Ako pomôcť dieťaťu bez kamarátov v škôlke?
Potrebovala by som radu s dcerkou. Chystam sa ju dat do sukromnej skolky pre hypotoniu a neobratnost. Zial mam ju vo vyssom veku a aj napriek snaham som sa moc neskamaratila v novej dedine a 2 dievcatka rovesnicky co mala blizsie zname uz chodia do skolky tak sme sa prestali stretavat. Teraz o par dni bude mat 3 roky a min rok som ju nehlasila do skolky lebo som pocuvala ako ju nevezmu. V maji chodila asi mesiac a ked som pocuvala tak mi pripadala v uvahu iba sukromna skolka kde som mala pocit, zeby jej pomohli ohladim schodov a neobratnosti. .
Teraz mi zacala par dni adaptacku v sukromnej ale zda sa mi, ze tam nema nikoho na hranie. Su tam partia 5 rocnych, co si ju nejak nevsimaju a jej rovesnik je o hlavu mensi tak je tam benjaminek na hranie. Ona je na svoj vek vysoka a dlhe vlasy, vzdy jej hadali minim. o rok viac. O to horsie, ze ma oneskorenie v hrubej motorike.. Ona je socialne neotukana.. nema surodencov a blizke kamosky maju velke deti.
v tejto sukromnej skolke sa chodi na adaptacku prve dni s dietatom tak vidim ako sa deti spravaju.. Neviem naozaj co robit...
Ja by som to nesilila. Este je stale dost mala a skusila by som od septembra statnu skolku kde bude v triede s rovesnikmi.
Nemam hypotonicke dieta, ale dcera je dost hanbliva, tichsi, introvertny typ a tiez som mala obavy ako bude fungovat v skolke. Prvy rok bola v sukromnej, to mala 2.5 roka a to sa ziaden kamarat nekonal. Proste tak nejako si tam fungovala sama za seba. Teraz je 2 rok v statnej, v septembri mala 5 rokov a teda kamaratiek ma kopu. Pomaly kazdy den sa dohadujeme kto sa k nam pride hrat alebo dcera ku ktorej kamoske. Ale to sa tak az tento rok od septembra vyvinulo. Fakt s tym postupom casu a dozrievanim je to s kamaratmi uplne o inom ako v tom veku 3 rokov. Tak len moja rada, daj jej cas a snaz sa ju umiestnit medzi rovesnikov a kamararstva casom pridu.
V 3 rokoch je uplne normalne, ze deti nemaju/nechcu mat/tazsie nadvazuju kamaratstva ci uz s mladsimi alebo starsimi, o to viac ak su jedinacikovia pripadne nemaju moc kamosov od mala aj v okolii. Aj pedagogika a psychologia hovori o tom, ze taketo deticky v 3 rokoch si este vacsinou hladia svojho a nepotrebuju sa hrat s ostatnymi. Kym nema ine problemy v kolektive a pekne sa zahra aj sama, tak by som to tak do 4 rokov neriesila. Naozaj spoznavanie inych deti a hranie sa medzi sebou prichadza az po dlhsom case, spoznani sa a osmeleni sa a vyvojom dietata az neskor, sama to uvidis. Najskor sa bude hravat sama, alebo si len poziciavat hracky, potom bude skusat, kamosit sa mozno s jednym, dvoma detmi, je jedno ci mladsimi/starsimi a ked bude mat 4-5 rokov, ani sa nenazdas a bude v particke ako ti 5rocni ktorych si videla. 💕 Proste to tak byva, uvidis bude to fajn netreba nic ponahlat a silit, je dobre ked ma este svoj svet, svoje bavkanie sa samostatne atd. A uvidis ze kazdy si v skolke najde kamosa aj ti najviac hanblivi maju aspon jedneho, nikto neostane sam. Urcite ked bude chodit dlhsie tomu dopomozu aj pani ucitelky v kolektive a aktivity zamerane na kamaratstvo, spolocnu pracu a hru. Tak to u nas vo vsetkych mš chodi🩷
@jankajanka13 ona ma problem ostat bezomna kdekolvek a mala velky hysak ked som ju chcela nechat nachvilku v skolke v druhy den adaptacky. Preto som volila sukromnu takze je hambliva +aj skrz zdrav. problem.. takze jej neublizim tou sukromnou, ze sa bude citit odstrcena? v tomto veku.. lebo ona sa rada pridala v hernickach ak sa deti jasili a tuto mam pocit, ze ju ignoruju tie deti. Aj beru ze je starsia a plakala im tam viac x, v jeden den bola taka uplakana a to som tam este s nou. Deti normalne na nu kricali nech prestane plakat a ona este viac a zacali si zapchavat usi. Tak neviem ci ju nechat v tej sukromnej a nastupit do prace alebo pockat na statnu.. V tejto sukromnej aj ma upozornili zeby radi mali deti dlhodobo, ze to ublizuje kolektivu ak sa deti striedaju tak ked sme mali pohovor tak som mala predstavu ze ju necham do 6 rokov ale teraz mam pochyby a tym, ze ma tlaci cas tak uz stresujem a analyzujem. Keby bola obklopena normalne detmi tak to neriesim ale tym, ze je hambliva+ nemam okolie s detmi tak stresujem CO ROBIT
@lenka188 dakujem, trochu ma upokojuje tvoj pohlad
Uplne chapem vsetko co pises, skus teda mozno nechat ju este mesiac v sukromnej a ak sa nezlepsi tak potom dat do statnej. Uvidis mozno jej to pomoze a ty budes potom kludnejsia. A mozno bude problem ozaj aj ze jej kolektiv nesadol ked su tam aj starsi a bude lepsie v statnej s rovesnikmi, drzim palce🫶🏻
Trochu som z tvojich prispevkov stratena ze ako sa tvojej dcere paci v tej ktorej skolke.
Ak je viac spokojna v tej sukromnej, tak by som ju tam nechala 1-2 roky. Vobec nevadi ze nema kamaratov. V tom veku sa skoro vsetky deti hraj same. Ja mam nesmierne extrovertne dieta co vyzaduje non stop spolocnost ale v skolke sa hral sam. Ucitelky ich zapoja do spolocnych aktivit a vela robi aj to ze ma pocit ze je sucast kolektivu. Ze robia veci spolu. To ze sukromna skolka ti povedala ze potrebuju aby tam deti ostavali na dlhodobo ta asi nuti uvazovat ze tam nemozes dat dceru na rok a potom to menit. Je jasne ze to nie je pre nich idealne, ale nelimitovala by som sa koli tomu.
syn keď nastúpil do škôlky, tak bol tiež prvé 2 týždne sám, až potom si našiel kamaráta 🙂. A predsa sa často hráva sám. Netreba čakať, že dieťa sa socializuje hneď, oni to vnímajú inak ako dospelí. V každom prípade daj na svoje pocity, intuícia matky vie veľa napovedať.
Ani moja nemá veľa kamarátov, hra sa väčšinou s jedným chlapčekom alebo sama, ale tým že je jedináčik je na to zvyknutá. Tiež som bola najprv z toho smutná, ale dcéra chodí do skolky rada, je tak spokojná tak to neriešim. Počkaj a uvidíš ako sa tam bude cítiť, práveže ak nie je socializovana tak by som ju v tej škôlke nechala nech si zvyká na deti, po čase si možno nájde nejakého kamaráta.
Veď ju nechaj, je ešte len mesiac v škôlke, potrebuje sa poobzerať, učiteľky ich vedú k spoločným hrám. Pomimo toho sa ešte aj môj 5r syn hra radšej sám a to má aj súrodencov.
Ale... Ja ako matka by som dala na svoje pocity.
Ahoj, ešte nestresuj. Aj môj sa v škôlke zo začiatku hral sám. V tomto veku sa deti ešte hrajú samé. A postupne sa učia hrať s ostatnými. Môj sa napríklad v škôlke rád hrá sám, ale doma by chcel už asistenta 🙈.
Kamarátstva v škôlke do ktorej ešte ani nechodí vôbec nerieš. Okrem toho, že si skoro každý nájde kamaráta až v tej škôlke medzi spolužiakmi a po adaptovaní, tak rovesnícke vzťahy začínajú byť skutočne dôležité až v predškolskom období. Zatiaľ sa bude učiť pravidlám, režimu, hygiene a spoznávať svet.
@andreatytler presne si to pochopila a dakujem za nazor, to ma limituje, ze mam teraz fixovat nieco co bude o 2-3 roky. Skusim sa tym nestresovat, nevedela som presne, dakujem za nadhlad
@athelas86 vdaka, ide hlavne teda aby sa naucila pravidla, nebudem predbiehat. Ja nechapem ze stresujem ked ju mozno ani nevezmu
@demodun dakujem 🙂
@kavasmliekom nechapem, ze tak stresujem tak teraz radsej vypnem myslenie, lebo moje pocity =nechat ju este doma co by jej len ublizilo a neviem z coho by sme zili😂
@kvietok1233 dakujem za nazor, hlavne ze je spokojna dcerka. V to verim, ze snad mi dieta povie ako sa jej paci naozaj. Lebo ja som sa nikdy mamine nestazovala a "nerobila problemy" ani nepovedala o sikane na zs tak snad nebude hlupa a zatajovat
@jankajanka13 dakujem, limituje ma zavazok k sukromnej ale zas musia pochopit ak by sa jej nepacilo, dakujem za nadhlad
Dam iny pohlad, zase klasicky moj. V skolke pises, ze sa ma naucit pravidla a pomozu ti s jej hypotoniou. Nepoznam skolku, ktora riesi hypotoniu. Za to si zodpovedna ty ako rodic, preco nehcodite k fyzioterapeutke a na cvicenie? Toto je vazny problem, bude sa jej to nabalovat a ziadna skolka ti toto riedit nebude. Maju klasicke cvicenie pre deti, nikto ti tam s nou nebude cvicit tak, ako to ona potrebuje - cielene, intenzivne. A pravidla ake myslis? To ma mat dieta z domu, hlavne 3rocne. Ze pri stole sa sedi, nebeha sa, ze sa umyvaju ruky po wc, ze sa nebiju deti, ze sa na prechadzke drzi za ruku.. Ze sa na obed spinka. V skolke vsetky pravidla maju deti poznat z domu. Len aplikuju na nove prostredie.
A k tomu kamaratstvu. Dostala si tu super tipy, bohuzial, frustraciu u dcerky nevedome rozvijas a podporujes ty, velmi to prezivas. 3r dieta sa este bezne vacsinu hra same. Nijako ju netlac do toho, neprenasaj na nu svoje zufalstvo. Nechaj ju. Pytaj sa jej, davaj jej navrhy ako sa zapojit do hry, hrajte doma scenky "na kamaratov". Pomoc potrebujes ty, naozaj. Takymto dusenim bude dcerka mat problemy aj tam, kde by sa prirodzene rozvijala sama s tvojou podporou.
Vies, tvoja priorita je spokone dieta a spokojna ty. Na toto ber ohlad ako na prve a az potom na potreby sukromnej skolky. Je to sukromna skolka, je to biznis a platis im a tak mas pravo dceru odtial zobrat ked budes potrebovat.
Toto je nesmierne stresujuci moment pre mamu. Podla mna ovela viac pre mamu ako pre dieta, takze sa neospravedlnuj.
@andreatytler dakujem, velmi dobre mibto padlo

Je v skolke este jedno dievcatko v jej veku ale stahuju sa a ju vidim nonstop hrat sa samu a posobi taka smutna. Neviem co robit aby som jej pomohla s kamaratstvami. Ked otvarali v statnej skolke triedu min. september kde boli 2+ tak tam bolo 17 deti. Mam pocit, ze by si tam skor nasla kamaratov. Tak ci pockat do septembra a poprosit statnu skolku..? je velky problem ak je neobratna? Davali ste hypotonicke deti v 3 rokoch do skolky??