icon

Očný kontakt 2,5-ročného a pokyny

jana610
16. aug 2023

Ahoj mamičky, moj chlapček má 2,5 roka a skúsila som jasličky najprv cez leto a potom som chcela od sept pokračovať. V súkromných jasličkách mi nedávno oznámili, že ho od septembra nezoberú, lebo moj chlapček nedokáže následovať jednoduché pokyny, že im na prechádzkach uteká, že zakopáva, že sa boja o jeho bezpečnosť. Že chýba očný kontakt a že sa nezapája. To vlastne rozhodli po 2 týždňoch jeho adaptácie. My sme ho odplienkovali, ale tam sa pocikával než som priniesla jeho obľúbenú knihu. Pri predaní neplače, vždy sa uistí, že “mama príde” a ja ho vyobjimam a poviem, že mama vždy príde a odíde s p. učiteľkou nakŕmiť korytnačky. Prístup jasličiek ma ale neskutočne zaskočil, že po 2 týždňoch takto odpísali maličké dieťa prakticky bez snahy s ním akokoľvek pracovať. Že im príde, že nie je pripravený. Ja ale doma takéto správanie nepoznám. Spolu spievame, hráme sa, sám sa napapá, nedávno sme odplienkovali i keď bojujeme s cikaním vonku, ale to mi príde normálne. Na obed pekne spinká a aj večer. Večer čítame rozprávky a krásne nás doplňuje, keďže si všetko rýchlo pamätá. Učíme sa hneď dva jazyky ale aj v Slovenčine už krásne spája slová do krátkych viet. Pozná abecedu a vie počítať po slovensky do 15 a anglicky do 10 s tým, že čísla vie aj čítať a uvedomuje si, že veci sa dajú spočítať. S detičkami sa ešte moc nehrá, je jedináčik a nepoznáme veľa ľudí s detičkami, nie je na deti moc zvyknutý, ale deti vníma. Chápe srandu a rád sa s nami naháňa. Pomáha nám variť, rád chodí von a hrá sa v piesku. Tiež miluje preliezky. Zakopne čas od času, ale nezdá sa mi, že by nejak moc a často. Skôr sa sústredí na všetko okolo a zabúda sa pozerať pod nohy. Doma už začína ďakovať, prosiť, hovorí páči sa 🙂 to si osvojil v jasličkách. Tiež si doma spieva piesne z jasliciek. Často doma sledujem, či mu chýba očný kontakt a neviem sama uznať, že či je jeho správanie normálne alebo nenormálne na jeho vek. Niekedy sa pozerá do očí, keď spievame alebo sa jašíme a inokedy ma pri pokynoch ignoruje a spieva si buď svoje naučené pesničky alebo frázy z kníh alebo iné veci, ktoré sa čerstvo naučil. Vtedy viem, že ma nevníma. Som z vyjadrenia jasličiek zmätená a neviem….máte niektorá podobnú skúsenosť? Nechcem hneď letieť k lekárke. Chcela by som najprv poznať názory skúsenejších mamičiek, niekoho s podobnými obavami alebo skúsenosťami. Vďaka veľmi.

misana84
16. aug 2023

Jasličky majú take podmienky? Veď tam sú deti od pol roka… úplne malinke … nie je to škôlka?

vani190493
16. aug 2023

@jana610 adaptačny proces v jasliach trvá pol roka, za mňa je to veľmi skoro, že dieťa odpísali týmto štýlom. Veď za ten čas si nemohol ani zapamätať ako sa volajú opatrovateľky. Skúsila by som štátne zariadenie. 😉

simona20201309
16. aug 2023

@jana610 tvoj opis syna je typický pre autistov
,Učíme sa hneď dva jazyky ale aj v Slovenčine už krásne spája slová do krátkych viet. Pozná abecedu a vie počítať po slovensky do 15 a anglicky do 10 s tým, že čísla vie aj čítať a uvedomuje si, že veci sa dajú spočítať.
Niekedy sa pozerá do očí, keď spievame alebo sa jašíme a inokedy ma pri pokynoch ignoruje a spieva si buď svoje naučené pesničky alebo frázy z kníh alebo iné veci, ktoré sa čerstvo naučil. Vtedy viem, že ma nevníma."

Len jedna otázka? Prečo do frasa zatazujes 2r dieta s cudzím jazykom, číslami a poctami???
Niekedy vôbec nemusí ísť o autizmus, ale keď mozog zatazujes takto ako zatazujes, potom to takto vyzerá, že dieťa nevie fungovať ako by malo a unikajú mu podstatne veci.
Prečo?????
Ak nevieš čo má vedieť dieťa v 2r tak si niečo o tom nastuduj, precitaj, kúp si nejaké knihy.... kúp si pracovné zošity pre 2r deti a trenuj s ním to, čo je jeho veku primerane

simona20201309
16. aug 2023

@jana610 https://www.nutriklub.sk/clanok/psychomotoricky...
Chod vetu po vete a odpovedaj si ci to všetko ovláda. Ak skusajte toto namiesto abecedy

nikpa
16. aug 2023

@jana610 syn je síce šikovný ale to sú aj deti ktoré majú inak problém, len nie je hneď vidno. Má volaktore črty asbergera, na tvojom mieste by som absolvovala neurologické a psychologické vyšetrenie. Samozrejme, to nemusí nič byť ale učiteľky v jasliach majú bohaté skúsenosti s deťmi a ak sa im niečo nezdá, netreba to hneď brať ako útok alebo nespravodlivosť a zaujímat sa či ich postrehy sú opodstatnené.

marianarem
17. aug 2023

@jana610 Najdi ine jasle, tu sa im asi nechce mu dat cas. Chybajuci ocny kontakt, nepocuvanie a nezapajanie sa mal aj moj v skolke nejaky cas zo zaciatku. Je tiez jedinacik, doma je zvyknuty v podstate na klud a v skolke ten huriavk a vela ludi prenho proste bola zataz, ja som mala pocit, ze sa niekedy akoby vypol, aby sa pred tym ochranil. Ked som prenho prisla, nejaky cas trvalo, kym sa vynoril. Tiez je hanblivy a nepozeral ucitelkam do oci. Ale postupne sa to zlepsilo, nase ucitelky mali a maju vela trpezlivosti, su ozaj super.
@simona20201309 To ze dieta vie v tomto veku cisla a pismena, nemusi byt tym, ze ho mama "driluje". Moj uz v tomto veku vedel aj citat kratke slova do 5 pismen. Ale v zivote sme nemali nejake vyukove hodiny, proste sam sa o to zaujimal, pytal sa na pismena, chcel aby som mu to precitala. Co som mu mala povedat, nech si pocka do vhodneho veku? Niekedy dieta jednoducho nieco zaujima a nauci sa to.

inom75
17. aug 2023

@jana610 ja to vidim na Aspergera, skus si nastudovat a pripadne objednat syna na vysetrenie. Len vyber psychologa, ktory sa specializuje na autistov.

rajc1nka
17. aug 2023

@marianarem a mozem sa opytat, v 2,5 roku vedel citat kratke slova - to je standardne? Nema aspergera? Lebo my v rodine mame chlapceka s aspergerom a presne zaujimali ho cisla a pismena uz v utlom veku, vedel skoro citat a ma potvrdeneho aspergera. Je to zlaty chlapec, komunikuje najma s dospelymi ako s detmi. Len treba s nim inak pracovat. A presne niekedy sa zasekne a opakuje vlastnu frazu dookola, alebo nejaky ukon. Ale teda dufam,ze vo vasom aj v autorkinom pripade to bude len nadpriemerne sikovne dieta

annm81
17. aug 2023

Ja nevidím na základe tvojho popisu absolútne žiadny dôvod prisudzovať hneď dieťaťu nejakú diagnózu. Preto, že občas ignoruje, čo vraví rodič? Úplne normalna vec, s ktorou sa budeš stretávať ešte dlho. Že si opakuje novo naučené slová a pospevuje si dookola to isté? Aj to je úplne normálne a ešte nejakú dobu to tiež bude trvať. Že sa nehrá s inými deťmi? Tiež úplne normálne pre jeho vek a pravdepodobne bude o rok už úplne inde a začne vyhľadávať spoločné hry so spolužiakmi. Máš možnosť dať ho do iného zariadenia, ak ho teda tu nevezmú?

marianarem
17. aug 2023

@rajc1nka Co ja viem, keby ho vysetrovali, tak by mu mozno nieco nasli 🙂 Nechcem to brat na lahku vahu, ale chystam sa to riesit, az ked realne uvidim, ze je s nim problem. Ano je taky konzervativnejsi, hanblivy, lahko ho pretazi vela vnemov, ma problem so strukturami jedal. Ale inac doma nie je nijako "mimo", je velmi komtaktny, ocny kontakt vyborny, ma velku predstavivost a hra sa "akoze", zaujima sa o pocity, teraz (ma 3.5r) sa uz osmeluje aj medzi detmi a zacina sa s nim realne hrat. Tie povedzme zvlastnosti, co ma, tak vidim vacsinou aj u manzela alebo u seba. Celkovo vsetkym, co su s nim v uzkom kontakte, pripada ok. Uvidi sa neskor, ako bude zvladat vacsiu zataz, napr. v skole.

marianarem
17. aug 2023

@rajc1nka Zabudla som povedat, ze my sme s manzelom obidvaja matematici pracujuci na VS, takze intelektualstvo mal po kom zdedit 🙂 Cielene mu neporiadam vyuku, ale tak vidi, ake zaujmy name my, nakuka mi do pracovneho zosita, kde robim rozne kresby a vypocty, manzelovi do odbornych knih 🙂

jana610
autor
17. aug 2023

@simona20201309 ja ho ničím nezaťažujem, sám ukazuje a pýta sa. Nepozeráme rozprávky ale počúvame hudbu a čítame knihy. Z hudby sa učí písmená a ja mu pritom ukazujem o čo v piesni ide. S písmenkami začal sám v dobe ked sme sa učili chodiť po schodoch a pre srandu sme ich počítali. A angličtina prísla tiež prirodzene.

jana610
autor
17. aug 2023

@simona20201309 ďakujem veľmi. Okrem jazdy na odrazadlach 🙂 zvláda vacsinu z toho zoznamu. Odrazadlo ho zatiaľ neuchvatilo, ale skáče na trampolíne a aj na zemi a všade kde môže 🙂 tiež vylezie rebríkom a miluje kĺzačky…

jana610
autor
17. aug 2023

@rajc1nka on nevie citat slova 🙂 pisala som, že ich vie spájať keď hovorí. Citat vie čísla do 10…

jana610
autor
17. aug 2023

@inom75 nechcela som hneď k lekárovi až nedostane nálepku bez dôvodu. Chcela som len počuť mamičky s podobným príbehom…vďaka veľmi

1mina
17. aug 2023

@jana610 nemusite sa bat lekar mu neda nalepku bez dovodu, ak si nie su isty nedavaju diagnozu 🙂 alebo vam povedia nech pridete za rok dva...a tiez nie ste.povinna ten papier od nich nikde ukazovat (mne vyslovene hovorila ze si ho od nej nesmie ani nikto vyziadat okrem detskej dr tusim). Ale musi to byt klinicky psycholog ktory sa nato zameriava.

lilizzachy
17. aug 2023

@jana610 skúste ešte iné jaslicky, ak by sa to opakovalo zvážila by som vyšetrenie u lekára .

jana610
autor
17. aug 2023

@1mina vy ste riešila niečo podobne?

1mina
17. aug 2023

@jana610 ano dokonca 2 krat (s kazdymn dietatom(

rajc1nka
17. aug 2023

@jana610 ja som reagovala na marianarem,ze jej maly cital slova. Co v 2,5 roku povazujem za nadpriemerne. Lebo to robi moj 5 rocny a to by som povedala,ze je sikovny. Jeho 4 rocny “bratranec” (z druheho kolena), on cita, ale on je asperger, pricom zacal velmi skoro.

@marianarem Tak potom ma to po kom mat. Urcite sa intelekt aj dedi aj odkuka, aj od vnemov trosku zavisi. Len sa mi to zdalo neadekvatne veku, aby 2,5 rocny cital, aj ked len jednoduche slova. Je to podla mna brutal. Ja mam 2,5 rocnu aktualne a ta je sikovna, ale ledva rozprava zlozitejsie slova (niektore komoli), nieto este citat. Pocita do 10 aj slovensky aj anglicky, lebo sa to naucila od brata, co pocita on, ale zeby citala, to akoze fuuu, neviem si predstavit. Syn vedel plynolo konverzovat na hlbsie temy v tomto veku (stavba, vesmir, zem), ale toto si ani predstavit neviem (keby nevidim bratrancovho syna).
Drzim palce

simona20201309
17. aug 2023

@marianarem áno mala si počkať do vhodného veku

simona20201309
17. aug 2023

@marianarem aj mňa sa dcéra v 2r pýtala aké je ti písmenko. Odpovedala som jej veľké malé, tlačené. Alebo len ,,toto je cislo a toto je pismenko"
A tie rozprávky že ,SAM" sa naučil ... no dobre ved nech.
A nemyslím si ze je to intelektom a zdedenym vysokým IQ. Dnes to zvládajú skoro všetky 2r deti, pretože rodicia sa v tom pretekajú. Cikaju do plienok ale vedia abecedu a rátať po anglicky
👏👏👏
A tak to potom vyzerá... ze deti sú tak trochu mimo a nie sú schopné zaradiť sa do kolektívu a normalne fungovať

marianarem
17. aug 2023

@simona20201309 Ale ako? "Prepac moj zlaty, nepoviem ti ake je to pismenko, lebo este nemas na to vek"? 🙂

simona20201309
17. aug 2023

@marianarem vysvetlila som ti, toto je tlačené písmenko- a akú má farbu? Pod ideme si postaviť hrad z kociek.....
A venujem sa inej činnosti
To je naozaj také ťažké zaujať 2r dieta?

adkalu
17. aug 2023

@jana610 intelekt ma pravdepodobne vyšší, v niektorych iných veciach je pozadu. Je to dosť obsirna téma a diagnostiku na diaľku nikto neurobí. Aj keď ma určite črty Pas, ešte neznamená, ze trvalé, alebo, ze je autista. Postup škôlky je minimálne zvláštny, ale mne by ako matke stačil nato, aby som spozornela. Iste nie je na mieste panika, ale ja by som určite zašla za odborníkom, túto dg ti pred 3 rokom nikto nedá, iba ak suspektne, ale pre pokoj svojej duše by som šla, aby som vedela ako ďalej. Bud to hodíš za hlavu, alebo sa budeš tomu venovať. Inak som spec. pedagóg, špecializujeme sa na intelektovo nadané deti a medzi nimi je autistov požehnané. Držím palce, chce to kľud, rozvahu a lasku🍀

marianarem
17. aug 2023

@simona20201309 No mame iny pristup. Ja v tomto idem v slapajach mojich rodicov, hlavne otca. Ten bol taky, ze cokolvek som sa spytala, cokolvek ma zaujalo, tak mi vysvetloval, pozhanal mi k tomu vsetky pomocky, nastroje..nikdy mi nepovedal, ze na nieco je este skoro, nikdy to nezahovoril. A ja som to mala strasne rada, su to jedny z mojich najlepsich spomienok z detstva, ako mi vysvetluje nieco, co som sa spytala, mal taky dobry styl. Aj ako dedo je taky, malemu ukazuje a vysvetluje hocico, co ho zaujima. Momentalne sustruh, elektricke obvody, rozne pristroje. Dost by ma mrzelo, keby to ponal tak, ze 3.5 rocny je este na to maly a radsej by mu nukal vezu z kociek.
Ale inac s tebou aj suhlasim, honba za pismenkami a anglickymi cislovkami dnes je 🙂 Ja osobne som na pismenkach nevidela nic zvlastne, prislo mi to, ze maly proste rozoznava tvary rovnako ako trojuholniky, kruhy a podobne. Keby som nevidela, ze ho to zaujima, sama by som s tym nezacinala. Anglictinu som ho neucila vobec, maju ju v skolke, ale zatial ho nejako nezaujala, tak ju doma neriesime. Obcas sa spyta co znamena nejake slovo, tak vtedy poviem. S citanim ma dost prekvapil, ale ako sa naucil citat tie kratke slova, tak ho to prestalo bavit a dalej to uz nerozvijal, takze tomu sa teraz nevenujeme. Teraz ma tie technicke veci. Zatial kym je skolkar, tak sa proste riadim nim.

simona20201309
17. aug 2023

@jana610 a bez dôvodu nálepky určite nedávajú. Práve naopak. Sú v tom veľmi veľmi opatrní a niekedy dieta dostane diagnózu na papieri až niekedy na ZŠ. Takže naozaj sa nemusíš obávať, ale zjavne vieš, že máš dôvod na obavy, ak sa toho bojis