icon

Ako dieťatku uľahčiť prvé dni v škôlke?

8. aug 2022

Ako pomôcť synčekovi k lepšej adaptácii?Mám tam byť prvé dni s ním? Mám ho dať zo začiatku len na pár hodín? Zobrať mu z domu obľúbené autíčko? Čo pomohlo vašim detičkám?

slavkadi
8. aug 2022

Ja som deťom na ruku kreslila nejaký obrázok, smajlíka, mickeyho, slniečko, dinosaura,....ktorý bol celý deň s nimi v škôlke. Základ je nakresliť na predlaktie, aby sa to cez deň nezmylo, keď si umýva ruky 😂

laurika173
8. aug 2022

Urcite tam nebyt s nim, aby si nemyslel, ze tam budete s nim stale. Najlepsie je aj ked to trha ♥ odovzdat a bez nejakeho dlheho lucenia odist.. Oblubena hracka pomoze, moj chodil vzdy s inym autickom alebo plysakom... Drzim palce, nas to caka o rok 😬

pribinak
8. aug 2022

Byt tam s ním? V štátnej MS by ti to asi ani nedovolili.
Obliecť napr obľúbené tričko, ísť vopred ukázať školu, pozrieť dvor
Sú aj knižky o škôlke. Prečítate čo deti robia, aký je Denny program, aby vedel čo čakať
A hlavne buď Ty v pohode. Deti cítia nervozitu rodičov

autor
8. aug 2022

@laurika173 naozaj? Naša škôlka totiž ponúka o pár dní návštevy aj s rodičmi kvôli adaptácii. Je to len odporúčané, nepovinné. Myslela som, že je to takto lepšie. Ešte nikdy neostal sám s cudzími.

patka06
8. aug 2022

Rozhodne nebyť s ním, ani na deň otvorených dverí a pod --- maminky by sa v triede zdržovať vôbec nemali
Vysvetliť počas cesty čo ho čaká, a kedy pre neho prídeš...ja som vždy vravela keď sa vyspíš a spapáš olovrant
V šatni už len pusa a ideš preč, žiadne dlhé lúčenie.
Neskúšala by som ani po hodine, dvoch - rovno na celý deň, aby z toho dieťa nemalo zmätok.
Zobrať so sebou obľúbenú hračku /pred tým zisti či to škôlka dovolí/ , ideálne s ktorou doma spáva.

autor
8. aug 2022

@pribinak nervózna nie som, ale obavy mám. Malý ide do súkromnej. Malý ma 2 roky, veľmi tomu ešte nerozumie.

mogaa
8. aug 2022

všetko záleží od konkrétnej škôlky....vo väčšine štátnych škôlok, mamička byť ani s dieťaťom nemôže a ako prebieha adaptácia ti tiež povedia v danej škôlke...niekde majú adaptáciu takú že prvý týždeň len na 2-3hodiny, ďaľší týždeň na pol dňa a až potom ostávajú deti na celý deň, inde ostávajú deti hneď na celý deň.....treba sa spýtať ako to prebieha v konkrétnej škôlke....detto sú škôlky kde si deti ensmú nosiť vlastné hračky(a takých je väčšina)....ty buď budeš akceptovať pravidlá konkrétnej škôlky alebo daj dieťa do súkromnej či si zaplať opatrovateľku...

pribinak
8. aug 2022

Tak sa opýtaj či môžeš a uvidis

mogaa
8. aug 2022

súkromné škôlky sú v tomto benevolentnejšie, ale najlepšie je spýtať sa v konkrétnej škôlke čo ešte akceptujú a čo majú pevne dané.....

autor
8. aug 2022

@mogaa ide do súkromnej. Tam práveže ponúkajú prvé dni adaptácie aj s rodičmi. Myslela som, že takto sa to bežne robí.

laurar1
8. aug 2022

Ja som bola prvy den s malou, boli sme asi dve a pol hodiny. Sedela som v kute v triede, videla ma, ze tam som. Kedze na mna uplne kaslala, druhy den som rano povedala, ze budem dole a ona sla do triedy. Ja som teda bola v kuchynke. Na treti den som uz sla domov. Prvy tyzden bola pol dna a potom zostala na cely. Ale v skolke, kde chodi, to zavisi od dietata. Keby to zvladala horsie, slo by to pomalsie. A samozrejme, je to sukromna skolka.

autor
8. aug 2022

@laurar1 to znie skvelo. 🤩🤩🤩

luccija
8. aug 2022

Ako kde...aj v sukromnej sa pocas pandemie nemohli rodicia zdrziavat s detmi v triede ani na zaciatku.Popytaj sa...ucitelky Ti same povedia kedy mas prist.U nas boli deti v prvy den hodinu aj pol potom vsetky domov.Prvy tyzden boli novi max do obeda.Boli deti, ktore plakali a boli doobeda aj 3 tyzdne.
Hlavne nesmie citit z teba nervozitu a ziadne dlhe lucenie.Hracky sa nemohli nosit do triedy iba do satne.Ak ponukaju adaptaciu s rodicom tak super ja si myslim, ze to je pre deti ovela lepsie.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
veronika3110
9. aug 2022

učím v MŠ a prosím ťa... určite tam s tým dieťaťom neostávaj.. neviem čo za škôlka toto môže dovoliť... neprináša to žiaden osoh, skôr naopak... osobne tiež nemám ani dobrú skúsenosť s tým, že je tam dieťa pár hodín, alebo nespí v školke a potom áno.... dieťa si na to totiž zvykne.. a ked má náhodou jeden deň spať v škôlke, pričom doteraz bol zvyknutý, že mama príde hned ked sa naje, čaká ho a ide domov a ona tam zrazu nie je, tak je to ešte väčší stres pre dieťa...
prvé dni môžu byť hrozné, ale to prejde... hlavne zachovač pokoj.. vysvetliť, že sa bude hrať a ked sa vyspinká, tak mamka príde, bude sa ponáhľať atd...
častokrát to deti zvládajú perfektne a väčší stres majú mamky 🙂
u nás sa vlastné hračky nosiť nemôžu - učiteľka len celý deň tie hračky stráži, aby sa náhodou nezničili, ostatné deti sa s nimi chcú hrať, majiteľ ich nechce požičať, kričia, hádajú sa, bijú atd.... nedajbože majetnejší rodičia, čo nevedia, akú drahú by priniesli aby sa im závidelo.. a ked sa zničia tak ešte chcú, aby to učiteľka zaplatila... tá má na starosti deti a nie ich hračky..

veronika3110
9. aug 2022

jasné, súkromná ponúkne aj nemožné... tiež som v jednej bola.... ale nie všetko je pre deti dobré