icon

Aké sú výhody a nevýhody lesnej škôlky?

12. feb 2025

Ake mate skusenosti? Preco ste sa rozhodli dat dieta do lesnej skolky? Nejake plusy a minusy? Zvazujem medzi lesnou a statnou. Dakujem

cafelatte
13. feb 2025

@pomaranc24 nie, deti spali dnu v chate

buducamama
13. feb 2025

Máme dieťa v lesnej škôlke, 3 ročné. Je to zmiešaná trieda, starší s mladšími, v čom vidím benefity, keďže mladšie deti sa od starších učia a starší sa učia pomáhať mladším a učia sa ohľaduplnosti. Zázemím je jurta, ktorá znesie aj fujavicu😊 Deti spia v spacákoch, ale vnútry je teplo, takže ani pyžamá nepotrebujú. Ráno majú ranný kruh, raňajky a idú von, cca 2-2,5 hodinky do 12:00 sú v lese, na dvore, na prechádzke a potom idú obedovať a spať. Poobede von alebo vnútry podľa toho, čo maju na pláne. Chovajú zvieratká, pestujú v záhradke. Ono zas keď je vyslovene nejaký lejak alebo nejaké hnusné počasie, že by ani psa človek nevyhnal, von nejdú. Také som ale zatiaľ nezažila čo mi tam chodí dieťa. Za mňa je to pre malé dieťa to najlepšie, sedieť zavreté v rôznych inštitúciách bude musieť asi väčšinu života, pre vývoj nie je nič lepšie ako príroda. Treba si to tam ísť pozrieť, vyskúšať a až potom sa rozhodnúť. Nie je to pre každého rodiča😊 A áno, dieťa je zablatené, špinavé (ja mám osobne problém s tou špinou, ale toto už musím v sebe spracovať😂), človek perie aj každý deň, treba mať náhradné oblečenie, ale tak to treba aj v obyč škôlke. Operie sa, dá do sušičky, ale tak to je taká klasika.

inamed
15. feb 2025

Treba si ísť osobne škôlku pozrieť, je lesná škôlka a lesná školka. Tieto škôlky niesu kontrolované žiadnou inštituciou, nepatria do sietí škôl, čiže ani hygienou ani školstvom. Sú školky, ktoré nemajú naozaj nič a kde si rodičia dokonca nosia vodu na umytie rúk, niektoré majú celé zázemie. Myšlienka celej lesnej škôlky sa mi páči ale odtiaľ potiaľ.

jakubrianka
15. feb 2025

@inamed napríklad v takomto počasí ako je dnes (zimný vietor a zima) mi vydržia deti von tak polhodinu. Ani ja by som dlhšie von byť nechcela, nieto deti.

mamutka
15. feb 2025

Mne spomínala kolegyňa pred rokmi, že chce dať dieťa do lesnej škôlky, tak som jej fandila, celý ten napad sa nám veľmi páčil. Už to mali skoro dohodnuté až raz videla učiteľku v aute plnom deti bez sedačiek ako sa niekam viezli. To vraj len taky kúsok ich prevezie, to nič….. tak si kolegyňa zrátala dve a dve a tie nadšene premotivovane učiteľky podľa ktorých sú deti asi z gumy a znesú všetko poslala niekam. Ale to bolo dávno, mne sa tomu ani nechcelo veriť, že také tupelá by chceli zriadit škôlku. Každopádne, ak by som tam dieťa chcela dať, určite by som sa veľmi zaujímala ako deti prevážajú 😁 proste mi ta predstava ostala v hlave

eva233
16. feb 2025

Záleží ak je kvalitná a s riadne prepracovanym konceptom, teda nie len ze capnem že sme montesori a deti si robia co chcú 🫣🙈... Teda ak je kvalitná jedinu nevyhodu vidim vo financiach, ze namiesto 50e zaplatí človek 450. A na to nie každý má. Inak samotny koncept lesných škôlok je podľa mna super.

autor
16. feb 2025

@eva233 co je podla teba kvalitna?

lion777
16. feb 2025

Nevidím žiadny problém v tomto koncepte, ani v názve. Prekvapilo ma, že niekto nevedel o čo ide a píše do tejto diskusie, s cielom vyrývať.
Deti mali jurtu, veganskú stravu, učitelku a aktivity, plus častý pobyt v lese. No prišlo mi to ako spartanská príprava pre vojaka. Určite fajn skúsenosť pre chlapca, dievča by som tam nedala. Takže mala som aj výhody, aj nevýhody. Chorobnosť nízka.

Naj bude, keď tam pôjdeš osobne, môžu byť odchýlky.

lune
16. feb 2025

Ahoj zalezi od priestorov. Za mna byt cely den iba von...to len v peknom pocasi jar/leto/jesen. Urcite nie v mrazoch. Ked som videla jednu lesnu skolku, len som sa usmiala...ohradka ako pre zvieratka, lavica, maringotka... mamicky nosili vlastnu stravu v obedaroch... Takto, ako napad, koncepcia, vzdelavanie zaujimave ale skor ako poobedny klub. Ja by som dieta v zime na cely den urcite do mrazov vonku nedala! A do tych priestoro, co som videla tu v BB tiez nie. Je to na kazdeho rozhodnuti, ale potom treba pocitat s tym, ze dieta bude vycudovane a nestotoznene z obycajnej skolky, skoly atd.

blackcat8885
16. feb 2025

Keby som mala takú možnosť určite by som tam dieťa dala.

katuskacicuska
16. feb 2025

Tiež keby som mala túto možnosť, moje deti by boli tam.

eva233
16. feb 2025

Ako vravim koncept, strava aktivity. Učiteľky, ktoré majú zdravý usudok a vedia nastaviť láskavé hranice. Niekto si mysli, že deti v súkromných školkach si robia čo chcú a bohuzial niekde je to pravda. Zažila som to 🤦‍♀️. Dokonca matka musela variť dietatu obed do škôlky a oni ak to malo byť teple to ohriali v mikrovlnke 🤷‍♀️ potom mali niektoré deti na obed mrazené hranolky rano urobene v rure a na obed zohriate v mikrovlnke 🫣🤦‍♀️ dieťa ked nechcelo nedalo si pyžamo ked nechcelo neoddychovalo.. 🙈
Takže určite vnútorné priestory kde robia ranny kruh a ine vzdelávacie činnosti a priestor 1 na oddych, zanietene učiteľky ktoré vedia nastaviť láskavé hranice, vela cinnosti vonku.. Ideálne su osobne skúsenosti iných rodicov.
V BA mozem odporucit škôlka Do sveta. Tento september otvárajú pobocky aj v NR a ZA.

sidicek
16. feb 2025

Môj chodil posledný rok a super ,veľmi sa tam fyzicky aj psychicky posunul.Ale samozrejme to nie je pre mamičky, co držia dieťa v bubline suchucke cistucke dezinfekcia stále v kabelke a odhanaju od neho komáre.

silsil
16. feb 2025

Deti neriešia počasie..či bolo plus 20 alebo mínus 20 tak proste boli von, avzdy sa mali dobre, vždy sa im chcelo. Výhoda je, nielen zdravie..že nebol syn vôbec chorý, žiadne ATB, žiadne kiahne, kašle neviem čo .ale že je kreatívny, nápaditý, tým že neboli zaplaveny klasickými plastovými hračkami a animovanymi aktivitami od pani učiteľky ako je to v bežnej MS..tak sa tieto deti vedia hrať a vyhrať, vymyslieť si svoje...druhé dieťa mi chodili do bežnej MS tak viem porovnať aj po tejto stránke. Ešte teda dodám, tým že v lesnej škôlke boli zmiešaná skupinka, takže tam nastupoval ako 3r najmladší a o tri roky bol on ten najstarší a robil podporu menším deťom (nebuď smutná, maminka príde..alebo pod pomôžem ti a podobne) deti sú tam často vedené viac k samostatnosti, či obliekanie, chystanienobeda, upratanie a pod. A zmiešaná skupinka má veľa výhod, ako 4.5r poznal všetky pismenka a vedel čítať, viedli ich aj k ručným prácam.. niečo vyšiť, či z drotiku vyrábať a pod..to mu zostalo do dnes..má 11r a hocikedy mladšej sestre výrobi zo staršieho tričká batoh, a pod..

sidicek
16. feb 2025

@katarinaba tak z kontextu je jasne, ze nejde o pestovanie stromčekov.Aj keby som o tom nikdy nepočula tak sa dovtipim pripadne normalne spytam a nevypisujem poučky o stromčekoch, akoby tu boli blbky co nevedia co su škôlky pre malé stromčeky.

katarinaba
16. feb 2025

@sidicek co do mna skaces este aj po tolkych dnoch? Aj si citala co som napisala nizsie? Ja som pisala na prvy komentar, len som zabudla oznacit. Chod sa vyvrsovat na niekom inom. Toto uz fakt hranici s idiotizmom, ze sa musite zgrupovat a utocit na jedneho cloveka. Si si pohladkala ego a citis sa lepsie? Uz som vysvetlila co som tym chcela povedat, ale aj tak sa najde mudrlantka co si potrebuje kopnut, ze? Dufam, ze mas krajsiu nedelu.

oliverceky
16. feb 2025

@natall113 zvieratá patria do majetku materskej školy?

sidicek
16. feb 2025

@katarinaba skaces tu jedine ty ,tak sa skludni.

natalka13
16. feb 2025

No skolka to nieje, su to tzv.kluby lebo by nikdy ako skolka fungovat podla predpisov nemohli. Tu co som ja osobne videla nemali ani teplu vodu, varili ucitelky na striedacku - olovrant 5 orieskov 1/4jablka obed husta polievka a nic ine. Aspon v ten den kedy som tam bola.

sidicek
16. feb 2025

@natalka13 u nás sa s obedmi striedali dobrovoľne prihlásené mamičky, olovrant a desiate si chystali deti samé v zázemí.

bielasovicka
16. feb 2025

No prepáčte ale ja tiež počujem prvýkrát ze do lesnej škôlky chodia skolkári. Doteraz som poznala lesnú škôlku takú, kde sú sadenice malých stromčekov. Tak netreba hneď urážať keď niekto niečo nevie.

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
natall113
16. feb 2025

@oliverceky áno

@bielasovicka neviem čo je na tom vtipné ale napríklad z našej lesnej škôlky sa dá pokračovať aj do lesnej školy... normálna vec

bielasovicka
16. feb 2025

@natall113 no vidíš, super 👍

andreatytler
16. feb 2025

Ked som o tom prvy krat pocula tu na fore, velmi sa mi to pacilo a dieta by som tam urcite dala ak by sa dalo. Podla mna ludia stratili spojitost s prirodou a to je taka skoda. Deti maju prirodzene dane ze su radi vonku. Prestanu to mat radi len preto ze s nimi rodicia von nejdu. Naucia sa travit cas vnutri.
Druhe obrovske plus je ten blahodarny vplyv na zdravie a to je doslova a dopismena na nezaplatenie.

andreatytler
16. feb 2025

@katarinaba Nech to obhajujes ako obhajujes, tvoj prvy prispevok je urzlivy. Uz len to ako reagujes vo svojich dalsich prispevkoch... Snazis sa to uhrat do autu, ale nevyslo to.

katarinaba
16. feb 2025

@andreatytler dalsia🤦‍♀️
zhrniem to takto (a tym moja udajna obhajoba 🤣 konci):
- inteligentny pochopil
- menej inteligentnemu trebalo vysvetlit
- debilovi nevysvetlis
Pekny vecer vsetkym.

andreatytler
16. feb 2025

@katarinaba A dalsia urazka.

buducamama
17. feb 2025

@katarinaba ved toto, inteligentny pochopil, ze nejde o skolku pre stromceky🤔

lacibo
17. feb 2025

Viest dieta k pohybu a prirode sa da aj inak ako dat ho do lesnej skolky..za mna ako pedagoga je skolka a skola predovsetkym vzdelavacia institucia..tam sa maju deti v prvom rade učiť..potom su zaujmy a volny cas..tam uz je to podla preferencii na kazdom dietati..potom je cas s rodinou..a ta ak je aktivna zoberie deti von, do prirody, spolu sportuju..takze zavisi od celkoveho zivotneho stylu celej rodiny a jej clenov..ty si musis sama zvazit ako fungujete doma..popravde zobrat dieta po celom dni vonku este na spolocnu vychadzku alebo bicykle mi pride uz nerealne..takze aj tym sa riad co budete s nim potom robit vy rodicia