icon

Ako nastaviť deťom hranice?

ivuska36
20. apr 2021

Maminy povedzte ako ste dokázali deťom stanoviť presne hranice - upozornovanim, zakazovanim, vysvetľovaním... Skúste napísať co konkretne u vás zabralo...
U nás jeden syn v pohode, okrem svojich záchvatou zlosti bol vlastne úplne poslušne dieťa, druhý teraz 3,5r je úplný opak a mam pocit, že nič nefunguje napriek tomu, že sa snažím nájsť rôzne spôsoby, snažím sa neustupit, keď niečo poviem, chválim keď si zaslúži, dávam mu aj priestor na jeho výber, keď sa dá... No a nehovorím o tom ako sa teraz so svojím 6r. bratom hádajú a aj keď sa snažím byť nestranna mam pocit, že musím len kričať a vždy sa niekto cíti ukrivdeny ☹
Vďaka za vaše postrehy a nápady 😉

Strana
z2
nistika
21. apr 2021

@ivuska36 treba vyjadrit trocha aj dôveru ze to zvladnu slusne a bez teba....verim ze si to so svojim bratom dokazes vybavit aj slusne...a ked nie do inych izieb...s tym autom uz vies :D zastavit oznamit ze sa neda pokracovat a potom ist dalej....veru asi zazijes vela vtipnych momentov pri tejto vychove :D necakaj pochopenie v sirsej rodine, oni nechapu ze ty intenzivne premyslas nad tym co robit, oni si myslia ze nerobis nic, ale nevadi ty si rodic a funguje to :D

nistika
21. apr 2021

@lucilaines vies co inak toto co pises ohladom vyrieste si to sami monokle ignorujem, pise teda aj autorka "nasej vychovy"...ale u nas sa to neosvedcilo - asi tato jej jedina rada vysla zle....u nas som mala pocit ze sice kruh sa uzavrel a mlatili sa menej, ale tym ze som povedala rieste si to sami, ta agresivita sa stupnovala a nikto ich nezastavil....u nas to nemalo ten efekt, zacala som ich oddelovat ...ale mozno len u nas to malo ten efekt a na ine deti to moze zaposobit lepsie 🙂

jvlo
21. apr 2021

@nistika odkiaľ to všetko vieš? Mam 3 deti a dnes veľmi zlý deň 😂

nistika
21. apr 2021

@jvlo vies co tento typ vychovy konkretne napisala vicki Soltzova s Rudolf Dreikurs - deti ako vyzva 🙂

nistika
21. apr 2021

@jvlo a to som uz toho citala ozaj velmi vela ale toto jedine asi funguje 🙂

lucilaines
21. apr 2021

@nistika vidismoze byt, ze to ma takyto dosledok, vravim, toto som este nemusela riesit, ale caka ma to 😅vobec nepoznam tu knihu co si spomenula, ale asi si ju idem pohladat 🙂 lebo ja na to idem zatial len tak silno intuitivne, proste to vyplyva z mojej povahy, ze vies co moj zlaty ja sa tu a tebou nervacit nebudem, rob co chces, ty sam dojdes na to, ze to je blbost. Samozrejme v ramci bezpecnych medzi. Ale teda este sa mi lahko mudruje kym mam len jedno male dieta a druhe v perinke, takze to nejlepsie mame este pred sebou. Vdaka za tip, aspon si precitam nieco o vychove co mi je blizke a snad mi to pomoze do buducna.

andreatytler
21. apr 2021

@nistika Skvele rady. Dakujem. Dobre som sa zasmiala nad tym ako ta vnutorne ide slak trafit... 😂
To si uplne vymakla s tym behanim na cestu. To je pre mna velky problem teraz. Pre nasho 16 mesacneho je to hra. Utekam na cestu a budem sa zabavat na tom ako ma mama nahana a odnasa na chodnik. Nehovori ale rozumie uz velmi pekne tak urcite skusim s tou vetou ci sa na to citi. Zatial to ale riesim hlavne tak ze chodime do parku.
Tiez vdaka za typ na tu knihu... idem citat.

andreatytler
21. apr 2021

@nistika To je velmi zaujimavy napad s tym ze poziadas deti aby sa na problem pozreli s inej strany... urcite im to dava pocit dolezitosti, ked ich poziadas o radu a zaroven im to nastavi zrkadlo.

andreatytler
21. apr 2021

@lucilaines S tym pizamom to bol uzasny tah. Pri tejto metode sa asi hlavne treba obrnit voci reakciam okolia, lebo oni to nechapu ako vychovny akt... oni len vidia dieta v pizame alebo bose a ani vysvetlit sa im to velmi neda... 😅
Dobre ale je ze to unguje po tom prvom raze... ze netreba opakovat.
Urcite to skusim ale tusim ze bude este veselo.🙂

ivuska36
autor
21. apr 2021

@lucilaines no nechat ich tak nemozem asi ani nie preto ze by sa prizabili, lebo zas sa nemlatia hlava nehlava, ale vzdy ten starsi krici, aby som to sla vyriesit, lebo drobec ma z toho ohromnu zabavu a nejde prestat. Vysvetlujem starsiemy, ze nech si ho jednoducho nevsima a neopatuje mu jeho "hru" ale to on predsa urobit nemoze. No a to je ten zacarovany kruh...

ivuska36
autor
21. apr 2021

@elizabet173 no budem sa ich asi snazit viac pozorovat, zastavit skor nez z toho bude "boj" a viac s kludom vysvetlovat, a byt este zasadovejsia a doslednejsia,
tak drzte palce 😉

nistika
22. apr 2021

@ivuska36 vies co vysvetlenie dovodu je dobra vec ale raz nie do nekonecna....v zasade plati poviem raz a potom konam - ak je to nieco opakujuce sa staci kudne uz iba konat 🙂 nekonecne vysvetlovanie nepomaha, lebo oni to aj chapu ale z nejakeho dovodu nerespektuju. takze konat 🙂

ivuska36
autor
22. apr 2021

@nistika ďakujem za všetky rady 😉 budem skúšať 👍

Strana
z2