
@lienka.7

@anonym_autor žiadne tieto amoky nie sú normálne, môžete si písať co chcete o obdobiach vzdoru a pod. Normalne si nebuchas hlavu o vanu a pod. Toto robia autisti. Keď ti nevie poradiť pediatrická, tak chod za psychologickou. Rozhodne to ale treba riešiť.

@lienka.7 moze mat autizmus aj napriek tomu ze nema tie klasicke znaky, ako ukazovanie prstom, ocny kontakt? .. ta rec je slaba, ale vie ukazat na strom a povie ze to je strom. Hra sa so zvieratkami, normalne ako ostatne deti, stavia im domceky z lega, dava plysaky do kocika a kocikuje ich, stiska, bozkava…

autor
18. sep 2025
@anonym_c547de

Objať z celej sily a hovoriť mu ako ho ľúbiš a že bude dobre, že sa na neho nehneváš.

@anonym_c547de chytit sa mi neda. Ked vidi ze sa k nemu priblizujem, zintenzivni sa to. Vtedy len klacim pri nom, a sledujem kde sa chce udriet aby som tam stihla dat ruku.
@anonym_c547de to mu vzdy potom poviem. On aj stale pride ku mne, akoby to ocakaval. Dnes sme sa po tom vsetkom obimali a plakali obaja

anonym_c547de
18. sep 2025
@tim23

@anonym_c547de práveže toto robiť netreba. Dieťa netreba objímať na silu, treba zabezpečiť aby si v tom amoku neublížilo ale žiadne pusinky a objatia na silu

@tim23 treba vyskúšať a hlavne si neublíži. Píšem zúfalej mamičke, ktorej dieťa si búcha hlavu.

tim23
18. sep 2025
@anonym_c547de

@tim23 treba vyskúšať a hlavne si neublíži. Píšem zúfalej mamičke, ktorej dieťa si búcha hlavu.

@anonym_c547de mamička to musí riešiť cez doktorov a zistiť čo dieťaťu je

anonym_0c5bd0
18. sep 2025

Moja mala ma 5r je to anjelik, sama sa krásne hra, v školke je už 3rok vzorna, nema problem isť a byť s hocikým.
To čo dokáže ona predvadzať, aj včera ... Išlo len o to, že chcela aby jej tato nebral hračku z auta ale že si ju tam necha. Vrieskala z plneho hrdla, kopala okolo seba, porkačovanie prišlo vo vnutri revala z plneho hrdla, amok cela spotená. Pritom stačilo povedať, že si ju tam chce nechať. Proste ma niekedy take amoky že aj keby spievam, kričim nevníma v tom momente nič. Najhoršie na tom je, že ona za par minut dostane blik a robí sa že sa nič nedialo. Čo ma teda vie vytočiť ešte viac
Nerobi si sama zle, ale máva take amoky že som sa naplakala až až... Viem, čo prežívas a je to naozaj hrozne

anonym_18edf1
18. sep 2025

Autista

autor
18. sep 2025
@anonym_0c5bd0

Moja mala ma 5r je to anjelik, sama sa krásne hra, v školke je už 3rok vzorna, nema problem isť a byť s hocikým.
To čo dokáže ona predvadzať, aj včera ... Išlo len o to, že chcela aby jej tato nebral hračku z auta ale že si ju tam necha. Vrieskala z plneho hrdla, kopala okolo seba, porkačovanie prišlo vo vnutri revala z plneho hrdla, amok cela spotená. Pritom stačilo povedať, že si ju tam chce nechať. Proste ma niekedy take amoky že aj keby spievam, kričim nevníma v tom momente nič. Najhoršie na tom je, že ona za par minut dostane blik a robí sa že sa nič nedialo. Čo ma teda vie vytočiť ešte viac
Nerobi si sama zle, ale máva take amoky že som sa naplakala až až... Viem, čo prežívas a je to naozaj hrozne

@anonym_0c5bd0 ano, aj moj takto. Vytocia ho totalne banality. To ze som mu ocistila jablko a chcel so supkou, ze drzim chlieb z inej strany ako chce, ze mu naberiem polievku do misky a nevidi na nej obrazok… riesili ste to nejako?

anonym_affafa
18. sep 2025

@anonym_autor moja dcéra je o 3 mesiace staršia od neho ale takto si určite neubližuje, registruje aj telefonáty netýkajúcu sa jej, rozumie všetkému ako dospelý človek…

anonym_0c5bd0
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_0c5bd0 ano, aj moj takto. Vytocia ho totalne banality. To ze som mu ocistila jablko a chcel so supkou, ze drzim chlieb z inej strany ako chce, ze mu naberiem polievku do misky a nevidi na nej obrazok… riesili ste to nejako?

@anonym_autor nie. V škôlke majú aj špeciálne pedagogicky,psychologicky tam sa správa normálne. 3r ani jeden rev .. už niekedy som na pokraji s nervami a so všetkým

vladuska20
18. sep 2025

Ked mi toto skusal maly,ze si lahol na zem a vrestal ako divy,lahla som si vedla neho a vrestala tiez este viac.Maly v soku,kukol na mna ako ja vrestim,a ja ne neho potom zase sputil on,a takto sme sa uz len hrali.Nastastie mi to robil iba doma,a aj prestal.

autor
18. sep 2025
@anonym_affafa

@anonym_autor moja dcéra je o 3 mesiace staršia od neho ale takto si určite neubližuje, registruje aj telefonáty netýkajúcu sa jej, rozumie všetkému ako dospelý človek…

@anonym_affafa tak to ti zavidim 🙂

anonym_de271f
18. sep 2025

@anonym_autor píšeš ze malo rozpráva áno a nie asi vie povedať predpokladám. Pýtala si sa ho niekedy ci si chce vyzliecť slipy sám, obuť sa sám alebo čokoľvek iné? Skus to takto najprv sa ho opýtaj ci to chce urobiť on sám ako veľký chlap a ak povie nie potom mu s tým pomôž... Keď mu jednoducho stiahneš slipy a posadí na serbel co chcel možno urobiť on sám ho to vytočil do vyvrtky a takto ste dopadli...

anonym_251bef
18. sep 2025

@anonym_autor podla mna to co píšu ostatné nieje autista. Len to ma strašne silné tie amoky. Aj u nas to byva príšerne. Niekedy si aj poplacem. Nebudcha si sice hlavu ale tiez mu viadia prkotiny. Ale to len pri nas. Ked sme boli s niekym druhym to nerobí. Hra formu. Ja dufam tiež ze to uz skončí.

tiika
18. sep 2025

@anonym_autor najskôr som myslela, že len ťažšie spracováva emócie než iné deti v jeho veku, ale ten obrázok na miske, správny krajec chleba a pod. mi pride už cez nejakú hranicu. Skús pozrieť dotaznik pre autistov, je on-line, naša pediatrička dava podobný vypĺňať každému rodičovi.
Verím ti, že to musí byt neskutocne náročné. Cele toto obdobie by som charakterizovala tak, že sa deti ucia porozumieť tomu, čo cítia, prečo tomu tak je a čo by im pomohlo. Ak to nevie pomenovat sam, môžeš to vyjadriť namiesto neho a tým ho trochu učiť lepšie porozumieť sebe a primerane sa vyjadriť.
Okrem iného je to obdobie, kedy vystupuje do popredia potreba autonómie. Skús oveľa viac komunikovať, popisovať to, čo robíš, častejšie sa ho pytat, čo by chcel a ako by to chcel. Sledovať následnú reakciu, signály.
Napr. teraz ti dam dole slipy, ideš sa vycikat. (Vidíš, že sa mračí, je napätý.) Asi si ich chceš nechať? Chceš si ich dať dole sam? (Upokojit, nájsť riešenie.) Keď sa vycikas, opäť ich oblecieme, atd.

anonym_cf1b72
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja si myslím, že to je obdobie vzdoru, dieťa nezvláda svoje emócie. Jedno to prežíva menej intenzívne, iné viac. Snaž sa predvídať, viem, že sa to vždy nedá. Ale napríklad to jablko - chceš ho ošúpať, alebo nie? Chceš si sám otvoriť jogurt alebo ti ho otvorím ja? Chceš tričko s autom, alebo si lietadlom? Je riziko, že sa bude jedovať aj keď ti ukáže, že chce jogurt otvoriť a potom ho bude chcieť zatvorený. To má súvis s tou nedozretou nervovou sústavou. A keď sa ešte k tomu pridá to, že sa nedokáže dobre dorozumieť slovne, ja by som za tým zatiaľ nič iné nehľadala. Nauč ho, aby si hlavu búchal do vankúša. dá sa to. Uvidíš, či sa to po pár mesiacoch nezlepší, aj viac rozprávať zrejme bude, potom by som riešila psychologa

anonym_cf1b72
18. sep 2025
@lienka.7

@lienka.7 robia to aj úplne zdravé deti, moja neter si tak treskla hlavu, že mala na nej hrču a keď sa raz šmarila o zem, tak si prehrýzla peru. Je z nej normálna dospelá žena, už mamina, má vyštudovanú VŠ, dokonca aj doktorát. Tiež sme nechápali, čo stvárala, leď bola malá, ja som mala dieťa len o trochu staršie, nedali sa porovnať. Ona ale bola veľmi uplakané, náročné bábätko, rodičia boli niekedy na pokraji nervového zrútenia z nej. Šmarila sa o zem hocikde, aj vonku, popršané, sneh, blato, to bolo jedno. V škole samé jednotky až po maturitu, niekedy sa takto prejavujú nadpriemerne nadané deti a naopak autista to nemusí robiť nikdy.

tiika
18. sep 2025

@anonym_autor pri amoku zostaň nablízku pri ňom, ako opora, zabezpec, aby si neublížil - to čo v podstate robíš, môžeš ponuknut objatie, avšak nasilu by som to nerobila; možno krátke inštrukcie - ideme von, vezmem ta na postel, som tu pre teba.
Keď bude pokojný, nie hneď po amoku, môžete sa porozprávať. Napr. Veľmi si plakal, bol si asi smutný, že nevidíš na obrázok. Môžeš povedať “obrázok” alebo ukázať na misku, rada ju otocim. (Samozrejme nie všetko musí byt podľa neho. Vtedy staci povedať, chcem, aby si bol zdravý/neublížil si si, preto ti xy nedovolím.) Najlepšie by bolo naštudovať si, ako riešiť takéto situácie. Je i tom dostatok informácii, články, literatúra, videá.
Ešte mala rada. Ako prvé som pomenovala, čo vidím: “Ty chceš to auto””Chceš tu ešte zostat””Chceš tento cukrík”. Keď dieťa vedelo, že ho chápem, bola to už polovica úspechu a menej sĺz.

lienka.7
18. sep 2025
@anonym_cf1b72

@lienka.7 robia to aj úplne zdravé deti, moja neter si tak treskla hlavu, že mala na nej hrču a keď sa raz šmarila o zem, tak si prehrýzla peru. Je z nej normálna dospelá žena, už mamina, má vyštudovanú VŠ, dokonca aj doktorát. Tiež sme nechápali, čo stvárala, leď bola malá, ja som mala dieťa len o trochu staršie, nedali sa porovnať. Ona ale bola veľmi uplakané, náročné bábätko, rodičia boli niekedy na pokraji nervového zrútenia z nej. Šmarila sa o zem hocikde, aj vonku, popršané, sneh, blato, to bolo jedno. V škole samé jednotky až po maturitu, niekedy sa takto prejavujú nadpriemerne nadané deti a naopak autista to nemusí robiť nikdy.

@anonym_autor nájdi si na FB skupinu o PAS, tam je aj video, kde je uvedených tuším 15 znakov typických pre autizmus. Porucha PAS je velmi špecifická, neexistujú 2 rovnaki autisti.
@anonym_cf1b72 ja osobne poznám jedného profesora-lekára, ktorý je asperger. Cize ked nebola diagnostikovana, nie je nič iste. A práve ti nadpriemerne inteligentní ľudia majú inde nejakí deficit. Aj Einstein bol napr.autista a získal dokonca aj nobelovu cenu.

autor
18. sep 2025

Dakujem, spravila som ten dotaznik, vyslo to pozitivne. Budem to riesit s pediatrickou. Mrzi ma, ze nam nikdy ten dotaznik nedala spravit, a mne sa nikdy nezdal nejak zvlastny alebo odlisny od inych deti, az na tu rec a teraz tieto amoky... mrzi ma ze som to mozno aj ja zanedbala

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anonym_cf1b72
18. sep 2025
@lienka.7

@anonym_autor nájdi si na FB skupinu o PAS, tam je aj video, kde je uvedených tuším 15 znakov typických pre autizmus. Porucha PAS je velmi špecifická, neexistujú 2 rovnaki autisti.
@anonym_cf1b72 ja osobne poznám jedného profesora-lekára, ktorý je asperger. Cize ked nebola diagnostikovana, nie je nič iste. A práve ti nadpriemerne inteligentní ľudia majú inde nejakí deficit. Aj Einstein bol napr.autista a získal dokonca aj nobelovu cenu.

@lienka.7 viem, nemusím si to pozerať, také deti nie sú pre mňa neznámou, môže tu byť porucha autistického spektra, ale aj nemusí. Nepíšeš mi novinky, s takýmito deťmi som pracovala, čosi málo o tom viem.

anonym_1506d2
18. sep 2025

Moj syn mával velmi podobné prejavy, bola som si skoro istá že je autista. Bolo to "len" ADHD. Už chodí do školy.

autor
19. sep 2025

@anonym_1506d2 preslo mu to uz? Alebo stale to zaziva(te)? Ja uz ani nepamatam den bez tohto jeho zrutenia