5-ročné dieťa neznáša rutinu/stereotyp
Dobrý deň...môj malý neznáša veci sa opakujúce, napridklad keď bol menší a išli sme na prechádzku vydržalo mu to max 2 dní a už odmietal...dlhodobo je.problem chodenie do škôlky, po víkende dva tri dni dobre a.potom robí jak nepríčetný, vrieska tam že chce ísť domov...tak chodí len na 3 dní aj to len doobeda... A je toho viac...keď bol malý mal viac príznakov autizmu, dali sme ho diagnostikovať ale to bolo vylúčené. Vraj sa tam.crta hyperkyneticky syndróm.
Ale je to normálne aby takto dieťa odmietalo eutinu5...ako pôjde do školy...na zápis sme boli, ale som skôr za odklad...ale toto je dlhodobý problém a nič sa vekom nemení
Kedy ste boli u psychológa?ak má hyperkineticky syndróm tak bude vždy taky nepokojný, neposedný pri nicom nevydrží.5 r by som už do škôlky aspoň na doobedie dávala.Musi sa naučiť režimu.Nie si naňho prilis mäkká stojíš si za slovom?
Čo ho baví?vymaluje, kreslí, skladá puzzle, Lego?
Tak príde mi, že dieťa si s tebou robí, čo chce. Keď rodič povie, že niektore veci treba robiť, tak sa robiť budú, nech si dieťa vrieska, koľko chce. Nenechaj sa vydierať vrieskaním. Tvoj syn sa zjavne naučil, že keď zajačí, bude po jeho. Treba mu neustále vysvetľovať, prečo niektoré veci robíte, potom to ľahšie akceptuje. Do škôlky by som ho dávala každý deň, kľudne len na dopoludnie, aj moje deti tak chodili. A vysvetľovať, že všetky detičky chodia každý deň do škôlky a staršie do školy, mamička potrebuje aj pracovať a kamaráti sa na neho už tešia. A takto stále dokola. A on si zvykne. Hlavne neustupuj pri scénach, lebo ich bude robiť donekonečna.
myslím, že treba len nastaviť hranice a nie diagnozy. Ke´d zistí, čo na teba zaberie, bude to robiť stále.
Mám 5 ročnú, diagnózy ani podozrenia žiadne, ale prakticky všetky bežné, povinné záležitosti sú nudaaaa a pochopiteľne sa im bráni. Podľa mňa normálka a má to tak veľmi veľa detí. Ja by som namiesto kriku a trestov najskôr skúsila iné. Je fakt, že niektoré veci sa robia a budú robiť, lebo tak život v spoločnosti funguje, ale zároveň je fakt, že opakujúce sa činnosti sú nuda. Len tak na prechádzky nebude chodiť ani milión dospelých, takisto milióny dospelých potrebujú rôznorodú, aktívnu, meniacu sa, dynamickú prácu, nie rutinnú. Ja by som mu v prvom rade dala priestor vymyslieť, čo by mu pomohlo tieto nudné záležitosti spríjemniť. Nemusíš mu robiť ty animátora, skôr naopak, povzbudzovať ho k vlastnej iniciatíve. Môže to byť niečo úplne triviálne, trebárs moja mala veľký problém vydržať docistovanie zubov, tak si sama vymyslela, že každý deň jej budem pri tom počítať zuby v inom jazyku 😄 ja som jej k tomu pridala súťaž, že koľko čísloviek si zapamätá, toľko strán pridám navyše k večernému čítaniu, takže sa má počas tej nudnej činnosti čím zaujať. Tvoj syn samozrejme môže byť úplne iný typ a potrebuje niečo iné. Začala by som preto otázkou, či si vie predstaviť, ako by tie nudné činnosti neboli až tak nudné. Čo by sa mohlo diať počas prechádzky, alebo nákupu, alebo večernej hygieny, škôlky, skrátka s čím má problém. A nevzdala by som to pri prvom neúspechu, lebo je veľmi možné, že pokiaľ takúto otázku nikdy nedostal, ani nebude vedieť, odkiaľ začať a ako to vyjadriť. Môžeš mu pomôcť ukázaním, ako si ty spríjemňuješ nudné činnosti. Môžeš navrhnúť možnosti odmenenia sa za splnenie povinnosti (nie sladkosti alebo tablet). Každopádne určite by som sa snažila ho naučiť, ako si sám môže povinnosti spríjemniť, nie ho zlomiť, aby ich robil bez reptania.
Prečo si za odklad, keď testy spravil?čo povedala psychologická?má takú povahu budeš ho musieť stále korigovať áno, musí si zvyknúť na povinnosti, režim potom Ti povie, že nejde do školy?
Daj ho normálne testovať u psychológa nech vieš ako s ním ďalej pracovat
Nemá rešpekt

No, mne sa nezda, ze na zaklade toho, ze nechce chodit na prechadzky a na viac, ako na 3 dni do skolky, sa da povedat, ze nema rad rutinu. A autizmus? Nemaju praveze autisti potrebu rutiny?