icon

Ako motivovať autistu na spoluprácu v materskej škole?

25. sep 2024

Mam v MŠ 5 ročného autistu. Nemá žiadne negatívne prejavy co sa týka smerom k spolužiakom, čiže nie je agresívny ani hlučný. Občas sa rozplače, ak chce dať najavo svoj nesúhlas. Problém je v tom, že absolútne nechce spolupracovať, žiadne aktivity sám ani v skupine, nezistila som okrem prezerania si jednej knihy o dinosauroch nič co ho baví. Poprípade ako na neho aby som ho aspoň do niečoho ,,donútila,, aby robil, nedá sa ničím motivovať, nefungujú odmeny, nič. Ide sa najesť a na dvor ale viac nič s deťmi nerobí. Jeho mama tvrdí, že doma funguju na princípe odmien a ze ako odmenu ma tablet. To ale v MŠ nehrozí. Som z toho už flustrovana, pretože ho nijako neviem posúvať vpred. Ako asistentka som tam momentálne pre neho len ako dozor. Viete mi niečo poradiť? Viem, že autisti sú veľmi individuálni a to co platí na jedného, nemusi platiť na druhého. Ale tak skúšam aj takto tu....

pribinak
25. sep 2024

Doma fungujú systémom odmien… tak odložiť knihu o dinosauroch a možno kúpiť aj novú a prezeranie len za odmenu

Och ľúto mi je ako tvrdo som to napísala ale možno časom nájdeš niečo čo ho zaujme

autor
25. sep 2024

@pribinak to som skúšala, je to pre neho asi slabá motivácia aj napriek tomu, že je to v škôlke jediné, co ho baví

nikaeli
25. sep 2024

Využívam pochutiny - otestujem tak, že mu dám na výber - mám ich uložené v malých priesvitných krabičkách, ktoré si nevedia sami otvoriť.. na začiatku odmeňujem za všetko, aj za to, že si so mnou vôbec sadne k stolíku 😉 hovoríme tomu pozitívne posilnenie. Ak si napr. vyberie lentilky, nedostane ich nikdy inokedy, iba keď splní úlohu, pokyn. Napr. keď si utrie ruky, obuje papuče. Začni tým, čo vieš, že zvládne. Aby pochopil princíp. Nepôjde to zo dňa na deň. Chce to trpezlivý tréning. Mala som deti, ktoré nesadli na stoličku ani za svet, akoby na nej boli klince. Po dvoch, troch mesiacoch už sadali sami a čakali ma 😉 lebo vedeli, že pre nich niečo mám. Po pol roku som ňamku nahradila obrázkom a napr. za 5 obrázkov bola ňamka - takto pomaly odbúraš to odmeňovanie za každú drobnosť. Nechceme ich predsa vykŕmiť ako Janka a Marienku 😛 čaká vás dlhá cesta, držím prsty!

Inak drvivá väčšina týchto detí funguje na mobile a tablete. Ja im ich tiež v škôlke nedám.

kacena4
25. sep 2024

ahojko ak ma zaujmy dinosaurov tak prisposob aktivity s touto tematikou, kupte si plastovych dinosaurov a za urobenu aktivitu si moze vziat a na koberci sa s nimi hrat, peciatky a peciatkuj mu dinosaurami pracovne zosity, popr. vyrabaj pracovne listy s obrazkami dinosaurov - mne to na 1r. super zabralo a naucila som ako asistentka dieta spolupracovat. fungovali sme na sposob ked spravis toto mozes tamto (napr. vziat si dinosaura a hrat sa s nim) a pod.
komunikuj s rodicom co na neho doma zabera a aplikuj tieto rady aj v skolke
drzim palceky

akvi
25. sep 2024

Preboha, veď to nie je pes. Že odmeny za poslušnosť. Fakt sme sa už načisto zbláznili?? Je autista, má svoj svet, čo ho chceš akože nútiť? Skôr sa zamysli, čo by malo byť to "niečo", čo mu chceš ty odovzdať, niečo, čo vidíš, že by potreboval. Nie ho nútiť, ani motivovať zvonka. Vonkajšia motivácia je blbosť aj u neurotypickych detí, u autistov je to niečo, čo nefunguje ani omylom. Pre neho už vôbec to, že musí byť v tom hluku medzi X deťmi môže byť tak veľká záťaž, že už na nič iné ani nemá kapacitu, len listovať v knihe, ideálne tej istej, aby sa ukotvil. To je presne to, na čo autisti vynakladajú najviac energie, preto majú radi rituály a pod. Je ťažké radiť z tých pár informácií, napísala si vlastne len čo chceš ty, ale dôležité je, čo chce on. Len sa prosím neuchyluj k tým odmenam. Nechápem, že to niekto berie ako niečo normálne. Zato, že to robia aj doma, to neznamená, že je to ok.

kacena4
25. sep 2024

@akvi ale vzdelavacia institucia je na to aby deti vzdelavala a vychovavala, ak je dieta "problemove" hladaju sa cesticky ako sa dopracovat k tomu co treba, v skole mame plany, ktore by sa mali dodziavat. do skoly sa chodi ucit sa a na to je tam ucitel popr. asistent, tu nejde o to co chce dieta a prisposobit sa mu. ak ma byt dieta funkcne v zivote musi sa naucit prisposobit sa svojmu okoliu ci uz je to bezne alebo specialne dieta. a aj v specialnej skole sa dodrziavaju urcite ciele ktore treba splnit a deti sa "musia" naucit spolupracovat

michaela329
25. sep 2024

Využi to, čo ho baví, aktivity nech obsahujú dinosaurov. Mala som takého, čo miloval vlajky - vlajky boli vo všetkom, čo som s ním robila 🤷

nikaeli
25. sep 2024

@akvi hovorí sa tomu ABA terapia a funguje fantasticky. Čakala som, kto prvý spomenie psa, vyhrala si 👍🏻 predpokladám, že máš roky skúseností so vzdelávaním detí s autizmom. Budeme radi, keď nám prezradíš kúzelný trik ako zmotivovať dieťa, ktoré nemá záujem o nič a ani rodičia mi nevedia dať tip, ako ho zaujať. Okrem mobilu. Odmenou nie je iba pochutina, je ňou kniha, obľúbená pieseň, hojdanie, atď. Aj dospelí pracujú za odmenu. Hovoríme jej výplata a väčšinou býva tou najväčšou motiváciou ísť do práce a pracovať.

autor
25. sep 2024

@akvi prosím ta radšej sa nevyjadruj k tomu, čomu vôbec nerozumieš. Terapia založená na odmenách je celosvetovo používaná radom odborníkov a ma veľmi dobré výsledky. Vola sa ABA terapia, naštuduj si niečo o tom keď chceš pridávať rady v podobnych príspevkoch...

akvi
25. sep 2024

@nikaeli predstav si, že niečo o tom viem. A viem aj to, že to nie je všeobecne uznávaná terapia a mnoho odborníkov ju prehodnocuje. Už len to, že je to terapia, ktorá vznikla v dobe, keď sa myslelo, že je v poriadku dotlačiť dieťa tam, kde ho chceme mať, tak pre mňa je to niečo, s čím ja nesúhlasím a je úplne jedno, či to je dieťa so špeciálnymi potrebami alebo nie. A to, že to porovnávaš s výplatou pre dospelých, je úplne mimo a potvrdzuje mi to presne to, že to nie je v poriadku.

autor
25. sep 2024

@akvi a co je zle na tom keď niekto chce choré dieťa ,,dotlacit,, ako si napísala niekam alebo k niečomu kam je to žiaduce pre ich ľahší a plnohodnotnejsi život. Ved na základe ABA terapie sa tie deti učia rozprávať, chodiť na WC, správať sa tak aby mohli existovať v spoločnosti a iné nutné veci pre ich existenciu a začlenenie sa do bežného života. Môj syn sa vďaka tejto terapii naučil rozprávať, pracovať za stolom, sú to pre neho nenahraditeľné veci. Aj keď bolo vtedy treba s nim cvičiť na základe odmien ako s opičkou tak nech, vďaka tomu je dnes v normálnej škole a samostatne zaradený do bežného života. Takže nie len ako človek, ktorý sa v práci venuje autistom ale aj ako matka, môžem povedať, že moje dieťa ABA posunula o veľké kroky vpred. Tak tu už netrep a chod prispievať inde, kde máš čo povedať.

akvi
25. sep 2024

Môže to tak byť, ako píšeš, zároveň platí to, čo píšem. Je to rozporuplna a prehodnocovana terapia. Nemám skúsenosti s nizko funkčnými autistami. Ale s autistami s normointelektom a AS. A poprosím ťa, aby si sa zdržala komentárov, čo mám a čo nemám robiť, je to verejné fórum. Napísala som svoj názor a stojím si za ním, aj keď ťa vytočil. Možno je to na zamyslenie, že prečo. 🤔

autor
25. sep 2024

Ja mam skúsenosti, osobné aj pracovné len s autistami s normointelektom a AS. Pri nich ABA funguje, s tým sa stretám už roky. S nízko funkčnými som nikdy nepracovala.

akvi
25. sep 2024

Vidis ja mam doma AS s nadpriemernym intelektom a ziadne manipulativne techniky, za ktore povazujem aj ABA, na neho nikdy neplatili, ba priam vsetko zhorsovali.. Ja sa na to cele pozeram zo sirsieho hladiska, preto mi je celkovo proti srsti "dotlacat" dieta niekam, kam to chce dospely. Mne je to protivne aj voci detom bez nejakych problemov. Ja si nemyslim, ze dospely ma cokolvek urcovat dietatu.

nikaeli
25. sep 2024

@akvi a potom existuje plno detí s autizmom, ktoré nemali to šťastie ako tvoj syn a nie sú nadpriemerne inteligentné. Sú častokrát nízkofunkčné, neverbálne, zacyklené vo svojich stereotypoch, z ktorých každé vybočenie spôsobí výbuch, či sebapoškodzovanie a ich rodičia sú často zúfalí a chytajú sa každej slamky, ktorá im málinko pomôže urobiť krok vpred. Sú šťastní ako blchy, keď ich dieťa za tú odmenu ako pre psa napr. vypijú glg vody. To, že ty ABU neuznávaš ešte neznamená, že nepomohla x-rodinám skvalitniť ich život. Niekedy to dieťa musíme dotlačiť do vecí, ktoré nechce. Napr. ak dieťa odmieta čokoľvek zjesť, vypiť, obliecť si aspoň tričko,.. Napísala si tu niekoľko komentov, ale ani jednu radu, čo by mohla autorka skúsiť 🤷🏻‍♀️

30katrusa40
25. sep 2024

@akvi pracuješ s autistami alebo máš doma dieťa s autizmom ?

akvi
25. sep 2024

@nikaeli ok, beriem, že deťom nizkofunkcnym to môže pomôcť, ak teda sa bavíme ozaj o tom, že im to pomôže sa napríklad najesť. Autorka ale podľa všetkého má v škôlke funkčného autistu.

karolinkasky
26. sep 2024

Pracujem v šmš máme 4 neverbalnych autistov, kebyže ich nevezmeme ku kazdej aktivite tak by sa celý deň iba prechádzali po triede. Normálne cvičia, tancujú s ostatnými, sedia pri rannom kruhu, sedia za stolíkom a robia aktivity. Samozrejme všetko s našou pomocou, asistenciou, niekedy sa chytia a baví ich to, inokedy veľmi nie ale všetko si vyskúšajú. Škôlka je o vzdelávaní a socializácii. Ak sa nebude zapájať do aktivit a edukacneho procesu tak ako bude spolupracovať v škole? Určite by som ho nenechala sedieť v kúte a pozerať si knihu celý deň.

karolinkasky
26. sep 2024

@kacena4 veľmi výstižne napísané

zuzanavallova
29. sep 2024

Prečítala som si Vaše "rady" a som smutná z nastavenia našej spoločnosti. Dospelé a inteligentné ženy si predsa nepotrebujú dokazovať, ktorá ďalej do..... ???