icon

Agresia po prvých dňoch v škôlke

14. sep 2023

Ahojte. Syn (v decembri bude mat 3) zacal chodit do statnej skolky. Dnes na rodicku mi ucielka po 6 dnoch, co tam bol, povedala, ze je to agresivne dieta, ktore bije ostatnych (2 deti prilahol, vysype hracky z krabice a krabicou bucha ostatne deti po hlave), ze nanho bude musiet zaviest tresty a holt, maly ich bude musiet znasat.
Ostala som uplne v soku, pretoze doma je to jedno vesele (ano, aj veeeelmi zive), spolocenske dieta, ktore s kazdym pokeca (s kazdou predavackou, nahodnym okoloiducim.. fakt kazdym). Je jedinacik, ale vela casu sme travili s rovnako starou kamaratkou, chodili sme na kruzky, do miniskolky, bol dost v kontakte s inymi detmi. Dokonca nema problem ostat aj pol dna/den s jednymi alebo druhymi starkymi. Do skolky sa celkom tesil (najma na nove hracky - inak ju nejak vobec neriesil), dokonca prve dva dni ako jediny neplakal, zatial co plakali doslova vsetky ostatne deti. Dva dni boli potom take neutralne a v piatok uz chytil hysak a do skolky ani nesiel. Tento tyzden isiel, 2 dni trochu rano poplakal, vcera isiel bez placu a vraj vsetko OK. Pekne tam spava, vyborne papa, doma hovori, ze bolo dobre, ale nic ine z neho vypacit nevieme.. Doma sa uz hra so svojimi hrackami a pride mi, ze na skolku ani nemysli. A dnes na rodicku na mna ucitelka vysypala toto.
Padla mi sanka, syn nam doma potvrdil, ze to urobil a hovori, ze nevie preco a ja neviem ako postupovat, ako to s nim riesit. Trha mi srdce, ze na 6ty den skolky ma moje dieta uz skatulku bitkar a ucitelka mi vysvetluje, ze ho ide trestat. Na druhej strane chapem, ze ked blizi ostatnym detom, musi ucitelka zasiahnut a nema tam priestor individualne ho skumat a zistovat, preco to robi.
Mali ste takuto skusenost? Co moze byt za tym? Ja absolutne netusim, co sa mu moze diat a ako mu pomoct to prekonat a zbavit ho takehoto spravania. Podvedome citim, ze tresty unho budu mat skor opacny efekt a je mi celej tejto situacie velmi luto. :/

bajka16
14. sep 2023

Fúha silná palka.. a to ti nepovedali nič keď si po neho chodila, alebo ho tam odniesla? Ja som rodičko zmeškala, lebo sme boli chorí ale teda toto ma udivuje. Ktovie čo nepovedali mne.
No, ja by som sa v takejto situácii sústredila nato, ako a čím môžem dopomôcť ako matka. V prvom rade rozhovory so synom doma, veľa veľa. Dostať sa nejak k tomu, prečo to robí a vysvetliť mu, že to takto nefunguje.
Ak by nechcel rozprávať prečo to robí, ja by som kľudne navštívila psychológa. Predsa len vie ako na tie deti. Dosť ma ale zaráža, že študovaný pedagóg si myslí, že trestať dieťa pomôže. To dieťa si z tých trestov po čase bude robiť veľký prd. Každopádne ti držím palce a pevné nervy.

zuzinka888
14. sep 2023

Tak skolka je pre deti "stresujuca" a je logicke,ze tvoje dieta( aj ine) skusaju hranice, co vsetko si moze dovolit.. Treba mu stale opakovat a rozpravat, ze detom sa neublizuje.....Mna ako matku by velmi zaujimalo ake tresty mala pani ucitelka na mysli.

autor
14. sep 2023

@bajka16
@zuzinka888 Ved toto. To ako hned zacala o tych trestoch a sposob akym o nich hovorila ma prekvapil najviac. Akoby to trvalo uz cele mesiace, vyskusala uz uplne vsetko a nic nezabera, tak teda ide prejst na tresty. Az na to, ze ona to dieta videla 6krat a toto sa stalo asi 2x (o tom prilahnuti nam v ten den hned povedali a uz sa to nezopakovalo a o tej krabici som sa dozvedela dnes, ani neviem, ci to bolo raz alebo viackrat).
Trest spomenula medzirecou jeden - ze mu zoberie hracky a bude musiet niekde sediet - asi akoze na hanbe.
Ja neviem, ja nechcem robit z komara somara, ja viem, ze kazda matka to svoje dieta vnima velmi citlivo, nechcem tam teraz nabehnut a riesit s pol skolkou ako sa ona chysta moje dieta trestat, ale toto cele mi pride nejake nepochopitelne. Ona na to dieta nepovedala jednu dobru alebo neutralnu vec, okamzite len toto a ja ani neviem opisat ako som sa citila - nejaka zmes nespravodlivosti, hanby, prekvapenia a rozcarovania.
Syn je velmi inteligentny, urcite to bude mat nejaky dovod, len neviem ako ho z neho dostat. No uvidime.

kukulienka999
14. sep 2023

Ja sa každý jeden deň pri prevzatí informujem, aký bol v škôlke. Dokonca sa to ani nemusím pýtať, učiteľky to začnú same hovoriť. Zrejme chyba v komunikácii, ale sú to začiatky. Aj ore detičky je to extrémy stress, veľa dohovaraj a hovor so synom. Pochopi, neboj sa bude to dobre.
Tiež zácal od septembra a 3 bude mat v januári…

autor
14. sep 2023

@kukulienka999 U nas uplne rovnako. O jednom incidente nam hned povedali. O druhom (ostatnych?) ani slovo. Ale u nas to bude tym, ze sa cez obed menia ucitelky a ta druha proste nevie, co sa dialo predtym a ono sa to evidentne deje len pri tej jednej.

hennyinnsbruck
14. sep 2023

Moja mala pred par mesiacmi (nasledok rozchodu s ex) trochu problemy v skolke(uz su vyriesene) a to -ze robila napriek inym detom . Vtedy mi vraveli Ucitelky ze pyta pozornost - mame super skolku a problem je vyrieseny nastastie
Ci to nebude istym sposobom tiez kricanie o pozornost- lebo dietatu je fuk ci je to negativna pozornost ….hlavne ze je- ako bolo u mojej.
Mozno vela deti tam je a malo sa mu venuju . Dala by som rec s Ucitelkou. Kedze s prispevku mam pocit ze vy sa mu venujete dostatocne skor je problem v skolke

autor
14. sep 2023

@hennyinnsbruck Ja si to zatial tiez takto nejak vysvetlujem. Akoze ano, venujeme sa mu, TV pozera asi az roka a pol - po ranajkach ma jedno Prasiatko Peppa, to je vsetko. Ostatny cas fungujeme spolu, robime bezne veci spolu, hrame sa, manzel s nim v lete travil vela casu, chodili po turach, vyletoch. A pritom ho zaroven od mala vedieme aj k tomu, ze sa vie zahrat sam, nepotrebuje byt nonstop zabavany, nepotrebuje animatora. Mozem si aj obed navarit a on sa zatial hra s autickami alebo si stavia lego.
Mna intuitivne tiez napada zatial len to, ze to musi byt sposob putania pozornosti a ze sa asi nudi, ze je zvyknuty robit nejake (prenho) "zmysluplne" a teraz nemoze alebo ja neviem, take nieco.
Pojdeme za tou ucitelkou. Lebo cim viac to aj tu riesim a rozmyslam nad tym, tak si uvedomujem, ze ona mi nepovedala ani jednu vec ako to riesit, cim by to mohlo byt, ani jeden nejaky navrh, nic, ona uz uplne znela, ze nad nim zlomila palicu a prechadza na tresty. Po 6 dnoch.. Ja viem, ze sa uz opakujem, ale nie, fakt mi to rozum neberie. 😅😖

hennyinnsbruck
14. sep 2023

Je mi to luto ze skolka ma takyto pristup😞 mne to pride ze len davaju pozor na deti a tym to konci.. ako dozor .😞
Mna si hned volali,riaditelka a vychovavatelka dali somnou rec, vysvetlili ,dali tipy co robit ako robit ako jej pomoct nasa skolka je super

Ste super rodicia vela sa venujete dietatu aj sa sam zahra ozaj super , neverim ze chyba ide z vasej strany .

januska12323
14. sep 2023

Neviem čo je zvláštne na trestoch. Keď sa nevie zmestiť do kože samozrejme, že musia zasiahnuť.

danka56
14. sep 2023

Podľa popisu mi to príde také, že bral si hračky a nechtiac udrel iné deti krabicou... Alebo reálne chytil krabicu a úmyselne udrel?
Lebo to je dosť rozdiel podľa mňa.
A učiteľka to musí predsa vediet rozlíšiť.
Samozrjeme ina reakcia bude ak to dieťa nespravilo naschvál, iná keď úmyselne. A áno ak úmyselne, treba nejakú spätnú väzbu, aby pochopilo dieťa. Ale fakt z toho popisu mi to príde skôr to prvé.

bluka2
14. sep 2023

Môj skúsil raz udrieť niekoho v skolke ako dvojročný. Na ďalší den bol doma, hovorím, nebudeš tam chodiť nikoho bit. Ale, ja pracujem. Tak som nakompletku celý den robila homeoffice a on sa nudil vedľa mňa. Porozumel a ďalšie 2 roky už iba pochvaly počúvam…

ropucha6
14. sep 2023

Tak jasne, ze ucitelka musi konat, ked tam zacne mlatit nejake dieta. Zas ja byt rodic toho druheho dietata, tiez to riesim. V dalsich dnoch sa skus viac zaujimat, ze ako prebiehal den, nech mas cerstve informacie a vies aj ty hned reagovat. Ja by som im teda povedala, ze ako to, ze mi toto hovoria (s tou krabicou) az teraz.

autor
14. sep 2023

@danka56 Nie, podla nej to bolo umyselne a to zas nemam dovod jej neverit. A syn mi to tiez potvrdil - nie umysel, ale ze udrel. Tak podla mna umyselne. Ale preco, to netusime a to sa snazim zistit.

autor
14. sep 2023

@ropucha6 My sa pytame kazdy den, minuly tyzden chodil na pol dna, 3 dni z neho boli unesene aky je uzasny, vesely, ukecany, ako skvele papa, ako jediny neplace, ale ze ho musia strazit, pretoze ho uz nasli aj vo vedlajsej triede sa hrat s detmi, ze je to vymyselnik. 4. den povedali, ze sa pochytil s 2 dievcatkami, takze tam sme to vedeli hned. Tento tyzden uz v skolke spia, na obed sa ucitelky menia, ta poobedna nam nevie povedat nic o doobedi a ta doobedna na mna toto dnes vybalila..
Povieme doobednej, aby informovala poobednu, nech vieme, ci a co sa tam deje a uvidim ako zareaguju.

danka56
14. sep 2023

Stačí, že iné dieťa mu ide zobrať hračku alebo už len to, že každý máme svoju intímnu zónu a niektoré deti ju narúšajú. Deti, čo sú nato citlivé, takto môžu reagovať.
Trvala by som na tom, že dané informácie nech hovoria ihneď. A nie po týždni dvoch.
Mylsim, že v danej situácii by malo dieťa pocítit dôsledky svojho konania. Čiže akcia reakcia.
Ale teda interpretácia tohto všetkého je viac ako divná.

deedol
14. sep 2023

moj to nerobil v skolke, ale na ihrisku mal cca v 2r zo dvakrat taketo "nasilne" tahy. nastastie som bola pri nom a vzdy som zasiahla, skor ako niekomu ublizil. vzdy to bolo, ked mu niekto nieco bral z ruky. nastastie to rychlo preslo.

v skolke mam skusenost, ze ucitelky casto nevidia, co sa deje, az kym sa to nevyhroti (pochopitelne, maju tam vela deti, na ktore su same), cize vidia uz len ten uder/hryzanec/utok a nie to, co mu predchadzalo. tym nechcem ospravedlnovat utociace deti, ale viem si predstavit, ze mozu mat nejaky dovod a nerobia to "pre radost".

ale teda neviem si predstavit, ako by dieta mohlo prejst z jednej triedy do druhej, to by si ucitelky mali ustrazit. aby im nabuduce neodisiel niekam prec.

vreckovka2
14. sep 2023

Stale je to len velmi male dieta, ktore je v novej skupine deti druhy tyzden. Ak chcela ucitelka vediet preco to spravil, mala to s nim riesit hned. Dovod si uz vobec nemusi pamatat. Ty ho mozes na odpoved naviest, mozno aj vie, len to nevie uplne popisat sam. Je to pre neho nova skusenost. Ale absolutne by som to nehrotila. Vysvetlila, ako sa mohli citit ostatne deti a co robit, ak by sa podobna situacia opakovala - v zmysle skus spolu s nim prist na to ako riesit problemove situacie. Alebo mu dat navod. Staci, ze mu dieta chcelo vziat hracku. Mozno ani nechcelo, ale to zle vyhodnotil. Nevedel co spravit, tak tresol.
Tresty nekomentujem radsej.

ariannazara
15. sep 2023

U nas sa bežne dejú také veci, minule jedno dievča hodilo chlapcovi do hlavy kocku až mu krv išla. A učiteľky to nejako neriešia vysvetlia ze sa to nerobí a ide sa ďalej. Proste sú to deti, vždy sa stane ze nejaké niektoré priľahne, niečo hodí učiteľky si vedia poradiť čo majú robiť. Nechaj to tak a uvidíš čo sa bude diať,zbytočne sa trapis.

zuzinka888
15. sep 2023

@januska12323 zvlastne je to ze trest nevychovava! Trest vyvodi iba strach. A strach vseobecnie nie len z trestu nici sebavedomie, sebahodnotu, odvahu, priebojnost.....vsetky tie vlastnosti, ktore ako dospely clovek bude v tejto " "dzungli" potrebovat. Dieta sa ma naucit a pochopit preco sa to robit nesmie a nie to co sa stane ak to urobi. Dieta to nerobi bezdovodne, to lem my dovod nevidime a dieta ho este nevie odkomunikovat.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
mogaa
15. sep 2023

Dieťa inak reaguje doma a inak v škôlke...a odpovedala si si sama, dieťa je jedináčik , väčšinu času bolo s dospelými....preto sa chová inak medzi deťmi....dospelý mu ustúpi, dieťa nie....nie je zvyknutý deliť sa s hračkami, hrať sa s inými deťmi bez zasahovania mamy....deti sa občas rozdivočia, občas predvádzajú....od toho sú tam učiteľky aby si poradili....zase nemôžu nechať jedno dieťa aby robilo zle ostatným...ale škôlka trvá necelé 2 týždne, nechaj to na učiteľku...lebo ano, môže fungovať aj trest...aj vtedy si dieťa uvedomí že robí niečo zlé...pri niektorých deťoch nestačí povedať nerob to, to sa nesmie - neposlúchne alebo o minutu to bude robiť zas...

autor
15. sep 2023

@danka56
@deedol
@vreckovka2
Damy, dakujem. Ked sa vrati do skolky, pojdeme sa porozpravat s ucitelkami a uvidime.
@ariannazara Bodaj by si mala pravdu..
@mogaa Ja toto uplne chapem, ale myslim, ze trest by mal byt ako posledne riesenie, nie ako prve. Ja viem, ze ulohou tej ucitelky nie je deti individualne skumat a vychovavat, jej ulohou je udrzat ich nazive a bez zraneni, co je pri pocte 21 deti uplne sialene same o sebe, ked je tam na ne sama.

autor
15. sep 2023

@marianini17 Nehnevaj sa, na Teba ani nebudem reagovat, taku hlupost som uz dlho necitala. Chcem verit, ze si to myslela dobre, ale uplne vsetky Tvoje dohady, ktore tu prezentujes ako fakty su totalne mimo.

elmivelmi
15. sep 2023

tak mas jedinacika,nie je zvyknutu sa delit a asi ma aj taku povahu bitkaraki.Musis mu to vysvwtlovat ze sa tk nesprava medzi detmi.Ucitelka asi ziadne tresty neda ak fak tak ho len napomenie.Hadam mu to budes vysvwtlovat any pochopilnze ine deti sa nebiju.

autor
15. sep 2023

@elmivelmi Ano, presne takto to robime. Ak to bude takto vidiet aj ucitelka, tak to urcite vyriesime.
Povahu v tomto smere fakt neviem posudit. Nikdy nebol voci druhemu agresivny, nikdy sa s nikym nebil, nerypal.. vobec netusim, kde sa to berie. To bolo akoby hovorila o uplne inom dietati. 😅 Ci je to nejaka jeho forma protestu, nudy, potreby niecoho.. ale to nezistim, pokial mi ucitelka nebude hovorit, co sa deje.

mogaa
16. sep 2023

naša bola tiež jedináčik...v škôlke to bolo vidieť a aj cítiť....také priebojné dieťa čo sa rado predvádza a k tomu riadne tvrdohlavé....vysvetlovanie nepomáhalo a ano od učiteľky dostala aj po zadku aj na ňu občas skríkla....napriek tomu tú učiteľku mala rada...najskôr chodila do súkromnej škôky, tam žiadny problém - dobré dieťa veľmi tichučké, žiadny problém...potom prešla do štátnej škôlky a tam to začalo, bola najmladšia v triede , každý deń sťažnosť učiteľky že niekoho pohrýzla alebo sa pocikala,,,trvalo to asi 2-3mesiace....o rok išla do inej škôlky tam chodí dodnes tiež je už predškoláčka.... mala 2 staršie učiteľky a tam bola práve tá jej čo jej dala aj po zadku....potom dostali iné učiteľky a tam to zase začalo - nechce sa podeliť o hračky, zabŕda do detí, je tvrdohlavá , tá predchádzajúca učiteľka k nim chodila zastupovať, tá nám vtedy povedala že v triede sú tri menšie čertice, naša patrí medzi nich a že ona aj predpokladala že tieto nové mladšie učiteľky s nimi budú mať problém, lebo tie deti musia mať v učiteľke autoritu a oni autoritu voči nim nemajú, že oni potrebujú trochu iný prístup, "tvrdšiu ruku"vo výchove ...teraz je predškoláčka a zase dostala jednu z tých starších, takže som tomu rada.....lebo viem že si s ňou vie poradiť a žiadny problém v škôlke nie je.....je to veľmi dobré dieťa, ale viem že vie byť občas riadne zlá keď je nevyspatá, rovnako sa rada predvádza pred deťmi a je tvrdohlavá.....pri tejto učiteľke viem že si s ňou dokáže poradiť a keď je treba tak ju dá do laty....

elmivelmi
16. sep 2023

deti medzi swbou doma sa zvyknu tahat za vlasy a podobne,nevies lebo si to nezazila teraz je 1x v kolektive.
Inak ja by sim s ucitelkou daka rec ze nevh este s trestami ocka ze mu to vysvetlis.Mozno sa ro hned napravi.Kamoska mala tak dveru 1x v kolektive a tiez podobne ale po vysvwtlovani a bez treatov zi strany ucky to uz nerobila.

janage
16. sep 2023

Ja sa opýtam inak. Aký by podľa teba mal byť pre syna dôsledok jeho konania, ak vysype hračky a trestne či búcha prázdnou krabicou niekoho po hlave?
Čo ak by to iné dieťa robilo tvojmu? Čo ak by mu rohom tej krabice, zasiahlo oko?
A nezabudni na to, že máš v triede ďalších 20 deti, pre väčšinu ké tiež situácia v škôlke nová a tiež môžu mať nejaké svoje problémy.
Neverím, že už mu učiteľka nevysvetlovala, že to sa nerobí. Zrejme nepomohlo a situácia sa zhoršuje.
Veľmi dobre na to ideš, ak chceš intenzívnejšie komunikáciu ty s učiteľkou.