icon

Moja 2-ročná dcéra ja na mňa príliš naviazaná

6. okt 2023

Mám 2ročnú dcérku a je na mňa až veľmi navuliazaná.odídem z izby a hneď za mnou.tlačiť kočik tiež len ja a stále chce byť pri mne.nemôžem nikam bez nej odísť.nechce byť ani s ľuďmi ktorých pozná.ešte ako tak rešpektuje mslanžela vie s ním ostať, ale aj tak ma po chvíli začne hľadať.keď odchádzam z vidí, že idem preč spustí krik rev...s deťmi chce byť nemá problém, ale musim tam poblízku byť.však je to ok?a mali ste aj vy talé deti a teraz už nemajú problém byť aj bez vás.
Zajtra mám možnosť odíst na celý deň preč.veľmi chcem ísť.potrebujem to. mať trochu času pre seba.len som nerozhodná.neublížim jej tým, že ráno zistí že mama odišla a celý deň ma neuvidi.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
rebrambora
6. okt 2023

Ako tak respektuje manzela? 😯 prosim? Ved je rodic ako ty, ci nie?

lienka.7
6. okt 2023

@autorka nie, nie je to ok. Nič v zlom, ale už sa "tesim" ako tu budeš vypisovat o rok, ze mala nie je pripravená ísť do skolky, lebo je na teba naviazana... mimo to, moja 1,5 ročná je v pohode sama celý deň s babkou. Keď ju vidí, vyska od radosti a uteká k nej. Na mňa si ani "nespomenie". Idú spolu na ihrisko, obedujú, idú spinkat. No problém
Cize fakt odporucam konečne sa vzájomne odpojiť od pupocnej šnúry.

autor
6. okt 2023

@lonely66 mozno nebude, ale bude ma hladat

mikadooo
6. okt 2023

Sú také deti. Nikto ti nepovie, čo bude, keď odídeš. Môžeš byť príjemne prekvapená, že sa proste zmieri s realitou. Ja som bola na prášky, keď som mala od trojročnej odísť na mesiac na rizikové do nemocnice. A - paradoxne, nič, proste mama je v nemocnici, je tu tato a hotovo. Úplne v pohode mesiac vydržala, len sme oči otvárali s chlapom. Netvrdím, že to bude aj u vás tak. Chcem tým len povedať, že je úplne jedno, či ty sa bojíš alebo nie, ak potrebuješ ísť, choď, uži si to a škody rieš až po návrate (ak nejaké budú). Hlavne nekontroluj mobil každú chvíľu a nepremýšľaj nad tým, čo je doma, oni sa ozvú, keby sa niečo dialo 🙂.

autor
6. okt 2023

@rebrambora s manzelom je ovela menej ako so mnou.tak este vie s nim ostat, ale nie je na neho tak zvyknuta ako na mna.za mnou sa taha viac.za nim zase syn.ale syn je starsi

tosomja
6. okt 2023

@lienka.7 moje deti od narodenia neboli ani minútu bezo mňa. S manželom ok, ale tiež keby ma videli odchádzať, plakali by. S nikým iným som ich nenechala, všade som chodila s nimi, aj do obchodu, ku lekárke, na úrady. A teraz nastúpil 3,5r do škôlky a ani si na mňa nespomenul. Pritom sa k nemu nikto nemohol ani ozvať, hneď plakal a skrýval sa.
A mladšia to isté, ešte je so mnou doma a jediné, tak manžel s ňou môže zostať, nikto iný. Ani staršia dcéra, lebo hneď plače.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
6. okt 2023

@lienka.7 nie nebudem vypisovat.moj syn to iste.cely den bol s babkou nemal problem.dcera je s babkou tolko casu ako bol syn a nechce byt s nou.aj dnes ju k sebe chcela zibrat aj chcela ist sa sama obliekala, ake ked zistila, ze ma ist iba sama a ja nie plakala.pred 2 mesiacmi som odisla na pol dna prec. ostala neplakala.teraz neviem kvoli comu taka je ze nechce.celkovo je viac naviazana ako syn a trapi ma to, ale zmenit to neviem.cakam, ze bude stariua, dozreje.vidno to.aj v tej skolke ci sj spominala.niektore placu dlhsie niektore kratsie.ale vacsina si zvykne.

lienka.7
6. okt 2023

@tosomja no vidis, ja som zvolila iný "mód" hneď od začiatku a nemám absolútne žiadny problém keď potrebujem postrazit a pod. U starkych to poznajú, majú tam každá svou postieľku, v prípade núdze tam aj pekne spinkaju. S tatom môžu ísť v pohode na chatu na cely víkend a ja na wellness ak by som samozrejme chcela. Každý má, ako si zariadi. Len keď máš dieta na cecku 24/7 iba ty a nikomu inému ho nedáš, potom sa niet čo čudovať (toto je myslene všeobecne, nie na teba osobne - aby si to tak nebrala).

autor
6. okt 2023

@mikadooo
@lonely66 pojdem.prospeje nam to obidvom

lienka.7
6. okt 2023

@autorka a babka sa pokúšala ju nejako aspoň zaujať? Co ma rada, co rada robi? Mojej stačilo spomenúť, že ideme sa voziť ci uz autobusom alebo elektrickou a v momente sa obuva. S babkou boli aj vlakom, no nechcela z neho ani vystúpiť... treba ju proste nejako pozitívne motivovať.
A mimo všetko, pokojne chod. Bez akýchkoľvek výčitiek.

danyelia
6. okt 2023

Ahoj, ja mám 4 deti, najmladšia má 2 roky a 9 mesiacov. Úplne od malička sú zvyknuté aj na iných ľudí okrem mňa, dávali sme ich ku babkám (aj na noc či víkend), ku dedkovi, na ihrisko medzi iné deti, na tréningy, v rámci možností s nami stále cestovali v rámci pracovných akcií, všade plno cudzích osôb. Teraz vidím, že nie sú a ani neboli na mňa až prehnane naviazané, ani tá najmladšia, chodí už do škôlky s úsmevom. Kamoška teraz už 6- ročného syna a 4- ročnú dcéru nikdy nikde samých nepustila, ani ku babke, lebo stále sa o nich prehnane ,,bála,,. Teraz nevie ísť ani sama na WC (obrazne povedané...) takí sú na ňu obidvaja nalepení celé dni. Žiadni kamoši, krúžky, ihrisko - len doma s mamkou 🙄 Určite by som teda šla bez dcérky bez výčitiek von, pomaly ju pripravovala na život ,,mimo mamky,, (škôlkový, ihriskový...) zvládne to.

autor
6. okt 2023

@lienka.7 snazila sa, ale nic.chcela ist , ale len vtedy ked pojdem aj ja.na babku je zvyknuta su vela spolu odmala velakrat jubna obed davala spat aj ju strazila a ja som odisla, ale teraz posledne obdibie je taka, ze sa velmi upla na mna.

lienka.7
6. okt 2023

@autorka tak potom fakt neries. Vsak bude doma s mužom, nie? Ty si pekne chod "po svojom" a večer sa k nej vrátiš oddychnuta a môžeš ju bozkávať a mojkat celý víkend 😉👌

autor
6. okt 2023

@tosomja tak to máš fajn keď to tak bez problémov zvládol.verím, že aj moja ostans sj s inými.nielen ja a manžel

autor
6. okt 2023

@lonely66 ma rada brata.tak verím, že aj s nim sa zajtra zahraje

autor
6. okt 2023

@danyelia tak u nás to tak nie je, že sa bojim a nedám..u na starosť nikomu.len teraz má tské obdobie, že nechce byť s inými.verím, že podrastie a bude aj s inými.

thoughtfulweirdo
6. okt 2023

Mám deti dve, prvá bola väčšinu času so mnou, len raz za čas som niekam vybehla na pár hodín, raz na víkend, keď mala 1,5r. Od mladšieho syna odchádzam na pár hodín od jeho cca 3 mesiacov, od roka celkom často aj na 2-3 dni. Napriek tomu staršia na mňa naviazaná nikdy nebola, hoci bola takmer stále so mnou a ten mladší, čo je oveľa častejšie bezo mňa, na mne visí ako suchý zips. Takže tvrdenie, že deti keď si deti zvyknú byť pravidelne bez mamy, nebudú na nej potom visieť, je len zbožné želanie 🤣 nefunguje to tak.

autor
6. okt 2023

@thoughtfulweirdo súhlasim.každe dieťa je iné

nika23t
6. okt 2023

V prvom rade, určite jej neubizis, keď ju necháš deň s otcom, babkou alebo hocikým, kto sa o ňu vie postarať. No a mam tri dcéry, najstaršia ma 13, prostredná 10 a najmladsia rok aj 10 mesiacov. Všetky tri závisláčky na mne... Najstaršia revala tak, že keď som šla k zubárovi, tak mi manžel volal po hodine a pol, nech prídem domov, lebo ešte neprestala 🤷‍♀️ Deti boli väčšinou so mnou, manzel v práci celé dni. A poviem Ti, vyrástli z toho. V škôlke oči plné sĺz každé ráno, ale žiadne scény. V škole už lepšie, a teraz už si na to ani nespomeniem, keby mi to najmladšia nepripomínala 😁 Nájdi si čas pre seba vždy, keď sa Ti dá. Mysli aj na seba, aby Ti z toho, že mas malú nálepku na sebe nonstop nezačalo sibat. A to Ti píšem z vlastnej skúsenosti. Tiež mam možnosť budúci týžden skočiť na kávu s kamoškou, už teraz viem, že najmladšia bude robiť drámu, ale viem aj, že to zvládneme obe 😊 A kľud, určite jej neublížujes, keď od nej z času na čas odídeš kvôli sebe. Nie si len mama, si aj človek a tiež potrebujes byt sama a mas plne právo na to, aby si si dopriala aj čas pre seba ❤️

euka210
6. okt 2023

@lonely66 ja som odisla od 2r do porodnice a pri navrate domov sa vobec netesil, ale hneval sa...par dni to s nim bolo tazke. ...je to normalne v takom veku...su deti, co pojdu k druhym a su take, co sa boja. Nasilnym "odtlacanim" dietata od seba nic nevyriesis, ked ma taku potrebu. Na druhej strane treba pomaly urcovat hranice a pravidla. Dat dietatu emocne co potrebuje, ale nie nechat sa nim manipulovat.
Urcite by som rano "nezmizla". Radsej nech vidi ze ides prec, hoci si poplace, ale povies jej, ze sa vratis.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
paciko9
7. okt 2023

Nasa bola za mnou taka, trhalo mi srdce ked som musela odist. Ale potom som si uvedomila,ze raz sa budem musiet vratit do prace. Rodicou nemame, ale za to mam sestru,brata a muz ma tety. Od 2 rokov som ju pravidelne davala na strazenie. Dnes viem, ze som urobila dobre mala znasala dobre aj moj nastup do prace. Aj v skolke sa rychlo adaptovala. Aj nas pripad bol,ked som odisla, vyrevala sa a potom fungovala bez mami .

autor
7. okt 2023

@nika23t bola som.neplakala párkrat ma spomenula.ja verím, že vyrastie a bez problémov ostane a pôjde aj bezo mňa a bez plaču.

@euka210 ráno som odišla ešte pred jej zobudenim.išla som skoro ráno.keď vstala, nenašla ma.a neplskala.keby som odchádzala a videla by nezostsao by to bez plaču.takto to bolo lepšie.

@lonely66 odišla by som aj tak, ale sprevádzaná jej plačom.takto to bolo lepšie bez plaču predtým ako vstala

@paciko9 ja som ju dávala a nebol problém.len teraz nechce a začala plakať.dnes nie, ale bola s ockom