Ako pomôcť ovplyvniteľnému 4-ročnému dieťaťu?
Ahojte, mozno niekto poradi ako mam nasmerovat moje dietatko. Mam 4 rocnu dceru ktora je velmi ovplyvnitelna, aj ucitelky v skolke mi to uz potvrdili. Ked jedna robi neplechu ona zacne opakovat. Ale je to aj slovne nie len cinmi. Napriklad jedno dieta povie ze bolo lyzovat a dcera hned nato ze aj ona sa uz lyzovala pricom viem ze to nieje pravda(uvadzam ako priklad ale je to aj s takymi malickostami ako jedno dieta povie ze miluje jahody-dcera ich napriklad nezje ale povie tiez ze ich miluje). Riesim to aj kvoli tomu ze chodi cez vikend k ockovi a uz parkrat sa preriekla ako ocko nadava na mamku-na mna. Tak by som ju rada nasmerovala aby mala svoj vlastny nazor.
Vlastný názor v 4 rokoch? No neviem
Niektoré deti sú takéto a pravda je, že po istom čase tým každému okolo začnú liezť na nervy. Asi by som na tom pracovala rozhovormi o tom, že ľudia majú rôzne preferencie a je to tak v poriadku. A asi by som ju cielene dostávala do rozhovorov, kde mám iný postoj ako ona - "vidím, že ti chutí táto čokoláda, však? Viem, že aj ockovi a babke chutia, ale ja ju príliš nemám rada, nechám ti teda tento môj kúsok." Nech dieťa aj v rodičoch vidí, že je v poriadku, ak niekto má iný postoj. Samozrejme, ak si dieťa má byť schopné vytvárať a obhajovať svoje názory, musí mať dosť príležitosti rozhodovať o veciach a obhajovať si, prečo sa jej viac pozdáva to, či ono riešenie.
@pribinak Tak 4ročné dieťa by snáď už malo byť schopné vytvoriť si vlastné názory, nie? Autorka predsa nerieši názor na geopolitku, ale na chuť jahôd.
@pribinak Ja neviem koľkoročné dieťa máš, ale fakt už niekedy v pol roku nevedelo posúdiť, či mu niečo chutí alebo nie? Vlastný názor si dieťa vytvára od narodenia. Niekomu nie je sympatický jeho strýko. Niektoré dieťa má radšej listovanie v knihách, iné prechádzky - to všetko sú názory. Ty si sa svojho malého dieťaťa nikdy nepýtala, ktoré tričko si chce radšej obliecť alebo kto je jeho najlepší kamarát a prečo?
V 4. rokoch vie dieťa slovne popisať celú škálu svojich emócií, rozoznáva farby, tvary, číslice a písmená (mnohé deti v tomto veku začínajú čítať), vie sformulovať, čo by chcelo/chystá sa spraviť v blízkej budúcnosti, vie prerozprávať komplexnejší príbeh, vyberá si kamarátov, chápe príčinu a následok mnohých dejov, dokáže rozoznať a doplniť postupnosť znakov, mnohé detí začínajú chápať základné matematické operácie atď. atď. 4ročné dieťa, ktoré nevie vyhodnotiť, čo mu chutí, by malo byť vyšetrené odborníkom. A ak zdravé dieťa takého veku nevie zdôvodniť prečo mu jahody chutia alebo nechutia, tak má rodičov, čo sa ho na názory nepýtajú. Lebo teda rozlíšiť a vyjadriť pojmy - šťavnaté/suché, sladké/slané, tvrdé/mäkké musi zvládnuť.
@annm81 lenže deti vedia ale sú deti, ktoré sa chovajú tak, ako sa chovajú z nejakého dôvodu. Niekto chce pútať pozornosť, niekto sa dožaduje tej pozornosti. Možno chce mať kamarátky a takto si myslí, že sa s ňou budú hrať. Sú to deti. Nevieme ako žije, ako sa cíti, či má potrebu niekam zapadať, byť s niekým, kámošiť sa. Možno týmto dostáva to, čo nemá inokedy. Alebo sa snaží získať niečo - pozornosť, kamarástvo, zapadnúť niekam.
@ibatanecnica Ale to som ja predsa nikde nerozporovala, resp. nikde som nehodnotila, prečo toto konkrétne dieťa má potrebu vždy pritakávať iným.
Teda aj pre autorku: neposielam konkrétne jej dieťa na vyšetrenie. Ani žiadne iné dieťa len preto, že nevie pred inými zastať svoj názor. To vyšetrenie sa vzťahovalo k tvrdeniu, že 4ročné dieťa nemá vyvinuté kognitívne schopnosti na to, aby si dokázalo utvoriť vlastný názor (nie nevyhnutne ho aj vyjadriť).
@annm81 to bolo na margo toho, že dieťa nevie posúdiť čo má rado a čo nie. Určite aj toto dieťa to vie, ale z nejakého dôvodu hovorí a robí to, čo robí.
@annm81 dakujem velmi pekne za odpoved, skusala som uz doma napriklad take ze ona sa chcela hrat s babikami a odvetila som jej ze mne sa teraz nechce radsej by som si kreslila a ona bez okolkov suhlasila ze ok budeme si kreslit. Je jedinacik, ja si viem zariadit vsetko tak aby ked sme spolu tak sa jej maximalne venujem, vela sa rozpravame, spievame. Je velmi dobrucka ja som snad asi za 4 roky len raz zakricala na nu. Nikdy som nezazila vystrajanie ale vzdor. Mozno to este pride ale v momentalnej situacii ma trapi ze mi v nicom neoponuje
autorka- možno si takto myslí, že ju každý bude mať rád a bude s ňou kamarát.
Keď každému vždy vyhovie a nikto sa s ňou nebude hádať, nebudú ju odstrkovať
@annm81 suhlasim 👌🏻
@ibatanecnica ano uz aj to mi napadlo ale to podla mna nieje dobre a rada by som ju nasmerovala
Autorka ja by som ti aj detskeho psychologa poradila lebo ktovie co je za tym..ci 0 ove sebavedomie ,alebo je to len obdobie nejake .
Neviem ako ju vychovavas , ale „poslusne“ dieta pises ze je -to sa mi tiez nezda.kazde zdrave dieta by malo mat vzdor- lebo vzdor je formovanie povahy,skusanie hranic co smiem co viem ….budovanie sebavedomia…
Ľudia majú rôzne povahy. Niektorí sa rodia submisívnejší a musia sa v živote naučiť nejaké účinné stratégie, ako oponovať, ako získať sebavedomie, ako vzdorovať strachu zo straty kamarátov. Ty ako rodič jej môžeš pomôcť len tým, že v nej budeš rozvíjať schopnosti, v ktorých je slabšia, ale nečakaj okamžité vysledky.
Ešte jedna vec ma napadla, ktorú môžeš skúsiť. Ja mám syna, ktorý si za svojim názorom síce stojí aj proti davu kamarátov, ale zas má problém postaviť sa cudzím deťom- ak mu na ihrisku niekto niečo vzal, bol ticho, ak sa pred neho ktosi predbehol v rade, nechal to tak. Pomohlo mu, že sme ho vystavovali situáciám, ktoré neboli zložité na vyriešenie, ale vyžadovali si jeho aktivitu a komunikáciu a tým sa mu zvýšilo sebavedomie, keďže videl, ako si dokáže poradiť. V 4. rokoch dcéru kľudne pošli za známou susedou, nech sa opýta, či nemá požičať múku, nechaj ju platiť v obchode tak, že stojíš za ňou, nechaj ju objednať si v reštaurácii.
@biglovemom dakujem za odpoved oddalujem psychologa, ale skusim sa poradit aj s pediatrickou ci by nebolo vhodne. Otcovsky vzor nemala a v podstate ani nema. Od malicka ju vychovavam sama a aj ked viackrat isiel expartner do utoku (zacal po mne kricat) ja som sa otocila a odisla-ignorujem ho a odmietam sa hadat pred dcerou. Mozno aj v tom je problem, teraz ked je u otca stara sa babka a ocko nadava na mamku. Zial ani dohovor nepomohol
@annm81 dakujem mozno ozaj by nebolo zle sa poradit s psychologom-ale premna ako by som v nej mohla to sebavedomie zvysit
Skús hľadať najskôr dôvod, prečo to tak robí. Je za tým potreba zapáčiť sa, zapadnúť do kolektívu, harmónie..?
Keď si písala o tom, aká je dobrucka, vždy poslúcha tak mi hneď napadol tento typ dieťaťa, skús si o ňom niečo precitat. Potom jej budeš lepšie rozumieť a vedieť s nou pracovať.
Autorka na okoli nezalezi.
Otec je taky,babka onaka , v skole zas ine problemy neskor ,ale ked ma doma dobry pristav zvladne to dieta velmi dobre

skôr si myslím, že takto si bojuje o pozornosť