icon

5-ročný chlapec a jeho nový kamaráti

sivocka
12. okt 2009

Ahojte maminky, rada by som sa dozvedela vas nazor a pripadne rady...mame takyto problem.
Vo februari sme sa prestahovali z bytu do domu a z mesta na dedinu. Mam śkoro 6 rocneho syna. paci sa mu tu, ale: na ulici je skupinka deti, vsetci su od neho starsi, jeden je o rok a ostatni o viac, uz su to skolaci. S tym najmensim sa zacal hravat, dokonca ten chlapec u nas zazvonil, ci nejde nas maly von....lenze tym starsim to vadilo, a zacali odhovarat chlapca od kamaratenia sa s nasim. Chodil domov s placom, vraj ho vyhanaju a pod....trvalo to vzdy par dni, potom sa s nim na ulici pohrali a opat ho vyhnali a zasa jeden den mali naladu, tak bol medzi nimi...a takto dokola.
Teraz zacalo prsat, tak sa pchaju dovnutra. Boli u nas cele poobedie, prekusla som to s tym, ze aspon nieje nas maly sam....ale vcera isiel von, bola tam cela banda a zasa ho vyhnali, ze hra je az nad 6 rokov a ze nema chodit pred ich dom ....tak uz ma to vytocilo a isla som za nimi a povedala im, ze ak sa s nim nevedia hrat vonku, ze sa nebudu ani u nas, ze ich uz u nas nechcem vidiet....
Moj manzel ma ale presviedca, ze sa do nich nemam pliest, ze oni si to medzi sebou vyriesia sami....
Su to vsetko vacsie a vychcane decka, zazvonia mu aby isiel von, ale ma doniest von pistole a auta , stalo sa ze plakal na ulici v rukach kopa hhraciek...vraj mu to nechcu pomoct odniest domov....

Co by ste urobili na mojom mieste? Je mi to strasne luto a nechcem aby ho zneuzivali, teraz su to hracky a neskor to bude co...peniaze, mobil....alebo nieco horsie....
Vopred dakujem za odpovede a uz sa ich neviem dockat...urcite mi pomoze poznat nazory viacerych...

renca3
12. okt 2009

sivocka...to je ta vyhoda, nevyhoda dediny. na dedine dieta vypustis na ulicu a nemusis mat strach o auta na cestach, uchylov, drogy a pod. ale zase neovplyvnis aki su tam kamosi a deti v okoli, s akymi sa syn stretava. ty im nenanutis, aby sa s tvojim synom hrali. to si asi fakt musia vyriesit sami, hlavne ked su od neho starsi. no a nema v dedine spoluziakov zo skolky? od takych skolakov pochyta rozne moresy.
zase v meste sa stretnu mamicky na ihriskach, v parkoch s priblizne rovnako starymi detmi, ktore sa poznaju uz dlhsie a maju to pod kontrolou. pripadne sa navstevuju. len to je uz zaberak na cas.
neviem ti poradit, ked syn je smutny, ze chce ist von medzi deti a oni ho odmietaju. asi by som mu nasla v dedine seberovneho kamarata v jeho veku a riesila to ako v meste.

sivocka
autor
12. okt 2009

renca dakujem za odpoved. zacal teraz od septembra chodit tu aj do skolky, tak tam ma kamaratov, ale vonku sme ich nestretli, a to polietame...polietali sme na bicykloch celu dedinu. Nepoznam sa ani s rodicmi...tak dufam ze postupom casu sa pozoznamujeme a decka sa daju dohromady. Ja mu chudatku stale argumentujem, ze chlapci na ulici su od neho starsi a ze si najde kamosov rovnako starych ako on.

renca3
12. okt 2009

no vies, mozno este ani skolkarov rodicia nepustaju samotnych na ulicu. skus ho doma nejako zabavit. ved o chvilu bude aj tak o 17.00 tma a budete sediet doma po skolke. 😉 ja by som tych skolakov k nam domov asi nepustala. ved ked syna vonku ignoruju a potom ked sa hraju s jeho hrackami uz im neprekaza? vychcankovia. 😒

penny13
12. okt 2009

Ahoj, My tiež bývame v dome a mám 5ročnú dcérku. No ja ju nepúšťam von samú. len zo staršou sestrou. Tá má také dobré kamarátky, že sa pokojne hrajú aj s malou Gabikou 🙂
Držím tvojmu synčekovi palce. Prajm mu, aby si našiel kamaráta, ktorý by ho nevyužíval.

saara1
12. okt 2009

Ahoj, moj manzel vyrastal na dedine medzi chlapcami a tvrdi, ze kazda partia ma urcitu vekovu hranicu a mozno tvoj syn uz do nej nespada a preto vznikaju problemy. Nemala si ale tak radikalne riesit situaciu a zabuchnut pred nimi dvere. Mala si im normalne povedat, co si myslis, s kludom, proste im dohovorit a potom to nechat tak a pockat, ci sa uvedomia alebo nie.

sivocka
autor
12. okt 2009

babulky, dakujem za nazory,
renca, tiez malemu hovorim, ze keby sme zostali v meste na cinziaku, ze by urcite sam von nesiel, lenze to je to, ze v meste sme isli na ihrisko a hned bol kamos s chlapcami...a tu ani nieje kam, kde by sa decka hromadili....tak uz nam len zostava vydrzat....a ano, tiez sa celkom tesim z toho, ze bude skoro tma...najhorsie su vikendy, kedy sa za cely den uz nudi a nie vzdy mam cas vymysliet a realizovat zabavu...

sara vies, ja som im to povedala preto, ze ked sa nehraju s nim vonku, ze uz nepridu ani k nam...lebo, ked su u nas, mne samej je trapne ich vyhodit, poviem si ze sak hadam ho zoberu medi seba aj vonku a necham ich nech sa hraju...a vidis, nepomohlo...tak to uz som si tak nachystala nabuduce....

Penny, tak by sme teraz potrebovali starsieho surodenca....to by bolo fajn....

alami
14. okt 2009

sivocka - u nás to bolo podobne, tiež mal syn 6 keď sme sa presťahovali z paneláku v meste do domu na dedine. Kamarátov tu mal hneď - no ale...s prepáčením...no...moc sa mi nevideli, nechcem nikoho uraziť, ale také hlúpučké usoplené deti to boli vačšinou a mala som z toho zlý pocit, že popri nich pojde rozumovo dole. Fakt som nevedela čo s tým, a nechcela som mu zakázať kamarátov. Kamoška mi vtedy povedala - nechaj to tak - on si časom nájde "partiu k sebe" a tak sa aj stalo....časom si sám vybral s kým sa chce kamarátiť
ono - na začiatku - nemá nikoho - vezme každého...je nováčik "v dave", ale keď už bude aj on na tej dedine ako doma - trebárs aj keď sú starší, nájde si z pomedzi nich niekoho, s kým si bude rozumieť a ten ho využívať nebude.
neboj nič....nechaj tomu voľný priebeh 😉

ešte - raz prišiel domov, že ho nejaký chlapec zhodil z bicykla a mal na neho nejaké hlúpe reči atď...až som dostala strach. Neskôr, keď som to chcela s tým chalanom riešiť, môj syn mi povedal - nechaj mami, my sme už kamoši...takže aj tak.... 😉
držím palce

sivocka
autor
17. okt 2009

alami, dakujem... 😵 dufam, ze to pride coskoro, lebo nielen maleho, ale aj mna to dokaze rozladit, ked vidim tu smutnu tvaricku, ako sa "vlečie" z ulice...